תנובה מייקרת את גבינת הקוטג' ב-3.5%
זאת בעקבות צו האוצר לייקור מוצרי החלב המפוקחים ב-3.5%. תנובה גם תשלים את ייקור הגבינה הלבנה ב-1%, אחרי שזו התייקרה ב-2.5% בסוף 2012, אך לא תמתן את התייקרות משקאות החלב, הגבינות המלוחות והצהובות שייקרה אז ב-4.8%. מנכ"ל תנובה: "מתנהלים ברגישות במוצרי הבסיס"
גבינת הקוטג' של חברת תנובה מתייקרת: תנובה, המחלבה היחידה שלא ייקרה את הקוטג' באוקטובר 2012, הודיעה כי מחיר קוטג' יעלה ב-3.5%, בעקבות צו הפיקוח שנחתם השבוע לפיו מחירי המוצרים המפוקחים לצרכן יעלו בממוצע ב-3.5%. לאור עדכונים אלו, יעמוד המחיר המומלץ לצרכן לקוטג' (5% שומן) על 6.16 שקלים במקום 5.95 שקלים. עם זאת, רשתות רבות מוכרות קוטג' בפחות מהמחיר המומלץ (5.77-4.9 שקלים), בעקבות מחאת הקוטג'.
- שטייניץ: מוצרי החלב יתייקרו בחצי מהמתוכנן
- אחרי שופרסל: רשתות נוספות העלו מחירים
- שטראוס מייקרת את מוצרי החלב ב-3%-5%
- גם קוטג': טרה תייקר מוצרי חלב ב-4% בממוצע
במקביל, תנובה מייקרת גם מוצרים "צמודי פיקוח" כחמאה 200 גרם וחלב 2 ליטר ו-1.5 ליטר. החברה גם הודיעה שהיא משלימה את ייקור הגבינה הלבנה, אותה ייקרה בסוף 2012 בשיעור של 2.5% ל-3.5% כלומר - גם הגבינה הלבנה תתייקר בעוד 1%. המחיר המומלץ לצרכן לגבינה לבנה 5% - יעמוד על 6.61 שקלים, במקום 6.54 שקלים.
עם זאת, תנובה, שייקרה בשלהי 2012 את מחירי משקאות חלב, גבינות צהובות ארוזות וגבינות מלוחות ב-4.8%, לא מתכוונת לקזז את ההתייקרות הזאת ל-3.5%, בהתאם לצו החדש. כלומר, התיקון של תנובה בהתאם להחלטת האוצר, נעשה רק כלפי מעלה - בייקור מוצרים ולא כלפי מטה - בהורדת מחיר מה שהתייקר לכאורה יותר מדי.
פקידי האוצר המליצו על עליית מחיר של 6.7%
גורמים בתנובה מסרו כי בחברה לא מורידים את מחירי מוצרים אלה, משום שבאוקטובר 2012, פקידי האוצר והחקלאות היו צפויים להמליץ על עליית מחירי מוצרי החלב שבפיקוח של 5.5%. כך שעליית המחיר הזאת, של 4.8%, עדיין מתונה מזו שהיתה נדרשת כאן.
באוקטובר 2012, הממשלה העלתה את מחיר חלב המטרה (החלב הגולמי) ב-20 אג', עלייה של כ-9%. המדינה, שמנהלת משק חלב מפוקח, העלתה אז את מחיר החלב הגולמי שנמכר מהרפתנים למחלבות בשל התייקרות חומרי הגלם. יחד עם זאת, האוצר לא אישר אז להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח המדינה, בהתאם להתייקרות החלב הגולמי. פקידי משרדי האוצר והחקלאות הגישו בקשה להעלאת מותרי החלב שבפיקוח ב-5.5%, בקשה שבימים כתיקונם היתה עוברת – אולם ערב בחירות – שר האוצר יובל שטייניץ ורה"מ בנימין נתניהו - העדיפו לחכות ודחו את הייקור.
עקב כך, המחלבות שמשווקות מוצרי חלב בפיקוח (כחלב 1%-3% 1 ליטר, חמאה 100 גרם, גבינות גלבוע ועמק במעדנייה, אשל ולבן), בעצם שילמו מחיר גבוה יותר לרפתנים על החלב מבלי שיכלו לייקר מוצרים אלה. הצעד הזה נגע בעיקר לתנובה, המוצרים שבפיקוח מהווים כ-47% מפוטפוליו מוצרי החלב שלה, ובחברה מעריכים שהצעד הביא לעלות של 15 מיליון שקל. עם זאת החברה לא נפגעה באמת – משום שלפי הנוסחה לחישוב מחיר המטרה של החלב – החברה מקבלת החזר רטרואקטיבי של ריבית על תשלום היתר הזה.
כיוון שבכל חודש שעבר מאז אוקטובר 2012, הנוסחה של מוצרי החלב המפוקחים אמורה "להחזיר" לתנובה את הריבית – פקידי האוצר והחקלאות המליצו השבוע על עליית מחירי המוצרים בפיקוח של 6.7%. שר האוצר החליט שהעלייה תהיה של חצי מכך – 3.5%. עקב כך החליטו בתנובה לייקר גם את הגבינה הלבנה בעוד אחוז אך בחברה טוענים שהייקור אמור היה להיות גבוה מכך ולעמוד עם לא על 5.5% - על 6.7%.
סוף 2012: כל חברות המזון העלו מחירים
בתנובה הודיעו אז שבחברה מחכים להודעת האוצר על העלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ורק אז ייקרו את גבינת הקוטג'. במקביל, תנובה לא ייקרה אז מוצרים צמודי פיקוח כחלב 2 ליטר וחמאה 200 גרם שיתייקרו כעת.
במקביל לתנובה, שטראוס העלתה בדצמבר את מחירי מוצרי החלב שלה למעט מילקי; וחברת טרה ייקרה את כל מוצריה. ההתייקרות של כל המחלבות נכנסה לתוקף בינואר ברשתות ובמרכולים, לצד התייקרות הלחם, הביצים ומוצרי רוב חברות המזון.
אריק שור, מנכ"ל תנובה, אמר ל-ynet: "על פי החלטת הממשלה מחירי המוצרים המפוקחים של תנובה וביניהם החלב, גבינת העמק במעדניה, החמאה האשל והגיל עולים בממוצע ב-3.5%. לקחנו על עצמנו להצמיד את שיעור השינוי במחיר הקוטג' לשיעור העלייה של המפוקחים ולאור זאת הקוטג' יעלה בהתאמה ב-3.5%. התחייבנו להתנהל ברגישות יתרה במחירי מוצרי הבסיס וכך אנו עושים".