שתף קטע נבחר

סובב יהל: טיול קטן בערבה הגדולה

באזור קיבוץ יהל, שבערבה, נושבת רוח מדבר שהביאה תנופה תיירותית, שמתרכזת סביב חאן דרכים חדש שנפתח. אז הנה כמה דרכים לטייל באזור: ברגל, באופניים, ברכב ואפילו על סוס

בערבה הדרומית, באזור קיבוץ יהל שנמצא 40 דקות נסיעה מאילת, נמצא לו נווה מדבר. בערבה תמיד יש מה לעשות והיכן לטייל, אבל נדמה שנווה המדבר שסביב יהל פורח בעיקר מבחינה תיירותית.

 

אז הנה כמה דרכים שונות, ברגל, באופניים, ברכב ואפילו על סוס, שדרכן תוכלו להכיר טוב יותר את האזור שבפריחה תיירותית.

 

עוד טיולים מדבריים בערוץ התיירות:

 

ברגל: חאן צל תמרים

כל אזור פורח חייב שיהיה לו מקור מים. לאחרונה הוקם בסמוך לקיבוץ יהל, קיבוץ רפורמי שעלה על הקרקע ב-1977, נווה מדבר של ממש - חאן צל תמרים, שאמור להתחרות בפונדקי הדרך המוכרים בדרך לאילת - עין יהב ויטבתה.

 

למה נחוץ פונדק נוסף דווקא בין שני החניונים האלה? נראה שהתיירות באזור המדברי בעלייה, וכשיורד גשם כולם נרטבים וגם חאן צל תמרים יזכה למנת המשקעים שלו.

 

אבל החאן, שרק נפתח לפני שבועות ספורים, מציע משהו שאין בנקודות העצירה האחרות. למשל, מרחב גדול המעוצב כנאת מדבר עם בריכות מים (לא לשחייה), שבה נשתלו דקלים וצמחיית מים ענפה, המעניקים תחושה של נווה מדבר אמיתי. אפילו מערכת הקירור מבוססת על מים.

 

בנוסף, שתי מסעדות, חלבית ("קקאו") ובשרית ("כפות תמרים"), מעטרות את המקום, גלידה איכותית, תחנת-דרך של "so good" ובעיקר שירותים גדולים ורחבים שלא תראו בכל המרחב. גם שוק התמר ומוצריו עתיד להיפתח במקום ואפילו עמדת מידע למטיילים של קק"ל ללא תשלום.

 

אבל היתרון הגדול של צל תמרים, הוא שהנופשים באילת יכולים לעשות את הצ'ק-אין שלהם כבר לפני שמגיעים למלון, לקבל מפתח לחדר ולוותר על התור, החום והעייפות בבית המלון בעיר. צ'ק-אין בצ'יק צ'ק.

 

נווה מדבר חדש בערבה. חאן צל תמרים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
נווה מדבר חדש בערבה. חאן צל תמרים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

ברכב: נחל יעלון

אחרי שהתרעננתם, אתם מוכנים להתחיל את הטיול שלכם באזור: נחל יעלון. הוואדי הפחות מוכר הזה, שאורכו כ-15 ק"מ מכביש 90 לקיבוץ נווה חריף בכביש 40, מתאים להליכה רגלית של טיול בן יום אבל מומלץ לעשות דווקא ברכב 4X4 (בדרך מיועדת לכך) או באופניים שתוכלו לשכור באורחן "מעיין במדבר" שבקיבוץ יהל.

 

האטרקציה המרכזית שנחל יעלון מציע, בשונה מנחלים אחרים בנגב והערבה (בטח במרכז והצפון) היא הבולבוסים.

 

כן, הבולבוסים (שמם העתיק של תפוחי אדמה), הם סלעים שנוצרו לפני מיליוני שנים ובמרכזם שריד אורגני (כמו שלד דג) שסביבו התרכז מינרל קלציט בצורה מעגלית והתקשה. כך נוצרו לנו סלעים עגולים לתפארת, שקיימים בערבה בעיקר בחצבה (עיר אובות) ובנחל יעלון, ומחכים במקומם למטיילים כבר שנים.

 

פעם היה פה דג, היום הוא אבן. בולבוס בנחל יעלון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
פעם היה פה דג, היום הוא אבן. בולבוס בנחל יעלון(צילום: זיו ריינשטיין)

 

ואיך שר הביטחון קשור לכאן?

אפרופו נחל יעלון, הידעתם כי שר הביטחון שלכם, משה (בוגי) יעלון קיבל את שמו מאותו גרעין שהתיישב באזור? כן, כן משה סמולינסקי שגדל בקריית חיים, עבר עם תנועתו, "הנוער העובד והלומד", לערבה וכאות הזדהות עם רעיון התנועה והגרעין שינה את שמו ליעלון. את השם בוגי דווקא קיבל כשהיה נער משכניו שהתקשו לקרוא לו "מושיק", כינויו דאז.

 

לימים, גרעין יעלון הפך לקיבוץ גרופית (1966), לא רחוק מיהל, ובוגי היה התושב הכי מפורסם שלו. ואם כבר בגרופית, לכו לתצפית הצפונית בקיבוץ שנישא על גבעה, וצפו אל השטחים החקלאיים, שורות התמרים המסודרות כחיילים, דיונות החול והרי אדום מאחת הנקודות היפות שיש באזור.

 

ברכיבה על סוס: גבול ישראל-ירדן

בתצפית תוכלו לראות גם את "חוות גרופית" שלמרגלות הקיבוץ, שהיא עמותה ששמה לעצמה למטרה

לטפל בילדים בעזרת רכיבה על סוסים. "הבעיות שעבודה עם סוסים פותרת הן מגוונות ביותר, החל מבעיות פיזיות וכלה, כמובן, בבעיות נפשיות", אומר רפי אוסמו, מנהל החווה.

 

כ-24 סוסים מטופחים ויפים נמצאם בחווה, כשרוב פעילותה היא, כאמור, טיפולית, אבל לאחרונה נפתחו גם לפן התיירותי של חוויית הרכיבה. טיול סוסים שמונחים על-ידי העובדים בחווה, יקחו אתכם אל בין מטעי התמרים הסמוכים, הנושקים לגבול ירדן-ישראל, ולמשפחות קיימת אפשרות גם לסיבוב בכרכרה רתומה לסוס. והוא עלה למרכבה ודיו לסוסים אמר...

 

  • חוות גרופית. סגור בשבת. 160 לטיול רכיבה. טל': 054-5640119, 052-3914785.

 

דיו, לערבה! רפי נוהג את מרכבת הסוסים במטע של גרופית (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
דיו, לערבה! רפי נוהג את מרכבת הסוסים במטע של גרופית(צילום: זיו ריינשטיין)

 

באופניים: נחל קטורה

גם נחל קטורה עולה בימים אלה על נס, וסינגל (מסלול אופניים יחידני) נבנה בו בשעת קריאתכם את שורות אלו ועתיד להסתיים בחודש יולי 2013.

 

ירון דרעי, מ"סמר בייק", אחראי ביחד עם צוותו הנאמן לבנות עבור כולנו מסלול רכיבה ברמה בינלאומית, שיכלול גשרים מעץ, טרסות אבנים בטיחותיות ומעברי מים בימים של שטפונות. מסלול נוסף שיצטרף לשפע אפשרויות הרכיבה שמציעה הערבה

 

אבל עד שהסינגל יהיה מוכן (וגם אחרי), אפשר לעלות אל עבר מפל קטורה, שנמצא בגובה 400 מטר, שממנו נשפך הנחל לכביש 90, ופתאום ייפתח בפניכם מראה שלא ציפיתם לו, כשנחל הערבה והרי אדום יצוצו בין שני מצוקים רחבים. לא להחמיץ.

 

אז לא משנה איך תתורו את האזור, נאת המדבר שוקקת החיים של אזור יהל מהווה עמדת פתיחה טובה לכל אטרקציה או טיול שתבחרו. כי איפה שיש מים - יש חיים, ואולי תתפלאו לדעת אבל בערבה יש את שניהם. 

 

מפל קטורה משקיף על נחל קטורה - היכן שיעבור מסלול האופניים (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מפל קטורה משקיף על נחל קטורה - היכן שיעבור מסלול האופניים(צילום: זיו ריינשטיין)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
קצת צבע במדבר הערבה. הכניסה לחאן צל תמרים
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
קחו לכם אתנחתא עם הטבע. תצפית קיבוץ גרופית
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים