שרנסקי: תוך עשרה חודשים שוויון בכותל
לראשונה הודיעה המשטרה כי לא תמנע מנשות הכותל להתפלל "כמנהגיהן": בטלית ותפילין, ולומר קדיש בכותל. יו"ר הסוכנות הגיש בקשה לאישורי בנייה סביב האתר, בדרך ליישום המתווה שיזם: "השלב העיקרי ייושם תוך חודשים ללא מכשולים"
ביום שישי הקרוב יוכלו "נשות הכותל", לראשונה, להתפלל כמנהגיהן - בטלית ותפילין ברחבת הכותל המערבי, ואף לומר "קדיש" ו"קדושה" שנאסרו עליהן עד כה. עם זאת, הבהירה המשטרה כי תאסור על הכנסת ספרי תורה לרחבת הנשים.
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
אמש (יום ב') החליטו היועמ"ש ופרקליט המדינה שלא לערער לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים, ובמקום זאת, לחדד את תקנות המקומות הקדושים, כך שפרשנותן תהיה מחמירה ולא משתמעת לשתי פנים - והיום (ג') התכנסה הוועדה לקידום מעמד האישה לדיון מיוחד בנושא, ביוזמת יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, ובהשתתפות יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, שהציג את המתווה לפתרון המצב בכותל.
שרנסקי: המהלך החל לקרום עור וגידים
יו"ר הסוכנות, שגיבש את המתווה לשוויון בכותל, שנחשף כאן לראשונה - אומר כי הגיש היום בקשה לאישורי בנייה סביב האתר,
בדרך ליישום המהלך. לדבריו, לשם כך מתקיימת הידברות עם הארכיאולוגים, שחלקם מסרבים לעבודות במקום גם מטעמים דתיים. מכשול נוסף עליו הצביע שרנסקי הוא התנגדות הוואקף המוסלמי, שלא קיימת כיום אך יש גורמים שעלולים לעוררה. הוא מאמין כי הממשלה תממן את הפרויקט לבדה, אך אם יהיה צורך בכך יהדות העולם תירתם גם לעניין הזה.
עם זאת הודיע שרנסקי בחגיגיות, כי ניתן להתחיל תוך חודש את העבודות ליצירת רחבה שוויונית - ולהשלים בעוד עשרה חודשים את השלב הראשון, שבו רוב האלמנטים הדרושים ליצירת שוויון. לדבריו, מדובר במהלך משמעותי ביותר שייתן את עיקר המענה לבעיות הקיימות, והמכשולים שהוזכרו אינם מעכבים את מימושו, אלא רק את השלב הסופי שיישומו ייארך שנתיים נוספות.
בשלב זה, אמר ל-ynet, ההמתנה לאישורי הבנייה היא הדבר היחיד המעכב כעת את תחילת העבודה, והם צפויים להתקבל בפרק זמן קצר יחסית.
יו"ר הסוכנות הוסיף כי הכותל הוא אתר ייחודי בעולם כולו, שמעורר עניין לאומי ודתי כאחד, ולכן לכל יהודי בארץ ובחו"ל יש קשר מיוחד אליו. "זה אינטרס טבעי שכל יהודי בעולם יוכל לבוא ולהביע הזדהות עם עמו ועם דתו", אמר. "לא בבית משפט ולא בחקיקה בכנסת יהיה הפיתרון, אלא בהסכמה מאוד רחבה של כל חלקי עם ישראל. חייבים למצוא פיתרון לכולם".
רשות העתיקות: זו כליה על האתר הארכיאולוגי החשוב בישראל
שרנסקי ציין כי עדיין יש מחלוקת בין הצדדים לגבי האיזון בין האופי הלאומי של הרחבה הנוכחית בכותל,
לזה הדתי (למשל, בקיום טקסים ממלכתיים), והוא עצמו תומך בדרישת הרפורמים להכניס לקרן המנהלת את האתר נציגים שיתנו משקל יתר (ביחס להיום) לצד הלאומי.
"מה שיקרה ביום שישי הקרוב יכול לתרום למהלך ויכול להרוס את המהלך", אמר. "אני קורא לשני הצדדים. הממשלה החליטה דבר מה ללא תקדים בנוגע לתפילת נשות הכותל, שניתן יהיה להתפלל בכותל כדרכן. אבל גם אם לא ניתן לעשות זאת עם ספרי תורה, חשוב מאוד לשמור על קור רוח".
את ההתנגדות הנחרצת ביותר מקבל שרנסקי והמתווה שלו דווקא מצד רשות העתיקות, שנציגה בדיון הביע התנגדות נחרצת לפיתרון המוצע: "אנחנו גוזרים כליה על האתר הארכיאולוגי החשוב ביותר במדינת ישראל" אמר. "רשות העתיקות מתנגדת בצורה מוחלטת למתווה שרנסקי".
הוא הבהיר כי ההתנגדות היא של כלל הקהילה הארכיאולוגית "לא רק בארץ, אלא בעולם. כל מוסדות התרבות יתנגדו. אני לא מכיר ארכיאולוג בר-דעת שיאפשר מבנה עצום על הרחוב ההרודיאני, כמו שלא ייתכן לבנות מבנה כזה על האקרופוליס. לא יעלה על הדעת לבנות מבנה בסדר גודל כזה על מצדה".
המשטרה: כן לטלית, לא לספרי תורה
נציג המשטרה הבהיר בדיון כי המשטרה לא תפעל ביום שישי הקרוב בניגוד לפסיקת בית המשפט המחוזי. "לא נמנע מנשות הכותל את התפילה כמנהגיהן - לפחות בכל הקשור לטלית, לתפילין, קדיש וקדושה", אמר. עם זאת, הבהיר כי ספר תורה הן לא תוכלנה להכניס, בשל תקנה של רב הכותל האוסרת הכנסת ספרי תורה מבחוץ.
רב הכותל, שמואל רבינוביץ', אמר בדיון כי אף אחד - כולל הוא עצמו - אינו מרוצה מהפיתרון המוצע, ואולי זו ההוכחה לכך שמתווה שרנסקי הוא הנכון. הרב הוסיף כי אינו בטוח שהוא יכול להתממש בשלמותו, אך ההסכמה הרחבה בעם והכרה של כל הצדדים בכותל כמקום מאחד, מתוך אחריות לאומית - הכרחיות לפני היציאה לדרך. "בלי זה אין טעם להתחיל בעבודות ולהגיע לעימות פוליטי ואולי מדיני. בשביל מה?!"
הוא תקף את "נשות הכותל" שמטרתן היא יצירת פרובוקציה, לדבריו, כשציטט דברים שאמרה יו"ר הארגון, ענת הופמן, על כך שהיא וחברותיה מבקשות "לראות ולהיראות". הוא האשים כי אמירה זו מוכיחה שהן מבקשות "לפצוע לאורתודוכסים את הלב", ולא "להיראות" במשמעות הדתית שהוא מכיר – "לפני אלוהים".
ח"כ ישראל אייכלר תקף אף הוא את הנשים, ואמר כי "הן מקבלות כסף על זה. הן לא באות להתפלל. הן רוצות לגרום לשפיכות דמים במקום הקדוש הזה… הוואקף יסכים לתת להתעטף בטלית על הר הבית?" בתגובה הזמין שרנסקי את אייכלר לפתור את הבעיה, ואמר: "בוא תנהל איתם משא ומתן. זה לא המנדט שלי".
מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, תקף מנגד את ממשלת ישראל, ש”חייבת להחליט האם פניה להתדיינות ולשיח - או למהלכים כוחניים וחד-צדדיים", כדבריו.
תקנות חד-צדדיות יובילו, הוא מזהיר, לסיכול המתווה שמוביל נתן שרנסקי. הוא אף איים בפנייה לבג"ץ. "התנועה הרפורמית בישראל ובתפוצות הביעה את תמיכתה במתווה, אולם הציגה תנאים ברורים, ובהם שינוי הרכב הקרן למורשת הכותל והחזרת האופי הלאומי-ציוני לרחבה הציבורית של אתר הכותל. אנו ממתינים לקבל את עמדתה של הממשלה ביחס לתנאים אלה, ומקווים שמשרד הדתות ומשרד המשפטים ישקדו על קידום השיח עם כלל הזרמים והחוגים, במקום למצוא דרכים לעקוף את פסיקת בית המשפט".
"למנוע אלימות בתפילות יום שישי"
יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר עליזה לביא, הודיעה כי הוועדה תזמין את שר הדתות לדיון בוועדה, על מנת שישמע את כל הגורמים המעורבים בטרם יגבש את התקנות שאותן התבקש להכין על ידי היועץ המשפטי לממשלה. היא אף פנתה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבקשה להקים צוות שיפקח על יישום מתווה שרנסקי תוך שקיפות מלאה.
"רחבת הכותל מחולקת באופן לא שוויוני בין נשים לגברים", אמרה. "פניתי בעבר לרב הכותל. תמיד דיברו על הרחבת
עזרת הנשים, תוך חודש, חודשיים, שנה, שנתיים. הדברים לא קורים. עזרת הגברים רחבה פי-שלוש ולא נעשה כלום".
לפני כשבועיים קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי "בג"ץ לא הטיל על נשות הכותל איסור תפילה, ולמצער, לא איסור שהפרתו מקימה סנקציה פלילית". בהתייחס לטענה נוספת של המשטרה לעילת מעצר, בגין עבירה על תקנות המקומות הקדושים ב"עריכת טקס דתי שלא על פי מנהג המקום, הפוגע ברגשות ציבור המתפללים" - כתב השופט כי אין הכרח לפרש כי דווקא המנהג האורתודוכסי הוא השולט באתר.
בפני היועץ המשפטי עמדו כמה אפשרויות פעולה להחזרת הפרשנות המחמירה לפסיקת בג"ץ, אך אתמול הודיע כי הוא מעדיף להימנע מערעור לעליון על החלטת בית המשפט המחוזי, מחשש כי גם הוא יקל, ובחר בדרך הקלה של שינוי התקנות שהן בסמכותו הבלעדית של שר הדתות.