שתף קטע נבחר

הונגריה למתקדמים: לנחות בבודפשט ולהמשיך

לאלו שיגיעו לבודפשט הקיץ ויחליטו קצת לצאת מהעיר, מחכה "הכנרת" ההונגרית, ערים עתיקות לצד אתרי אקסטרים ועמק שבו כל הנשים יפות, או לפחות כך נקרא. חופשה אחרת בהונגריה

בודפשט הפכה בשנים האחרונות ליעד פופולרי בקרב הישראלים, שבו לצד פלאי ארכיטקטורה וקולינריה גם היסטוריה כאובה שגרמה למותם של 600 אלף מיהודיה. אבל כמו שתל אביב היא לא ישראל - כך בודפשט היא לא הונגריה - רב הנסתר על הגלוי.

 

>> טסים לחופשה הקיץ? כנסו למדריך היעדים של ynet

 

עוד טיולים בעולם בערוץ התיירות:

  

יציאה מעיר הבירה ההונגרית, מספר דקות נסיעה לכל כיוון שהוא, כבר מפגישה את המטייל עם השדות הירוקים הבלתי נגמרים, כיאה למדינה שמתבססת ברובה על חקלאות, ומשם מתחיל להתגלות עולם אחר של טיולים ואטרקציות שפחות זוכה ליחסי ציבור.

 

את בלאטון הרבה?

אגם באלאטון (Balaton) הוא "הכנרת של הונגריה". כמדינה ללא מוצא לים, ההונגרים מנצלים את חופשת הקיץ שלהם וסופי השבוע בנופש באגם, שעומקו הממוצע ארבעה מטרים בלבד.

 

לא ברור אם האגם טבעי או מלאכותי, אבל המקומיים מספרים שראשיתו כאגם קטן שהלך והתרחב. באמצע האגם נמצא חצי אי בשם טיחון (Tihon) שאליו ניתן לשוט והוא מנוקד בבתי נופש שיש כמעט לכל הונגרי ממוצע, שנוסע כשעתיים כדי לשכוח את תלאות היום הכלכליות ולשתות כמה כוסיות של פאלינקה - המשקה הלאומי רבוי האלכוהול.

 

בדרך לבלאטון, אפשר לעצור עם הילדים בפארק האקסטרים זאמארדי (Zamardi), שבו פארק חבלים חביב ובעיקר מסלול אומגה קצר וכיפי, שיהווה את ה"פאלינקה" שלהם.

אגם הברבורים. גם בעלי חיים באים לנפוש באגם בלאטון (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
אגם הברבורים. גם בעלי חיים באים לנפוש באגם בלאטון(צילום: זיו ריינשטיין)
 

 

לשתות "דם שוורים"

בצפון הונגריה, כשעתיים וחצי נסיעה מבודפשט על כביש 3M, נמצאת העיר אגר (Eger). ב-1552 התרחש בעיר

קרב חשוב שבו עצרו לראשונה ההונגרים, בראשותו של דובו אישטאוון, את הטורקים העות'מנים ששלטו בכל הונגריה כ-150 שנים, ובאגר עצמה 91 שנים.

 

מאז חוגגים בכל חודש אוגוסט את הניצחון המזהיר בפסטיבל היסטוריה מיוחד שנערך בעיר העתיקה, שחומותיה עדיין עומדות על תילן. בשער הכניסה לעיר נמצא תבליט יפה, המתאר את עלילות הקרב שבו לקחו חלק נכבד גם נשות העיר.

 

בכל שנה חוגגים את הניצחון על העות'מנים בפסטיבל. פסל באגר (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
בכל שנה חוגגים את הניצחון על העות'מנים בפסטיבל. פסל באגר(צילום: זיו ריינשטיין)

 

הקרב מונצח גם בכיכר המרכזית של אגר - כיכר דובו (Dobo Te'r) - שבה פסל של אישטאוון מנהיג את חייליו ופסל נוסף של הקרב עצמו. אגדה יפה, שכל עולל הונגרי מכיר, מספרת שאישטאוון נתן לחייליו לשתות יין לפני אותו קרב מפורסם, ואילו החיילים העות'מנים חשבו שזהו דם שוורים שגרם לחיילים ההונגרים להיות חזקים ואמיצים.

 

שלוש דקות הליכה משם, עדיין במדרחוב היפה של העיר, נמצאת הבזיליקה של אגר - השנייה בגודלה בהונגריה. הכנסייה שמתוארכת לשנות ה-80 של המאה ה-19, בנויה בסגנון ניאו-קלאסי יפהפה מבחוץ, אבל מרשימה הרבה יותר מבפנים ומכילה עמודים עם כותרות קורינתיות, ציורי תקרה של אירועים מהברית החדשה וויטראז'ים צבעוניים של ישוע ו-12 שליחיו.

 

גם הנשים נלחמו. תבליט מלחמה ב-1552 בשער העיר אגר (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
גם הנשים נלחמו. תבליט מלחמה ב-1552 בשער העיר אגר(צילום: זיו ריינשטיין)

 

פעם בית כנסת, היום גלריית אמנות

אבל לא רק בזיליקות וכנסיות הן מנת חלקה של אגר. שלושה בתי כנסת היו בעיר הצפונית (ניאולוגי, אורתודוקסי וסטטוס-קוו), כמו גם קהילה יהודית לא קטנה, לאחר שהארכיבישוף המקומי אישר לה לגור מחוץ לחומות בסוף המאה ה-19.

 

חיי קהילה טובים ניהלו היהודים באגר, אבל כשנכבשה הונגריה על-ידי הנאצים ב-19 מארס 1944, רוכזו היהודים ליד בית הכנסת של הסטטוס-קוו, שכיום משמש כגלריית אומנות בשם Zsinagoga Galeria, ומשם נשלחו למותם באוושויץ ביחד עם 600 אלף יהודי הונגריה.

 

תבליט יפה מחוץ לבית הכנסת-גלריה, מנציח את ריכוז היהודים במקום ושיר שנכתב על-ידי משורר יהודי. על גג המבנה נמצא גם דגם של לוחות הברית מוזנח ואפרורי, שנשאר מאותם הימים שבהם היה המקום בעל אופי יהודי גרידא, כמו גם ויטראז' גדול של מגן דוד המשקיף על המקום שבו היה ארון הקודש.

 

בתי כנסת שהפכו לכנסיות או נחרבו הם לא דבר חדש באירופה, אולם די עצוב לבקר במקום היפה, שעדיין נראה כבית כנסת, ולא לראות שום שלט קטן המספר על ההיסטוריה של ה"גלריה" שנכחדה באגר, "אבל זה בתכנון", אומרת עובדת במקום.

 

בית הכנסת באגר הפך גלריה. עיטור לוחות הברית בגג נשאר (צלם: זיו ריינשטיין) ()
בית הכנסת באגר הפך גלריה. עיטור לוחות הברית בגג נשאר (צלם: זיו ריינשטיין)

 

עמק הנשים היפות

המיתוס על יין דם השוורים אמנם קשור לקרב הנודע של אגר ב-1552, אבל במקרה או לא אגר היא גם אחד מאזורי היין המפורסמים של הונגריה, ובמיוחד "עמק הנשים היפות" - שקיבל את שמו בבדיחותא, מאחר וגברים ששתו באזור שתי כוסות יין מיד חשבו שכל הנשים שראו יפות.

 

בעמק, שהוא בעצם רחוב שבו 48 יקבים, מייצרים את יין דם השוורים המיתולוגי מערבוב של עד 14 יינות אדומים, כשענב המרלו הוא הבסיס לנוזל האדום ואליו נוספים ענבי קברנה סוביניון, קברנה פרנק ופינו נואר.

 

בחודשי הקיץ, אבל לא רק, מגיעים תיירים לסיורי טעימות יין בתוך יקבי-מרתף שנחפרו בסלע הטוּף הקל לחציבה, מה שגם עוזר לחביות עץ האלון שהיין מתיישן בתוכן, לשמור על טמפרטורה קרירה וקבועה של 16-10 מעלות צלזיוס.

 

צילום: זיו ריינשטיין

 

 

שופרון: העיר הנאמנה ביותר

לפני כאלפיים שנה לערך בנו הרומאים, שהונגריה היתה חלק מהאימפריה הבלתי נגמרת שלהם, את העיר סקרבנס (Scarbantia) במערב המדינה. שבטים קלטיים אמנם היו המתיישבים הראשונים באזור, אבל היו אלה הרומאים שמצאו פה פוטנציאל לגידול יין וגם בנו דרך מסחרית מהים הצפוני, שבה העבירו גם את היין שייצרו לרומא - מרחק 1,051 ק"מ.

 

אחרי 400 שנות שלטון רומי, הגיעו המתיישבים ההונגרים הראשונים וראו את העיר עזובה וכינוה אדנבורג - "העיר המוזנחת". את השם שופרון (Sopron) קיבלה העיר על שם מנהיגה העונה לשם זה, שהנהיג את תושבי העיר בקרב בסוף ימי הביניים. שופרון מכונה "העיר הנאמנה ביותר" בפי ההונגרים, לאחר שבמשאל-עם לאחר מלחמת העולם הראשונה סירבו תושבי העיר לעבור לידיים אוסטריות.

 

אפילו הרומאים ראו את הפוטנציאל שלה. שופרון - מבט מהאוויר ()
אפילו הרומאים ראו את הפוטנציאל שלה. שופרון - מבט מהאוויר

 

כיום שופרון היא עיר עתיקה ויפה, המזוהה כעירו של המלחין ההונגרי פרנק ליסט - גאוות שופרון, למרות שהתגורר לידה ולא דווקא בתוכה, אבל השופרונים מנכסים אותו אליהם - רע זה לא יכול להיות. תושבי העיר אמנם הונגרים, אך גם גרמנים דרים בה ושמות הרחובות, למשל, כתובים בשתי השפות.

 

כ-2,000 יהודים היו מנת חלקה של שופרון והתיישבו בה לאורך שלוש תקופות, כבר מהמאה ה-12. על כך יעידו גם שני בתי כנסת מאותה תקופה שנמצאים ברחוב היהודים, וזה המכונה "בית הכנסת הישן" שוחזר בחלקו ומשמש כמוזיאון ליהדות העיר. מדובר בתענוג ארכיטקטוני עתיק ובו קשתות מצליבות, המוכרות לנו יותר מכנסיות צלבניות בארץ, ופריטים המספרים על חגי היהודים בעיר, כמו צלחת פסח ושאר כלי יודאיקה בני מאות שנים.

 

מיהודי שופרון שרדו כ-200 בלבד לאחר השואה, רובם ברחו לאוסטריה השכנה, וכיום נשארו בעיר כ-25 איש בלבד שכמעט ולא שומרים על יהדותם. עם זאת, מסבירים בעיר, שקיים "רנסנס יהודי" הקורם עור וגידים בין הצעירים ששבים לגלות את עברם. ואם עסקנו בקשר אלינו, אולי גם נחמד לדעת ששופרון ואילת מקיימות ביניהן ברית ערים תאומות

 

עיר עם היסטוריה יהודית. בית הכנסת מהמאה ה-12 בשופרון ()
עיר עם היסטוריה יהודית. בית הכנסת מהמאה ה-12 בשופרון

 

האירוע שגרם לנפילת החומה

אוסטריה, כאמור, היא השכנה ממערב להונגריה ודווקא הגבול בין השתיים מהווה מקום שכדאי לפקוד אם אתם כבר באזור. יש מי שישאל מה כבר כל כך מסקרן בגבול, אולם ממש בקו שחוצץ בין שתי המדינות נערך אירוע ששינה את פני ההיסטוריה באירופה.

 

הונגריה היתה שייכת לאחר מלחמת העולם השנייה לגוש המזרחי-קומוניסטי, ובגבול האוסטרי עברה חומה (בדומה לחומת ברלין) שהפרידה בין עמים, שטחים ותפיסות עולם.

 

600 איש גרמו לנפילת החומה. הגבול האוסטרי-הונגרי ()
600 איש גרמו לנפילת החומה. הגבול האוסטרי-הונגרי

 

ב-19 באוגוסט 1989, כ-20 יום לפני נפילת חומת ברלין שהביאה לפירוק הגוש הקומוניסטי, נערך בצד ההונגרי פיקניק פאן-אירופי של 600 איש, שבמהלכו צבאו על גדר המערכת ובלחץ רב עברו את הגבול לאוסטריה. היתה זו הפעם הראשונה שלא נפתחה אש לעבר מסיגי הגבול - פעולה, שכאמור, בישרה את נפילת החומה ב-9 בנובמבר.

 

הנקודה ההיסטורית החשובה הזו, שכיום היא פארק ירוק רחב ידיים, גרמה לימים לראשי מדינות אירופה להתכנס במקום ולקיים פגישה שהובילה להקמת האיחוד האירופי.

 

בפארק ספסלי פיקניק, מדשאות רחובות עם שלטים המסבירים על ההיסטוריה שהתרחשה בו ובעיקר אנדרטה יפה בגובה 15 מטרים, שבה 15 אנשים היוצאים מחושך לאור, בראשם שאנדור קאניירי, משורר מימי הונגריה הגדולה שהיה אסיר פוליטי. על האנדרטה חרוטה המילה "הפריצה".

 

"נפילת חומת ברלין החלה בשופרון", אמר ראש ממשלת מזרח גרמניה האחרון, לותר מאזייר, ואכן בכל שנה בתאריך הפריצה מתקיים בפארק טקס מיוחד, הכולל תזמורת שמנגנת את הסימפוניה התשיעית של בטהובן, הנחשבת להמנון של האיחוד האירופי.

 

15 אנשים היוצאים מחושך לאור. האנדרטה בגבול האוסטרי-הונגרי ()
15 אנשים היוצאים מחושך לאור. האנדרטה בגבול האוסטרי-הונגרי

 

ארמון ורסאיי ההונגרי

ובאווירה אירופית, נסיעה של כמחצית השעה מהגבול האוסטרי תפגיש את המטייל בהונגריה עם ארמון אסתרהזי (Esterhazi). מיקליש (ניקולאס) אסתרהזי, שנמנה עם אצילי המאה ה-18 בתקופת שלטון בית הבסבורג, בנה ארמון אירופי קלאסי בין 1762 ל-1766 בסגנון ארמון ורסאיי, שממנו הושפע, וגם קרא לו "ורסאיי שלי".

 

בארמון חדרי השינה של בני האצולה, אולם ריקודים ואירוח ראשי, ובו פרסקו תקרה מרשים של אפולו רוכב במרכבתו עם ארבעת סוסיו ושאר אלמנטים ניאו-קלאסיים, כמו גם כלי פורצלן מרשימים שהונגריה ידועה בהם.

 

אך לפני ימיו של הארמון וגנו המטופח, היה האתר אולם קונצרטים, ואולי יוזף היידן, שגר באזור 22 שנים, נהג לשמוע את יצירותיו הנפלאות ממש כאן.

 

 

הונגריה מציעה לתייר כמעט הכל. לחופשת "בטן-גב" יש מקומות טובים יותר. אבל מי שיחליט לפתוח את הראש לאופקים אחרים וחופשה מעט שונה, המשלבת טבע, פעילויות לילדים וכמובן הרבה היסטוריה ואוכל נהדר - הונגריה בהחלט יכולה להוות אופציה טובה. קוסנאם.

 

הכותב היה אורח של לשכת התיירות ההונגרית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
העיר אגר - מבט מלמעלה
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים