הרב יוסף והרב לאו: רבנות ראשית דור 2
לפני 40 שנה חבש הרב עובדיה את כס הרבנות הראשית, לפני 20 שנה נכנס הרב ישראל מאיר לאו לתפקיד, ואתמול עשו זאת הבנים - הנסיך הראשון לציון, הרב יצחק יוסף, ונסיך הכתר לבית לאו הרב דוד. שניהם, אגב, מבטיחים להיות "הרב של כולם"
הדור הבא ברבנות הראשית: משפחות לאו ויוסף במודיעין ובירושלים, חגגו אמש (יום ד') את בחירתם של הרב דוד והרב יצחק לרבנים הראשיים לישראל, ולא פחות מכך - את המשך השושלת, כאשר שני "הנסיכים" - בניהם של הרבנים הראשים לשעבר - הולכים בדרכי אבות, ואף ממשיכים אותן ברבנות הראשית.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
לפני ארבעים שנה בדיוק, כשהוא בן 53, אייש הרב עובדיה יוסף את כס "הראשון לציון", הרב הראשי הספרדי. היום עושה זאת בנו השישי, הרב יצחק, ראש ישיבת "חזון עובדיה". הרב ישראל מאיר לאו הגיע לתפקיד לפני 20 שנה, בשנת 1993, בגיל 56 – תשע שנים מבוגר יותר מבנו הרביעי, הרב דוד, המתהדר בהישג "הרב הראשי הצעיר ביותר": רק בן 47.
הרב לאו: "אשאר לגור במודיעין"
זמן קצר לאחר היוודע תוצאות הבחירות לרבנות הראשית, נפתחו חגיגות הניצחון בביתו של הרב האשכנזי, דוד לאו, עד הערב רב העיר מודיעין - ומהיום הרב הראשי לישראל. את התוצאות קיבל הרב לאו בביתו, כשלצדו אביו, הרב ישראל מאיר לאו.
עד מהרה החלו עשרות בני משפחה, חברים, תושבים מהעיר ומחוצה לה ותומכים אחרים, לזרום אל הבית. ככל שגדל מספר החוגגים בביתו של הרב, כך גברה השמחה ופרצה גבולות: השולחנות נערכו, והזמר החסידי ישי לפידות, ידידו של הרב הנבחר, פצח בשירה וסחף את הנוכחים לריקודים.
החוגגים ובהם ראש העיר מודיעין, חיים ביבס, שעמד בראש מטה הבחירות של הרב דוד לאו - הרימו כוסית לחיים. ביבס הוא אחד האחראים לתמיכה הפוליטית שלה זכה הרב, הוא העניק לו חולצה מודפסת עם חתימתו, והביע בשמו ובשם התושבים צער על כך שיעזוב את תפקידו בעיר. בתגובה אמר הרב כי את מודיעין עצמה לא יעזוב, וככל שזה תלוי בילדיו - יישאר לגור בה.
"כפי שהצהרתי בכל החודשים האחרונים, אני אהיה הרב של כולם, ואיני שייך למגזר כזה או אחר, אלא לכל עם ישראל", הצהיר הערב הרב לאו, ורמז להמשך דרכו הממלכתית של אביו בתפקיד. "כשם שבמודיעין יצרנו מצב שבו אנשים שונים מכבדים זה את זה, ומנסים לראות את אורה של היהדות - כך אפשר להעתיק את המודל הזה גם לרמה הארצית, ולבנות חברה שמוקירה ומכבדת את מסורת ישראל".
על הרב סתיו: "נעבוד בשיתוף פעולה"
ירח טוקר, יועץ התקשורת של הרב, הוסיף כי בכוונת הרב לכנס כבר בימים הקרובים, עם כניסתו לתפקיד, צוות חשיבה מיוחד לאיחוי הקרעים בעם על רקע האירועים הפוליטיים האחרונים, ועל רקע הבחירות לרבנות הראשית.
הרב לאו עצמו סיפר ל-ynet כי שוחח אמש עם הרב דוד סתיו, מי שנחשב למתחרה העיקרי שלו על תפקיד הרב הראשי, וסיפר כי הם מכירים עוד מהתקופה שבה הרב סתיו החליף אותו כרב מועצת שוהם, וכי השניים הקפידו לשמור על קשר כל השנים: "אני מאמין שאפשר ליצור עם אחד עם אנשים יקרים וטובים מכל גווני החברה", אמר, "ואני מאמין שנעבוד בשיתוף פעולה. והרב סתיו אמר לי שגם ארגון 'צהר' יעמוד לימין הרבנות, ויפעל עימה יד ביד".
בין החוגגים נצפו חרדים, דתיים וחילונים תומכי הרב לאו, ואפילו חברת המשפחה הקרובה צופית גרנט, לא הייתה חריגה בנוף. לרב הצעיר שבעה ילדים בגילאי 3-24 ושני נכדים, הקטן שבהם, ישי, רק בן שמונה ימים, זכה הבוקר לברית מילה מתוקשרת במיוחד. הסב הנרגש איחל לעצמו שהיום שנפתח בשמחה גם יסתיים כך, ותפילתו התגשמה.
"אמא שמחה למעלה אתנו"
בעיתוי אישי מרגש, ערב פטירתה של הרבנית מרגלית יוסף, אמו של הרב הראשי החדש – ציינו בבית הרב עובדיה שברחוב הקבלן בירושלים, את ההישג המשמעותי. "היא שמחה למעלה אתנו", אמר בהתרגשות הרב יצחק.
"אני מכבד את חתן המסיבה הרב הראשי", הכריז המרן, כשבנו יושב מימינו, ויו"ר ש"ס, אריה דרעי, משמאלו.
הרב יצחק יוסף פתח בברכת "זה היום עשה ה' נגילה ונשמחה בו".
"זכיתי", אמר בהתרגשות. "זו זכות גדולה לשבת על כיסא קדוש זה. הרבנות עברה טלטלה, ויש צורך לשקם את מעמד הרבנות. אני מקווה שנעבוד כל הרבנים בשיתוף פעולה להרים קרן התורה".
גם הרב יצחק יוסף, כמו מקבילו האשכנזי, הצהיר כי בכוונתו להיות "הרב הראשי של כולם, כל עם ישראל". הוא התחייב לשמש "מורה דרך לקדש שמיים ברבים", כדבריו. "אעשה ככל שביכולתי להאהיב את התורה. בכוח דהיתרא לא לחפש חומרות, כדרכם של בית הלל. אקבל כל יהודי בדרכו של אהרון הכהן".
ומי לא באו? הרב עמאר ואלי ישי
הרב עובדיה אמר: "אודה לה'. הייתי בצער גדול כי ראיתי שרבים נלחמים בנו". הוא ייעץ לבנו: "תתנהל עם הבריות בנחת ובאהבת ישראל, לחוס על עגונות. ה' עזר לי ויש לי ספרייה רחבה ואני מחפש להם פתרונות. יש כמה דרכים. מי שיש לו ידע, ימצא דרכים. אמרתי: בני, תהיה לך אהבת ישראל, תרחם עליהם".
הוא ביקש מבנו לעשות כל שביכולתו למצוא פתרונות לנשים העגונות "מסכנות שסובלות, שהבעל שלהם מתאכזר להם". והוסיף כי "עכשיו הצאן יש להם רועה".
במהלך ליל אמש זרמו לבית המוכר מרבית רבני ש"ס – אך בלט בהיעדרו הרב הראשי היוצא, שלמה עמאר , שהתנתק מהמפלגה עם טרפוד "חוק עמאר". בין בכירי החוגגים היו גם שני האדריכלים הפוליטיים של הניצחון - אריה דרעי ואריאל אטיאס. ומי לא בא? אלי ישי. מול שבחים שחלק ל"ידידי ואהובי כאח לי, הרב אריאל אטיאס", בלטה התעלמותו של אריה דרעי מאלי ישי.
הרב לאו: רס"ן במיל', מאבות השו"ת האינטרנטי
הרבנים יצחק יוסף ודוד לאו נחשבו למועמדי החרדים, לאחר שקיבלו את תמיכתם של הרב עובדיה יוסף והרב אהרן לייב שטיינמן, ובהתאמה אף זכו לתמיכה הפוליטית של נציגי החרדים בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים. בחירתם מנוגדת להעדפתן המפורשת של מרבית סיעות הקואליציה, את יו"ר צהר, הרב דוד סתיו, שנחשב למועמד הליבראלי יותר.
עם זאת, ולמרות זיהויו עם החרדים - הרב לאו, יליד תל אביב, למד בישיבה תיכונית ואף שירת בצבא
בחיל מודיעין (הוא השתחרר בדרגת רב סרן, ומציין בראיונות את התנדבותו המתמשכת לשירות מילואים). על אף שקיבל את ה"סמיכה" לרבנות בתקופת כהונתו של אביו כרב הראשי, הרב דוד לאו עבר את הבחינות המקיפות בכתב, ולא "בדרך הקלה", בעל-פה, כפי שבחרו מועמדים אחרים, ובהם מקבילו הספרדי. את הכושר לרבנות קיבל בשנת 1994, וכיהן כרב הראשון של היישוב שוהם.
ב-17 השנים האחרונות הוא מכהן כרב העיר מודיעין-מכבים-רעות, "שם הקמתי מהיסוד את מערך הנישואין, הכשרות, העירובין ושיעורי התורה בעיר", סיפר ל-ynet.
"לאורך השנים זכיתי לערוך את פסיקותיו של אבי, הרב הראשי ורבה של תל אביב יפו, הרב ישראל מאיר לאו", אמר, "ולאחר מכן חיברתי את הספר 'משכיל לדוד', ובו פסיקות הלכתיות בנושאים מהותיים וסבוכים".
את ה"אני מאמין" שלו לתפקיד הרב הראשי, הוא תולה באיחוד העם, "במניעת הקרע המעמיק ובחתירה להסכמה בנושאים רבים שעל סדר היום הציבורי. אני מביא מניסיוני במודיעין את היכולת להראות את היופי של היהדות שלנו לכל חלקי העם, למצוא את החלק השווה שיש בעם שלנו ולא את החלק החסר, לחבר בין אוכלוסיות שונות, בין מגזרים ועדות.
"בעיר מודיעין יזמתי מהלך ובו זוגות יכולים להירשם לנישואין דרך האינטרנט, הייתי מיוזמי המושג 'שאל את הרב' באינטרנט - ואני מאמין ומקווה שנצליח בעזרת ה' לעשות מהלכים רבים וטובים למען הציבור, גם ברבנות הראשית לישראל.
הרב יוסף: עשרות ספרים וישיבה אחת
הרב יצחק יוסף נולד בירושלים בשנת תשי"ב (1952), והוא בנו השישי של הרב עובדיה יוסף. הוא למד בתלמוד תורה של החינוך העצמאי "יבנה", ובגיל 12 החל את לימודיו בישיבה הקטנה "פורת יוסף" בשכונת קטמון בירושלים. עם סיום לימודיו בישיבה קטנה, עבר לישיבה גדולה ישיבת הנגב בנתיבות, ולאחר מכן למד בישיבת חברון בירושלים.
כבר בהיותו כבן 18 שנה (תשל"א 1971), כשלמד בישיבת הנגב, ריכז הרב יוסף את פסקי אביו והוציא את ספרו הראשון - "פסקי דינים - ילקוט יוסף". בגיל 23 מונה הרב יצחק לרב במושבים בר גיורא, נס הרים ומטע הסמוכים לירושלים. בשנת תשנ"ב (1992) הקים, בהוראת אביו, את ישיבת "חזון עובדיה".
לאורך עשרות שנים נמנע הרב יצחק יוסף מעיסוק בפוליטיקה, לא התבטא בפומבי והתרכז במפעל חייו: כתיבת
ה"ילקוט יוסף". הוא כתב גם את ספרו "עין יצחק", המכונה "המדריך לפוסק המתחיל", משום שמרכז את כללי הפסיקה היהודית, וכן את ספרו "שולחן המערכת" וספרים נוספים. במקביל, העדיף למסור מספר שיעורי תורה מידי יום על פני התמודדות לתפקידים רבניים, המצריכים פעילות שאיננה קשורה לבית המדרש.
מכיריו מספרים כי הרב, כמו אביו שחתום על פתרון משבר גיורי צה"ל, מרבה להשתמש בפסיקותיו ב"כוח דהתירא". "כוח ההיתר, שהפך לסימן ההיכר המובהק של הרב, מייחד את מסורת הפסיקה הספרדית שהנחיל בדור האחרון מרן הגאון רבי עובדיה יוסף ביחס לזו האשכנזית. באחת מפסיקותיו הביא את דברי החיד"א, רבי חיים יוסף דוד אזולאי: "הספרדים אחוזים במידת החסד ולכן הם מקילים בהלכה, והאשכנזים אחוזים במידת הגבורה לפיכך הם מחמירים בדינים".
"ברגע שנלך אל ציבור ונכתת את רגלינו ממקום למקום, מעיר לעיר, ונביא את דבר ה', נראה להם את המתיקות של התורה - 'טעמו וראו כי טוב השם'. אנחנו נאהיב את התורה על הציבור", אמר.