שתף קטע נבחר

 

נסגרה ההרשמה: הכירו את המועמדים לרב הראשי

רשימת המועמדים ננעלה על עשרה, ולקראת הכרעה הם משפרים עמדות: הרב עובדיה תומך ברב לאו, וחושף דיל ש"ס-חרדים, עשרות רבנים - ובהם האחראי על הבחירות - תומכים ברב אליהו מול היועמ"ש שטען כלפיו לגזענות, כחלון מצטרף למטה בוארון, ונשיא צהר חותם עבור הרב איגרא - נגד הרב סתיו. המירוץ לרבנות - סיכום חצי הגמר

שבוע לפני הבחירות לרבנות הראשית - נכנסים לישורת האחרונה: הוועדה המסדרת את הבחירות לרבנות הראשית הודיעה היום (ד') כי עשרה רבנים הגישו את מועמדותם לתפקידי הרב הראשי האשכנזי והספרדי, שייבחרו בשבוע הבא. היום ב-17:00 תם המועד להגשת מועמדות בבחירות. בתוך כך הצהיר הרב עובדיה יוסף כי יתמוך ברב דוד לאו לתפקיד הרב הראשי האשכנזי.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >

 

 

לתפקיד הרב האשכנזי מתמודדים אליעזר איגרא, דוד לאו, דוד סתיו ויעקב שפירא, ולרבנות הספרדית מועמדים אליהו אברז'יל, שמואל אליהו, ציון בוארון, יהודה דרעי, יצחק יוסף ו רצון ערוסי. עם זאת, אברז'יל וערוסי טרם הציגו חתימות של עשרים מחברי האסיפה הבוחרת התומכים בהם, כפי שמחייב החוק. במידה ויימצאו, תדון ועדת הבחירות האם לקבל את המועמדות.

 

הרב עובדיה הצהיר: תומך ברב לאו

בצהריים הביעה מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, תמיכה פומבית ראשונה באחד המועמדים לתפקיד

הרב האשכנזי, כאשר קרא לאנשיו לפעול למען רב העיר מודיעין, דוד לאו. בצהריים הגיעו לאו ואביו, רב העיר תל-אביב ישראל מאיר לאו, לבית הרב יוסף כדי לקבל את ברכתו לקראת הבחירות, ושם המתין להם גם בנו של "מרן", הרב יצחק יוסף, מועמד ש"ס לתפקיד "הראשון לציון", הרב הראשי הספרדי.

 

הרב עובדיה ישב בין שני המתמודדים, וקרא לאנשיו: "עשו ככל יכולתכם, מוריי ורבותיי, לטובת רבי דוד, שיהיו יחד". בכך חושף מנהיג ש"ס את קיומה של עסקה פוליטית בין מפלגתו לבין החרדים האשכנזים, לבחירה משותפת ברבנים לאו ויוסף.

 

הכרזה זו פוגעת בסיכוייו של הרב יעקב שפירא להיבחר לתפקיד הרב הראשי, משום שזה קיווה כי הרב יוסף-האב יורה לחברי הגוף הבוחר לבחור דווקא בו – בין היתר, בשל היחסים הטובים שהיו בינו לבין אביו, הרב הראשי לשעבר אברהם שפירא. עם זאת, נהנה המועמד מתמיכה של הרב הראשי היוצא, שלמה עמאר, שגם הוא בעל השפעה רבה על חלק לא מבוטל מחברי הגוף הבוחר.

 

הרב שפירא יגנוב קולות לרב לאו

הרב דוד לאו הוא המועמד המועדף על "יהדות התורה", וככל הנראה, יזכה לתמיכת אנשיה בגוף הבוחר, לאחר

שהמנהיג החרדי-ליטאי הבכיר, הרב אהרון לייב שטיינמן, הורה לפעול לבחירתו. הוא זוכה לתמיכה רבה גם בין הלא-דתיים בעלי זכות ההצבעה.

 

יו"ר ארגון רבני "צהר", הרב דוד סתיו, הוא המועמד הרשמי של רוב סיעות הקואליציה, ובהן "הבית היהודי", אך הוא שנוי במחלוקת בתוך הציבור הדתי-לאומי בשל עמדותיו הליברליות, ובעיניים חרדיות נחשב ל"סדין אדום" של ממש. עיקר הקולות שיקבל צפויים להגיע מהאגף הליברלי בציונות-הדתית ומהציבור החילוני, אך ישנם גם חרדים שיבחרו בו בסתר, מאחורי הפרגוד.

 

את קולות הדתיים-לאומיים השמרניים יגרפו, ככל הנראה, ראש ישיבת "מרכז הרב", הרב יעקב שפירא, וחבר בית הדין הרבני הגדול, הרב אליעזר איגרא. אלא שבעוד שלאיגרא אין תמיכה חרדית או חילונית מובהקת, שפירא מקובל על חוגים חרדיים וזוכה שם להערכה, והוא עשוי לנגוס בתמיכה הרשמית ברב לאו.

 

גם לרב איגרא הישג לא מבוטל, כאשר אחד החותמים על מועמדותו הוא רב העיר רמת גן ונשיא "צהר", הרב יעקב אריאל, זאת בשעה שיו"ר הארגון, דוד סתיו, מתמודד בבחירות ונלחם על כל קול.

 

כאב הראש של ש"ס: הרב ציון בוארון

במגרש הספרדי מתמודד הרב יצחק (בן הרב עובדיה) יוסף, על תפקיד "הראשון לציון", ואם לא תהיינה הפתעות,

תתאחד ש"ס סביב מועמדותו. בשל כך צפוי הרב של באר שבע, יהודה (אח היו"ר אריה) דרעי, לפרוש מהמרוץ – בהוראת "מרן". הרב יצחק הוא ראש ישיבת "חזון עובדיה" בירושלים, ומחבר ספרי ההלכה של אביו, ונחשב מוערך מאוד בחוגים חרדים ודתיים כאחד, כתלמיד חכם וגדול בתורה.

 

מי שגורם להרבה "כאב ראש" בש"ס הוא חבר בית הדין הרבני הגדול, הרב ציון בוארון, שלמרות היותו בן טיפוחיו של הרב עובדיה יוסף ואחד הפוסקים המוערכים ביותר עליו, מתמודד לתפקיד הרב הראשי הספרדי מול הרב יוסף-הבן. בוארון, חבר קרוב מאוד של הרב הראשי היוצא, שלמה עמאר, מבטיח כי לא יפרוש מהמירוץ מפני מועמד ש"ס, ונחשב כמי שמבקש לנקום ביו"ר התנועה, דרעי, שמנע מעמאר קדנציה שנייה כ"ראשון לציון". הדיין הבכיר נהנה מתמיכה מפתיעה (על רקע זיהויו כחרדי) – בין היתר, מצד ארגוני נשים, הרואות בו פוסק אמיץ שאינו מנותק מהעם המתדיין בפניו.

 

מי שעשוי לצאת נשכר מהמאבק בין שני המועמדים החרדים-ספרדים, הוא רב העיר צפת, שמואל אליהו, הנהנה הן מתמיכה לא רשמית של רוב חברי סיעת "הבית היהודי" (ובהם סגן שר הדתות האחראי על הבחירות, ח"כ אלי בן דהן) - והן של כמה רבנים חרדים בעלי השפעה על הגוף הבוחר, על אף שיוחסו לו טענות גזעניות בעבר.

 

הרב אליהו מזוהה עם האגף השמרני בציונות הדתית, אך העימות המתוקשר מול היועץ המשפטי בשאלה האם מועמדותו ראויה, בעקבות התבטאויות ופסיקות הלכה שנויות במחלוקת שיוחסו לו - ובהן אמירות קשות נגד חילונים, הומוסקסואלים וערבים - סחפה אליו תומכים נוספים גם מקרב הליברלים (וכמובן מהצד החרדי), החשים כי בעת התנגשות בין התורה לחוק, הם מחויבים להתייצב לימינו. הרב אליהו נדרש על ידי היועמ"ש יהודה ויינשטיין להבהיר את הציטוטים, וטען בתגובה כי הם הוצאו מהקשרם התורני. ביום שני הקרוב, יומיים לפני הבחירות, יתקיים בבג"ץ דיון מיוחד בעניין מועמדותו, בעקבות עתירה נגדה של ח"כ עיסאווי פריג' ("מרצ").

 

הסיפור העצוב של הרב ערוסי

המועמד הרב ד"ר רצון ערוסי, רבה של קריית אונו וחבר מועצת הרבנות הראשית, נחשב בעבר ל"עוף נדיר" המקובל הן על ש"ס והן על המפד"ל, וזוכה לאהדה והערכה רבה בציבור החרדי, הדתי-לאומי ואף החילוני. חסרונו היחיד היה היעדר כוח פוליטי, וכך מצא את עצמו קרח מכאן ומכאן – גם בבחירות הנוכחיות.

 

לפני עשור או שניים היו שייעדו אותו לגדולות ברבנות הראשית, והיום רואים בו "החמצה היסטורית" – שלא באשמתו. בחירתו כמועמד עצמאי נראית חסרת סיכוי – כפי שהיה בבחירות 2003. עם זאת, תומכיו עדיין מאמינים כי הוא עשוי להיות מועמד של פשרה בין המתמודדים בזירה הספרדית הבוערת.

 

מועמד נוסף מטעם עצמו הוא אליהו אברז'יל, דיין מוערך ורב שכונה בירושלים, שאינו מזוהה עם מגזר דתי מסוים, אך כולם מסכימים כי הוא גדול בתורה ובפסיקת הלכה. בעבר היה ביחסים טובים עם הרב עובדיה יוסף, ובימים האחרונים זכה לברכת הדרך של הרב חיים קנייבסקי, ממנהיגי הליטאים, אך בש"ס מתנערים ממנו כיום. התמיכה שלה הוא זוכה, למשל, מפליט המפלגה, ח"כ לשעבר הרב חיים אמסלם, יכולה ללמד על כך.

 

אנשיו של אברז'יל משוכנעים כי הוא יכול להפתיע – למשל, במקרה שבו תיפסל מועמדותו של הרב שמואל אליהו והוא יהפוך למועמד ספרדי המקובל על הציונות הדתית.

 

מכתב רבנים לתמיכה ברב אליהו

מועמד נוסף שזכה היום לרוח גבית הוא הרב שמואל אליהו, במכתב תמיכה שכתבו לו עשרות רבנים ומחנכים, על רקע העימות עם היועמ"ש. הם קראו לו להמשיך בדרך אביו, הרב הראשי לשעבר מרדכי אליהו, ו"להיקרא לדגל ההנהגה ברבנות הראשית לישראל". בין החותמים גם רבני יישובים המכהנים מטעם המדינה, דיינים הנושאים בתפקיד שיפוטי, ואף השר לשירותי דת, ח"כ אלי בן דהן, האחראי על הבחירות לרבנות, והרב אביחי רונצקי, ראש "מנהלת הזהות היהודית" במשרד.

 

שמות בולטים נוספים: הרב שלמה אבינר, הרב חיים דרוקמן והרב אליקים לבנון. לדבריהם, אליהו הוא "תלמיד חכם ואיש

אשכולות המקדיש את חייו למען עם ישראל, מתוך מסירות נפש עצומה, אהבה ומאור פנים לכל אדם באשר הוא, מתוך רצון לחבר את ישראל לתורה ולאביהם שבשמים, ולאחד בין הפלגים השונים שבעם".

 

"הרב עוסק רבות בחיבור של חיי הרוח והחומר, בחיזוק וביסוס חיי הקודש בערי ישראל, בהעצמה וחיזוק של התא המשפחתי והעמדת תלמידים הרבה", כתבו, וקראו לכל אדם לסייע לבחירתו. "אנו בטוחים שכישרונו המיוחד של הרב להוות דמות מנהיגה ומאחדת, יקרין על הרבנות ועל עם ישראל כולו".

 

גם הרב ציון בוארון חיזק את עצמו – בעזרת השר לשעבר, משה כחלון, שהודיע על תמיכתו בו וכי יוביל את עבודת המטה מול חברי הגוף הבוחר. "האישיות של הרב היא הנכונה בזמן הנכון ובמקום הנכון כדי לאחד כלל חלקי העם, נשים וגברים, חילונים וחרדים", הסביר כחלון. "צו השעה מחייב את מינוי הרב בוארון למשרת הראשון לציון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החרדים תומכים. הרב דוד לאו
באדיבות עיריית מודיעין
צילום: יוסי זליגר
נלחם על כל קול. הרב דוד סתיו
צילום: יוסי זליגר
שנוי במחלוקת. הרב שמואל אליהו
צילום: אורות
הרב בוארון פוגע בו. הרב יצחק יוסף
צילום: אתר שטורעם.נט
מומלצים