שתף קטע נבחר

 

שונאים את ישראל, אך את חיזבאללה יותר

מעבר לאג'נדה הלוחמנית של ארגון עבדאללה עזאם, שאחראי לירי הרקטות אתמול, קוראים ראשיו בחודשים האחרונים תיגר על חיזבאללה השיעי בעקבות מעורבתו בלחימה בסוריה. הארגון, המזוהה עם אל-קאעידה, שיגר בעבר רקטות לעבר ישראל - גם מגבול ומצרים והיה קשור לפיגועים ברחבי האזור

באופן אירוני, גורמי הג'יהאד העולמי הסונים בלבנון הופכים בחודשים האחרונים למעין אויב משותף של ישראל וארגון חיזבאללה הלבנוני. בחיזבאללה כבר מרגישים היטב על בשרם את נחת זרועם של הארגונים, אחרי ששתי מכוניות תופת התפוצצו בתוך חודש במעוז השמור של נסראללה בפרבר הדרומי של ביירות. בחודש מאי אף נורו רקטות לראשונה לעבר הדאחייה. בעוד שמזכ"ל חיזבאללה ממשיך לשקוע בבוץ הסורי, התגובות בלבנון הופכות לחריפות הרבה יותר ואף באות לידי ביטוי במעשים, שמכוונים לעתים לישראל, כמו שאירע אתמול בירי ארבע הרקטות לעבר הגלילי המערבי. בתגובה לירי תקף חיל האוויר מתקן השייך לחזית העממית של אחמד ג'יבריל.

 

ירי הקטיושות והתגובה - כתבות אחרונות:

התגובה לירי הרקטות: צה"ל תקף בלבנון

רקטה ליד ניצולי השואה: "עברנו גרוע מזה"

לא סיפקה הגנה: נפילה למרות כיפת ברזל

 

הפעילות של גורמי הג'יהאד העולמי בלבנון אינה חדשה. די לזכור את אירועי הדמים במחנה הפליטים הפלסטיני נהר אל-בארד בצפון המדינה בשנת 2007, שבמסגרתם הארגון "פתח אל-איסלאם", המזוהה עם אל-קאעידה, נלחם בצבא לבנון עד שזה הביס אותו במחיר של מאות הרוגים. לפני כחודשיים התנהלו קרבות שהזכירו את אותם מראות בטריפולי, בין אנשיו של השייח אחמד אל-אסיר לבין אותם גורמי ג'יהאד עולמי. אל-אסיר הוא סלפי קיצוני שנותן רוח גבית, ומצד שני מסית נגד נסראללה על רקע מעורבותו בסוריה.

 

שיגור הרקטות מלבנון    ( )

שיגור הרקטות מלבנון    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
גשר הזיו ביום שאחרי הנפילות    (צילום: עידו בקר)

גשר הזיו ביום שאחרי הנפילות    (צילום: עידו בקר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אל אותו ארגון "פתח אל-איסלאם", ששרידיו עדיין נותרו במובן מסוים במחנות הפליטים הפלסטיניים, חוברים ארגונים נוספים כמו הארגון הפלסטיני-לבנוני "ג'ונד א-שאם", שפועל במחנה הפליטים עין אל-חילווה בצידון והארגון גדודי עבדאללה עזאם, שהולך ומתבלט מבין אותם ארגונים במחנות הפליטים בדרום לבנון בשנים האחרונות, בעיקר בכל מה שקשור לירי לעבר ישראל.

 

ארגון עבדאללה עזאם הוא שלוחת טרור סונית קיצונית, המזוהה עם ארגון אל-קאעידה ברחבי המזרח התיכון. בשנים האחרונות פעל הארגון גם במצרים, בעיראק ובעוד מקומות במזרח התיכון. הוא הוקם בשנת 2004 על שמו של השייח עבדאללה עזאם, טרוריסט פלסטיני במוצאו, שהיה מהאבות המייסדים של ארגון אל-קאעידה באפגניסטן ויש האומרים כי שימש כמורו ורבו של מנהיג הארגון לימים, אוסמה בן לאדן.

 

היעד שהותקף הלילה, דרומית לביירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היעד שהותקף הלילה, דרומית לביירות(צילום: רויטרס)

חיילי או"ם בזירת אחת הנפילות (צילום: אדהם מוחמד) (צילום: אדהם מוחמד)
חיילי או"ם בזירת אחת הנפילות(צילום: אדהם מוחמד)

זירת הנפילה בגשר הזיו (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
זירת הנפילה בגשר הזיו(צילום: אביהו שפירא)

 

אוריינטציה פלסטינית מובהקת

מדובר בארגון בעל אוריינטציה פלסטינית מובהקת, שאחראי לפיגועים קשים במצרים ואף לירי רקטות לעבר עקבה ואילת. בהקשר הלבנוני הוא החל להתבלט בשנים האחרונות, אחרי

 שנטל אחריות למספר שיגורי רקטות לעבר ישראל מדרום לבנון. בלבנון נקראת השלוחה של הארגון "פלוגות זיאד ג'ראח" על שמו של אחד מהמבצעים הלבנונים של הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001. מי שעומד בראש אותו ארגון, על פי הפרסומים, הוא השייח מאג'ד בן מוחמד מאג'ד, סעודי שמבוקש על ידי השלטונות בממלכה מטעמים ביטחוניים.

 

מעבר לאג'נדה הלוחמנית כלפי ישראל והיהודים ככלל, אותו ארגון קורא בחודשים האחרונים תיגר על ארגון חיזבאללה השיעי בעקבות מעורבותו בלחימה בסוריה. בתחילת החודש אמרו בארגון כי אחרי שהוא הזהיר את השיעים פעמים רבות שהם על סף תהום, הפכו המעוזים של ארגון הטרור של נסראללה ליעדים לגיטימיים עבורם. הם גם טענו לאחרונה כי הם עומדים מאחורי מספר התקפות נגד חיזבאללה במעוזיו, בין היתר בבקעת הלבנון ואף בדאחייה.

 

נטילת אחריות של גדודי עבדאללה עזאם על ירי רקטות לעבר ישראל ב-2009

 

לא בכדי השייח הלבנוני הסוני, סיראג' א-דין זריקאת, שארגון עבדאללה עזאם מפיץ את מסריו, עקץ אתמול בחשבון הטוויטר שלו את חיזבאללה. "המשימה של המפלגה האיראנית חיזבאללה להגן על היהודים תהפוך למפרכת", נכתב אחרי שטען כי גדודי עבדאללה עזאם עומדים מאחורי ירי הרקטה.

 

מעבר לכך קיימות עוד התארגנויות קטנות יחסית ברחבי לבנון, המזוהות עם אל-קאעידה ופועלות כעת בראש ובראשונה נגד חיזבאללה על רקע מעורבותו בסוריה. בין היתר ניתן לציין התארגנות בשם "עבדאללה אל-סבאע", שפועלת באזור טריפולי וכוללת 300 לוחמים. טריפולי בצפון לבנון הייתה עדה בחודשים האחרונים למרחץ דמים, בעקבות עימותים קשים בין אותם ארגונים סונים קיצוניים שמתנגדים לנשיא סוריה אסד לבין תומכיו העלוויים.

 

תאים רדומים ברחבי לבנון

במקביל, קיימות התארגנויות בכפר ערסל באזור בקעת הלבנון ובקרבת הגבול עם סוריה. אותן התארגנויות, ובראשן התארגנות חסן דרע'אם, מתפרסות בהרים הגובלים בשטח הסורי. קיימת התארגנות נוספת המזוהה עם הג'יהאד העולמי בעיירה אל-קאע בקרבת השטח הסורי.

 

כמו כן ישנם תאים רדומים שמנגנוני הביטחון הלבנוניים חשפו אותם לאחרונה באזור הר הלבנון. לאחרונה סיפר שר הפנים הלבנוני, מרוואן שרבל, כי מנגנוני הביטחון עלו על עקבותיו של תא טרור שהתכוון לתקוף כמה אזורים במדינה. אותו תא נחשף בעקבות תאונת עבודה בדירה בעיירה דאריא. "המקריות היא שמגנה על לבנון בימים אלה", אמר השר. אחרי אותו פיצוץ מצאו מנגנוני הביטחון באותה דירה רשימת יעדים, מפות, חומרי נפץ ודגלים של הארגון "ג'בהת א-נוסרה".

 

לפני כמה ימים חשפו מנגנוני הביטחון הלבנוניים תא טרור נוסף בכפר נועיימה בין ביירות לצידון, באזור שבו תקף צה"ל לפנות בוקר. מכונית ובתוכה חומרי נפץ נחשפה שם ונוטרלה. כמה בני אדם נעצרו וביניהם פלסטינים. בכלי תקשורת בלבנון המזוהים עם חיזבאללה טענו כי כוחות הביטחון סיכלו תקיפה נוספת נגד המדינה הלבנונית.

 

הארגון של ג'יבריל

מי שמצטרף לפאזל הזה, אך מכיוון אחר לגמרי, הוא ארגונו של אחמד ג'יבריל "החזית העממית לשחרור פלסטין - המפקדה הכללית", שאחד מבסיסיו הופצץ על ידי צה"ל לפנות בוקר.

 

אחמד ג'יבריל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחמד ג'יבריל(צילום: AFP)

 

דובר הארגון בלבנון התנער מכל קשר לירי הרקטות אתמול. ג'יבריל הקים אותו בשנות ה-60', אחרי שהתפלג מהחזית העממית לשחרור פלסטין. מדובר באחד מהארגונים הפלסטיניים שנמנים עם "חזית הסירוב" המתנגדת לכל הסכם שלום עם ישראל ותומכת במאבק המזוין נגדה. ג'יבריל הוא אחד מהבכירים הפלסטינים הבודדים שנותרו נאמנים למשטר אסד. על פי הידוע הוא נותר בסוריה, בניגוד לראשי תנועת חמאס שהביעה עמדה נחרצת נגד המשטר הסורי. ג'יבריל אף נפצע באורח קל לפני כמה חודשים בתקיפה של המורדים באזור דמשק.

 

בשנים האחרונות שמו של הארגון שנאמן לאסד נקשר לא פעם בירי רקטות לעבר צפון ישראל מדרום לבנון. אך עם זאת מדובר בארגון שהוא הרבה

 פחות פעיל ממה שהוא היה בשנותיו הראשונות. הוא זכור בעיקר מ"עסקת ג'יבריל" המפורסמת שהוצאה לפועל ב-1985. שלושה שבויים של צה"ל ממלחמת לבנון הראשונה הוחזרו תמורת 1,150 אסירים שהיו כלואים בישראל.

 

אחרי התקיפות שיוחסו בתקשורת הזרה לישראל בדמשק במאי 2013, בכירים במשטר הסורי והנשיא אסד עצמו הודיעו, כביכול, על אפשרות של פתיחת חזית ברמת הגולן. מי שהוזכר כמועמד פוטנציאלי להיות דומיננטי באותה חזית הוא ארגונו של אחמד ג'יבריל, שאף בירך על המגמה. אחרי אותן תקיפות, התארגנות פלסטינית לא מוכרת קיבלה אחריות על ירי של פצמ"רים לעבר החרמון.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הנזקים שגרמה אחת הקטיושות בצפון
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים