רשות השידור תפסיק לגבות ממי שאין לו ממיר
בהסכם בתביעה ייצוגית הרשות הסכימה שמאז הפיכת השידורים לדיגיטליים ב-2011 - לא היתה צריכה לגבות אגרה ממי שאין לו ממיר. לכן כל מי שאין ברשותו ממיר לא ישלם אגרה מעתה. מי שהודיע על כך בכתב לרשות בשנתיים האחרונות - יקבל החזר על האגרה ששילם. אין לכם ממיר? בידקו אם אתם זכאים להחזר
רשות השידור מתחייבת להפסיק לגבות אגרה ממי שאין לו ממיר דיגיטלי לקליטת שידורי טלוויזיה. מאז הרפורמה בשידורים ב-2011, אי אפשר יותר לקלוט את שידורי רשות השידור בלי ממיר דיגיטלי, בעוד שקודם לכן הם נקלטו באמצעות אנטנה וטיונר אנלוגיים. מאז 2011, כל מי שאינו מנוי ל-HOT, yes, מחזיק במקלט טלוויזיה/מחשב עם ממיר מובנה או בממיר שקולט את שידורי עידן + - לא יכול לקלוט שידורי טלוויזיה (כולל ערוץ 2) ובכל זאת שילם אגרה. לא עוד.
- רשות השידור: רודפים גם את מי ששילם אגרה
- רשות השידור תחדל לחייב ביתר על מכתב מעו"ד
- רשות השידור גבתה 150 מיליון שקל ב-4 שנים
- רשות השידור גבתה מכם 60 מיליון ש' לעו"דים
ההסכמה הזאת הושגה ב"הודעת חדילה" מהליך של תביעה ייצוגית, שהוגשה בנושא זה נגד רשות השידור ואושרה בבית-המשפט המחוזי בירושלים. לפי ההסכמה: מיולי 2013, אנשים שאין להם ממיר דיגיטלי (כולל בית או בית עסק שבמסך הטלוויזיה/מחשב שלהם יש רכיב טיונר אנלוגי) יהיו פטורים מאגרת טלוויזיה. הם ידרשו למלא טופס שיופיע תוך שבוע-שבועיים באתר רשות השידור ובאמצעותו יצהירו מול רשות השידור שאין להם ממיר. אחרי שלוש שנים של אי החזקת ממיר - ברשות השידור יפסיקו לשלוח להם דרישות תשלום. כלומר אסור יהיה לרשות לדרוש תשלום ממי שאין ברשותו ממיר כבר 3 שנים ומעלה והוא יחשב מראש כמי שפטור מתשלום האגרה. בנוסף, כל אזרח שיודיע לרשות שאין ברשותו ממיר דיגיטלי וכבר נפתחו נגדו הליכי הוצל"פ בגין השנתיים האחרונות - יפסיקו הליכי הגבייה נגדו תך 10 ימים.
מי יקבל החזר כספי? כל אדם ששילם את האגרה בשנתיים האחרונות למרות שהודיע לרשות השידור שאינו צריך לשלם אגרה כי אין לו ממיר, יוכל לבקש את התשלום ששילם בחזרה. שימו לב שמדובר רק במי שהודיע לרשות בכתב במהלך השנתיים האחרונות שאין לו ממיר דיגיטלי, או שיש ברשותו הקלטת שיחה. על אזרח כזה למלא טופס שיופיע עד 22 בספטמבר באתר רשות השידור, אותו עליו לשלוח לרשות, בליווי אסמכתאות ותצהיר מעו"ד, בטווח של 135 יום מהרגע בו רשות השידור תציג את הטופס באתר שלה. מדובר בהחזר של כ-800-750 שקל לאזרח שאין לו ממיר והצהיר על כך, לא כולל ריביות, שכר טרחת עו"ד ושאר הוצאות שהרשות תתבקש להחזיר לאזרח.
רוב הצרכנים כן מחזיקים בממיר דיגיטלי
הדבר עשוי לגרום להפסד של כמה מיליוני שקלים לרשות, אך יש לזכור שלא מדובר ברוב הצרכנים שמשלמים אגרה, שכן רוב אזרחי מדינת ישראל מחזיקים ברשותם בממיר כלשהו. "בפרוטוקולים בוועדת הכנסת דיברו על 40 ל-100 אלף בתי אב במדינת ישראל שהיו צריכים לרכוש ממיר בעת המעבר לשידורים הדיגיטליים", אמר ל-ynet עו"ד אסף פינק שהגיש את התביעה הייצוגית נגד רשות השידור. "אני מניח שיש עשרות אלפי בתי אב שברגע שעברו לשידור הדיגיטלי לא רכשו ממיר".
ומי שוויתר על על ממיר עוד קודם לכן? צעירים שצופים בשידורים דרך האינטרנט למשל?
"מי שיקבל החזר יהיה רק מי שפנה לרשות השידור בהצהרה שאין לו ממחיר וההחזר יהיה רק מיולי 2011. כלומר, מדובר רק במי ששלח מכתב לרשות ורק לגבי השנתיים האחרונות. מעכשיו והלאה כל מי שימלא טופס באתר רשות השידור, בו הוא מצהיר ששלח מכתב כזה וישלח אותו במייל - יוכל לקבל את הפטור".
הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד רשות השידור בעניין זה, הוגשה ב-27 בנובמבר 2012 לבית-המשפט המחוזי בירושלים על ידי משרד עו"ד יעקב פינק ועו"ד אסף פינק. הסכם החדילה אושר ב-21 באוגוסט, ביוזמת רשות השידור. הרשות תשלם לתובע הייצוגי 80 אלף שקל ולעורכי דינו 350 אלף שקל.
שאלות ותשובות שניסח עו"ד אסף פינק
האם אני חייב באגרת טלוויזיה?
כל אדם שיש לו מסך/טלוויזיה וכן ממיר דיגיטאלי חיצוני או מובנה בתוך המכשיר או אדם שיש לו כבלים או לווין חייב באגרת טלוויזיה.
איך אני יודע אם יש לי ממיר דיגיטאלי?
ממיר דיגיטלי יכול להיות חיצוני (ואז ברוב המקרים רכשת אותו ביודעין) והוא גם יכול להיות מובנה בתוך מכשיר הטלוויזיה/המסך. ניתן לברר עם היצרן/היבואן של המכשיר ו/או באתר האינטרנט האם המכשיר מכיל ממיר מובנה. כמובן שמנויי כבלים ולוויין מחזיקים ברשותם ממיר דיגיטלי.
אם שילמתי עבור אגרה בגין התקופה שבין יולי 2011 ליולי 2013 או חלק ממנה, האם אני זכאי להחזר כספי?
במידה ויש לך אסמכתאות (בכתב/הקלטה) שמחית בפני רשות השידור ו/או מי מטעמה על חיוב באגרה למרות שאין ברשותך ממיר, אתה יכול להוריד מאתר רשות השידור את טופס ההחזר ולחתום עליו בתצהיר בפני עורך דין ולשלוח אותם לרשות השידור בהתאם להוראות המפורטות בו. בכפוף לאמור, הזכות להחזר היא רק למי שיפנה תוך 135 יום מיום פרסום טופס הנספח באתר האינטרנט של רשות השידור.
רק אז תוכל לקבל החזר התשלום ששילם כולל האגרה והתשלומים הנלווים שנדרשת לשלם כגון קנסות והוצאות גבייה וכן הפרשי הצמדה וריבית בגין הסכום ששילמת מהמועד ששולם ועד למועד השבתם אליו. הסכומים יושבו לחשבון הבנק שלך תוך 60 יום מיום שטופס תקין יתקבל אצל רשות השידור.
אם פתוחים וקיימים כנגדי הליכי גבייה (כגון הוצאה לפועל) בגין האגרה, ואין לי ממיר, מה ביכולתי לעשות?
אתה יכול לשלוח לרשות השידור את טופס ההצהרה בהתאם להוראות והליכי הגבייה יפסקו תוך 10 ימי עבודה.
אם אין לי ממיר דיגיטלי וקיבלתי מרשות השידור דרישה לתשלום מה עלי לעשות כדי לקבל פטור?
עליך להוריד מאתר רשות השידור את טופס ההצהרה, למלא אותו ולשלוח אותו לרשות השידור בהתאם להוראות המפורטות בו. את טופס ההצהרה על היעדר ממיר יש לשלוח חתום. שימו לב שבטופס יש הסכמה לבדיקת האמור על ידי נציג רשות השידור בחצריו וכן הצהרה כי החותם מודע לסנקציות כלפי מצהיר שקר. הפטור יינתן על אותה שנת אגרה או מחצית השנה (אם שלח את הטופס לאחר סוף חודש יוני). על מנת להמשיך לזכות בפטור בעתיד, על המבקש למלא את הטופס בגין שלוש שנות אגרה רצופות ולאחר מכן הוא יהיה פטור ממילוי טופס שנתי ורק יהיה מחויב להודיע אם ישתנה המצב ויהיה ברשותו מסך יחד עם ממיר דיגיטאלי.
האם עלי לשלוח את טופס ההצהרה בכל שנה מחדש כדי לקבל פטור?
לאחר מילוי ושליחת טופס ההצהרה בגין שלוש שנים (שנות אגרה) רצופות, אין חובה למלא טופס שנתי, אך עליך ליידע את רשות השידור אם ישתנה המצב ויש ברשותך מסך יחד עם ממיר דיגיטלי שאם לא כן תיחשב למצהיר שקר ורשות השידור תוכל להפעיל כנגדך את הסנקציות המפורטות בטופס.
תוך כמה זמן עלי ליידע את רשות השידור אם אני מקבל לידי ממיר דיגיטלי?
תוך 30 יום.
האם מותר לי להוציא מחזקתי את הממיר הדיגיטלי שלי וכך לזכות בפטור?
כן, לאחר הוצאת הממיר מחזקתך, אתה יכול לשלוח לרשות השידור את טופס ההצהרה.
האם אני יכול לתבוע את הרשות על נזק?
כיוון שמדובר בהסדר חדילה ולא בפסק דין - יחידים יכולים לתבוע את הרשות.