האישה שמאחורי הרב עובדיה
יש הטוענים כי היא זו שהרכיבה את רשימת ש"ס לכנסת, וכי היא אחראית לכל החלטה של הרב עובדיה. הרבנית יהודית יוסף נישאה לבנו הצעיר של מנהיג ש"ס כשהייתה בת 17, ומאז הפכה לכתובת הישירה אל לבו של המרן ולאישה המשפיעה ביותר בעולם החרדי-ספרדי. כתבה שנייה בסדרת "האושפיזות"
היא נחשבת לאישה החזקה ביותר בש"ס, זו שכל ענייני בית הרב עובדיה, מתפריט ארוחת הצהריים דרך הטיפול הרפואי ברב וכלה בניהול משברים בסיעה, עוברים דרכה. כפועל יוצא ממעמדה, אף הפכה ליעד להתקפותיו של הרב אמנון יצחק במערכת הבחירות האחרונה לכנסת, וגם בבחירות לרבנות הראשית, לא הצליחה להישאר מאחורי הקלעים לאורך זמן.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
הכתבה הראשונה בסדרת "האושפיזות":
בעולם, שלפחות כלפי חוץ, מנוהל בלעדית על ידי גברים, דמותה של הרבנית יהודית יוסף, אשתו של צעיר בניו של הרב עובדיה, בת 43 בסך הכל, היא בהחלט חריגה. מקורביה, כמו גם מתנגדיה, מעידים על אישה חזקה וכריזמטית, שנסיבות חייה הציבו אותה באחת מעמדות המפתח של העולם החרדי-ספרדי.
זיווג משמיים
מצבו הרפואי של הרב עובדיה יוסף, מכניס את הבית ברחוב הקבלן 45 לסחרור נוסף, מעבר לזה הקבוע. כמו בראש השנה, גם עכשיו מחלקת הרבנית יוסף את זמנה בין הבית ובין בית החולים הדסה, שבו מאושפז חמיה בפעם השנייה החודש. הבגדים, האוכל והתרופות של הרב – כל אלה הם בתחום אחריותה.
מרגע שנישאה למשה יוסף, השתלבותה של הרבנית יוסף במשפחה הייתה מיידית. בגיל 17 ויומיים בדיוק, כשהיא עודה תלמידת סמינר "בית יעקב" ברחובות, פגשה לראשונה את משה יוסף, שהיה אז תלמיד מיוחס בישיבת "חברון".
לדברי קרובי משפחה, מי ששידך ביניהם היה אחד המתפללים במניין של הרב יוסף, שחש כי מדובר ב"זיווג משמיים". אחרי תשעה ילדים משותפים ומה שנראה כסינרגיה מושלמת בין השניים, ייתכן שצדק.
יוסף נגד אבוחצירה
אבל כמו תמיד כשמדובר במשפחות מיוחסות, רבנים ופוליטיקה, המכשולים לא איחרו להגיע.
הרבנית יוסף, שהייתה אז יהודית סודרי, היא בת למשפחת המקובלים המפורסמת אבוחצירא, שלה יחסים מורכבים עם חצרו של הרב יוסף.
בשנות ה-80, עוד לא הייתה ההגמוניה של סיעת ש"ס בעולם החרדי ספרדי מוחלטת. ח"כ הרב אהרון אבוחצירא (מפד"ל וליכוד), דודה של הרבנית יוסף, פיצל את נאמנותם של הספרדים בין הסיעות, וגרם למתיחות עזה בין שתי המשפחות.
אך עבור מי שלימים תהיה הרבנית יוסף, לעוינות הבין משפחתית לא הייתה כל השפעה. ככלה צעירה (ותמימה, כך לפחות מעידים מקורות בסביבתה), ניגודי העניינים הפוליטיים היו רחוקים ממנה מאוד באותה העת.
עם זאת, עוד לפני שהפכה לבת משפחת יוסף, ידעה יהודית כי נישואים לבן הזקונים של משפחת עובדיה, כרוכים במחויבות רבה להורי החתן, זאת מכיוון שהרב יוסף ואשתו מרגלית, היו קשורים מאוד לבנם הצעיר.
נכדתו של הבאבא חאקי
יהודית יוסף נולדה בארגנטינה. אביה הרב אברהם סודרי, העומד כיום בראש מערך השחיטה של בד"ץ בית יוסף, עבד באותה עת כשוחט במדינה. אך פטירתו הפתאומית עקב תאונת דרכים של הרב יצחק אבוחצירא, סבה של יהודית, שינתה את התכניות של המשפחה והם שבו לארץ, כשיהודית בת שלושה חודשים בלבד.
אמה של יהודית, בתו של הרב יצחק אבוחצירא, המוכר יותר בכינויו "הבאבא חאקי", אחיו הצעיר של הבאבא סאלי, אף לא הספיקה להשתתף בהלוויתו או לקחת חלק בשבעה.
עם שובה, קבעה המשפחה את מגוריה, בסמוך לבית הסבתא בשכונת שיכון חב"ד בלוד, והאחיות לבית סודרי, בכללם הבת יהודית, למדו במסגרות החינוך של חב"ד בשכונה. עד היום, האישה החזקה בש"ס, שומרת בלבה פינה חמה לתנועה החסידית.
לדברי המקורבים, המגורים ליד הסבתא הרבנית היו השיעור הראשון במודל החיים בשירות הרבני. מהר מאוד הפכה יהודית ליד ימינה של סבתה, באירוח סעודות רבות משתתפים, שהיו דבר שבשגרה בביתו של המקובל המנוח.
מנהלת משברים
כבר בשנה הראשונה לנישואיהם, בילו בני הזוג את כל השבתות שלהם בבית הרב עובדיה.
שנות הנישואין הראשונות של יהודית ומשה, היוו יותר מרמז לבאות והכינו אותה ליום שבו ירשה הכלה את מקומה של חמותה, כמי שאחראית ודואגת למנהיג הבלתי מעורער של העולם החרדי-ספרדי.
אלא שברבות הזמן התרחבו תחומי אחריותה של הרבנית יוסף. העובדה כי בנוסף לניהול בית הרב וגידול ילדיה, החלה לשמש כמנהלת משברים פוליטיים וכבוררת לעת הצורך, הייתה ועודנה התפתחות לא צפויה.
את הקריירה הפוליטית הרשמית שלה, החלה כמזכירתו של חבר ש"ס, אלי ישי. היא ליוותה אותו מהיום בו התמנה, אז פעיל תנועה צעיר, לעוזרו של שר הפנים דאז, אריה דרעי. מהר מאוד הפכה "הכלה של" ו"המזכירה של " לכתובת פופולרית, עבור כל מי שרצה למצוא אוזן קשבת בבית הרב או מי עבור מי שחפץ להגיע אל היושב ראש הכריזמטי של ש"ס הצעירה, אריה דרעי.
אבל כל עוד אריה דרעי היה בתמונה, התמקדה הרבנית יוסף בסיוע בעתות חירום. את האסטרטגיה והמשחקים הפוליטיים, השאירה ליושב ראש התנועה. אך ביום שבו נכנס המנהיג הכריזמטי אל שערי כלא מעשיהו, השתנה המצב ויוסף הפכה לדמות מפתח גם בזירה הפוליטית.
סוף עידן התמימות?
עם מינויו של אלי ישי, האפרורי והשמרן, לעמוד בראש התנועה, החלה הרבנית יוסף להשפיע על ההחלטות שהתקבלו בצמרת ש"ס. הרבנית, מתברר, רחוקה מאוד, מהדימוי של אישה חרדית כנועה ופסיבית. היא ידועה כמי שלא מהססת לומר את אשר על לבה, וכמי שדעתה נלקחת תמיד בחשבון, בייחוד אצל חמיה, הרב עובדיה יוסף.
אך עמדת המפתח שרכשה גבתה גם מחיר. מקורביה אומרים כי התמימות והפתיחות שאפיינו אותה בעבר, התפוגגו אט אט במהלך העשור האחרון. ככל שהעמיקה את מעורבותה בענייני המפלגה, הופיעו גם האשמות נגדה, ובתקופה האחרונה, נגרר שמה של הרבנית הצעירה שוב ושוב, לכל משבר פנים סיעתי.
כך למשל, בימים שלפני הבחירות האחרונות לכנסת, טען הרב חיים אמסלם, שפרש מתנועת ש"ס והפך לאחד מיריביה המרים של הסיעה, כי למעשה יהודית יוסף היא זו שהרכיבה את רשימת ש"ס לכנסת. במהלך אותם ימי טרום בחירות, השמיע הרב אמנון יצחק הקלטת סתר, שבה נשמעה מזלזלת בו. גם במשבר שבין הרב עובדיה והרב שלמה עמאר, סביב המרוץ לרבנות הראשית, היה מי שהקפיד לשרבב את שמה, כאחראית לכל החלטה או הכרעה של הרב עובדיה.
קרובי משפחתה טוענים, כי לא בכדי הפכה הרבנית הצעירה והדעתנית לכתובת להאשמות.
לדבריהם, "הרבה יותר קשה, להתמודד עם החלטות הרב ולבקר אותן, ויותר קל למצוא שעיר לעזאזל, שאפשר לתקוף אותו בלי לדבר סרה ברב", אמר אחד מהם.
"בסופו של דבר, על אף ההאשמות כאילו הרב משה והרבנית יהודית, הם 'הסלקטורים' של הרב עובדיה, מי שמחליט מי יפגוש את מי ומתי, הוא הרב בכבודו ובעצמו. אבל כשאין אומץ לצאת נגד הרב, מעדיפים לתלות את האשמה בבני הבית".
גם ההקלטה שבה נשמעה הרבנית יוסף מבטלת את הרב אמנון יצחק, היא, לדברי המקורבים, תוצאה של עריכה מגמתית לצרכים פוליטיים.
"הרבנית לא מהססת לקחת אחריות על דעותיה, להפך. היא מעדיפה להגיד לאדם בפנים את מה שהיא חושבת עליו, לטוב ולרע", אומר אחד המקורבים.