שתף קטע נבחר

 

אהבה ממבט שלישי: הדרך החרדית לחופה

אף שהפגישה הראשונה נערכה לעיניי המצלמה, השידוך של אסתי ואריאל עלה יפה. מירב לרנר, לעומתם, גרושה בת 26 - עוד לא מצאה את האחד. מה מביא רווקים חרדים להיחשף בטלוויזיה - ואיך מנפצים סטיגמות הנוגעות לעולם השידוכים במגזר? "חשוב לי להראות שאפשר להתגרש, ולהמשיך הלאה"

חצי שנה לאחר שנישאה, התגרשה מירב לרנר, חרדית ליטאית בת 26, מבעלה. בפרק הראשון של "שידוך משמיים" (מבית yes דוקו), המתעדת את עולם השידוכים של העולם החרדי, היא נפגשת עם שדכנית. "כשאני רוצה להציע לך מישהו, את מסכימה שאני אגיד שאת גרושה?" שואלת השדכנית. "כן, אני לא מסתירה את זה, אני לא מתביישת בזה. אני חושבת שהגירושים עשו לי רק טוב", משיבה לרנר.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

לדברי לרנר, אחת הסיבות שהחליטה לקחת חלק בסדרה הייתה תחושת שליחות. "התחתנתי בת 18 וחצי, ובגיל 19 כבר התגרשתי", היא אומרת. "בציבור החרדי גְרושים נתפסים כסוג ב', ולי היה חשוב להראות שאפשר להתגרש ולהמשיך הלאה, ללמוד, להתקדם ואז גם להמשיך לחפש את האחד".

 

"חילוני יצפה בסדרה מתוך סקרנות. חרדי יצפה כדי לראות איך הוא מיוצג בה". משתתפי הסדרה (צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו) (צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו)
"חילוני יצפה בסדרה מתוך סקרנות. חרדי יצפה כדי לראות איך הוא מיוצג בה". משתתפי הסדרה(צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו)

 

"יש בנות 19 שהתחתנו ולא טוב להן, והן שואלות את עצמן איך החברה תקבל את הגירושים שלהן. אני רציתי לומר להן: החלטת להתגרש? את לא חייבת להפוך להיות אחת מהסטיגמה. את עדיין יכולה לעשות משהו עם החיים שלך. מהמקום הכי נמוך אפשר להגיע הכי גבוה".

 

לרנר היא אחת מתוך עשרה צעירים וצעירות חרדים שהסכימו לחשוף בפני המצלמה את הפגישות המהוססות עם החתן או הכלה הפוטנציאליים, את המפגשים המקדימים עם השדכנים והשדכניות, ואת ההרהורים, הקשיים והתקוות הנלווים לתהליך.

 

מכירים לי בחורים מאיכות ירודה

אף שהיה ללרנר חשוב להעביר את המסר כי החיים נמשכים גם אחרי הגירושים, ההחלטה להשתתף בסדרה לא הייתה מובנת מאליה. "התייעצתי עם ההורים שלי וחשבנו אם זה כדאי. ברגע שהגענו למסקנה שזה לא יכול להזיק, החלטנו ללכת על זה. אחרי שהמשפחה צפתה בשני פרקים, הם היו מאוד מרוצים ואמרו שייצגתי אותם בכבוד", מספרת לרנר.

 

במהלך שלושת הפרקים של הסדרה, מנסה לרנר למצוא את בחיר לבה בעזרתן של שדכניות, אך נתקלת בקשיים שמביא איתו הסטטוס "גרושה". "תקופת הגירושים מאוד קשה, וברגע שאת חוזרת לחפש בן זוג זה יותר קשה, כי איכות הבחורים שמציעים לך ירודה", אומרת לרנר. "את מגיעה ממקום שבו את רוצה לצמוח, ובגלל שנכווית בעבר ואת לא רוצה להגיע שוב לגירושים".

 

מאז שהתגרשה, ערכה לרנר כמה שינויים מהותיים בחייה. אחד מהם הייתה ההחלטה ללמוד משפטים. תמורה אחרת שחלה בה היא הפחתת 30 ק"ג ממשקלה. "התחתנתי כבחורה מלאה, וסיימתי את הנישואים כבחורה ממש שמנה. בעקבות הגירושים החלטתי שאני לא אהיה סוג ב' ועשיתי שינוי של 180 מעלות. רזיתי, הלכתי ללמוד ויצאתי לעבוד", מספרת לרנר, שמתכוננת בימים אלה לבחינות לשכת עורכי הדין.

 

אף שהצילומים לסדרה לא סייעו לה במציאת בן זוג, עלייתה לאוויר לאחרונה בהחלט העלתה את סיכוייה לפגוש אותו. "יש לי הצעות שידוכים ברמה שלא הייתה לי אף פעם. מגיעים אלי סמסים והודעות פייסבוק מאנשים שבכלל לא מכירים אותי. זה משמח אותי כי כנראה שהצלחתי להעביר מסר חיובי".

 

להתחתן, אבל לא בכל מחיר

לרנר מציינת כי השילוב הייחודי של צוות ההפקה תרם רבות לתחושת הביטחון שלה. "מצד אחד היו את שי ורקר ונטהלי גינת-לוי שהם חילונים, ודרכם אפשר היה לראות את הרצון של העולם החילוני להכיר את העולם החרדי. מצד שני היו חיה ניצן וצורי נמני שבאים מתוך העולם הדתי, ורצו שנצליח לשתף את המידע. השילוב ביניהם יצר חיבור מצוין, והם דאגו שנצליח להעביר את מי שאנחנו באמת. הם היו לטובתנו ולא חיפשו לצלם משהו לא טוב".

 

עד כמה את חושבת שהסדרה משקפת את המציאות?

 

אני חושבת שהסדרה באמת מייצגת את החברה החרדית על כל מגזריה. אף אחד מהמשתתפים לא בא לצילומים מתוך מטרה של פרסום, או כדי להפוך לשחקן. רצינו להעביר את התחושות שאנחנו חווים במהלך החיפוש שלנו אחרי המיועד. לעניות דעתי, יש הרבה חרדים שצופים בסדרה, זה מעניין אותם לא פחות מחילונים. העניין הוא שבעוד שחילוני יצפה בסדרה מתוך סקרנות, חרדי יצפה כדי לראות איך הוא מיוצג בה".

 

בפרק האחרון, נשאלת לרנר מה היא מאחלת לעצמה לקראת השנה הבאה. היא עונה בפשטות - חתונה, אך עם זאת מדגישה שהיא יודעת שלא תתפשר. "אני מאוד רוצה את זוגיות וחתונה, אבל לא בכל מחיר", היא אומרת.

 

אירוסים בפרק השלישי

אחיה הקטנים של אסתי לא יודעים שכיכבה לאחרונה בסדרת טלוויזיה. "אולי אחי הגדול יודע על הסדרה, אבל לא נראה לי שזה מעניין אותו, הוא שקוע בעולם הישיבה", היא מספרת. "היחידה שצפתה בסדרה היא אחותי כי גם היא עכשיו בענייני שידוכים. היא אמרה לי שבחיים לא היה לה אומץ לעשות את זה".

 

להחליט החלטה בלי למרוח זמן ומתוך טהרה (צילום: באדיבות yes דוקו) (צילום: באדיבות yes דוקו)
להחליט החלטה בלי למרוח זמן ומתוך טהרה(צילום: באדיבות yes דוקו)

 

בפרק הראשון בסדרה, אסתי, חרדית-ספרדייה בת 18 מקריית אתא, נפגשת לראשונה עם אריאל, בן 19 מבאר שבע. השניים אמנם יוצאים מהפגישה הראשונה עם תחושה חיובית, אך מתח מתחיל להיווצר כשהוריה של אסתי מעוניינים לקדם במהרה את השידוך, בעוד הוריו של אריאל אינם ממהרים להחליט בעניין.

 

"בתחילת הצילומים הסתכלתי ימינה ושמאלה, לקח לי זמן להתרגל לנוכחות המצלמה. אבל אחר כך אריאל עניין אותי וכבר לא היה אכפת מה יש מסביבי", היא מספרת. "בדרך כלל, כשנפגשים לשידוך, שומרים את הקשר על אש נמוכה, כי לא כל העולם צריך לדעת על זה עד האירוסים. לא הפריע לי שמצלמים אותי כי ידעתי שייקח זמן עד שזה יתפרסם, ובעיקר כשידעתי שהדיבור ביננו הוא חיובי וטהור". ואכן, הקשר שנרקם בין אסתי ואריאל בפרק הראשון מוביל לאירוסים בפרק השלישי.

 

להתחתן בלי למרוח את הזמן

לדברי אסתי, כשהגיעה אליה הפנייה מאנשי ההפקה, נענתה מיד בחיוב, אלא שקודם להסכמתה הסופית נאלצה לשכנע את אמה. "אמא לא ראתה את זה בעין יפה. בעיקר הפריע לה שאני אופיע בטלוויזיה כשהאחים שלי עדיין לומדים במוסדות חרדים". עם זאת, אביה לא הביע כל התנגדות. "אבא שלי הוא מאוד ליברלי והוא זרם עם הרעיון". רק כשהסבירה לאמה עד כמה חשובה לה ההשתתפות בסדרה, וכי אחיה לא ייחשפו למצלמות, נתנה את אישורה.

 

למה היה לך חשוב להצטלם?

 

"בעולם הכללי יש סטיגמות לא טובות על המגזר החרדי. עולם השידוכים החרדי מאוד מעניין אנשים מבחוץ, כי הכל אצל החרדים מאוד שמור ולא ידוע, ומה שכן ידוע מאוד מסולף. אני שומעת אנשים שאומרים על חרדים שהם פרזיטים, לא עובדים, לומדים כל היום תורה ומביאים 10 ילדים לעולם".

 

"לאמא שלי יש אחים שהם לא שומרי תורה ומצוות, ויש להם סטיגמות על שידוכים של חרדים, כמו למשל שההורים קובעים בלי לשאול את הילדים. אמנם יש חרדים שאצלם זה ככה, אבל אצלנו גם לילדים יש חלק בהחלטה וההורים רק עוזרים להם. אני ממליצה לכולם להתחתן בצורה כזו - להחליט החלטה בלי למרוח זמן ומתוך טהרה. כשמגיעים לזה יש אהבה עצומה", אומרת אסתי.

 

מזכרת מהפגישה הראשונה

הצילומים לסדרה החלו לפני כשנתיים ומאז הספיקו אסתי ואריאל להינשא ולעבור לגור בבאר שבע. אסתי לומדת לתואר ראשון במנהל עסקים ועובדת בחברת "בזק", ואריאל עובד עם אביו במשחטה - ולומד להתמחות כמשגיח כשרות.

 

עד כמה השפיעה הסדרה על חייך?

 

"יש קטע בסדרה שבו תוך כדי שיחה עם אמא שלי, יש אצל שתינו פרץ של רגשות. לפני החתונה לאמא שלי ולי היה קצר בתקשורת כי היא מאוד פחדה מהתהליך. אני חושבת שדווקא הסדרה יצרה ביננו קשר וגרמה לנו לנהל דיון כמו שני אנשים בוגרים. כיום אמא שלי יודעת שאולי היא עשתה טעות שהיא לחצה עלי, היא יודעת שבחרתי מישהו שבאמת מתאים לי. בכל פעם שאני רואה את הקטע הזה אני מצטמררת".

 

עם צאת הסדרה, צפו בני הזוג בתהליך שהוביל אותם אל חייהם המשותפים היום. "למי עוד יש כזו מזכרת כזו? מהפגישה הראשונה עד החתונה כולל האירוסים?", אומרת אסתי. המקור היחידי לתסכול הנוגע לסדרה, הוא, כמובן, המגיבים מבחוץ. "מהסביבה שלי קיבלתי תגובות מאוד חיובית. את התגובות השליליות קראתי באינטרנט. עיצבן אותי שאומרים שאני לא באמת חרדית. אנחנו עברנו תהליך אמיתי שלא יכולתי לזייף אותו. אני רוצה להגיד לאנשים שאומרים שאנחנו לא באמת חרדים - אתם מוזמנים אליי הביתה, לראות את דרך החיים שלנו".

 

את מתכננת להראות לילדים שלך יום אחד את הסדרה?

 

"אני חושבת שאני אראה להם כשהם יהיו בני 18, בגיל של שידוכים. אני אגיד להם שזו הדרך שלי ולדעתי הכי טובה. אם יבחרו אחרת אני לא יודעת מה נעשה. חינוך ילדים זה מאוד מורכב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו
החלטתי שלא אהיה סוג ב'". מרב לרנר
צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו
צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו
בעולם הכללי יש סטיגמות לא טובות על המגזר החרדי. אסתי
צילום: איתן ברנט, באדיבות yes דוקו
מומלצים