שתף קטע נבחר

 
צילום: אביהו שפירא, שאטרסטוק, חיים צח

המבקר: מבריחים סמים כי אין תיאום בנתב"ג

המודיעין בנתב"ג לא מספק מידע כמו בבתי המכס האחרים ואף לא ממקד כראוי את יחידת הבודקים לגבי מבריחים פוטנציאליים. התוצאה: תפיסות מועטות שמקורן בבדיקות אקראיות. ובמערכת הביטחון: השקעה של מאות מיליוני שקלים במערכת שאמורה לסייע לעוצבות בצה"ל עוד לא נשאה פרי

רשויות אכיפת החוק מתגאות לא פעם בתפיסת סמים או רכוש מוברח בנמל התעופה בן-גוריון, אבל נראה שמאחורי החיוכים מסתתרים ליקויים רבים בפעולות האכיפה בשער הכניסה הראשי למדינת ישראל. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שמתפרסם אחר הצהריים (יום ג').

 

עוד בדוח מבקר המדינה:

המבקר: מה השגנו מהטבות מס במיליארדים?

רבע מהחברות הנסחרות שייכות ל-25 קבוצות

המבקר: הכסף זולג מתאגידי המים - לרשויות

"אין הנחיות אבטחת חומרים מסוכנים מפיגוע"

 

המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, הזכיר כי הממשלה החליטה שמיוני 1994 תוקם יחידה למניעת הברחות סמים שתפעל באזורי הפיקוח של המכס בשיתוף פעולה עם המשטרה. כשנה לאחר מכן הוקם במִנהל המכס "מטה הסמים" וזה הפעיל יחידות למניעת הברחות בנתב"ג ובנמלי הים. במאי 2002 החליט מנהל המכס כי היחידות למניעת הברחות סמים יאוחדו עם יחידות המכס המיוחדות ונקבע כי כל יחידה חדשה כזו תשמש זרוע האכיפה במקום שבו היא פועלת. למעשה, בהחלטה זו הפכה מניעת הברחות הסמים למשימה נוספת ולא העיקרית. עקב כך פחתו תפיסות הסמים של רשות המסים ביותר מחצי.

 

מבקר המדינה הקודם, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, העיר על כך בדו"ח בשנת 2009. בעקבות הדו"ח הוקמה ועדה ברשות המסים בנוגע למלחמה בהברחות. אף שעברו יותר מארבע שנים מאז הקמתה - היא לא הגישה מסקנות והנושא נזנח. המבקר שפירא העיר לרשות המסים להסדיר את פעילות היחידה ובכלל זה את זו שבנתב"ג, כדי לתת מענה הולם להברחות הסמים לאלתר.

 

חקירות פליליות ללא סמכות

עוד מצא המבקר כי נערכו חקירות פליליות רחבות היקף בידי מי שלא הוכשר לכך. לדבריו, הדבר יכול לפגוע בחקירה עד כדי אי הגשת כתב אישום נגד החשודים. נמצא כי לעובדי היס"ם (היחידה למניעת הברחת טובין וסמים) בנתב"ג יש סמכות רק לתשאול ולחקירת חשודים, אך אין להם סמכות והכשרה לשמש חוקרים ולערוך חקירות מקיפות. למרות זאת, כך מצא המבקר, הם מבצעים לעתים חקירות רחבות היקף.

 

המבקר בדק גם את יחידות המודיעין בנתב"ג. הוא מצא כי יחידת המודיעין בשדה התעופה הבינלאומי הגדול בישראל הזינה את מערכות המידע של מנהל המכס בתשע ידיעות בלבד, לעומת 25 עד 45 הזנות שביצעו יחידות המודיעין בבתי המכס האחרים ברחבי הארץ. על-פי נתוני בית המכס נתב"ג, נמנעו בשנת 2011 כ-120 מקרים של הברחות סמים. אבל בבדיקה של מבקר המדינה עלה כי כל תפיסות הסמים לא נעשו בעקבות מידע מודיעיני, אלא נבעו מבדיקות אקראיות שוטפות.

 

בנוסף נמצא כי יחידת המודיעין בנתב"ג אינה יוזמת פעילויות, ולא מתקיימות פגישות עבודה מסודרות בינה ובין אנשי היס"ם ובין בודקי המכס בנתב"ג. על פי נוהלי העבודה, על יחידות המודיעין לספק מידע שיוכל למקד את יחידת הבודקים במבריחי סמים פוטנציאליים, אבל מידע כזה אינו נמסר לבודקים בנתב"ג. כמו כן, יחידת המודיעין אינה מבקשת דיווח על תוצאות המידע שהעבירה. לפיכך, כתב המבקר, היא אינה מסוגלת לתחקר ולהסיק מסקנות לייעול פעולה.

 

מבקר המדינה מצא עוד כי בחלק מהבקשות למסירת מידע בנושאי סמים שנשלחו מהמשטרה לרשות המסים נמשך הטיפול כשלושה חודשים ויותר. בית המכס בנתב"ג אינו מוסר מידע למס הכנסה על תפיסות מסחריות של הברחות טובין, אף שהדבר יכול לתרום להרחבת רשימת הנישומים ולחייבם במס. בנוסף, ילדים ונערים שנתפסו בהברחת סיגריות בכמויות מסחריות, לא נענשו. לפיכך העיר המבקר כי יש מי שיכול לנצל עובדה זו ולהפעיל נערים וילדים כמבריחים לארץ.

 

מעבר לירושלים? רק על הנייר

נושא נוסף שבדק המבקר בדו"ח המתפרסם היום הוא החלטת הממשלה מ-2007 להעביר את רוב רובה של פעילות משרדיה לירושלים. המבקר מצא כי עד יולי 2009 קיים צוות היישום דיונים שבהם הוחלט לקדם את העברת היחידות הארציות לבירה, אולם מאז לא שב צוות היישום להתכנס ולכן לא הושלמה התוכנית.

 

בנוסף נמצא כי השטח שהקצה מִנהל הדיור להעברת יחידות ארציות לירושלים עד שנת 2017 מספק רק כ-15% מהשטח הנדרש להעברתן של כל היחידות הארציות. הרחבת מתחם קריית הממשלה עתידה להסתיים רק בעוד כמה שנים ולפיכך יישום החלטת הממשלה במסגרת זו יגרום בהכרח לעיכוב של שנים.

 

מאות מיליונים למערכת שלא פותחה

בפרק העוסק במערכת הביטחון בדק המבקר "פרויקט לפיתוח מערכת", שעליו נחתם הסכם בנובמבר 2002. לפי הדו"ח, זוהי מערכת לוגיסטית שתאפשר את הגברת היעילות המבצעית של העוצבות בצה"ל. על-פי נתונים שהציגה זרוע היבשה לסגן הרמטכ"ל בספטמבר 2012, תקציב הפרויקט הוא 27.9 מיליון דולר מסיוע ו-212 מיליון שקלים מהתקציב השוטף.

 

המבקר מצא כי אף שהמערכת הייתה אמורה להשיג יכולת מבצעית סופית ברבעון השלישי של שנת 2005, עד סיום הביקורת בנובמבר 2012 טרם הסתיים פיתוח המערכת. יציאת חברה זרה מהפרויקט,

התברר, גרמה לדחייה של יותר מחמש שנים בלוח הזמנים המתוכנן להשגת יכולת מבצעית סופית. נכון לעכשיו, כתב המבקר, עדיין נותרה כברת דרך משמעותית להשלמת המערכת שהייתה אמורה לפעול בכל העוצבות בצה"ל.

 

שפירא קבע כי תמונת המצב העולה מהדו"ח מלמדת על ליקויים בניהול, במעקב ובבקרה שוטפים ושיטתיים על ביצוע הפרויקט. המבקר קרא למערכת הביטחון להפיק לקחים מהעיכוב בפרויקט זה לפרויקטים נוספים בצה"ל.

 

מרשות המסים נמסר בתגובה כי "הרשות מעבירה את כל העוסקים בתחום הפלילי ובכללם עובדי היס"מ בנתב"ג השתלמות מקצועית בתחום החקירות. ככלל, בעבירות מס חמורות הטיפול עובר למחלקת החקירות. יודגש כי בעקבות שינויי היערכות והפקת לקחים שנעשתה חל גידול של מאות אחוזים בתפיסות סמים בתקופה האחרונה במכס נתב"ג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אוחיון
תפיסת סמים באילת. נתב"ג נותר מאחור
צילום: מאיר אוחיון
מומלצים