מיחזור פסולת אלקטרונית - איך עושים את זה?
130 אלף טונות של ציוד חשמלי מושלכים מדי שנה בישראל, חוק חדש מטיל על היצרנים והיבואנים לאסוף ולמחזר אותם. לאן תשליכו את המחשב הישן, האם זה יעלה כסף ומה צפוי לקרות למחירי מוצרי החשמל? כל התשובות
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :
תכירו: התואר שיכשיר אתכם לחסוך באנרגיה
לאישור: מדבירים יידרשו להציג רישיון מיוחד
כמה מים סמויים אתם צורכים ביום?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
מהי פסולת אלקטרונית ומה קובע החוק לגביה?
פסולת אלקטרונית היא ציוד חשמלי ואלקטרוני וכן כל רכיב של ציוד כזה שמתכוונים להשליכו. למעשה, כמעט כל מוצר הפועל על חשמל, מהטלפון נייד שלנו ועד המקרר והציוד התעשייתי, לרבות סוללות, נכלל תחת החוק. מדי שנה מצטברים בישראל כ-130 אלף טון של פסולת כזו, כמות שגדלה משנה לשנה לאור תרבות הצריכה המודרנית. מכיוון שפסולת אלקטרונית עלולה לזהם את הסביבה, החוק החדש אוסר על הטמנה שלה ומחייב לעמוד ביעדי מיחזור שנתיים. בכך עתידה הפסולת האלקטרונית להפוך ממטרד למשאב, ולספק אלפי מקומות עבודה, בהם לאוכלוסיות מוחלשות.
מי אחראי על מיחזור הפסולת האלקטרונית?
החוק מטיל את האחריות על יצרני ויבואני מוצרי החשמל והאלקטרוניקה, תוך הצבת יעדי מיחזור שיגיעו בעוד שבע שנים למחצית מהציוד שנמכר באותה השנה. חובות היצרנים והיבואנים ייושמו באמצעות גוף שהוכר על ידי המשרד להגנת הסביבה ("גוף יישום מוכר"), שתפקידו לאסוף את הפסולת האלקטרונית ולהביאה לטיפול סביבתי או למיחזור. הרשויות המקומיות אחראיות מצידן, לבצע איסוף של הפסולת ולהעבירה לטיפול באמצעות גוף היישום המוכר, תוך הטלת איסור על השלכתה בניגוד לחוק.
איך אמורים התושבים למסור את הפסולת למיחזור?
מוצרים קלים כמו טלפון, מחשב או צעצועים אלקטרוניים יהיה ניתן להשליך במוקד איסוף שכונתי.
מוצרים כבדים יותר יהיה ניתן להביא למרכז המיחזור העירוני, או להשאיר לאיסוף ברחוב בימים שיוגדרו לכך מראש. לחילופין, ניתן יהיה למסור את הפסולת האלקטרונית בחנויות של משווקים, המוכרים מוצרים דומים, בעת קנייה של מוצר אחר.
האם יגבו ממני תשלום בשל כך?
לא. החוק קובע כי הבאה והשלכה של פסולת אלקטרונית וסוללות על ידי יחיד שאין עיסוקו בפסולת, לא יהיו כרוכים בתשלום או בדרישת תמורה אחרת.
האם בעקבות החוק יעלו מחירי מוצרי החשמל?
ההערכה היא שיישום החוק אכן יביא לעלייה במחירי מוצרי החשמל, לפחות בטווח הקצר. הסיבה לכך היא שעלות איסוף הפסולת האלקטרונית, הטיפול בה ומיחזורה עולה על שוויה. לפי הערכת המשרד להגנת הסביבה, מדובר בעלות נוספת של שקלים בודדים לכל מוצר. אולם, איגוד לשכות המסחר טען בעבר כי מדובר בעליית מחירים של עשרות אחוזים. בין כך ובין כך, מכיוון שלא מדובר על הטלת פיקדון, הרי שגלגול העלויות על הצרכנים תלוי בסופו של דבר בכל יבואן ויבואן.
עו"ד קובי בר-לב הוא שותף ומנהל מחלקת איכות הסביבה במשרד פרופ' יובל לוי ושות' והיועץ המשפטי של תאגיד המיחזור מ.א.י. - מיחזור אלקטרוניקה לישראל