גם בבריטניה: קריאות לאיסור על שחיטה כשרה
בריטניה סוערת בעקבות המלצת נשיא איגוד הווטרינרים לרשויות למנוע את השחיטה הדתית. הוא ציין כי אם לא יאומצו שיטות "הומאניות יותר" - יפעל לאיסור גורף על השחיטה הכשרה, ויקדם אמצעים כלכליים שיפגעו בה. רבני אירופה: "הטרנד העולמי של הגבלת חופש דת הוא מגיפה"
<< עוד חדשות ועדכונים - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בראיון ל"טיימס" הבריטי אמר נשיא האיגוד, ג'ון בקוול, כי "נוהל שחיטת בעלי חיים על ידי שיסוף גרונם וניקוז דמם, כפי שעולה בקנה אחד עם המנהג הדתי - צריך לעבור שינוי על מנת למנוע סבל". הוא ציין כי אם לא יאומצו שיטות "הומאניות יותר", כהגדרתו, כגון הימום בעלי החיים על ידי שוק חשמלי, לפני השחיטה עצמה- הוא ימליץ לאסור שחיטה דתית באופן גורף.
עוד חדשות מהעולם היהודי :
בדבריו מיישר נשיא האיגוד החדש קו מוצהר עם עמיתיו הדניים, ואף מתייחס מפורשות לחוק הדני. הוא צוטט ב"טלגרף" באומרו כי "האיסור הדני על השחיטה נעשה אך ורק מטעמי צער בעלי חיים, והוא נכון" - והתעקש כי אין מדובר בשאלה הנוגעת לחופש דתי.
מכבד את אמונותיהן של "הכתות הדתיות"
בלקוול מזהיר כי שחיטה על פי הכללים הדתיים גורמת לבעלי החיים סבל: "הם מרגישים את החתך,
הם ירגישו את הפגיעה המסיבית ברקמות הצוואר, הם ישאפו את הדם לפני שהם יאבדו את הכרתם" - והשווה את התחושה לחנק כתוצאה של מעבר שאיפת מזון דרך הקנה.
"כשאתה בודק את הראות שלהם, אתה רואה דם שנשאף טרם המוות", הוא אומר. "אנשים אומרים שאנחנו מתמקדים בחמש או שש שניות של בעלי החיים לפני מותם, בשעה שהדם בראות יכול להיות בן 18 חודשים. אני חושב שחמש ושש שניות זה המון זמן".
בראיון ל-BBC הוסיף כי "בעלי החיים צריכים להיות המומים טרם מותם. דבר שיהפוך אותם אדישים לכאב", ועם זאת הוסיף כי הוא "מכבד את אמונותיהן של הכתות הדתיות", כלשונו.
בלקוול הדגיש כי מחקרים מצביעים על כך שכבשים נמצאים בהכרה שבע שניות לאחר המתה המתבצעת בשיסוף גרונם. הוא ציין כי ישנן "ראיות טובות" לכך שבעלי חיים חשים כאב באותם רגעים, אך הודה כי המחקרים בנושא אינם חד-משמעיים. עם זאת, הוא סובר כי "זכויות בעלי חיים צריכות לבוא לפני אמונות דתיות".
יפעל לתיוג בתי מטבחיים "הומאניים"
אף שמדובר בסנונית ראשונה שכלל לא בטוח כי תוביל לחקיקה גורפת, כפי שנעשה בדנמרק – זוכה הסיפור
לסיקור נרחב למדי של עיתוני הממלכה, והם מדווחים על לחץ שמופעל על שרי הממשלה לתמוך בעמדתו של בלקוול, ולאסור את השחיטה הדתית.
על פי הדיווחים, מספר ארגונים במדינה נרתמו למאבק. בלקוול עצמו טוען בראיונות שנערכו עמו, כי האיחוד האירופי מנסה לקדם תיוג שונה של מוצרי בשר שעברו שחיטה ללא הימום, אך הלובי היהודי- מוסלמי באירופה פועל לטרפד את היוזמה. בדברים שאמר ל"אידיפנדנט" הצהיר כי אם האיסור הגורף לא יעבור, הוא יקדם במקביל תיוג שונה של בתי המטבחיים, על מנת לאפשר לצרכן לבחור בהרג הומאני.
"לא ארוכה הדרך לאסור את השחיטה ללא הימום", קובע בלקוול. "רבים גורסים כי השיטה הזו היא לא אנושית וגורמת לסבל לבעלי החיים בזמן המוות".
גם הטענות בדבר מניעים גזעניים ואנטישמיים מצד הקהילה היהודית, והבערה התקשורתית שחוללה אמירתו בכלי התקשורת הבריטיים, לא מרתיעים אותו. "אחד הפוליטיקאים היהודים טען כי זו דוגמה לאנטישמיות סמויה, שעדיין ממלאת את אירופה. זה מאוד אמוציונאלי, לא כך?" אמר ל"האפינגטון". "השתדלנו מאוד לשמור את זה מחוץ לנושא הדתי, כי לא מדובר כאן בעניין דתי, אלא בהשקפה הדוגלת ברווחתם של בעלי החיים".
עוד ציין, כי הוא מצפה לסיעור מוחות משותף עם אנשי הקהילה היהודית והמוסלמית למציאת פתרון מוסכם על שני הצדדים. "זה יהיה יעיל יותר לקיים מפגש, מאשר להגיד ישר 'אתה לא יכול לעשות את זה".
הקהילה היהודית: "הוא מלבה דעות קדומות"
יהודי בריטניה מגיבים בזעם על הדברים. ג'ונתן ארקש, חבר במועצת יהודי בריטניה, אמר ל-BBC כי
דבריו של נשיא האיגוד "מטעים לחלוטין". לדבריו, מנהג השחיטה היהודי הינו "אקט אנושי שנועד לסיים את חייהם של בעלי החיים במהירות רבה".
נשיא "ועידת רבני אירופה", הרב פנחס גולדשמידט, אמר כי ״זו שעת מבחן ליהדות בריטניה, ואנחנו נעבוד שכם אל שכם כדי לקדם את פני הרעה. הטרנד העולמי הזה של הגבלת חופש דת, כמוהו כמגיפה הפושטת ברחבי אירופה, ועל מנהיגי אירופה לפעול ביתר נחישות נגד המזימה המנוגדת בתכלית לחוקי האיחוד האירופי".
ארקש מתח ביקורת חריפה על דברי נשיא איגוד הווטרינרים, והוסיף כי הוא "מדבר באופן המלבה דעות קדומות". הוא אף הביע התנגדות לשימוש במילה "טקס" לנוהל השחיטה היהודי, וציין כי "אין שום טקס באופן בו שוחטים מזון עבור מטבח כשר".
"אמצעי לגירוש האוכלסייה היהודית"
שמעון כהן מאיגוד השחיטה הכשרה מטעם הקהילה היהודית המקומית, הפועל להסברת נושא השחיטה בקרב האוכלוסייה - הביע התנגדות נחרצת ליוזמה החדשה. בראיון ל"הפינגטון פוסט" ציין כהן כי "האיסור על שחיטה דתית הינו כלי לגירוש האוכלוסייה היהודית והמוסלמית עוד מהמאה ה-19".
הוא ציין כי תושאל על ידי הממשלה על השחיטה היהודית, אך אמר כי "הם התעניינו רק בשיטות השחיטה הדתיות השונות לצורך תיוג, ולא בדקו כלל שיטות הרג אחרות כמו ירי, תאי גזים, התחשמלות או טביעה". כהן סיכם כי הוא מתעתד לפגוש בקרוב מאוד את המועצה המוסלמית: "אנחנו ביחד בעניין הזה".
סגן ראש הממשלה, ניק קלג, שנדרש אף הוא לסוגיה, ציין כי איסור על סוג כזה של שחיטה "פוגע בזכותן של הקהילה היהודית והמוסלמית במדינה לדבוק באמונותיהם הדתיות בנוגע לאופן שבו הם מכינים אוכל, וכיצד לשחוט בעלי חיים".
על פי "הטיימס" מעל ל-600 אלף ראשי בקר נשחטים כיום בבריטניה ללא הימום – אקט הפוסל את החיה לאכילה על פי ההלכה.
- סייע בהכנת הכתבה: קובי נחשוני