הממשלה אישרה פתיחת ענף המזון לייבוא
הממשלה אישרה את אחת הרפורמות הגדולות בענף המזון שנועדה להגביר את התחרותיות בתחום ולהקל על יבוא של מוצרים רבים במטרה להביא להוזלתם. בין המוצרים הכלולים ברפורמה: דגני בוקר, פסטות, עוגיות ואורז
רפורמת "הקורנפלקס" יוצאת לדרך: ממשלת ישראל אישרה הבוקר (א') את הצעת המחליטים שהגישו ראש הממשלה ושרי האוצר, הבריאות והכלכלה, שתאפשר יבוא של מזון רגיל (מזון שאינו מן החי ואינו מיועד לתינוקות או מכיל חומרים "רגישים") ללא בדיקה מדגמית או רישום מראש. ההחלטה גובשה בעקבות המלצות הצוות לבחינת נושא הייבוא המקביל, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר. מדובר באחת הרפורמות הגדולות בתחום המזון.
רפורמה בייבוא מזון: הקלות על פסטה ודגנים
אושר החוק להגברת התחרות בענף המזון
מחירי מזון לתינוקות זינקו; למה אין פיקוח?
על פי ההחלטה, שרת הבריאות יעל גרמן, בתיאום עם שרי האוצר והכלכלה, תגבש תוך 45 יום תזכיר חוק שיתאים את דרישות היבוא של מזון רגיל לישראל לשיטה הנהוגה באיחוד האירופי. שרת הבריאות תגדיר מסמכים מסוימים שאותם יצטרך יבואן להנפיק, ואשר יעידו על תקינות המזון שהוא מייבא לישראל. היבואן יידרש לשמור את המסמכים ולהציגם לרשויות במקרה שיידרש לכך ולחתום על הצהרה שבה הוא מתחייב לעמוד בסטנדרטים מסוימים של תקינות המזון שהוא מייבא לארץ.
הוזלה צפויה במחירי דגני הבוקר, הפסטה והאורז
במקביל, יקבעו שרת הבריאות ושר האוצר תוספת תקציב שתועבר למשרד הבריאות על מנת לתגבר את האכיפה וייקבעו עונשים חדשים ומחמירים למי שיפר את הוראות היבוא. מנגד, יבואני מזון לא ידרשו עוד לבצע רישום מראש של כל מוצר שהם מייבאים לארץ, להוכיח קשר עם יצרן בחו"ל ולבצע בדיקות מדגמיות של המזון.ביטול הדרישות הללו, צפוי לפשט את תהליך יבוא המזון לישראל ולהגדיל את היקף היבוא של מזון לישראל. בממשלה מאמינים כי הגדלת היקף היבוא תביא לגברת התחרות בענף המזון ולהורדת מחירים. זאת, כאשר הגברת האכיפה באמצעות בדיקות פתע מדגמיות, תשמר את איכות ותקינות המזון שמגיע לארץ.
בין המוצרים שמחירם צפוי לרדת בעקבות הגברת התחרותיות: דגני בוקר, ביסקוויטים, עוגיות, קרקרים, חטיפים, פסטה אורז וריבות וכן כל מוצר שהוא לא בשר, חלב, מזון לתינוקות ולא מזון שכולל חומרים "רגישים".
נתניהו: "שוק המזון קרטליסטי - צריך תחרות"
ההצעה גובשה בעקבות עבודת הצוות לבחינת היבוא המקביל, שבו היו חברים, לצד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הבריאות מנכ"ל משרד הכלכלה וראש אגף התקציבים במשרד האוצר. במקור, פעל הצוות להקלת היבוא המקביל, אולם במהלך העבודה התברר לחבריו כי על מנת לחולל שינוי מהותי בענף המזון, יש לשנות את תהליך היבוא מקצה אל קצה.
על מנת לעשות זאת, יצרו חברי הצוות קשר עם הממונים על היבוא לאיחוד האירופי וביססו שיתוף פעולה עם האיחוד במהלך של התאמת עקרונות היבוא לישראל לשיטה הנהוגה באירופה. במסגרת שיתוף הפעולה ייעצו מומחים מטעם האיחוד לממשלת ישראל והממשלה תהיה חשופה גם למידע המתקבל ממערכת ההתרעה של האיחוד, שמעבירה מידע שוטף על מוצרים פגומים שצריכים לרדת מהמדף.
עם הקמת הצוות לפני כארבעה חודשים אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בישיבת הממשלה כי "שוק הקמעונאות הוא קרטליסטי, וצריך לפתוח אותו לתחרות. קיימת פה תופעה פסולה של הסדרים היסטוריים שגורמים לעליית מחירי המזון ולעושק הצרכן. בלי פתיחת השוק ליבוא לא תהיה הורדה של מחירי המזון". עוד אמר, כי "יש פה בעיה כרונית שצריך לפתור באמצעות הגברת התחרות שהיא הידיד של הצרכן, בעיקר בשכבות החלשות של החברה, ואנו צריכים להשאיר לאזרח יותר כסף בכיס".
"אין להקל ראש בצעד הזה שהוא לא פחות מדרמטי לצרכן הישראלי", אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר. "הממשלה עושה פה צעד שמציב אותה בשורה אחת עם האיחוד האירופאי מבחינה רגולטורית. המשמעות לתחרות בשווקים היא אדירה ואת זה ירגיש כל אחד ואחת מאזרחי ישראל בסל הקניות שלו. המדיניות של ראש הממשלה ושל הממשלה כולה היא הן להקל ברגולציה והן לעודד את התחרות והפחתת יוקר המחייה והמהלך הזה משיג את שתי התוצאות האלו".