החרדית שמבשלת לאמריקאים גלאט-להיט
הכירו את ג'יימי גלר: במרחב היהודי דובר האנגלית היא סלב בזכות תוכנית בישול פופולארית, עם למעלה ממיליון גולשים, ויותר מ-250 אלף צופים לפרק. מי שהייתה שותפה להצלחות בסדר גודל של הסופראנוס - חזרה בתשובה, עשתה עלייה, וגייסה את תום פרנץ להוכיח גם לישראלים, שכשר זה הכי טעים
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
התוכנית משודרת באמצעות אתר האינטרנט הפופולרי של גלר למעריציה בארצות הברית והמרחב האנגלוסקסי. כמה פופולארי? למעלה ממיליון גולשים אדוקים, ויותר מ-250 אלף צופים לפרק.
קראו עוד בערוץ יהדות:
- האסירים גילו בכלא: אנו נשואים לאותה אישה
- ואם החטופים היו מישיבת פוניבז'?/ אליעזר היון
- הנוצרייה שהפכה לחרדית, חזרה בשאלה
גלר, לשעבר מפיקה בכירה וכותבת בכירה ב-CNN וב-HBO הייתה שותפה, בין השאר, בהצלחות דוגמת "הסופרנוס", "הפמליה" ו"הסמויה". אלא שאז חזרה בתשובה, והפכה ממומחית "טייק אווי" - לשפית חרדית, סופר-סטארית במושגים יהודיים אמריקאים.
לפני כשנתיים עלתה לישראל, במהלך שהונצח (איך לא) בסדרת דוקו בכיכובה, וכיום היא מתגוררת עם משפחתה בבית שמש. אל תום פרנץ חברה בצל עץ זית, בואכה סוכת הגפנים של "עיר דוד" – לרגל פרק חגיגי של תוכנית הבישול שלה, שישודר לקראת החגים, ונושאו: בישול סביב שבעת המינים.
פוייקה עם קאובוי'ס בגולן
הקהל של ג'יימי גלר מורכב מחרדים, חילונים וכל מה שבאמצע. אלה שהגיעו ללוקיישן בעיר דוד, מסתובבים נרגשים ומחוייכים מעצם השהייה במחיצת "הכוכבת" שלהם. הישראלים שבכל זאת נקלעו לזירה, ספגו מן הסתם הלם תרבות מהדו-קיום האמריקאי, שלא סופר כיפות או פאות.
אבל ג'יימי הפכה בשנתיים האחרונות לדמות מוכרת יותר ויותר גם ברחוב הישראלי. היא אמא לחמישה (מתחת לגיל 8!) ומשתייכת למגזר החרדי.
"נפגשתי לאחרונה עם מפיקים בישראל ששוקלים לקדם איתי תוכנית בישול כשרה לטלוויזה הישראלית, ולא נתקלתי מהם בשום דבר מלבד כבוד. את לא יכולה לשבת ולצפות שיכבדו אותך, אם את לא מכבדת בחזרה, זו הגישה שלי. אנשים רוצים הוכחה לכך שאוכל כשר יכול להיות גם סופר טעים, אז אני צריכה להתאמץ ולהראות להם שזה אפשרי".
שנתיים היא כבר בארץ. "אנשים די מתלהבים מזה שעשיתי עלייה. מצד שני, לפני שעליתי, כל אחד היה שואל בשלב מסוים: 'נו, ומתי את עולה לישראל?' עכשיו זה הפוך. הישראלים שואלים אותי, 'למה עשית עלייה?' תוכנית הדוקו שליוותה את העלייה שלנו, הייתה הצלחה גדולה, וליוותה את 24 השעות האחרונות של חיינו בארצות הברית, ועד להגעה למשרד הפנים, או להוציא רשיון נהיגה.
"אחרי שהתוכנית הסתיימה, אנשים רצו עוד. כך נולדה למעשה 'Joy of Israel'. צילמנו תוכנית אחת בחרמון, ובישלנו אוכל בפוייקה עם קאובוי'ס ברמת הגולן. היה פנטסטי. התוכנית משלבת כל הזמן לוקיישן מעניין בישראל, עם אוכל מקומי ואנשים מרתקים".
ספר בישול כשר בגרמנית
את התוכנית שתשודר לקראת ראש השנה, בחרה גלר לערוך במקום שיש לו "חשיבות היסטורית ותנ"כית", כדבריה. "התחלנו לחשוב
מה מכינים בתוכנית שמשדרים מתוך העיר של דוד המלך, מתחת לעץ הזית? והתשובה היתה ברורה: אוכל בהשראת התנ"ך, ופירות שבעת המינים".
תום פרנץ מעיד כי הצטרף בשמחה ליוזמה של גלר. הרומן שלו עם ישראל התחיל בגיל 22 עם קניות בשוק מחנה יהודה, ועד לגיור שהושלם ביום ירושלים. "הקהל האמריקאי לא מכיר אותי עדיין", הוא אומר. "ג'יימי הזמינה אותי, ואני מאוד שמח על כך. היה לי כיף גדול לבשל איתה, ואולי זה יתפתח בעתיד לדברים נוספים. מוקדם לדעת, אין לי ציפיות בשלב הזה".
הזכייה ב"מאסטר שף" עשתה לפרנץ רק טוב, לדבריו, עם ספר בישול כשר(!) בגרמנית, ותוכניות טלוויזיה בגרמניה. "זה לקח אותי למקומות שכלל לא צפיתי, ועם זאת, אני עדיין לא יודע 'מה אעשה כשאהיה גדול'. התפרסמתי מאוד בגרמניה, ואני עושה אירועים שקשורים ליהודים או לישראל בגרמניה ואפילו באוסטריה".
פרנץ מסביר כי כשר היה ונותר אלמנט הבסיס של הבישול שלו. "גם בתוכנית לא הייתה לי אופצייה אחרת, מלבד לבשל כשר. הבאתי לשם את המטבח הכשר שלי, שאחר כך התברר שהוא ברמת גורמה, ודרך זה הפכתי למי שמוביל את דגל האוכל האיכותי הכשר כאן.
"בישראל, אוכל איכותי כשר הוא עדיין בעיקר אוכל ביתי, ולכן טרם הגיע למלוא המיצוי כגורמה. אבל רק לאחרונה פתחו שני שפים מובילים - יונתן רושפלד ומאיר אדוני - מסעדות כשרות, בעיקר כי התפתחה דרישה לאוכל כשר ברמה גבוהה.
"אישית, אני חושב שיש משהו לא נכון בזה ששף שלא מבשל כשר, יעשה אוכל כשר, גם אם המנות טובות. אני מניח שהן טובות. לא טעמתי אישית. אני מעדיף שמי שמבשל אוכל כשר, יעשה את זה מהמקום של כבוד ליהדות, ולא משיקולים מסחריים".
"אל תבואו בשריים!"
אך בעוד פרנץ סבור כי תחום האוכל הכשר בישראל נמצא בחיתוליו, בארצות הברית מדובר בתעשייה משגשגת של ממש. "אוכל כשר זה משהו שאמריקאים בכלל צורכים באופן שוטף", מסבירה גלר. "עבורם הוא ערובה לאיכות. לכך שלא יהיה בשקית שום דבר מעבר למה שמצויין על האריזה. זה עוד זוג עיניים שמשגיחות, בהתאם לביטוי בעברית: 'חותמת כשרות', אישור לכך שדברים נבדקו ונמצאו ראויים".
מפיקת התוכנית, סוזן בלבן, בעלת חברת ההפקות BMM Worldwide, אף היא נושאת קילומטרז' מפואר של הפקה, בין השאר ב-BBC, והתוכניות של גלר, מתברר, צוברות פופולריות גם בקרב קהל לא יהודי כלל.
בלבן שאחראית על ספר הבישול האחרון של גלר, "Joy of Kosher", המלא, אגב, בשלל תמונות של ג'יימי וילדיה - מסבירה לי שאנשים חיים יותר בסטיגמות ופחות במציאות החיים האמיתית. "כשאני אומרת שאני גרה בבית שמש, כולם שואלים אותי: איפה הבורקה?" היא אומרת בחיוך. "כמפיקה בארה"ב משך שנים רבות, יצא לי להיות בקשרים עסקיים שונים, ורק כאשר הגענו לארוחה עסקית במסעדה כשרה, שותפיי גילו שאני יהודיה שומרת מצוות, בהפתעה מוחלטת, כמובן".
אבל היא גם חוגגת את היתרונות שבישראליות: "זו הפעם הראשונה שיכולתי להגיד כמפיקה בתוכנית טלוויזיה, לקהל שמגיע לצילומים: 'אל תבואו בשריים!''" וגלר מוסיפה: "כשאני, ג'יימי, עולה מארצות הברית, מכינה יחד עם תום שהגיע מגרמניה, לחם מרוקאי - מה יותר ישראלי מזה?"