"נפגעי איקיוטק" הקימו עמותה לסיוע משפטי
המצטרפים לעמותת צדק נגה ("נגד גבייה הזויה") יתבקשו לשלם 200 שקל לשנה ויקבלו תמורת זאת הגנה משפטית מלאה ותשלום החוב במקרה של הפסד בביהמ"ש. כבר גויסו 14 אלף שקל. "אם נגייס יותר מ-100 אלף שקל נוכל לעבור למתקפה משפטית" איקיוטק: "מכבדים את הזכות להתאגד, אך לא נהסס לתבוע דיבה את ראשיה וכל גוף או אדם שיפרסם את דברי הבלע"
איקיוטק תובעת אתכם? יש מי שיסייע בהגנה. "נפגעי איקיוטק" החליטו להתאגד ולממן בעצמם סיוע משפטי. פעילי קבוצת הפייסבוק: "איקיוטק טוענים שאני חייב להם כסף, האמנם?! שחברים בה כבר קרוב ל-12 אלף איש והיא גדלה בקצב של 300 איש ביום, הקימו עמותה בשם "צדק נגה" - ראשי תיבות של: "נגד גבייה הזויה".
כתובת המייל של העמותה: amutanoga1@gmail.com
קמפיין המימון לעמותה: באתר headstart
באתר האינטרנט של עמותת צדק נגה נכתב, כי היא "הוקמה על מנת לסייע לאחד ולאגד את כל מקבלי ההתראות והזימונים למשפט מחברת איקיוטק, אייקיוטק בע"מ, ספינגו בע"מ, כ.ל.י תקשורת בע"מ, גרין מרקט דיזיין בע"מ, במרום בע"מ, יוניסל, Auditions ועוד".
כל זאת בעוד שאיקיוטק ממשיכה במסע הגבייה נגד 100 אלף איש, שלטענת מנכ"לה בן אופק, "חייבים" לה כסף על שירותי תוכן בסלולר ובאינטרנט שהזמינו ולא שילמו עליהם במלואם. באתר המימון של "צדק נגה" נכתב: "המטרה שלנו אחת: איש לא ישלם יותר לאיקיוטק, ולו שקל אחד".
קמפיין מימון: כבר גויסו 14 אלף שקל
ראשי העמותה יצאו בקמפיין מימון המונים לסיוע המשפטי שיציעו, שעלה היום באתר headstart תחת הכותרת: "עוצרים את הגבייה של אקיוטק, הפרויקט של עמותת צדק נג"ה: נפגעי אקיוטק".
במסגרת הקמפיין, שיימשך 31 יום, הם מבקשים ממצטרפים לשלם מינימום 200 שקל לשנה ולקבל תמורתם הגנה משפטית מלאה בעת הצורך מול איקיוטק, שעולה בדרך כלל אלפי ועשרות אלפי שקלים. חידוש חברות כעבור שנה: 100 שקל. ניתן גם לתת כל סכום כסף נוסף - כתרומה.
עבור תשלום של 500 שקל המצטרף יוכל לקבל מפגש ייעוץ אישי וחברות בעמותה. תשלם של 1,000 שקל יספק הגנה לארבעה חברים שאינם יכולים לשלם בעצמם. המשלמים 5,000 שקל יממנו הגנה משפטית ל-24 חברים ויצטרפו לחבר הנאמנים של העמותה. לפי העמותה, מאז פתיחת קמפיין המימון גויסו בשעות האחרונות כבר 14 אלף שקל.
כמה תביעות הגישה איקיוטק נגד "חייבים"? לא הרבה, פחות או יותר, 50 תביעות. כמה כסף הם מקווים לגייס? קארן בוקסנבוים, ממקימי העמותה מסבירה: "אם נגייס 60 אלף שקל – זה יספיק להגנה משפטית. אם לא נגייס את הסכום הזה שנועד להגנה, נחזיר את כל הכסף שגייסנו, כלומר לא נשתמש בו, הכסף לא יגיע אלינו. אם נצליח לגייס בין 100 ל-200 אלף שקל ולמעלה מכך, נוכל כבר לצאת למאבקים משפטיים, למתקפה משפטית, נוכל להכניס יותר תוכן לעמותה להיעזר ביותר עורכי-דין וללכת על יותר הליכים".
העמותה תשלם את החוב של "החייב" אם ייפסק נגדו
"כל חבר עמותה מוגן מאת התביעות וההטרדות הכרוכות בקבלת התראה מאחת החברות לעיל בגין שירותי תוכן שלטענתן קיבל", נכתב באתר.
"העמותה מעניקה מימון עבור ייצוג משפטי מקיף וללא כל עלות במידה ואחד מחברי העמותה מקבל תביעה וזימון לבית משפט והעמותה אף תשלם את החוב של חבר העמותה במידה ויקבל פסק דין כנגדו".
"נפעל גם להשבת סכומים שנגבו עבור אנשים ששילמו מתוך פחד"
עוד נכתב כי: "העמותה מסתייעת בטובי המשפטנים בנושא זה בארץ ובגופים ממשלתיים ותפעל למיגור התופעה שבה מאות אלפי אנשים מתבקשים לשלם מדי יום סכומים ללא ידיעה והבנה תחת איומי בית משפט והוצאה לפועל ולהשבת סכומים שנגבו עבור אנשים ששילמו מתוך פחד.
"הכספים שייאספו ישמשו בשקיפות מלאה לפעילות הגנתית על מקבלי התביעות חברי העמותה וליצירת פעולות שייעזרו לסיים את התופעה הזו שבה נדרשים אנשים תמימים וקשי יום לשלם עבור שירותים שמעולם לא צרכו ואולי אף מעולם לא ביקשו".
"נשקול גם פעולה נגד תביעות השתקה"
את העמותה הקימו הפעילים קארן בוקסנבוים ואליאור ביטון, יחד עם מספר פעילים נוספים בקבוצה. היועצים המשפטיים שלה הם עו"ד אופיר לב ממקימי הקבוצה, שמסייע לחבריה, עו"ד דורון תמיר, ועו"ד גונן בן יצחק, גם הוא ממקימי הקבוצה. יח"צ העמותה: ניר הירשמן. חסויות: MYFAX, VIPLUS.
קארן בוקסנבוים קיבלה מכתב דרישה לתשלום חוב מאיקיוטק ב-12 באוגוסט 2013. "זו הדרך היחידה כרגע לעצור את איקיוטק – דרך בתי-משפט", אמרה ל-ynet.
תממנו הגנה משפטית גם עבור מי שנתבע על-ידם על לשון הרע, או עבור מי שמעוניין ליזום תביעה נגד איקיוטק, או שתעסקו רק בתביעות בנושא החוב שלכאורה לא היה?
"מטרת העמותה היא לממן הגנה משפטית למי שמקבל מהם תביעה בפועל. כלומר, קודם כל נטפל בתביעות בנושא החוב ואף נממן את החוב עצמו אם האדם יפסיד בתביעה, מתוך אמונה שאין בסיס לחוב.
"לגבי לשון הרע וניסיונות השתקה, במקרים שבהם מדובר בתביעת השתקה שלא קשורה לחוב, שאדם לא היה צריך לקבל, הוועד של העמותה ידון בזה ובמקרה הצורך, העמותה תממן הגנה כזאת לחברי העמותה".
לצאת גם למתקפה משפטית
מסע הגבייה נמשך כבר קרוב לשנה ומשרדי ממשלה, ח"כים, המועצה לצרכנות – לא הצליחו לעצור אותו. באיקיוטק טוענים שזה כיוון שהוא חוקי.
"עד עכשיו, אף אחד לא מצא את הנוסחה החוקית שאיתה אפשר לבצע עצירה מיידית של מסע הגבייה של החברה. הדרך היחידה לפתור את זה באופן מהיר, היא דרך ביהמ"ש. לכן הוקמה עמותה שלא רק מגנה על הצרכנים, אלא שבנוסף, אם תגייס יותר ויותר כספים, היא תוכל לבקש צווים שיעצרו את מסע הגבייה. צווים כאלה הם יקרים ואדם פרטי בדרך כלל לא יכול לממנם".
כמה עולה צו כזה?
"עם ערבון, מדובר לעיתים ב-100 אלף שקל לצו. לפעמים הערבות יכול להגיע גם ל-5 מיליון שקל, תלוי במקרה ובבית-המשפט. אם יגויסו 100-200 אלף שקל, נוכל לצאת מהמגננה ולעבור למתקפה משפטית שתעצור מיידית בצווים את כל המסע הגבייה הזה כבר ברגע זה".
אזרחים סיפרו על פנייה לא הולמת של עורכי-דין. והפחדות של פקידות במשרדי עורכי-דין. תטפלו גם ביחס לא הולם כזה?
"בזה מטפלת ועדת האתיקה הארצית, לנו אין סמכות לכך. עצם העובדה שוועדת האתיקה מטפלת בזה, אומר שמדובר במאסה גדולה של מקרים".
למה בעצם קראתם לעמותה בשם כללי? האם זה אומר שכשמסע הגבייה של איקיוטקייעצר או יסתיים, תמשיכו להפעיל את העמותה גם למען חייבים אחרים שהם לא באמת חייבים?
"העמותה קמה בגלל המקרה הזה של איקיוטק, שחריג בהיקפו. המטרה היא שככל שנגייס סכומים יותר גבוהים נוכל לפעול למען מטרות דומות ונוספות, במקרים בהם אזרחים תמימים חסרי אונים מתבקשים לשלם סכומים שהם לא מבינים מדוע הם מתבקשים לשלם אותם. מקרים בהם נשלחים מכתבי התראה בהיקפים גבוהים מחברות, בלי לדעת במה מדובר. יתכן מאוד שעוד חברות ישתמשו בקונספט דומה ויעשו בעתיד דברים דומים וגם מולן אנחנו מתכוונים להילחם ולבלום כל תופעה שכזאת".
איקיוטק: "לכבד את החלטת בית-המשפט"
עוה"ד אופיר לב, היועץ המשפטי לעמותת "צדק נגה" מסר: "הדרך היחידה כרגע לעצור את איקיוטק היא לקחת אותם לבית המשפט על מנת לקבל הכרעות שיפוטיות. בכל המקרים בהם הגענו עם דרישות החוב לביהמ"ש, הפסיקה הכריעה נגדה, חייב אותה לשלם לנתבעים עצמם על הטירטור ועגמת הנפש שנגרמו להם ואף כינה הגשת תביעה כ"שיטת מצליח". המטרה שלנו היא לעצור את מבצע הגבייה האגרסיבי של החברות הללו (איקיוטק, במרום, ספינגו, כ.ל.י תקשורת, גרין מרקט דיזיין ועוד)".
מאיקיוטק נמסר בתגובה: אנו מכבדים את זכותו של כל אדם להתאגד, אולם יחד עם זאת, מצפים מאותם אנשים המבקשים לממש את זכותם האזרחית, לכבד גם את החלטת בית המשפט, ולשלם את חובותיהם לחברת 'איקיוטק'. יובהר כי החברה לא תהסס לפנות לבית-המשפט ולתבוע את דיבתה כנגד ראשי העמותה בפרט, וכנגד כל גוף ו/ או אדם, אשר יפרסם את דברי הבלע המפורסמים על ידם".