גד אלבז כבר לא מצפה לחיבוק של גלגלצ
הוא כוכב בן כוכב, אבל זה לא קל. גד אלבז - על החזרה בתשובה (פעמיים), על הקריירה של אבא ("שילם מחיר על תקופת הוא זכאי"), ועל ההצלחה שלא תלויה ברדיו ("'אנא בכוח' לא עבר את הפלייליסט של גלי צה"ל"). עם צאת אלבומו ה-11 גד אלבז מאמין בקהל, שמאמין בו בחזרה. קבלו קליפ ושירים בבכורה
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
האלבום הנושא את השם "זה היום", עתיד לצאת בעוד כשבוע, ונראה למעשה כמו סידור לבן ובו אוסף תפילות מרגשות לחתן ולכלה, חלקם מושרים בתקליט המכיל 17 רצועות, כמעט מוצר מתבקש למי שמעיד על עצמו כי ליווה בחייו עשרות זוגות לחופה.
קראו עוד בערוץ יהדות :
- דנמרק: התקפה אנטישמית על בתי הספר
- הייטקיסטיות חרדיות: "לא ידעו איך לאכול אותנו"
- מתלוצץ עם רש"י: פירוש טהרלב על התורה
אלבז הקליט את השירים ו"סגר" את האלבום, אלא שאז הופיעה פילנתרופית יהודייה מניו-יורק בשם ססיליה מרגוליס, שביקשה להקליט את השיר "עם סגולה" (מתוך הפיוט "לכה דודי") שהלחינה.
"מרגוליס, הידועה כתומכת במוסדות רבים בישראל, הייתה מודעת למצוקה שפקדה את האמנים בארץ בעקבות המלחמה האחרונה", מספר אלבז, "והחליטה לתמוך במוזיקה היהודית באמצעות הקלטת השיר הזה, שמהסר שלו הוא המשכיות: עוד בתים ייבנו, ואין זה משנה כמה רחוק נמצא כל יהודי משורשיו, בזמן החופה הוא קדוש וטהור".
"אבא שילם מחיר על משפט דרעי"
דרך ארוכה עשה גד אלבז, מי שמתהדר בייחוס מוזיקאלי - בנו של זמר הבית של ש"ס, בני אלבז - מההופעה הראשונה שלו עם אבא בגיל 4, ועד למעמדו הנוכחי ככוכב בז'אנר היהודי-מזרחי. כשהיה בן 9 חזרה המשפחה בתשובה, והשיר "אבא, אני יודע, זה קשה לחזור בתשובה", שביצע עם אביו - הפך להמנון התקופה בקרב המגזר בשנות ה-90, עם גל החזרה בתשובה של העשור.
בגיל 16 הוציא את אלבומו הראשון, ולאחר שנתיים של הפסקה "חזר בתשובה מחדש", כהגדרתו. "רציתי לבדוק אם אני בוחר בה', שאני שר לה' ולא לעצמי". הוא נישא למורן שכותבת חלק ניכר מן הטקסטים של השירים, ואומר כי "בלעדיה לא הייתי מגיע לכלום".
עד היום הוציא אלבז 11 אלבומים, בהם "משמעויות", "כמעט שקט" ו"בין הטיפות" שהפכו כולם ללהיטים, עם שירים כמו "אור", "עולם של ילדים",
עד כמה השפיע עליך צלו של אביך?
"הנוכחות של אבא גם הועילה אך גם הפריעה לי. ההשפעה שלו עצומה. בגיל צעיר הייתי צריך להוכיח את עצמי כל הזמן, להפגין כישרון ויכולת פי-מאתיים מכל אחד אחר, שכן אמירות בנוסח 'הכל בזכות אבא שלך' היו כל הזמן ברקע. יחד עם זאת, אבא היה מודל מעולה לחיקוי עבורי, והציב בפני מטרה לאן אני יכול להגיע. אני חושב שהעמידה על במה והכריזמה של אבא, עברו אלי, וזו מתנה שקיבלתי מה' יתברך".
אתה מודע לכך שהקריירה שלך היום מצליחה אולי יותר משל אבא?
"כתוב בגמרא ששני אנשים לא מתקנאים האחד בשני: הרב בתלמידו והאב בבנו. היום כאב אני יכול להבין את זה. אשמח שהבן שלי יצליח כפליים ממני. ברור לי במאה אחוז שאבא שילם מחיר על העובדה שהוכר כ'זמר הבית של ש"ס'. השירים מתקופת 'הוא זכאי' וההשקעה שלו באירועי התקופה פגעו בו. הוא הזניח את המוזיקה, ועל זה הוא משלם היום. יחד עם זאת, יש לו אהבה עצומה מהעם, כפי שניתן היה לראות מהזכייה שלו ב'היכל התהילה' (זכה במקום הראשון) והיום הוא חי את ההצלחה דרכי. הוא עוד יחזור".
"אנא בכוח" לא נכנס לפלייליסט
ההשפעות המוזיקליות של אלבז מתחלקות לשלוש: תפילות אשכנזיות בבית הכנסת שבו התפלל במשך שנות ילדותו, מוזיקה לטינית וסלסה אליהן נחשף בעקבות אביו, בני אלבז - ומוזיקה שחורה. "בגלל השם אלבז מצפים לשמוע מוזיקה מרוקאית", הוא אומר, "אבל בשירה שלי אפשר לשמוע שילוב של כל הסגנונות. זו המתנה שה' נתן לי: מזרחי, אשכנזי, מוזיקה שחורה - לגעת בכל יהודי".
הוא עצמו מסרב להיכנס לקריטריונים מובנים. "אני זמר יהודי ששר מוזיקה רוחנית שמרימה את הנפש ומקרבת אותה לרוחניות", מסביר אלבז. את שיריו ניתן למצא ברשת ג' ובגלי צה"ל, אך גם ברשתות חרדיות ובריכוזים אמריקאים. בקהל שלו ניתן למצוא חסידים בעלי זקנים ארוכים ופיאות, אך גם יהודים מהמגזר המודרן-אורתודוכסי מגולחים עם כיפה קטנה, ואפילו לא יהודים.
האקלקטיות המוזיקלית שלך גררה לא מעט ביקורת.
"כשהופעתי לראשונה בקיסריה, לצד זמרים חילוניים כמו שלומי שבת והראל מויאל, וכשהקלטתי שירים עם סאבלימינל - איימו עלי שהמוזיקה שלי לא תושמע בערוצים הדתיים, שמועצות מקומיות דתיות לא יזמינו אותי להופעות, שאוחרם. בפועל קרה בדיוק ההיפך. אני מופיע עם כולם כדי לייצר אחדות, למוסס את הגדרות ואת הפירודים המלאכותיים בין יהודים, והיום כל הזמרים החסידיים מופיעים עם אמנים חילוניים".
אלבז שר גם באנגלית ''בעיקר בהופעות בחו"ל'', והקליט שירים בקצב הרגאיי. האם אלה יגיעו גם לרדיו הישראלי? אלבז לא מודאג: "הרדיו הוא חלק מהעניין, אבל בפירוש לא כל העניין. חלק מהשירים שלי שהצליחו, נכשלו ברדיו. השיר 'אנא בכוח' לא עבר שמונה חודשים את הפלייליסט של גלי צה"ל. שיר נוסף, 'ה' מלך' - אולי הלהיט הגדול ביותר בעולם היהודי היום - גם לא חצה את הרף של גלי צה"ל, אבל בעידן האינטרנט, היוטיוב והפייסבוק החשיפה מגיע לכל מקום, גם ללא הרדיו".