שתף קטע נבחר
 

רשת בקריסה: מגה רוצה למכור 52 סניפים ולפטר 2,000 עובדים

רשת המזון הקורסת מנסה כצעד הבראה אחרון למכור את סניפי הדיסקאונט שלה לרשתות אחרות, בהן ויקטורי ורמי לוי, אך הקונים לא רוצים לקלוט אלפי עובדים הנמצאים תחת הסכם קיבוצי. כעת ההנהלה מנסה להגיע להסדר לפיו חלקם יועסקו בתנאים התחלתיים

המחלוקות בין השותפים באלון רבוע כחול ביחס לעתידה של רשת מגה שבבעלותם מובילות אותם לקידום מהלך יציאה משוק הדיסקאונט והתמקדות בהבראת הרשת העירונית מגה בעיר. ל"כלכליסט" נודע כי מתחילת השבוע קיימו בכירים באלון רבוע כחול שתי פגישות עם ועד עובדי הרשת בנסיון לקבל את הסכמתו לצעד, הכרוך בסגירת 52 סניפים ופיטוריהם של כ־2,000 עובדים. בשלב זה הצדדים לא הגיעו להסכמות ולכן צפויה להתקיים בשבוע הבא פגישה נוספת, הפעם במשרדו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן שינסה לפשר בין הצדדים.

 

 

עוד נודע כי לאביגדור קפלן, מנכ"ל אלון רבוע כחול אשר עד כה ניהל עצמאית את המו"מ עם העובדים, צורף עו"ד צורי לביא כנציג ארגוני הקניות של הקיבוצים - הגוף המחזיק ב־47% מקבוצת אלון. זאת ככל הנראה נוכח חוסר שביעות רצונו של דירקטוריון אלון רבוע כחול מהמתווה אליו הגיע קפלן עם העובדים. לפני שבועיים סירב הדירקטוריון לאשר את המתווה לפיו היו אמורים לסגור כ־20 סניפים הפסדיים, לפטר כ־200 עובדים ולקצץ כ־200 מיליון שקל בהוצאות שכר העובדים בפריסה ל־5 שנים.

 

בעקבות זאת הנחה הדירקטוריון את קפלן להציג בפניו תוכנית הבראה לרשת מגה ובכלל זה להמשיך את המשא ומתן עם העובדים, אלא שפגישה שנקבעה לשבוע שעבר נדחתה ברגע האחרון על ידי קפלן והתקיימה רק ביום ראשון האחרון. זאת לאחר שככל הנראה באלון רבוע כחול הגיעו להבנה לפיה יתקשו להבריא את מגה כל עוד פועלים תחתיה כ־50 סניפי דיסקאונט (של You וזול בשפע) שמסבים בחלקם הפסדים לרשת ולכן מנסים לקדם את מכירתם לגורמים שונים בענף, בהם רמי לוי ובעלי רשת ויקטורי אייל רביד.

סניף מגה בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סניף מגה בתל אביב(צילום: ירון ברנר)
 

הבעיה היא שבסניפים אלו מועסקים כ־2,000 עובדים שהחברה מבקשת לפטר ברגע שתחתם עסקה למכירתם, אולם הם מוגנים על ידי הסכם קיבוצי. ללא אישור ועד העובדים וההסתדרות, תחול רציפות של ההסכם הקיבוצי כך שהעובדים יהנו ממנו גם תחת הבעלות החדשה ולא ניתן יהיה לפטרם. כיוון שהקונים הפוטנציאליים מסרבים בכל תוקף לקדם עסקה תחת מגבלה זו, מנסה אלון רבוע כחול להגיע להבנות עם הוועד כך שיאפשר אותו.

 

לפי המתווה המסתמן כעת, חלק מעובדי הסניפים שיימכרו יוכלו להיקלט לעבודה ברשתות שירכשו את החנויות, אולם בתנאים התחלתיים וללא הוותק שצברו. מדובר בפשרה כואבת, שכן גילם הממוצע של עובדי מגה הוא למעלה מ־45 וכלל לא בטוח שימצאו תעסוקה תחת מעסיקים חדשים.

 

בעיה גם עבור הספקים

למרות התנגדות ועד העובדים לפיטורים, מדובר במהלך שעשוי להציל את מגה ובעיקר את מקור פרנסתם של כ־3,500 העובדים הנותרים תחת ההסכם הקיבוצי שעובדים במגה בעיר, שכן מרבית הסניפים העירוניים רווחיים ובעלי פוטנציאל צמיחה משמעותי. מדובר באסטרטגיה הפוכה לזו שהוביל המנכ"ל הפורש מוטי קרן, אשר פיתח את זרוע הדיסקאונט והשקיע בפרסום רשת You אותה הקים כ־100 מיליון שקל.

 

גם אם אלון תצליח לקבל את הסכמת העובדים למהלך, יישומו עדיין מהווה אתגר לא מבוטל. הקונים הפוטנציאליים לוי ורביד לא מעוניינים בכל סניפי הדיסקאונט של מגה, שחלקם משתרעים על שטחים גדולים מאד של 6,000–7,000 מ"ר. מעבר לעובדה שמדובר בשטחים גדולים במידה שאינה תואמת את צרכי הרשתות המתחרות, הרי שגם השפעת הגודל על גובה שכר הדירה באותם נכסים יקשה על מגה לקדם את מכירתם.

 

המכירה למספר גורמים נפרדים הכרחית מכיוון שלוי נתון למגבלות אזוריות בעקבות חוק המזון. קפלן יכול לנסות למצוא דרך להפחית את שכר הדירה בסניפים שיימכרו, אך הדבר יפגע בחברת הנדל"ן של רבוע כחול שהיא חברה ציבורית. אלה חדשות רעות עבור מגה, שכן מכירה ליותר מגורם אחד שמזהה את הדחיפות שבה היא נתונה ויודע לעשות בה שימוש לטובתו תציב את הרשת בעמדת נחיתות במו"מ ותשפיע לרעה על תוצאות הקבוצה בטווח הקצר.

  

הדחיפות להגיע להבנות עם העובדים נוגעת להתקדמות בתוכנית ההבראה שקפלן נדרש להציג לדירקטוריון אלון רבוע כחול. אחרי שיגיע להבנות עם העובדים, צפוי קפלן לפנות גם לספקי הרשת בבקשת סיוע. בקרב הספקים ישנם חששות כבדים ביחס לעתידה של מגה והשלכותיה של קריסה אפשרית.

 

מלבד העובדים והספקים, ידרש קפלן להתמודד במסגרת תוכנית ההבראה שירקום גם עם הבנקים להם חייבת מגה כ־600 מיליון שקל, כשעל כ־280 מיליון שקל מהסכום ישנן ערבויות. גורם נוסף שיצטרך לתת את חלקו בתוכנית ההבראה היא רבוע כחול נדל"ן, המשכירה למגה כ־65% מהסניפים.

 

מגה עלולה לבחור באופציית הפירוק 

בדיון שהתקיים לפני כשבועיים החליט דירקטוריון אלון רבוע כחול להנחות את דירקטוריון מגה להציג לו תוכנית הבראה בת קיימא. ההחלטה התקבלה אחרי דיון ממושך במסגרתו נדונו חלופות שונות בהן גם פירוק הרשת. ההחלטה להנחות את קפלן להציג תוכנית הבראה לא גובתה בהחלטה ביחס להזרמת הון על ידי השותפים באלון רבוע כחול (בירן עם 53% והקיבוצים עם 47%). על רקע היעדר מימון החיוני ליישום תוכנית הבראה וכן לקיומה השוטף של הרשת הסובלת מתזרים שלילי, ההערכות בענף המזון הן כי מגה עלולה לבחור באופציית הפירוק.

 

את הרבעון הראשון של השנה חתמה מגה עם ירידה של 1.67% במכירות ביחס לרבעון המקביל אשתקד, שהסתכמו ב־1.38 מיליארד שקל, זאת למרות חג הפסח שתרם להגברת המכירות. הרשת גם העמיקה את ההפסד התפעולי וזה הסתכם ברבעון ב־30.6 מיליון שקל לעומת 22 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

 

בחירה בפירוק החברה צפויה להשפיע לרעה על תוצאות רבוע כחול נדל"ן בטווח הקצר, אולם כיוון שהסניפים נמצאים במיקומים מהטובים בארץ, החברה תוכל להשכירם לגורמים חיצוניים בקלות. מעבר לפיטורי אלפי עובדים, אפשרות הפירוק צפויה לפגוע אנושות בספקים הקטנים והבינוניים שאינם מבוטחים כנגד אספקת סחורה למגה.

 

יו"ר ועד העובדים אייל אלי ביקש בשלב זה שלא להתייחס לפרטי המשא ומתן המתנהל עם הנהלת החברה.

 

מאלון רבוע כחול נמסר: "כחלק מתוכנית ההבראה ברשת מגה מתקיים מו"מ עם ועד העובדים. אין בכוונתנו לדווח או לנהל את פרטי המו"מ מעל דפי העיתון".

 

הכתבה המלאה פורסמה הבוקר בכלכליסט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים