שתף קטע נבחר
 

פנסיה חובה במשק: מי זכאי?

החל משנת 2008 מחויבים המעסיקים בישראל להפריש לעובדיהם עבור חיסכון פנסיוני. מי זכאי לחיסכון וכמה?

בשיתוף Wobi

 

החל משנת 2008 העובדים השכירים במדינת ישראל זכאים לפנסיה מכוח החוק ואינם נתונים לחסדי המעביד. צו ההרחבה לפנסיה חובה, שנחתם בסוף 2007, קובע כי עובד שאין לו הסדר פנסיוני מיטיב (כלומר, הסכם קודם במסגרתו הוא מקבל כבר פנסיה), המועסק בכל מקום עבודה, יהיה זכאי לחיסכון פנסיוני.

 

עוד במבחן הפנסיה

לא מרוצים מקרן הפנסיה שלכם? אתם יכולים לעבור

חוסכים לפנסיה: כמה דמי ניהול אתם משלמים?

האם יהיה לכם מספיק כסף בפרישה?

איפה הכסף? המשימה: לאתר קופת גמל ישנה 

מאיזון ועד תשואה: מילון מונחים לפנסיה

עצמאי? אל תזניח את החיסכון הפנסיוני שלך

 

במסגרת ההסכם, היקף ההפרשות לפנסיה הלך וגדל בצורה מדורגת החל משנת 2008 ועד 2014. החל מינואר 2014, שיעורי ההפרשה לפנסיה חובה עומדים על 5.5% חלק עובד, 6% חלק מעביד ו-6% חלק הפיצויים (סה"כ 17.5%). המשמעות היא שעובדים רבים במשק נהנים מגידול בחיסכון הפנסיוני שלהם.

 

קיום צו ההרחבה לפנסיה חובה במשק נובע מכך שלרבים בקרב ציבור העובדים אין חיסכון פנסיוני שיאפשר להם קיום בכבוד החל מגיל הפרישה, וגם אצל אלו שיש להם, שיעור החיסכון הוא נמוך ביותר. הפנסיה מבטיחה לחוסך קבלת קצבה חודשית לכל החיים מגיל הפרישה וכיסוי למקרה מוות או אובדן כושר עבודה במהלך שנות העבודה ומעניקה לחוסך את הביטחון הנדרש.

 

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

 

יש לציין כי ישנם מעסיקים המפרישים יותר מהשיעור הקבוע בחוק ולכן לגבי אותם עובדים, שכבר נהנים מהפרשה גבוהה, חוק פנסיה חובה אינו רלוונטי.

 

מי זכאי?

מי זכאי ליהנות מהסכם פנסיה חובה? כל עובד שגילו מעל 21 או עובדת שגילה מעל 20 זכאי להסדר פנסיה.

 

במקרה שהעובד לא היה מבוטח בביטוח פנסיוני לפני תחילת עבודתו, הוא יהיה זכאי לביטוח הפנסיוני רק לאחר שחלפו 6 חודשים מהיום שהתחיל את עבודתו (כלומר, הוא אינו זכאי לפרשות לביטוח פנסיוני בעבור 6 חודשי עבודתו הראשונים).

 

מי שמתחיל עבודה חדשה והוא היה כבר מבוטח בביטוח פנסיוני קודם, יקבל את ההטבה כבר מיומו הראשון במקום העבודה, כאשר ההפרשות לפנסיה יבוצעו שלושה חודשים לאחר תחילת העבודה, רטרואקטיבית.

 

כך לדוגמה עובד שהתחיל לעבוד ב-1 ביוני השנה במקום עבודה חדש. אם אין לעובד ביטוח פנסיוני קודם, הוא יהיה זכאי לביטוח פנסיוני רק כעבור 6 חודשי עבודה, כלומר החל מה-1 בדצמבר .

 

אם יש לו ביטוח פנסיוני קודם, הוא יהיה זכאי לביטוח פנסיוני מיומו הראשון לעבודה (1 ביוני), כאשר בפועל התשלום הראשון שהמעסיק יעביר לחברת הביטוח או לחברה המנהלת את הביטוח הפנסיוני, יהיה בתום שלושה חודשי עבודה, כלומר בחודש ספטמבר והוא יכלול את החודשים יוני, יולי ואוגוסט. לאחר מכן על המעסיק להעביר מדי חודש את התשלום עבור החודש שקדם.

 

כמובן שמי שכבר יש לו ביטוח פנסיוני בשיעורים הללו - התקנות אינן רלוונטיות לגביו.

 

יש לציין כי בידי העובד קיימת האפשרות לבחור היכן לחסוך את הכסף - קרן פנסיה או קופת גמל. על העובד להודיע למעסיק תוך פרק זמן קצוב, היכן ברצונו להפקיד את כספי החיסכון, אם לא עשה זאת, יפקיד אותם המעסיק בקרן פנסיה מקיפה חדשה.

 

עוד חשוב לדעתן כי חובת הפרשה לפנסיה חלה על כל העובדים, גם במשרה חלקית או עובדים לפי שעות.

 

אמנם החובה חלה על המעביד, אך לא פעם מתגלה כי כספים לא הועברו בזמן או לא הועברו בשיעור המלא המחויב. כאן התפקיד של העובד לוודא, עם קבלת תלוש השכר, שהמעסיק שילם את ההפקדות לפנסיה בשיעור המלא ובזמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים