שתף קטע נבחר

 

המכה השלישית של האישה החרדית: אלימות רוחנית

"והוא ימשול בך" וגם "אישה כשרה עושה רצון בעלה": בעוד המגזר הכללי למד לאפיין סממנים של אלימות מילולית ואלימות פיזית, מתייחד המגזר החרדי גם ב"אלימות רוחנית". כך מנצל הבעל את הסמכות הדתית, כדי להתעלל באשתו החרדית - ולמה הקהילה לא עוזרת לה

"ואל אישך תשוקתך, והוא ימשול בך", היה המשפט הקבוע שנהגה לשמוע פייגי בלום, אישה חרדית ואם לשבעה, המתגוררת באחת הערים החרדיות במרכז הארץ. על המשפט הזה נהג בעלה לחזור שוב ושוב כאשר כפה את עצמו עליה, גם כאשר הייתה בנידתה ואסורה עליו, כשהוא נוגע בה נגד רצונה ומכאיב לה. "והוא ימשול בך".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

פייגי גם זוכרת היטב את המשפט הבלתי משתמע לשתי פנים, שאמר לה בערב שבת: "אני רוצה לדעת איך זה לרצוח", תוך שהוא מצמיד את סכין הבשר הארוכה לצווארה. פייגי הביטה על ידית הסכין שבה השתמשה רק לפני רגע להכנת העוף לשבת, והבינה ששבת כבר לא תהיה, וכנראה שכבר לא יישאר גם מי שיכין את הארוחה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

מיד אחרי המקרה ההוא נמלאה זעזוע, והתקשרה מהטלפון הציבורי אל הכתובת היחידה שהכירה בנושא זוגיות – מדריכת הכלות שהדריכה אותה לפני החתונה. בטלפון היא שמעה ממנה את התשובה "אולי לא כיבדת אותו מספיק? נסי לראות איך את יכולה לכבד אותו יותר".

 

"והוא ימשול בך" ()
"והוא ימשול בך"

 

כשסוף-סוף קיבלה מבית המשפט את צו ההגנה המיוחל, והאלימות שחוותה יצאה מבין כתלי הבית - החלו "הנשמות הטובות" סביב להפנות אל פייגי אצבע מאשימה, שהרי "אישה כשרה עושה רצון בעלה".

 

ניצול דתי

אלימות, היא אלימות, היא אלימות. ועם זאת, נשים חרדיות המוגדרות כנפגעות אלימות בתוך המשפחה, נבדלות

מהאוכלוסיות האחרות בכך שחלקן חוות סוג אלימות המאופיין רק לחברה דתית-חרדית: אלימות רוחנית.

 

במהלך עבודתי כעו"ד, המלווה לעיתים קרובות נשים חרדיות אל בית המשפט, נוכחתי כי פעמים רבות גברים אלימים משתמשים באמירות דתיות ומסרים דתיים באופן מעוות, משובש וכפלטפורמה למעשי האלימות שלהם, זאת בשעה שהתורה מדברת בחומרה יתרה על הכבוד שהבעל חייב בו כלפי אשתו. אמנם "דרכיה דרכי נעם, וכל נתיבותיה שלום", אולם אנשים אלימים רבים מדי, מנצלים את הדת ומשתמשים בה כדי להצדיק את האלימות שלהם.

 

היום (ד'), יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים. אך יש נשים שעבורן כל יום הוא יום של מאבק בעצמן, בבושה, בפנים השוחקות שהן מבקשות להעמיד, כדי לא להסגיר את מה שעובר עליהן.

 

בקהילה דתית וחרדית המאפיין המרכזי הינו הקהילתיות. החומה שנשים חרדיות נפגעות אלימות צריכות לחצות בדרכן אל חירותן, היא גבוהה כפליים: פעם אחת מול הבעל, ופעם שנייה מול הקהילה. לעיתים קרובות יש ציפייה סמויה מצד הקהילה להקריב ולמתוח את סף הסבל מלוא כוחותיהן למען משפחותיהן, ילדיהן והבעל.

 

יותר חרדיות שוברות את מעגל האלימות

ד"ר ניקול דהאן המתמחה בהתערבויות סוציאליות בחברה החרדית, טוענת כי "היהדות עצמה דורשת מן הבעל

 לכבד את אשתו יותר מגופו, בשעה שהבעל האלים מן המגזר החרדי מסתמך על מקור יהודי בצורה חד-סטרית כדי לבסס את סמכותו, בשם הדת".

 

ד"ר דהאן הייתה הראשונה לזהות במחקר שביצעה, את נושא "האלימות הרוחנית" המתווספת לחייה של האישה החרדית מעבר לתופת העוברת על כל אישה מוכה אחרת.

 

עו״ד צילית יעקבסון, יו״ר עמותת "בת מלך" המסייעת לנפגעות אלימות במשפחה מן המגזר הדתי והחרדי, יודעת לספר כי "אלימות בתוך המשפחה הוא נושא שבמשך שנים רבות לא דובר עליו. זה נושא שהתביישו בו, ולא הייתה לגיטימציה להעלותו בשיח הציבורי.

 

"נשים רבות מהמגזר הדתי הסובלות מאלימות, חוששות מפגיעה אפשרית בשידוכי הילדים ובשם הטוב של המשפחה. פעמים רבות קיים פער גדול מאוד בין חזות המשפחה, כפי שנתפסה בעיני הקהילה - לבין הטרור ששלט מאחורי הדלת הסגורה".

 

יעקובסון מוסיפה כי "את ההשפעה של העבודה האינטנסיבית בהעלאת המודעות, אנחנו רואים במקלטים. אם בעבר הגיעו לשם נשים בגילאים מבוגרים יותר, אחרי שילדיהן כבר נישאו, בכדי שלא לפגוע בשידוכים - כיום יש יותר ויותר נשים צעירות עם ילדים קטנים, המעזות לעשות את הצעד האמיץ ולשבור את מעגל האלימות כשהילדים עדיין קטנים".

 

במשרד הרווחה וגם במרכזים למען האישה מודעים לצורך הטיפולי המורכב יותר של אישה חרדית שחוותה אלימות פיזית, מינית או רוחנית. לפיכך שניים מבין המקלטים לנשים מוכות של משרד הרווחה, הנם ייעודיים לאישה החרדית, כמו גם מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית המפעילים קו חירום נפרד לנשים חרדיות נפגעות תקיפה מינית.

 

ביום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, אני תקווה כי נשים חרדיות ישכילו להבין כי גם אלימות רוחנית היא אלימות, והן יקבלו כוח והעצמה לעזוב את חיי האומללות, ולקבל בחזרה את חייהן.

 

  • עו"ד ורד עובדיה היא מייסדת הפורום המשפטי למען נשים חרדיות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעוותים את התורה
עו"ד ורד עובדיה
מומלצים