ישי ריבו: "אין לי מעריצים, אני לא מייקל ג'קסון"
עם מיליוני צפיות ביוטיוב, שירים שמושמעים בכל תחנות הרדיו, ועכשיו גם דואט עם שלמה ארצי - ישי ריבו חובק אלבום חדש, ומספר על הדרך שעשה מהישיבה החרדית ללב המיינסטרים המוזיקאלי, ועל מוזיקה שעושה את השינוי הגדול בחברה הישראלית. ויש גם ביצוע אולפן מיוחד לשיר "קול פעמונים"
בגיל 27 בלבד הצליח ישי ריבו להגיע להישגים שמרבית האמנים בישראל היו מתקנאים בהם: הוא מלחין, יוצר, זמר, זוכה פרס אקו"ם שכותב לאמנים אחרים, וכמובן גם לעצמו. עם צאת אלבומו החדש, "פחד גבהים", הוא מספר על תופעת ההערצה, השיעור הקבוע שהוא לומד, הדואט המפתיע עם שלמה ארצי – ועל פיצוח השיטה להפוך מזמר מגזרי ליוצר כלל-ישראלי, שמצליח לדבר לכל העם.
"אני חושב שזה תהליך שרואים בעיקר בהופעות, כשהקהל הופך ליותר ויותר מגוון", ריבו מספר בראיון לאולפן ynet. "למוזיקה אין כללים והגדרות. יש היום יותר אמנים שמדברים בשפה שכולם יכולים להבין, בשונה משירים חסידיים או מגזריים כאלה ואחרים. אבל משהו קרה גם בקהל הדתי. יש היום יותר חשיפה לתרבות ויציאה להופעות. בעבר זה היה קורה בפסטיבלים קטנים, אבל היום משהו נפתח. שולי רנד ואביתר בנאי פתחו את הצוהר".
גם לך הם פתחו את הדלת?
"אני חושב שגם לי, במובן מסוים. ההבדל בינינו הוא שהם חוזרים למקורות, ואני בא מהמקורות. יש לזה משמעות גם ברמת הטקסטים והמוזיקה, וגם בקהלים".
"יש פתיחות מאוד גדולה כלפי יוצרים דתיים"
ריבו עלה לישראל מצרפת עם משפחתו כשהיה בן תשע, והמשפחה עברה לדבריו תהליך של התחרדות. למרות זאת, הוא התגייס לצבא ופצח בקריירה המוזיקלית - מקום בחייו שהוא מכנה אותו כ"נוח".
למשפחה שלך היה נוח עם הגיוס והמוזיקה שלך?
"עם הגיוס פחות הייתה בעיה, עם המוזיקה זה היה שונה. זה לא הדבר הכי מומלץ לאדם שנמצא בישיבה, להיות זמר. גם ברמה הכלכלית חשבו שזה לא משהו שקל לעשות אותו".
יש קשיים לזמר חרדי שחילונים לא מודעים אליהם בכלל?
"אני חושב שזה פחות לגיטימי. אם הייתי הולך להשתתף בתוכנית כזו או אחרת, לא בטוח שהסביבה הייתה באה עם שלטים. אבל בסופו של דבר, צורכים מוזיקה בכל מקום ולכל מגזר יש את המוזיקה שלו. מוזיקה היא משהו מאוד אוניברסלי. בתקופה האחרונה רואים שזה קורה ושזה בסדר גם במגזר, וזה הופך ליותר מקובל".
ריבו מספר כי גם במגזר החילוני חל שינוי וקיימת פתיחות גדולה יותר כלפי מוזיקה של יוצרים דתיים. "יש פרגון מאוד גדול", כדבריו. "ייאמר לזכות הציבור החילוני שהוא מאוד פתוח ומקבל כשזה מגיע לתרבות. מה שנשמע טוב, שומעים ומשמיעים. הפתיחות וההתפתחות הזו מגיעה גם הפוך – רמי קליינשטיין, למשל, מושמע בתחנות הדתיות".
"כשאמרו לי ששלמה ארצי רוצה להקליט איתי, לא האמנתי"
ריבו מתגורר בירושלים, נשוי ואב לשניים. עם ההצלחה מגיעה גם ההערצה והפניות מאמנים גדולים לשיתופי פעולה. "אני לא אוהב לכנות את הקהל שלי מעריצים, אני רואה בהם אנשים שמעריכים את המוזיקה שלי", הוא אומר, ומוסיף: "אני לא איזה מייקל ג'קסון... אני לא עומד בניסיון הזה".
"אני מאוד מקפיד ללמוד פעמיים בשבוע בבית המדרש, ואני חושב שזה די מאפס אותי. אנחנו גם חיים במדינה עם פרופורציות אחרות. בירושלים מזהים אותי", הוא צוחק, "כאן בתל אביב אני עוד מסתובב בנוח".
זה ישתנה אם תעלה על הבמה עם שלמה ארצי בקיסריה.
"אני מקווה. יצא לנו להיפגש כבר לא מעט, ולבצע איתו דואט באלבום החדש".
איך נוצר החיבור?
"קיבלתי טלפון כשהייתי עם אשתי בדרך לסופר, אמרו לי ששלמה ארצי רוצה להיפגש איתי לשיתוף פעולה אפשרי, ולא האמנתי. ניתקתי את הטלפון. התקשרו כמה פעמים כדי שזה יקרה".
- אלבומו השני של ריבו, "פחד גבהים", יצא לאחרונה ובעקבותיו הוא יוצא גם לסיבוב הופעות. מחר (יום ה', 7.4), הוא יופיע באולם ז'ראר בכר בירושלים ויארח את דודו טסה.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- סרט: הקיבוץ גירש, המשפחה התרחקה: "מי יאהב אותי עכשיו ?"
- תערוכה: כשצלם חרדי וצלם חילוני אוהבים את ירושלים
- ספר: הרב מוני אנדר מציג: ספר הפרוזה החרדי הראשון
- קליפ: מרגש: אמנים למען הרב שמתקשר בעזרת עיניו בלבד
- מופע: כשדתי ודתל"ש עושים שישליק מהמגזר
- סטנד-אפ: בלי גסויות, בלי פילטרים: הדתיות הכי מצחיקות
- אלבום: יעקב שוואקי לא עוצר: "החיים שלנו פה זה נס
"