שתף קטע נבחר
 

תורת הסיכויים: מי יזכה במדליה בריו?

שגיא מוקי וירדן ג'רבי יביאו מדליה אולימפית לנתניה? חנה קנייזבה תקפוץ לפודיום? נבחרת ההתעמלות האמנותית תעשה היסטוריה? ואולי דווקא ספורטאי אלמוני יפתיע את כולם? הסיכויים למדליה של כל אחד מהישראלים, רגע לפני פתיחת ריו 2016

יעל ארד , אורן סמדג'ה , גל פרידמן , מיכאל קולגנוב, אריק זאבי ושחר צוברי . שישה מדליסטים אולימפיים יש לישראל, והשאלה הגדולה לקראת ריו 2016 היא אחת - האם במשחקים האולימפיים הקרובים הרשימה הזו תתארך? כדי להעריך מי מבין חברי המשלחת הישראלית הגדולה יכול לא רק להרשים אלא גם להיות מדליסט, יוצמד כאן הסיכוי באחוזים לכל אחד לזכות במדליה כלשהי.

 

ריו 2016 - העמוד האולימפי המיוחד של ynet ספורט

 

סיכוי גבוה יותר למדליה אין משמעו בהכרח סיכוי למיקום גבוה יותר, בגלל שלעתים בענפים מדידים כמו אתלטיקה ושחייה קל יחסית להעריך מי יהיו האלופים, בניגוד לענפי הקרב, לדוגמה. פציעות, נפילות מנטליות ומנגד התעלויות ברגע האמת - כל אלו יכולים לשנות את התמונה. וכן, הנבואה ניתנה לשוטים. ואחרי כל ההסתייגויות והכוכביות הללו, אפשר להתחיל.

 

אילנה קרטיש לפני משחקי אירופה (אורן אהרוני)    (צילום: אורן אהרוני)

אילנה קרטיש לפני משחקי אירופה (אורן אהרוני)    (צילום: אורן אהרוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גלושקוב, לצד טטלבאום. אולימפיאדה רביעית ברציפות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גלושקוב, לצד טטלבאום. אולימפיאדה רביעית ברציפות(צילום: רויטרס)

 

0%: באופן לא מפתיע, לחלק גדול מחברי המשלחת - ובעיקר מדובר על האתלטים והשחיינים - אין שום סיכוי לזכות במדליה. התעלות מדהימה של גל נבו (במעורב אישי) ואנדי מורז (בחתירה) עשויה אולי-אולי להביא אותם לגמר, עמית עברי וזיו קלונטרוב יקוו להפתיע ולרשום חצי גמר, וצעירת המשלחת זוהר שיקלר תנסה לעשות גלים בגיל 19 - אבל לאף אחד מחמשת השחיינים הללו אין כלל סיכוי למדליה.

 

באליפות אירופה באתלטיקה דונלד סנפורד היה רחוק מאוד משיאו, אבל גם אם רץ ה-400 מ' יפציץ בריו, למדליה זה לא יביא איתו. המרתוניסטים טסמה מוגס, מארו טפרי, אגזה גואדי, לונה צ'מטאי ומאור טיורי יקוו רק לסיים ולהתברג בחצי העליון.

 

רחוק משיאו. דונלד סנפורד (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
רחוק משיאו. דונלד סנפורד(צילום: ראובן שוורץ)


בשחייה אמנותית אנסטסיה גלושקוב עשתה היסטוריה בעצם העפלה רביעית למשחקים, הפעם ביחד עם יבגניה טטלבאום. מקום 15 יהיה הישג עבורן, מדליה כמובן לא תגיע. היסטוריה נוספת עשו רוכב אופני ההרים שלומי חיימי, הראשון שייצג את ישראל בענף זה, ושני בלוך, רוכבת האופניים האולימפית הראשונה – וגם להם אין סיכוי. כך גם למישה זילברמן בבדמינטון, לו זו תהיה הופעה אולימפית שנייה, ולמרים המשקולות איגור אולשנצקי, שנכנס לרשימה ברגע האחרון.

 

1% - הישראלי הראשון שיתחרה בטריאתלון באולימפיאדה, רון דרמון , רשם השנה תוצאות מרשימות בגביעי העולם - שלוש פעמים ברציפות מקום שביעי. אבל בטריאתלונים הנחשבים ביותר דרמון לא סיים עדיין בטופ 15.

 

היסטוריה דומה תרשום לטיסיה בק , שהבטיחה את המקום בהופעת הבכורה של הגולף במשחקים מאז 1904. לבק היו כמה הבלחות, וחלק מהגולפאיות הבכירות לא יגיעו לריו, אבל - כמו אצל דרמון - רק נס יביא אותה לצמרת הגבוהה באמת.

 

לטיסיה בק. הגולף חוזר למשחקים, ויש גם נציגה ישראלית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לטיסיה בק. הגולף חוזר למשחקים, ויש גם נציגה ישראלית(צילום: AFP)
 

 

2% - בשנה שעברה נראתה מטילת הכידון מרגריטה דורוז'ון  כמועמדת לגמר, ואולי אפילו למדליה אולימפית. אבל שנה אחרי שהטילה ל-64.56 מ', התוצאה השישית בטיבה ב-2015, דורוז'ון התחרתה פעם אחת בלבד ב-2016 - והתבזתה באליפות אירופה. אחרי שלא רשמה תוצאה, היא כנראה כלל לא תהיה בריו.

 

לעומת דורוז'ון, הקופץ לגובה דימה קרויטר הבטיח השתתפות בעקבות תוצאה סבירה באמסטרדם. התוצאה שרשם במוקדמות, 2.23 מ', לא תביא אותו אפילו לסביבות הגמר, אבל אם ישפר את שיאו האישי מהשנה שעברה, 2.29 מ', הוא עשוי לרשום סנסציה. בלונדון 2012 תוצאה זהה הספיקה לארד, והפעם גם הרוסים המושעים לא מתחרים. 

 

עשוי לרשום סנסציה. דימה קרויטר (צילום: AP) (צילום: AP)
עשוי לרשום סנסציה. דימה קרויטר(צילום: AP)

 

3% - המגרשים הקשים שעליהם ישחקו טניס בריו אמנם חביבים על דודי סלע , אבל בהתחשב בעובדה שב-20 הטורנירים האחרונים בסבב העולמי הוא לא העפיל לחצי הגמר, קלוש מאוד הסיכוי להפתעה בברזיל.

 

במפרשיות 470 מתחרים 26 צוותים בלבד, אבל הצוות הישראלי - דן פרויליך  ואייל לוין - לא סיים באף תחרות גדולה בטופ 10. קשה לראות את זה קורה דווקא בבמה החשובה ביותר.

 

4% - לפני ארבע שנים הוא קבע את תוצאת השנה של שחיין ישראלי באולימפיאדה, ובריו יעקב טומרקין יקווה לשחזר את ההישג ולהעפיל שוב לגמר ה-200 מטר גב. ויש לו סיכוי לא רע בכלל. אבל המרחק בין גמר למדליה גדול מאוד, וגם אם טומרקין ישבור את השיא הישראלי האיכותי מאוד שלו, זה כמעט בוודאות לא יביא אותו לפודיום.

 

יעקב טומרקין. מועמד לגמר, לא למדליה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יעקב טומרקין. מועמד לגמר, לא למדליה(צילום: אורן אהרוני)

 

עוד מועמדת לגמר שני ברצף היא אחת הספורטאיות הגדולות ביותר של ישראל בכל הזמנים, המתעמלת האמנותית נטע ריבקין , שתישא את דגל ישראל בטקס הפתיחה בריו. במכשיר בודד זכתה בעבר ריבקין במדליה באליפות עולם ובשתי מדליות באליפויות אירופה, אבל באולימפיאדה מתחרים רק בקרב-רב. שתי הרוסיות המעולות יאנה קודריאבצבה ומרגריטה מאמון יזכו כנראה בזהב ובכסף, ולריבקין יש סיכוי אפסי לקחת את המדליה הנותרת.

 

5% - הג'ודוקא הנמרצת שירה ראשוני , המתחרה בקטגוריית המשקל הנמוכה ביותר (עד 48 ק"ג), נכנסה לריו אחרי קמפיין ארוך במיוחד, וממש על הקשקש. ראשוני אמנם זכתה במדליה יוקרתית בגראנד סלאם בפריז, אבל הפעם תצטרך להתמודד כבר בסיבובים הראשונים עם מתחרות מהצמרת העולמית, ויהיה לה קשה מאוד להגיע לשלבים הסופיים.

 

נטע ריבקין מהפנטת את הכדור. המתעמלת הגדולה בתולדות ישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נטע ריבקין מהפנטת את הכדור. המתעמלת הגדולה בתולדות ישראל(צילום: EPA)

 

6% - גיל כהן ונינה אמיר מתחרות יחד במפרשיות 470 פחות משנה, וכהן עברה פציעה קשה לפני שנתיים, אבל אל תפסלו את הסיכוי שלהן להפתיע בגדול. כהן המצוינת כבר התחרתה באולימפיאדה, אמיר רק בת 17 ועם אופק שיפור אדיר, ובריו ישתתפו רק 20 צוותים. כן, הן יכולות לסיים עמוק בתחתית, אבל גם מקום בצמרת הוא אפשרי.

 

9%  -הג'ודוקא לינדה בולדר לא מוכרת כל כך לקהל הרחב, אבל הרזומה שלה מרשים. העולה החדשה מהולנד, בעבר סגנית אליפות אירופה, רשמה תוצאות מצוינות בשנה שעברה וזכתה בתחילת השנה בגראנד פרי בקובה, אבל עקב פציעה לא התחרתה כלל בחודשים האחרונים. בריו היא אמורה להיות כשירה, אבל ההידרדרות בדירוג צפויה להוביל אותה למפגש מול יריבה מהטופ באחד משני הסיבובים הראשונים.

 

סרגיי ריכטר. ארד בבאקו, מדליה גם בברזיל? (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
סרגיי ריכטר. ארד בבאקו, מדליה גם בברזיל?(צילום: אורן אהרוני)


12% - סרגיי ריכטר היה יכול להיות תקווה אמיתית למדליה, אם שוכחים את הרקורד העגום של קלעי ישראל באולימפיאדה - אף העפלה לגמר במשחקים שלא הוחרמו. ריכטר עצמו, מדליסט הארד ממשחקי באקו אשתקד, היה על סף העפלה לגמר בלונדון 2012. הוא בהחלט יכול לעשות זאת, וגם מדליה ברובה אוויר אינה מילה גסה, אבל הסיכוי לא גבוה מאוד.

 

הגולשת מעיין דוידוביץ' סומנה בחצי הראשון של הקמפיין האולימפי כאחת משתי הפייבוריטיות העיקריות למדליה בריו. זה קרה אחרי מדליות ארד באליפויות העולם 2013 ו-2014, אבל מאז דוידוביץ' נסוגה מאוד והייתה רחוקה מהצמרת בתחרויות האחרונות. בהופעה האולימפית השנייה שלה היא בהחלט יכולה להתאושש, וכמו ריכטר גם היא מאמינה מאוד ביכולתה, אך בין אמונה לתוצאה המרחק רב.

 

14% - שחר צוברי , המדליסט האולימפי הישראלי היחיד שיתחרה בברזיל, רחוק מאוד מכושרו מימי בייג'ינג 2008, אז זכה בארד. אבל צוברי הוא גולש של תחרויות גדולות, ובמהלך הקריירה זכה גם בארד באליפות העולם, בשלוש מדליות באליפויות אירופה - והשאיר פעמיים את נמרוד משיח מחוץ למשחקים האולימפיים. הוא לא מהמועמדים המובילים בניל פרייד, אבל יכול להפתיע.

 

רון אטיאס. רק 16 מתחרים בטאקוונדו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
רון אטיאס. רק 16 מתחרים בטאקוונדו(צילום: אורן אהרוני)
 

 

מועמד אלמוני בהרבה הוא לוחם הטאקוונדו רון אטיאס . הוא היה לגמרי מחוץ לרדאר עד תחרות המיון, אבל עצם כניסתו לריו הופכת אותו מיידית לפוטנציאל למדליה. רק 16 מתחרים באולימפיאדה, וארבעה מהם לוקחים מדליות – סיכוי תיאורטי של 25% לכל מתחרה למעשה. בין ה-16 גם ספורטאים מאיראן ולוב, שכנראה יחרימו מפגש עם אטיאס, והסיכוי רק עולה. אבל אטיאס, שזכה להגרלה סבירה, הוא בכל זאת אנדרדוג מוחלט, ומדליה כמובן תהיה הפתעה אדירה.

 

16% - בשנה שעברה זכה גולן פולק במדליית ארד באליפות העולם בג'ודו (עד 66 ק"ג) ובכך הפך בן רגע למועמד למדליה בריו. באליפות אירופה האחרונה פולק איכזב מאוד, אבל בתחרות המאסטרס - האחרונה לפני האולימפיאדה השנייה שלו - הוא שוב זכה בארד והראה שהוא בהחלט בטופ העולמי. יכול לעוף כבר בסיבוב הראשון, ויכול להגיע עד הסוף.

 

המתעמל מספר 1 של ישראל בכל הזמנים, אלכס שטילוב , היה בסכנת אי העפלה לריו עד לפני כמה חודשים. בשתי אליפויות העולם האחרונות הוא לא העפיל לגמר בתרגיל הקרקע, ורק תחרות מיון מוצלחת הבטיחה לו את הכרטיס. אבל באליפות אירופה שטילוב כבר נראה הרבה יותר טוב, זכה בארד (מדליה שישית שלו באירופה), והמשיך לסדרת תחרויות הכנה מוצלחות. הוא אמנם לא מועמד עיקרי למדליה כמו בלונדון, אז סיים שישי, אבל העפלה לפודיום לא תהווה סנסציה.

 

אלכס שטילוב. מכוון למדליה, באולימפיאדה השלישית שלו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אלכס שטילוב. מכוון למדליה, באולימפיאדה השלישית שלו(צילום: EPA)

 

18% - הלוחמת הגדולה של המשלחת עשויה להיות גם המדליסטית המפתיעה ביותר של ישראל. הג'ודוקא גילי כהן מגיעה לאולימפיאדה בכושר טוב והדירוג הגבוה שלה מאפשר לה כניסה לתחרות מהסיבוב השני – כשניצחון בודד מעניק עלייה לרבע הגמר. שם היא כנראה תיעצר, אבל מבית התנחומים יכולה להגיע המדליה. בלונדון היא צפתה מהיציע לצד שירה ראשוני וסימנה על הדף את התוצאות של המתחרות, בריו היא תהיה במקום אחר לגמרי, בתקווה לסמן הישג היסטורי.

 

20% - בפעם הרביעית יתחרו נשים בהיאבקות, הפעם לראשונה גם ישראל תשתתף – ויש אפילו סיכוי ריאלי למדליה. אילנה קרטיש אמנם השיגה את הכרטיס לריו רק בתחרות המיון, לאחר אכזבה באליפות העולם, אבל מעט לפני כן היא הוכתרה בפעם הרביעית ברציפות לסגנית אלופת אירופה. נכון, לא כל המתחרות החזקות השתתפו באותו אליפות, אבל בענף שנשלט על ידי אירופיות, זה מראה שקרטיש בצמרת – ובצמרת הגבוהה.

 

המדליות שיחולקו לספורטאים באולימפיאדה    (סטילס: אורן אהרוני)

המדליות שיחולקו לספורטאים באולימפיאדה    (סטילס: אורן אהרוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

24% - בשנה שעברה זכה שגיא מוקי באליפות אירופה בג'ודו עד משקל 73 ק"ג, במסגרת המשחקים האירופיים בבאקו. השנה מוקי לא חזר על ההישג האדיר, אבל המדליות בתחרויות הגראנד סלאם בפריז ובאבו דאבי והמקום החמישי במאסטרס הראו שהוא ממשיך לשמור על מקומו בטופ העולמי. עם מקום רביעי בדירוג האולימפי, הגרלה שאמורה להיות קלה בסיבובים הראשונים ומשקל פתוח יחסית בלי ג'ודוקא שנמצא מעל כולם, מוקי הוא מועמד לגיטימי להביא מדליה לנתניה.

 

28% - לפני שנה היא הייתה המועמדת הבולטת ביותר במשלחת הישראלית המתהווה. אבל פציעה שממנה סבלה קופצת המשולשת חנה קנייזבה מיננקו בתחילת השנה, חזרה איטית יחסית לכושר ולפחות שתי מתחרות ביכולת פנטסטית - דירדרו אותה בדירוג הפייבוריטיות. כל זאת היה נכון עד אליפות אירופה, שבה הראתה קנייזבה מיננקו כי היא בדרך הנכונה למעלה, עם מדליית כסף ותוצאה יפה של 14.51 מ'.

 

חנה קנייזבה מיננקו. תחגוג עם הדגל גם בריו? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חנה קנייזבה מיננקו. תחגוג עם הדגל גם בריו?(צילום: gettyimages)
 

 

את קתרין איברגואן מקולומביה (15.04 מ' השנה) היא כנראה לא תעבור, גם יולימאר רוחאס מוונצואלה (15.02 מ') צפויה לגבור עליה. אבל המקום השלישי בדוכן המנצחות בהחלט יכול להיות של קנייזבה מיננקו, מדליסטית הכסף מאליפות העולם אשתקד, שניתרה אשתקד ל-14.78 מ'. אם זה יקרה נקבל פוסטים נפלאים בפייסבוק ממנה, ואת המדליה הישראלית הראשונה בענף האולימפי היוקרתי ביותר.

 

30% - מדליית הזהב כמעט חסומה בפניו, אבל אורי ששון הוא אחד המועמדים המובילים למדליה ישראלית, גם אם מדובר "רק" בכסף או ארד. הג'ודוקא, המתחרה בקטגוריית המשקל הכבדה ביותר אך שוקל לעתים עשרות קילוגרמים פחות ממתחריו, זכה במדליות כסף בשתי אליפויות אירופה האחרונות.

 

בקאזאן השנה הוא נכנע לג'ודוקא הגדול בהיסטוריה, הצרפתי טדי רינר, המועמד הוודאי לזהב גם בריו. מלבדו, ששון – יורשו של אריק זאבי - לא נופל מאף אחד מהמתחרים במשקל מעל 100 ק"ג.

 

אורי ששון. רק הזהב חסום בפניו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אורי ששון. רק הזהב חסום בפניו(צילום: אורן אהרוני)
 

ג'רבי מול שלזינגר. ייפגשו גם בריו? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ג'רבי מול שלזינגר. ייפגשו גם בריו?(צילום: gettyimages)

 

35% - היא כבר לא אלופת העולם. היא כבר לא אלופת אירופה. היא כבר לא המדורגת ראשונה בעולם. אבל ירדן ג'רבי היא עדיין המועמדת המובילה של ישראל למדליה בענף הכי הישגי שלנו. ג'רבי תערוך בכורה אולימפית בגיל 26, לאחר שהעימות המכוער בין אליס שלזינגר לאיגוד הג'ודו הוביל את האחרונה לבריטניה וקטע את התחרות האולימפית הכי דרמטית במחוזותינו - ושתיהן מכוונות למדליה.

 

ב-2013 זכתה ג'רבי בזהב באליפות העולם ובכסף אירופי, שנה אחר כך הוסיפה כסף עולמי ולפני שנה לקחה את הארד באליפות אירופה. השנה היא לא הרשימה, אבל בכל זאת הג'ודוקא מנתניה הגיעה במרבית התחרויות לשלבים המכריעים. במשקל מאוד צמוד, שכולל בין היתר את הסלובנית טינה טרשטניאק, הצרפתייה קלאריס אגבניינו, היפנית מיקו טשירו וכמובן שלזינגר, ג'רבי היא אחת הבכירות. גם לשלזינגר, בהופעה אולימפית שלישית וראשונה שלא במדי ישראל, סיכויים טובים למדליה, אם כי מעט נמוכים יותר.

 

נבחרת ההתעמלות האמנותית. המועמדות מספר 1 למדליה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
נבחרת ההתעמלות האמנותית. המועמדות מספר 1 למדליה(צילום: אורן אהרוני)
 

 

40% – כל זוכי המדליות הישראלים עד היום היו בודדים, אבל בחודש הבא יש סיכוי טוב שזה ישתנה. נבחרת ההתעמלות האמנותית הישראלית הראתה גם באליפות אירופה הביתית בחולון שהיא אחת הטובות בעולם, ובריו זה לא אמור להיות שונה. הרוסיות אמנם פייבוריטיות ברורות, אבל הישראליות (אלונה קושבצקי, קטי לבינה, קרינה ליחבר, אידה מיירין ויובל פילו) לא נופלות מבלארוס, בולגריה, ספרד, איטליה ויפן - והן טובות משמעותית מיתר הנבחרות.

 

בשתי אליפויות אירופה האחרונות זכו הישראליות במדליות ארד בתחרות הקרב-רב, ובמדליות נוספות (כולל זהב בחולון) במכשירים הבודדים, שבהם - למרבה הצער הישראלי - לא מתחרים באולימפיאדה. התהייה המרכזית היא איך תתאושש הנבחרת מפרשת הבעיטה לכאורה של המאמנת אירה ויגדורצ'יק במתעמלת בת ה-19 לבינה, והאם ויגדורצ'יק בכלל תדריך את הנבחרת בריו. שאלה גדולה נוספת היא אם ליום התחרויות שלהן, רגע לפני טקס הנעילה, תגיע המשלחת אחרי שבאמתחתה לפחות מדליה ישראלית אחת. אם לא, הלחץ כולו יהיה עליהן - וזה לא יהיה פשוט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
שגיא מוקי. אלוף אירופה יהפוך למדליסט אולימפי?
צילום: אורן אהרוני
מומלצים