אני חרדית, וגם לילדים שלי מגיעים לימודי ליבה
"הילדים שלנו הם 'החצר האחורית' של מדינת ישראל: בלי חשבון, בלי אנגלית ובלי מינימום של פיקוח. מה בסך הכל ביקשנו? מסגרות חינוכיות מתאימות, עם לימודי ליבה. אז למה מה שמגיע לכל מגזר אחר במדינת ישראל - דתי, חילוני או ערבי - לא מגיע לנו?" טלי פרקש, אמא חרדית, לא מוכנה לשתוק יותר
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
השבוע, במסגרת ההסכם הקואליציוני, התבטלה חובת לימודי הליבה בבתי הספר החרדיים (באופן תאורטי, כמובן, כי חובה זו לא יושמה מעולם בפועל). אפשר כמובן לנהל עכשיו דיון שלם אם זה בסדר שהמדינה תכפה לימודים על הורים, או האם היא חייבת לתקצב מוסד שלא מלמד (או שלא ברמה נאותה) תחומים הרלוונטיים להשתלבות עתידית במשק - אבל לא זו הסיבה לכתיבת שורות אלו.
קראו עוד בערוץ היהדות :
"כשהרב ברלנד חזר, הפחד חזר. נשברתי לרסיסים"
הדיון סביב ביטול החובה בליבה הפך להיות "שיח של פוליטיקאים". זהבה גלאון נגד נפתלי בנט, מיקי לוי נגד משולם נהרי, אופיר אקוניס ויציאות הפגנתיות. אף אחד לא חשב לשאול מה עם הורים חרדים, שחלקם דווקא מעוניינים מאוד שילדיהם ילמדו ליבה. איש לא בדק מה עם הורים חרדים שמזה תקופה ארוכה חיים ללא פתרונות חינוכיים הולמים. לאותם הורים פשוט נמאס לשתוק. אני אחת מהם, ונמאס לי לשתוק.
לפני שלושה ימים נפתחה בצנעה עצומה של הורים חרדים הקוראים לשר החינוך נפתלי בנט לדאוג להם לפתרונות חינוכיים. עד כה אספה העצומה כבר מעל ל-600 חתימות, הישג מרשים במגזר שרובו מנותק מהרשת.
בקשת החותמים פשוטה עד כדי גיחוך: לספק להורים חרדים המעוניינים בכך, מסגרות חינוכיות מתאימות עם לימודי ליבה. עכשיו נשארנו עם השאלה למה בקשה פשוטה ואלמנטרית שכזאת, שהיא אינטרס מובהק של המדינה, צריכה חתימות ופניות.
נקרעים בבחירה בין רמה דתית, ללימודי ליבה
האמת היא שבמשך שנים ארוכות (זה ממש לא התחיל עם בנט) הפך החינוך החרדי לחצר האחורית המוזנחת של מדינת ישראל.
מערכת החינוך החרדית - "החינוך העצמאי" - שהוקמה על ידי הרבנים החרדים עם קום המדינה, החלה את דרכה כמסגרת ציבורית לכולם: בלי אפליות, בלי הבדלים ובלי שטיקים. כולם גם למדו את כל מקצועות הליבה ברמה לימודית גבוהה ובפיקוח הדוק.
עם השנים התרחשה החלשה מכוונת של החינוך העצמאי, לטובת מסגרות פרטיות של עסקנים חרדים. אותן מסגרות מתנהלות כמוסד עסקי לכל דבר ועניין, ללא פיקוח כלשהו על הנעשה בהם. לימודי החשבון מינימליסטיים ביותר, ואנגלית אין בכלל. למעט מספר מצומצם של מוסדות, שאותם ניתן לספור על יד אחת - לא נותרו כיום מוסדות המיועדים לאוכלוסייה חרדית, עם לימודי ליבה ברמה המקבילה לדרישות החינוך הממלכתי.
הורים חרדים רבים מוצאים את עצמם נקרעים בין הצורך לשים את הילד במסגרת המתאימה לזהות של הבית ורמתו הדתית - לבין הרצון האלמנטרי לאפשר לו כלים וידע לחיים. בינתיים, מעדיפה הממשלה להשקיע סכומי עתק (שלא הוכיחו את עצמם) בשילוב גברים חרדים באקדמיה - מיזם בעל שיעורי נשירה גבוהים ביותר, במקום לדאוג לבסיס, ולאפשר השכלה איכותית כבר מגיל צעיר למי שמעוניין בכך.
לא רוצים להיות הילדים החורגים של מערכת החינוך
מה שמובן מאליו עבור הורה חילוני, דתי או ערבי - הזכות הבסיסית להשכלה - אינו מובן מאליו עבור ההורה
החרדי. כבר שנים שמשרד החינוך מסתפק בעמידה דוממת מהצד, ולא נותן מענה הולם להורים החרדים שמשוועים למסגרות חינוכיות הולמות. הוא מעדיף לקחת בתי ספר כושלים המיועדים לסקטורים מצומצמים, להזרים אליהם תקציבים, לשמחת כל המעורבים בדבר - ולקרוא להם "ממלכתי חרדי".
ממך, נפתלי בנט, אנחנו מבקשים שתראה גם את הילדים שלנו לנגד עיניך. ראה אותם לא כילדים חורגים של
המערכת, אלא כשווים בן שווים. אנחנו רוצים את מה שמקבל כל הורה אחר במדינת ישראל: מסגרת לימודית הולמת שתדאג גם לילדים שלנו.
גם לילדים החרדים שלנו מגיעות מסגרות ציבוריות, מפוקחות, במקביל לתמיכה מאסיבית במוסדות המצומצמים שכבר קיימים בשטח ונאבקים על הישרדות. וזאת בשעה שנבחרי הציבור החרדים בכנסת ובעיריות עושים את הכל (בדגש על הכל) כדי לחבל בהצלחתם. אנחנו מבקשים ממך להיות שר החינוך של כל ילדי מדינת ישראל, גם של הילדים שלנו.