האחים מאתיופיה התאחדו אחרי עשור: "למה המדינה לא העלתה אותנו ביחד?"
עשרות עולים מאתיופיה שלא ראו שנים רבות את בני משפחותיהם שבארץ, התאחדו אחרי שנים של המתנה לאישור עלייה - אך אלפים עוד ממתינים באתיופיה. "לפעמים אומרים שהעלייה מתעכבת כי אנחנו 'נוצרים', ולפעמים מודים שיש משפחות שנפלו בין הכיסאות, ויש גם שיקולי תקציב"
אחרי עשר שנים שחיכו להגיע לארץ, העולים מאתיופיה התאחדו עם משפחותיהם: נמל התעופה בן גוריון ידע השבוע דמעות והתרגשות עם הגעתם של שישים עולים באחד משני המטוסים שאמורים לנחות פה בשבוע הקרוב. העולים יצאו, מלווים בבני משפחותיהם, למרכזי הקליטה בבאר שבע ובצפת.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
איינאה אהילה (23) פגש אתמול את אחיו גאשאו בן ה-29, רעייתו, בנו ובתו לאחר עשור של פרידה ומאבקים למען איחוד המשפחה, שהציבו אותו כאחד הפעילים הבולטים למען העלאת יהודי אתיופיה. "אם היו מעלים את כל היהודים שנותרו באתיופיה במכה אחת, אני חושב שהמדינה היתה חוסכת לעצמה כאב ראש", הוא אומר.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- 60 שנה אחרי: מי זוכר בישראל את רוזלינד פרנקלין
- ילד מהבן המת? להורים יש זכויות/ הרב אברהם סתיו
- מדד הגירושין השנתי: הכי הרבה מתגרשים - בירושלים
אהילה נולד במחוז גוג'ם שבאתיופיה למשפחה בת 11 ילדים. "אחותי הגדולה, מנטגבוש, עלתה ראשונה לארץ עם בעלה. בשנת 2006 עברנו למחנה בגונדר, ואחרי כחצי שנה עלינו לארץ, אבל אחי נשאר שם לאחר שבשגרירות הודיעו לו: 'אתה ברשימה עם המשפחה, אבל אתה כבר נשוי ולא עדכנת אותנו, ואשתך לא ברשימה. אם אתה רוצה לעלות, תגיש בקשה עם אישתך והילדים, או שתעזוב את האישה והילדים ותעלה עם ההורים והאחים'". כך נותר האח באתיופיה למשך עשר שנים נוספות.
"ידענו שאנחנו יהודים"
אהילה מודה בכנות כי הוא מודע לעובדה שבין העולים הוותיקים יש רבים המתנגדים לעלייה של מי שהם מכנים "פלאשמורה". "יש בתוכנו מי שטוענים שאנחנו נוצרים. זה עצוב לשמוע דבר כזה. לפני שנתיים נסעתי להתנדב בקהילות האלו באתיופיה, ומדובר באנשים הכי ציונים. הם שומרים מצוות ומתפללים שלוש פעמים ביום.
"מספרים סיפורים על מי שאחרי העלייה לארץ חוזרים לנצרות. אולי יש כאלה בודדים, אבל הרוב גאים ביהדותם. הם אנשים מאמינים ומקיימים אורח חיים יהודי. במשפחה שלי, למשל, תמיד ידענו שאנחנו יהודים, שמרנו שבת ואת החגים, כמו למשל פסח. ידענו שאנחנו יהודים כי חיינו עם מוסלמים ונוצרים".
אהילה מספר כי עליית משפחתו התעכבה עקב גיוסו של אביו לצבא האתיופי, מה שמנע ממנו לעזוב את המדינה. ועם זאת, "רוב המשפחה שלי גרה בישראל כבר קרוב ל-30 שנה", הוא אומר. "הבעיה היא גם במשרדי הממשלה. אפילו לי, כפעיל במטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה, לקח מלא זמן להבין את הנושא - וגם אני לא מקבל תשובות ברורות. לפעמים אומרים שהעלייה מתעכבת כי אלו 'נוצרים', ולפעמים אומרים שיש משפחות שנפלו בין הכיסאות, ויש גם שיקולי תקציב".
"עצוב שהם פוגשים את הדבר הזה"
ראוי לציין כי כל העולים מאתיופיה בשנים האחרונות, מתחייבים מראש לעבור "גיור לחומרה", לאור דרישת הרבנות הראשית. על השאלה האם העולים עוברים את תהליך הגיור מרצון או בכפייה, הוא משיב בכנות: "אני חושב שזה מיותר ועצוב. הם עושים את זה כי אין ברירה. כי זה חלק מההתאקלמות, מבחינתם. הייתי מת לקחת אותך לקהילה ולהראות לך את סדר היום - קמים בבוקר ומתפללים שחרית. חיים חיים של יהודים אמיתיים. עצוב שהם פוגשים את הדבר הזה".
אהילה טוען כי על פי רישומי משרד הפנים, יש באתיופיה כ-9,300-9,500 איש שדורשים לעלות לישראל. "אבל מאמין שהמספר קרוב יותר ל-16 אלף", הוא אומר. "אני יודע שיש מי שטוענים שזו שרשרת שלא נגמרת, אבל במקרה הזה יש מספר מוגבל, כי הרוב נמצאים פה. במשפחה של אחי שעלה השבוע לארץ, לא נתנו לחמותו לעלות - ועכשיו היא ממתינה".
הוא מוסיף כי בעבר, "אחד היה עולה וגורר אחריו עוד ועוד. עכשיו זה אחרונים ואחרוני-אחרונים. נשארו משפחות בודדות. הבעיה היא שלאחרונה אמרו לי במשרדי הממשלה, שהם יצטרכו לחשוב ולדון לגבי תקציב השנה הבאה. עם חלוף השנים, ככל שמתעכבים פה, אנשים מתחתנים, המספר גדל ואז אין לזה סוף".
שרת הקליטה: זה כבר בשלבי ביצוע
שרת הקליטה והעלייה, סופה לנדבר, מסרה בתגובה: "ההחלטה המדוברת של ממשלת ישראל כבר נמצאת בשלבי ביצוע. לראייה, השבוע הגיעו לארץ עוד 51 יוצאי אתיופיה וגם בחמישי הבא ינחת עוד מטוס נוסף. משרד העלייה והקליטה שבראשותי מעניק כל סיוע כחוק ליוצאי אתיופיה, שעלו כבר לארץ ויעלו בעתיד הקרוב.
"הגורמים המוסמכים בישראל עמלים כעת על השלמת הבאתם ארצה מאתיופיה של אלה הממתינים ועונים על הקריטריונים שקבעה הממשלה.
הנושא כאמור נמצא בטיפולם שמי שמוסמך לכך, ואילו אנחנו מקבלים את מי שמגיע ארצה ודואגים לקליטה המיטבית ומציאת פתרונות ומענה לכל הצרכים הראשוניים בחייהם החדשים בישראל".