באיחור של מאה: הלהיט החדש של הרב קוק
כמאה שנה אחרי שנכתבו וכשמונים שנה אחרי שפורסמו - מקיים יוני גנוט את הבקשה להלחין את מילות "זמר למוצאי שבת" שחיבר הרב אברהם יצחק הכהן קוק. גם אם אתם לא מהמבדילים בין קודש לחול, סביר שתתאהבו בשיר המרגש, שמסתמן כמועמד בולט להפוך ללהיט חדש במגזר. תזכרו איפה שמעתם את זה ראשונים
אחרי "כנפי רוח" – הרב קוק עושה זאת שוב: בשנת 1936 פורסמו בחוברת "המסילה" בניו יורק מילות הפיוט שכתב הרב אברהם יצחק הכהן קוק – רבה הראשי הראשון של ארץ ישראל – עם המלצה חמה של עורכי הביטאון: "כדאי הוא שימצאו לנו מנגנים אומנים שיתאימו תווי נגינה לזמר זה, למען יהיה שגור בפיות צעירינו וזקנינו לשירה ולזמרה במוצאי שבתות בכל בית בישראל".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כעבור 81 שנים יוצא היום (ב') מה שמסתמן כלהיט הבא של הציבור הדתי, "ישמח לבי" ("זמר למוצאי שבת", במקור) – כאן בבכורה לגולשי ynet. גם אם אתם לא מהמבדילים בין קודש לחול, קשה שלא להתאהב בשיר המיוחד והמרגש, על מילותיו הנשגבות, המחברות בין תקוות הגאולה בדמותו המסורתית של אליהו הנביא - לימי הפרחת השממה במאה הקודמת, שאותה חי הראי"ה קוק.
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- עיון: החסיד הגדול מכולם: האדמו"ר שתבע את אלוהים
- קליפ: "דספזלטוב" - הגרסה החרדית הכשרה למהדרין
- מאש-אפ: כך תישארו בעניינים בחתונה דתית: כל הלהיטים - בשתי דקות
- הופעה: צפו: שירת הדמעות של אברהם פריד ויהודה הישראלי
- תערוכה: מפולין ועד אורוגוואי: כך נראים החיים היהודיים
- אלבום: אברהם פריד מדבר בישראלית
- סדרה: ג'ון סנואו? דוד המלך: הקשר היהודי של "משחקי הכס "
- טלוויזיה: כשג'ימי קימל עשה בר מצווה
- ספר: הקשיבו לבדידות של הרווקות הדתיות
- מאמרים: אהוד בנאי: "הולך על חבל דק
"
על הלחנת היצירה חתום יוני גנוט (בהפקה מוזיקלית של שמוליק דניאל), שחבר לאילן דמרי ("המדרגות") ולמקהלת הישיבה לצעירים (ישל"צ) - אגב, על שמו של הראי"ה קוק - בניהולו של הרב אלישיב ברלין ובניצוחו של אופיר סובול. ואם השיר הזה נשמע לכם מוכר, תחשבו על "כנפי רוח", המיוחס אף הוא לרב קוק. בהפקה מתארח גם המוזיקאי דניאל זמיר.
המילים שפורסמו ב"מסילה" לפני 81 שנים: "אנחנו ממלאים את הצוואה". לחצו על התמונה
"הקליפ צולם בבית הרב קוק. על אותו השולחן שעליו היו שרים במוצאי שבתות את השיר הזה", מספר גנוט ל-ynet ומוסיף בחיוך: "והנה אנחנו באים בשמחה לנסות ולמלאות את צוואת המפרסמים". את השיר הוציא בגרסה ראשונית ומקוצרת באלבומו האחרון, "דבר אלי באדמית" – אך לקראת ימי אלול (ב-ג' באלול, שחל בסוף השבוע שעבר, צוין יום פטירת הרב קוק) החליט להעניק לו את הביצוע המיוחד, שעתיד להיכנס לאלבום המתהווה של מקהלת הישל"צ.
"חי את פריחת הארץ"
"השיר 'ישמח ליבי ובשרי' מבטא באופן עמוק וייחודי את מקומו של אליהו הנביא בעולמו הרוחני של הרב ראי"ה קוק זצ"ל", אומר הרב יוחנן פריד.
"דמותו הפלאית ופעילותו של הנביא הקסימה את הרב במסריה המגוונים: ברדיפת הצדק החברתי שלה, ברצונה להגן על תושבי מלכות ישראל מפני מעשי העוול של השלטון - ומעל לכול בהיעלמותה המסתורית ב'רכב אש' השמיימה, מה שהביא את תקוות כל הדורות לשובו של אליהו אל החיים, 'להשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם'".
הרב פריד מוסיף כי "הרב קוק חי את זמנו: פריחתה של ארץ ישראל וחידוש היישוב בה (העלייה השלישית והרביעית) משתלבים בהגותו וביצירתו עם שובו של אליהו הנביא. 'ישמח ליבי ובשרי', הוא שר, ומבקש לשמח יחדיו את 'נערי ושבי' ו'לבבות אמולות... יינקו מטל שמים' יחד עם בניינם של 'ציון וירושלים'".
"מאז נכתב השיר המיוחד הזה", מוסיף הרב, "עברו כ-100 שנים - ועדיין הוא מתרונן ומתנגן בניגונים חדשים וגם ישנים. כאלה המשלבים שמחה פנימית, עם הכמיהה לתיקון האדם והעולם".