שתף קטע נבחר

 

להתפלל עם העבריינים: "משחקי הכס" מגיעים לבית הכנסת

איך מחברים את הקהל לתפילת "אבינו מלכנו, זכור רחמיך וכבוש כעסך"? בקלות, עם נעימת הפתיחה של "משחקי הכס", שיושבת על זה כמו חנית ליד. "קטע התפילה הזה כולל אינספור צרות ואסונות", מסביר החזן יקי לאער, "אז חשבתי שהכי מתאימה לזה נעימת הסדרה שבה יש אינספור מלחמות והרבה-הרבה שנאת חינם"

לא בטוח שיוצרי "משחקי הכס" צפו את זה, אבל מנגינת הפתיחה של סדרת הטלוויזיה המצליחה בעולם תלווה השנה את תפילות הימים הנוראים של יהודים בסינגפור. מי שאחראי ליוזמה הוא יקי לאער, סולן במקהלת בית הכנסת הגדול בירושלים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

לקראת החגים, ביקש לאער לחבר בין קטע משמעותי בתפילה לבין מנגינה אהובה. את נעימת "משחקי הכס" חיבר לתפילת "אבינו מלכנו, זכור רחמיך וכבוש כעסך, וכלה דבר, וחרב, ורעב, ושבי, ומשחית, ועון, ומגיפה, ופגע רע, וכל מחלה, וכל תקלה, וכל קטטה, וכל מיני פורענויות, וכל גזירה רעה, ושנאת חינם מעלינו".

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

"קטע התפילה הזה כולל אינספור צרות ואסונות", הוא מסביר, "אז חשבתי שהכי מתאימה לזה נעימת הפתיחה של הסדרה שבה יש אינספור קטטות, מלחמות, והרבה-הרבה שנאת חינם".

 

לגייר את המנגינות

"את לאער מלווה הצ'לן אייל היימן, "חבר טוב שלי", ששר עמו במקהלת בית הכנסת הגדול בירושלים. הקטע צולם בביתו ועלה כפוסט לפייסבוק, שם מציע לאער "לתת לכם - חבריי החזנים ובעלי התפילה בגולה (גם בארץ) - רעיון לחבר את הקהל בראש השנה ויום כיפור".

 

איך התגובות?

 

"האמת היא שחשבתי שאקבל תגובות שליליות, אבל עד עכשיו כל התגובות חיוביות. מי שלא מכיר אין לו בעיה, ומי שמכיר את הסדרה - בטח אוהב את זה".

 

כל אחד צריך להתפלל לפעמים (צילום: Helen Sloan) (צילום: Helen Sloan)
כל אחד צריך להתפלל לפעמים(צילום: Helen Sloan)
 

 

בשנים האחרונות משמש לאער כחזן בקהילות יהודיות בחו"ל – קליבלנד, מקסיקו והשנה - סינגפור. "אלו קהילות אורתודוכסיות, אבל יש בהן מתפללים שחלקם מגיעים לתפילה ברכב, לכן היה לי ברור שצריך להנגיש להם את התפילה, בעזרת מנגינות מוכרות ואהובות. זה למעשה המוטו שלי".

 

בין קודש לחו"ל

לאער בן ה-24 למד בישיבה הליטאית "קול תורה", מקום שבו "משחקי הכס" מוכרת כמו שהדף היומי מוכר בווסטרוז. הן את עולם החזנות והן את המסך הקטן גילה בשלב מאוחר יחסית בחייו, ולא מבית אבא.

 

"גיליתי בעצמי את עולם החזנות לפני כשמונה שנים, ואהבתי את זה", הוא מספר. "ההורים דווקא מרוצים. זה מקצוע רוחני, מכבד וחשוב מאוד. המקצוע הזה גם שומר על האישיות, כי צריך להתנהג בהתאם".

 

גם את "משחקי הכס" הוא ראה (סביר שההורים יהיו קצת פחות מרוצים), והוא אומר בחיוך: "אני מתחבר לדמות של הגמד טיריון לאניסטר, שאותו מגלם פיטר דינקלג', כי גם אני נמוך".

 

מה עושים כשהקהל מגלה סימנים של עצבנות במהלך התפילה?

 

"צריך להיות קשובים. אם אני רואה שזה לא מתאים, אני מקצר ועובר להמשך התפילה - הכל צריך להיות בעדינות. כחזן צעיר אני מודע למצב החזנות, וכן אני מנסה לפנות לקהל הצעיר, ולהנגיש להם את התפילה בצורה משמחת.

 

"השבת, למשל, הייתי בשבת חזנות בבאר שבע, עם החזן ישראל רנד, אז ביצעתי את 'קדושה' במנגינה של 'הסנדק'. ראיתי בזווית העין שהקהל מנסה להיזכר מאיפה המנגינה מוכרת, עד שהם נזכרו ואפילו עשו 'לייק' עם האגודל".

 

אז לעאר מחבב את החיבור שבין קודש לחול. לקטע התפילה "ממקומו הוא יפן ברחמיו לעמו", הצמיד בעבר את הסימפוניה השלישית של גוסטב מאהלר, המנצח והמלחין היהודי-אוסטרי. את "ממקומך מלכנו תופיע" הוא אוהב ללוות עם "כנר על הגג". בשבתות, הוא שר את "קדושה" של מוסף בנעימה מ"פאנטום האופרה".

 

  • להכנת הכתבה סייע: משה גלנץ

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים