שתף קטע נבחר

 

מסע בין צרפת לגרמניה: "יהודים שומעים ירושלים - ובוכים"

ארבעה-עשר זמרים, ארבעה חזנים ומנצח אחד יצאו למסע הופעות בין בתי כנסת בצרפת וגרמניה, שמטרתו לחגוג את איחוד ירושלים גם הרחק ממנה. בדרך הם עברו ליד פיגוע, נגעו בפיסת היסטוריה יהודית-ישראלית - וריגשו גם את ראש עיריית פרנקפורט

 

 

חגיגות ה-50 שנה לאיחוד ירושלים אולי הסתיימו בישראל, שנעה בתזזיתיות בין סקנדל לפסטיבל, אבל בתפוצות היהודיות עוד חוגגים. לפני מספר ימים יצאו ארבעה-עשר מחברי מקהלת בית הכנסת הגדול בירושלים, ואני בתוכם, עם המנצח והמעבד הקלאסי אלי יפה, למסע הופעות בצרפת ובגרמניה, לציון יובל לירושלים המאוחדת.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

התחנה הראשונה במסע ההופעות הייתה בבית הכנסת הגדול בפאריז, "דה לה ויקטואר", הנחשב לאחד הגדולים בעולם. קרוב לאלפיים מקומות ישיבה יש במוסד הזה, שהוקם בשנה 1873 ברובע התשיעי בפריז, וללא ספק מועמד לזכייה בתחרות בתי הכנסת היפים בעולם. "דה לה ויקטואר" נבנה בסגנון נאו-רומנסקי, תקרותיו בגובה 26 מטרים, ואורכו 44 מטרים. בגודלו ובמבנהו הוא מזכיר יותר קתדרלה. הוא מכונה גם "רוטשילד" מאחר שמשפחת הבנקאים היהודית התפללה בו במשך דורות רבים, ומשתמשת בו עד היום, יחד עם משפחות יהודיות חשובות נוספות בעיר. 

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

לבית הכנסת יש גם קשר ישראלי הדוק: נשיאו ז'אק קנה מספר ל-ynet כי תאודור הרצל יזם את רעיון המדינה היהודית לאחר ביקורו במקום. "הרעיון של הקמת מדינה בארץ ישראל החל כאן, בשנת 1894, כאשר תיאודור הרצל ביקר בפריז כעיתונאי", מציין קנה. "הוא רצה לפגוש את נשיא בית הכנסת, גוסטב דה-רוטשילד, אחרי שרוטשילד קנה קרקעות בראשון לציון ובזכרון יעקב. שלוש שנים מאוחר יותר הגה הרצל את רעיון הקונגרס בבאזל".

 

פריז: "מרגישים פה בנוח"

ביקור של מקהלת בית הכנסת הגדול בירושלים, בבית הכנסת הפריזאי - מקבל משמעות עמוקה יותר בשנת החמישים לשחרור העיר, זאת משום שבסוף שנות השמונים, נחתמה בין שני בתי הכנסת ברית תאומים. אך עוד קודם למופע מתכנסת המקהלה בבית הכנסת הצדדי לחזרות גנרליות, יחד עם החזנים שמואל שפירו ויצחק מאיר הלפגוט, מי שנחשב היום לאחד מגדולי החזנים בדורנו. גם חזן בית הכנסת, אהרון היון, נטל חלק במופע עם מקהלת בית הכנסת המקומי. 

 

 (צילום: אלין עזריה) (צילום: אלין עזריה)
(צילום: אלין עזריה)

 

היום הגדול הגיע, אך רגע לפני היציאה מהמלון, ממלאות סירנות של רכבי הצלה את האוויר. מתברר שבקתדרלת נוטרדם - מרחק הליכה מבית הכנסת - תקף מחבל שוטר בפטיש, ונורה (הפעם בזמן). צרפת כולה, והבירה פריז במיוחד, נתנות תחת כוננות ביטחונית גבוהה בעקבות הפיגועים הקשים שבוצעו על ידי איסלאמיסטים במדינה בשנים האחרונות, שהביאו לרציחתם של כ-240 אזרחים בתוך שנתיים.

 

אולם דווקא רב בית הכנסת, משה סבג, לא מוטרד: "הקהילה היהודית מרגישה כאן בטוחה", הוא אומר. לדבריו היהודים לא חוששים להסתובב ברחובות או לקחת את הילדים למוסדות החינוך בעיר. "חיי הקהילה מתנהלים פה בחופש".

 

סידורי האבטחה מחוץ לבית הכנסת הושלמו, והקהל נכנס - ביניהם גם שרים וחברי פרלמנט, רבנים ואישי ציבור רבים. במהלך המופע שרים חברי המקהלה עם החזנים את שירי ירושלים בהתרגשות רבה, והקהל מרוצה וגומל במחיאות כפיים סוערות. בסיום המופע מקבל המנצח, אלי יפה, ספר עבה ובו כל ההיסטוריה של בית הכנסת מאז הקמתו ועל היום עם הקדשה של נשיא ורב בית הכנסת. המופע הראשון הסתיים בהצלחה. 

 

פרנקפורט: ראש העיר עם דגל ישראל

הבוקר מגיע ואחרי מנוחה קצרה ממשיכים הלאה. רכבת ה-TGV המהירה גומעת את 600 הקילומטרים שבין פריז לפרנקפורט בתוך פחות מארבע שעות, זמן טוב לחברי המקהלה להשלמת שעות שינה לפני המופע השני - הפעם באירוע של קק"ל בבית הכנסת המרכזי של הקהילה בעיר. 

 

 (צילום: אלין עזריה) (צילום: אלין עזריה)
(צילום: אלין עזריה)

 

חמש שעות מאוחר יותר, בית הכנסת מלא כמעט עד אפס מקום. בין הקהל הגדול שהגיע נמצא גם ראש עיריית פרנקפורט, שנחשב לאוהד ישראל גדול. כמה גדול? על דש בגדו הוא עונד את דגל ישראל לצד דגל גרמניה, בגאווה גדולה.

 

קופות קק"ל מככבות באירוע, והקהל מצטרף בהתרגשות אל "התפילה לשלום המדינה", "התקווה" ואל שירה של נעמי שמר. אנחנו שרים עם החזן יוני רוז את "ירושלים של זהב" - וכל הסכרים נפרצים גם בקרב מי שלא ממש מבינים את המילים. כשיהודי שומע את המילה ירושלים, זה מספיק כדי לגרום לו להשתנק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים