יוצאים מהמדבר: "יונינה" בדרך לאלבום בכורה
על ההצלחה בזכות הפייסבוק: "לא חשבנו שזה יגיע לרמות האלו", על הביקורת: "אני לא שרה ממקום מהפכני. זה חלק מהביטוי העצמי שלי", ועל האלבום שבדרך: "אנחנו חיים בתקופה מיוחדת. לאדם המאמין יש מקום ליצור". עם מאות אלפי צפיות והיסטריה מגזרית שלא צפו - הזוג הדתי הכי מתוק ברשת רוצה לעשות את זה לכל עם ישראל ומשחרר קליפ וסינגל - כאן בבכורה
השנתיים האחרונות של יוני ונינה טוקייר (הוא בן 28, היא בת 23) היו מה שעשר שנים הן עבור בנאדם נורמלי. בזמן הזה הם הספיקו להכיר ולהינשא, להביא לעולם ילדה חמודה (אשירה), לכבוש את הרשת כצמד "יונינה" ולסחוף 120 אלף עוקבים בתוך 15 חודשים בלבד – וגם למלא אולמות ולעבור מביצוע קאברים לחומר מקורי שעתיד לצאת באלבום בכורה או-טו-טו, בחגים.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
עכשיו הם מוציאים סינגל-קליפ מקורי – "אדם של חלומות" – כאן בבכורה, במיוחד לגולשי ynet, ומספרים על הרצון לכבוש את המיינסטרים המוזיקלי עם הכיפה והמטפחת ולעמוד לצד אושיות מהמגזר שכבר מנגנות שם בבטחה כגון ישי ריבו ויונתן רזאל.
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- ספר: האתאיסטים בכוננות ספיגה: "אין דבר כזה אדם שלא מאמין "
- פסטיבל: דתל"ש, הומו, קולנוען: "הייתי אמור להיות רב בישיבה "
- תיאטרון: קינת האיוב של יוסי יזרעאלי
- עיון: כלות בלי חתן ופחד מוות: החלומות של רבי נחמן
- קליפ: אהרן רזאל מחפש מקום
- סינגל: השיר שתשמעו בחתונות הקיץ
- בינלאומי: השיר של היוצר החרדי הפך לשיר אהבה סרבי
- תערוכה: תמצית הרוע: התמונות שלא יתנו לכם מנוח
- תעודה: גבולות הקדושה: בחורות בביקיני ליד ספר תורה
"אני מרגישה שאנחנו חיים בתקופה מאוד מיוחדת מהבחינה הזו", נינה אומרת. "גבולות הגזרה המוזיקליים כבר לא חדים כמו שהיו בעבר. לאדם המאמין שיוצר שירים שיונקים מהמקורות יש הרבה מקום. נראה לי שבלי קשר, להגיע לגלגל"צ זה קשה".
"בליינד אודישן" מוזיקלי
את הדרך הם התחילו בנפרד. שניהם הקליטו וכתבו שירים תקופה ארוכה כרווקים, או כמו שנינה מגדירה: "אנחנו שני סיפורים נפרדים שנפגשו. היינו עסוקים במוזיקה הרבה לפני שהכרנו. כתבנו מגיל צעיר וגם הקלטנו, וכשהכרנו זה היה מטורף לגלות שיש את זה בינינו במשותף, בנוסף לחיבור האישי.
"שלחנו אחד לשני שירים לפני שאפילו נפגשנו. לילה לפי הדייט הראשון, כאשר דיברנו בטלפון, התברר לנו ששנינו הקלטנו שירים - אז פשוט שלחנו אחד לשני חומרים. אפשר להגיד שזה היה 'בליינד אודישן מוזיקלי'. היינו בדרך לאלבום סולו - כל אחד לחוד. אחרי שנפגשנו כבר התחלנו אוטומטית לשיר ולחלום ביחד. משם הכול התגלגל: הפייסבוק ועכשיו האלבום".
הפייסבוק היה ללא ספק המקפצה בדרך לחלום. הצמד העלה סרטוני וידאו תמימים שבהם ביצעו גרסאות כיסוי ביתיות בסגנון פולק, כשבתם התינוקת מככבת ברקע – והגולשים ברשת נמסו: גם מההרמוניה הקולית וגם מהזוגיות הדוסית-רומנטית. "עוד לפני שנפגשנו הייתי מעלה בימי שישי עם חבר סרטונים כאלה", מספר יוני. "כשנפגשנו, נינה הצטרפה לצמד שהיינו, והפכנו לשלישייה כזאת. אבל היה קשה להמשיך את זה ככה - אנחנו היינו בירושלים והוא בתל אביב - והכול נפסק.
"התחלנו מחדש כי הרגשנו שחבל לפספס את הדבר המשותף הזה בינינו והעלינו סרטונים בימי שישי כצמד. לא חשבנו שזה יגיע לרמות שזה הגיע אליהן. כן חשבנו שזו תהיה מקפצה לחלומות שלנו לעשות מוזיקה, אבל אלה היו חלומות רחוקים, לא משהו מציאותי שחשבנו שיקרה בזמן הקרוב. אבל איכשהו תוך חודשיים-שלושה הגיעו הסרטונים שלנו למאות אלפי צפיות".
"השירה היא חלק מהביטוי העצמי שלי"
בגלל כיסוי הראש והדתיות המופגנת - בין היתר גם בבחירת חומרים מוזיקליים ברשת - חוותה נינה לא פעם ביקורת על הבחירה שלה לשיר למרות ההלכה של "קול באישה ערווה" והמוסכמה החברתית, עדיין, לא לפתוח בקריירה מוזיקלית מלאה עם אלבום, קליפים והופעות.
"זה באמת קצת מורכב. זה נושא שמלווה אותי כל החיים - מרגע שהתחלתי לשיר, שזה בערך מהרגע שהתחלתי לדבר. זה מעסיק אותי כאישה מאמינה. היו באמת שנים רבות שלא שרתי מול קהל מעורב מסיבות של 'קול באישה'. מצד אחד הרגשתי שזה כלי שהוא חלק מהביטוי העצמי שלי, ויש בו כוח להוסיף טוב בעולם - ומצד שני היה לי נורא חשוב לעשות את זה בתוך גבולות ההלכה.
"בשנים האחרונות נחשפתי לכמה דעות של רבנים שאומרים שכיום אם השירה נעשית באופן צנוע ובקונטקסט צנוע, אז זה מותר על פי ההלכה. הם הביאו נימוקים הלכתיים שונים לזה. החשיפה לדעות האלו עודדה אותי לבצע את השירה שלי ולהוסיף טוב בעולם - ועדיין לעשות את זה בתוך גבולות ההלכה.
"אני מבינה שזה נושא מורכב ויש בו מחלוקות. אין לי אמירה שככה זה חייב להיות ושכל נשים צריכות לשיר. זה לא בא ממקום מהפכני, אלא כהחלטה שנכונה לנו. גם זה שאנחנו זוג נתן לי המון ביטחון. אני לא יודעת אם באמת הייתי פוצחת בקריירה מוזיקלית לבד, על במה. אבל זה שזה ששנינו שם משדר ביתיות ומשפחתיות, ואני מרגישה עם זה יותר בנוח".
"לא רוצים להיכנס לתוך שבלונה"
בדרך לאלבום הבכורה, שיצא כאמור בחגי תשרי הקרובים, מצאו עצמם "יונינה" במדבר, בשיר שחיבר משה קלוגהפט, מי שהתפרסם בכלל כיועץ התקשורת של שר החינוך, והלחין יוני, הרחק מסגנון הפולק שהזוג רגיל לו. "הפתענו את עצמנו", הוא אומר. "אנחנו חיים היום בעולם מוזיקלי שמושפע מהכול. קשה להגיד שאנשים שרים משהו בסגנון מובהק. אם פעם היה פופ, ורוק וים-תיכוני, הרי שהיום הכול מתערבב, ו'אדם של חלומות' ממש מבטא את זה.
"כשהלחנתי את השיר הזה בראש שלי, הוא נשמע מהרגע הראשון בדיוק ככה. הרבה שנים הלכתי איתו בראש. היה לי את הקצב הזה ואת הכלים, ולא ידעתי איזה כלי יעשה לי את ה'תיניניי, תיניניי' (הם מסלסלים יחד), וכשמצאתי את העוד, פשוט התחברתי מיד. אני חושב שהאלבום הזה יפתיע אנשים בגיוון שלו. אנחנו רוצים לעוף על עיבודים וחומרים בלי להרגיש שאנחנו צריכים לספק משהו ספציפי או להיכנס לתוך שבלונה".
"כיף לנו גם בתור יוצרים להתנסות בסגנונות שונים ולא להרגיש כבולים לנוסחה אחת מסוימת", מוסיפה נינה. "אני מקווה שזה ירגיש מעניין לקהל".
מילות השיר "אדם של חלומות" מלוות את יוני כבר שנים רבות. "עוד לפני שהכרתי את נינה הקלטתי שיר באולפן וראיתי את מילות השיר הזה. ישר התחברתי, מהקריאה הכי ראשונית. המנגינה עלתה תוך כדי, ככה בשלמות, ורציתי לדעת מי כתב את זה".
ונינה מוסיפה: "החלומות האלה הופכים אותנו למי שאנחנו. אומרים שאדם נמצא במקום שבו הרצון שלו נמצא, הרגשתי שזה ממש מבטא את זה. אנחנו אנשים של חלומות, השאלה היא מה החלומות שלנו - ואם אנחנו באמת הולכים איתם?"
- "יונינה" יופיעו ב-29/6 ב"גולה" בפתח תקווה, וב-5/7 במוזאון ישראל, כמופע פותח ליהורם גאון