שתף קטע נבחר

 

אל תקרא לו זמר חסידי: הכוכב החרדי ששר לכולם

דרך ארוכה עשה רולי דיקמן מימיו בתלמוד התורה הליטאי - ועד למעמד של כוכב חרדי. בדרך הזו לא היו קיצורים ולא חוגי נגינה, רק הרבה אהבה למוזיקה, חלום גדול שחלם עם אחיו וכוח רצון. עם אלבום בשם הזה והתנדבות שקטה בין אסירים לילדים מיוחדים, הוא חולם להגיע גם לקהל החילוני

 

רולי (ישראל) דיקמן לא אוהב שמכנים אותו "זמר חסידי". ועל אף שכנראה לא שמעתם עליו אם אינכם חלק מהמגזר החרדי - הרי שבתעשיית המוזיקה החסידית הוא מוכר מאוד, סלב של ממש המתארח בתוכניות רדיו ונחשב לאורח מבוקש באירועים ובחתונות. בימים אלה רואה אור אלבום הבכורה שלו, "כוח הרצון". ובכל זאת דיקמן מעדיף את התואר "זמר יהודי". מהר מאוד מתברר כי עבורו זו אינה סמנטיקה בלבד.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"למוזיקה היהודית יש מאפיינים משלה והם מאוד ברורים", מסביר דיקמן. "מוזיקה יהודית לא 'חופרת', לא מסובכת. היא פשוטה, מדברת, נוגעת והיא מצליחה להגיע אל כל אדם, לא משנה מאיזה מגזר הוא – חסידי, חרדי או חילוני. בסופו של יום, היא מחברת בין כולנו ומייצרת אהבת חינם".

 

עוד תרבות בערוץ היהדות :

 

כברת הדרך שעבר דיקמן (רק בן 29) בין ה"חסידי" ל"יהודי" ארוכה יותר מהמרחק הפיזי שבין בני ברק לתל אביב. הוא מגיע ממשפחה מוזיקלית שבה 12 אחים ואחיות, בן לאב חזן ובעל תפילה ואחיו של יואלי דיקמן, מי שנחשב היום לאחד המעבדים והמנצחים המבריקים בעולם המוזיקה החסידית (בדגש על המילה עולם) והמפיק המוזיקלי של אחיו.

 

אבל דיקמן הוא גם תוצר של החינוך הליטאי השמרני והבני-ברקי, זה שמציב את לימוד התורה והציות להלכות – קלה כבחמורה – בראש, והרבה מתחת בסולם את עולם המוזיקה. כך, הוא וגם אחיו הם עילויים מוזיקליים שלמדו הכול לבד, לפעמים על אף הסביבה שבה חיו ושלא תמיד חיבקה את הכיוון שבו הלכו.

 

בלי טקסטים לא מובנים

עם קול נעים ודיוק מוזיקלי הוא מציג אלבום שההשקעה בו איננה דבר של מה בכך לא רק בעולם החרדי: מאה אלף דולרים ושלוש שנות עבודה הושקעו בפרויקט - אלבום בכורה העונה לשם "כוח הרצון", וכמה משמעות יש לשם הזה עבור הילד החרדי מבני ברק שחלם מעל דפי הגמרא להיות מוזיקאי. האלבום מכיל מגוון של סגנונות מוזיקליים הנעים בין הישראלי לחסידי, אך מבקש להיצמד לעיקרון הבסיסי של "המוזיקה היהודית" המסוגלת לגעת בכל יהודי.

 

 

זו הסיבה, כנראה, שחלק ניכר מן השירים מייצרים סימביוזה לא שגרתית בין מילים מהמקורות לטקסטים מקוריים, לדוגמה השיר הפותח את האלבום – "אם ישמרו ישראל שתי שבתות מיד הם נגאלים".

 

"אנשים שרים לפעמים טקסטים מהמקורות ולא מבינים מה הם אומרים", משוכנע דיקמן. "אם אתה לוקח את הטקסט הקדוש, מפרק אותו לגורמים ונותן לו משמעות ב'ישראלית' - זה מגיע פנימה".

 

רוצה לשיר לכולם

הקומבינציה הבלתי מוכרת הזו עושה את דרכה גם לזמירות השבת, כשהמילים העתיקות של רבי ישראל נג'ארה מתוך "יה ריבון עולם" - "אלהא די ליה יקר ורבותא" - מקבלות תרגום חופשי לטקסט ישראלי תחת הכותרת "תן לי יד". גם הביצוע לשיר מייצר סינתיזה חסידית וישראלית מעניינת, כשלדואט מצטרף הזמר הישראלי דוד דאור.

 

 

השיר המיוחד והבלתי שגרתי הזה מרגש את דיקמן גם כשהוא מדבר עליו: "כששרתי את השיר הזה בפעם הראשונה ידעתי שהוא דורש קול ייחודי, רק לא ידעתי של מי. ואז כשהשם של דוד עלה חלפה בי צמרמורת. ידעתי שהאיש עם הקול והנשמה הגדולים הללו נולד לשיר הזה".

 

דיקמן החובש כיפה שחורה, מבקש לגעת בכולם. "עם ישראל הוא עם אחד", הוא אומר. "אני מנסה להגיע בשירים למקומות שנוגעים לכולם. אחד השירים המרכזיים, 'כוח הרצון' למשל, מדבר על כוחו של הרצון להשפעה וליצירה מול קשיי החיים והייאוש המזדחל. זה מדבר לכול בן אנוש".

 

"כוח הרצון" - עטיפת האלבום
"כוח הרצון" - עטיפת האלבום

 

אבל לצד השירים המקוריים מופיעים גם שירים חסידיים מהז'אנר, ובהם לחן יפה למילים שלקוחות מתוך... הזמנת חתונה חרדית קלאסית: "ובתת ה' שמחה במעונכם ישיב לכם ה' כגמולכם הטוב".

 

המוזיקה החסידית השתנתה?

 

"ללא ספק. החזרה על אותן המילים שוב ושוב כבר איננה. גם הקהל רוצה סגנון אחר. בסופו של יום אנחנו חייבים לחבר אלינו את הצעירים שרוקדים בחתונות שבהן אני משתתף. אם אנחנו 'הזמרים החסידיים' לא 'נדבר' אליהם - פשוט נאבד אותם".

 

בין אסירים לילדים מיוחדים

את דיקמן, נשוי ואב לשניים, פגשתי לראשונה לפני מספר שנים בהופעה לילדים בעלי צרכים מיוחדים בגן שבו לומד בני בעיר מודיעין עילית. את ההופעה, כפי שנודע לי מאוחר יותר, ערך בהתנדבות. מתברר שהזמר הצעיר מסתובב לא מעט בבתי חולים, בתי ספר, אירועים של ארגוני סיוע ואפילו בבתי כלא בעיקר בערבי חגים, כשהוא עושה זאת - כפי שנודע לי מחבריו - ללא תמורה.

 

אם לא נשיר גם לצעירים, פשוט נאבד אותם. רולי דיקמן (צילום: משה הולצמן) (צילום: משה הולצמן)
אם לא נשיר גם לצעירים, פשוט נאבד אותם. רולי דיקמן(צילום: משה הולצמן)

 

מה לזמר חרדי בבית האסורים?

 

"במהלך השנים שמעתי כמה פעמים טענות בנוסח: למה אתה משמח פושעים, אנסים ורוצחים. אני לא רואה את זה כך. אני מגיע לאנשים שבתוכם יש נקודה יהודית פנימית שמן הסתם מלאה בחרטה. צריך לזכור שאפילו אדם שמתאבד יושבים עליו שבעה וקוברים אותו בקבורה רגילה, כי מייחסים לו חזרה בתשובה רגע לפני שנטל את נפשו. גם אנשים שמרצים את עונשם רוצים להיות טובים יותר, והופעה כזו נוגעת בהם ומסייעת להם".

פורסם לראשונה 24/10/2017 21:04

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים