החבילה מתעכבת? אולי בגלל אכיפה מוגברת במכס
המכס החליט להגביר את הבדיקות כדי לתפוס יבוא מסחרי לא מוצהר שמתחזה ליבוא אישי. גם אם אתם צרכנים פרטיים שקונים באינטרנט ועליתם בשוגג במדגם, יתכן שתתבקשו לשלם מאות שקלים על עמלות ושחרור פרטני ממכס. כך תיזהרו
החבילות שהזמנתם אונליין מחו"ל עלולות להתעכב במכס וזה יעלה לכם ביוקר: במכס מגבירים בימים אלה את האכיפה על הייבוא האישי, כך לפי עמילי מכס וחברות שילוח. יותר חבילות של צרכנים פרטיים מעוכבות במכס או נתפסות במכס בשבועות האחרונים, כנראה בשל חשד להתחזות של ייבוא מסחרי לפרטי.
- מבקר המדינה על קניות אונליין: צריך לעכב יותר חבילות במכס - אך לשחררן מהר יותר בקרוב: הקלות בייבוא אישי על עשרות מוצרים, כולל לשיפוץ הבית
- בשורה לצרכנים: פטור מאישורים ביבוא אישי של טלוויזיות, ראוטרים ורסיברים
בעקבות גל ההתייקרויות: כחלון מאריך את הפחתת המכסים
את הרמאים יש ללכוד, אין שאלה בכלל, רק שהחשש הוא שחבילות של צרכנים תמימים יעוכבו במכס ויש לכך השלכות ועלויות. כך למשל, באחת מחברות השילוח אמרו ל-ynet שהמכס עיכב לראשונה חבילה של לקוחה שמזמינה מוצרי איפור רבים פעם בשבוע, דרך האינטרנט. במכס טענו שמדובר ביבוא מסחרי שבועי ועליה לשלם מסים בהתאם. למרות שלטענתה מדובר בייבוא אישי לשימוש אישי בלבד.
גם צרכנים שיוכיחו שהיבוא שלהם אישי - יידרשו לשלם עמלות
גם אם הצרכן מצליח להוכיח שמדובר בייבוא אישי - בכל זאת (לרוב) יוטלו עליו עלויות. בדרך כלל לא מדובר בעלויות של רשות המסים, שכן המכס רק אוכף את חוקיות הייבוא, כלומר הוא מעכב את החבילה כדי לבדוק אם היא נדרשת בתשלומי מס (מע"מ מעל 75 דולר ומכס מעל 500 דולר), אם יש כאן מוצר שדורש אישור של משרדי הבריאות והתקשורת, או מכון התקנים ואם מדובר ביבוא מסחרי בתחפושת של יבוא אישי.
רוב התשלומים שתשלמו הן עמלות שונות ומשונות שגובות חברות הבלדרות (כולל חברת החבילות של הדואר), כשהתשלום העיקרי הוא עמלת שחרור פרטני ממכס אליו מתווספות עלויות נוספות כמו עמלת הקצאת אשראי ולעיתים גם דמי אחסון (אם הפריט מתעכב). כך למשל ב-UPS תשלמו על שירותי עמילות מכס 82 דולר ובפד אקס 276 שקל. ב-DHL אמנם גובים 327.6 שקל על שחרור פרטני ממכס, אבל בחברה מסרו ל-ynet שעבור לקוח פרטי שהחבילה שלו מעוכבת במכס - החברה גובה 64 שקל בלבד, כמו במסלול השחרור הקולקטיבי. ב-DHL מסרו שמעתה ידגישו את הדבר באתר האינטרנט של החברה.
ברשות המסים אישרו את הדבר: "אין מבצע אכיפה, אבל כן זיהינו שיש תופעה גוברת של הסטה של יבוא שאמור להיות מסחרי ליבוא אישי. עקב כך, הגברנו והחמרנו את האכיפה בעניין הזה. עיכוב החבילות לא נעשה באופן אקראי".
עמילי מכס אמרו ל-ynet שהסיבה לעיכובי החבילות היא מערכת "שער עולמי" הממוחשבת של המכס, שמאפשרת לערוך בדיקות שלא נעשו בעבר. לדוגמא, מספר תעודת הזהות של יבואן הוא גם מספר העוסק מורשה שלו. אם ייבא בייבוא אישי מספר רב של פריטים שבתחום עיסוקו, אז מתבצע במערכת שער עולמי תהליך של הצלבת נתונים, והלקוח הזה 'מסומן' כמי שחשוד ביבוא מסחרי במסווה של יבוא אישי".
טיפים להימנע מהיתקלות עם המכס
1. הימנעו במידת האפשר מקנייה חוזרת על בסיס שבועי/חודשי של אותם המוצרים בכמות גדולה.
2. מומלץ לכלול בחבילות מספר סביר של פריטים למשק בית ולשימוש אישי. למשל – אם אתם חובבי עטים, היזהרו מרכישת מאות עטים בחבילה אחת – באופן שיעורר חשד במכס. יחד עם זאת, לפקיד יש שיקול דעת ויש הבנה שיש צרכנים מכורים, או אספנים.
3. שימרו על פער זמנים בין רכישות מאותו אתר: ישראלים נוהגים לקנות בעד 75 דולר ואז להזמין מיד שוב בעוד כ-75 דולר וכן הלאה, כדי להימנע מתשלום מע"מ. זה חוקי וזה בסדר, אך יש סיכוי (קטן, אך קיים) שהמכס יחשיב חבילות שישלחו באותו הזמן תחת אותו שולח כחבילה אחת ויגבה מכם את המסים מהם ניסיתם להימנע.
4. רוצים להמשיך לקנות בכמויות גדולות ובתדירות גבוהה כפי שאתם רגילים, כי אתם לא עוברים על שום חוק ואתם לא יבואנים מסחריים? יש אפשרות לשלוח למכס מכתב מקדים המסביר מדוע הזמנתם מספר גדול של מוצרים (משפחה מרובת ילדים, תחביב וכו').
5. אם יש לכם אפשרות: שילחו מראש את פירוט החבילה לחברת השילוח בארץ.
6. אם תפסו אותי מייבא כמויות גדולות ואני יבואן פרטי? קחו בחשבון שהמכס פונה לחברת השילוח כדי לבדוק את היסטוריית ההזמנות שלכם. אם הזמנתם למשל חבילות של מרצפות לבית ואתם יכולים להוכיח למכס שאתם בשיפוץ ולא יבואנים מסחריים – זה לא ייחשב יבוא מסחרי.
7. כדאי לקנות מאתרים שמאפשרים משלוח במסגרתו כל ההוצאות והמיסים משולמים מראש - מה שנקרא בשפה המקצועית DDP - כך שבמקרה שידרשו הוצאות נוספת בהליך השילוח – תהיו מכוסים.
8. מוצרים שבמילא ייעצרו במכס: כיסאות בטיחות, רחפנים, חלקי חילוף לרכב, קסדות, גריל גז נייד או מוצרי גז ניידים אחרים.
9. אם אכן מדובר בייבוא למטרות מסחר, אפילו בכמות קטנה ובאופן חד פעמי – אל תסתכנו והצהירו עליו ככזה, עיכוב במכס עלול להוביל לעלויות נוספות, מיסים מוגדלים ותשלומים נלווים.