התדמית נוצצת, האמת פחות: כשליש מעולי צרפת מובטלים
טענות להזנחה מצד המדינה, פערי שפה ואי הכרה בתעודות מקצועיות מצרפת: כך מאבדת ישראל את העלייה הציונית מצרפת. "בעיית התעסוקה היא אחד הגורמים המרכזיים לירידה החדה בכמות העולים מצרפת בשנים האחרונות"
כשליש מהעולים מצרפת אינם עובדים כלל. בקרב אלה שעובדים, חלקם נאלצים לעסוק במקצוע שאינו תחום התמחותם – כך עולה ממחקר מקיף שביצעה עמותת "קעליטה" העוסקת בסיוע לעולים חדשים מצרפת .
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
הנתונים האלה מפתיעים יחסית, על רקע התדמית של העלייה מצרפת הנחשבת לחזקה ובעלת מאפיינים סוציו-אקונומיים גבוהים. לדברי מנכ"ל העמותה, אריאל קנדל, "הבעיה הגדולה והכואבת ביותר שעימה מתמודדים העולים מצרפת היא בעיית התעסוקה, והיא אחד הגורמים המרכזיים לירידה החדה בכמות העולים מצרפת בשנים האחרונות".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- על המסילה באושוויץ: ניצול השואה חגג בר מצווה מאוחרת
- רצח 32 יהודים בצרפת: הצום שלא הכרתם
- בריטניה: נאשם כי סיפק בשר טרף - ונמצא ללא רוח חיים
לדבריו, "רבים מהעולים דוברי הצרפתית אינם מועסקים במקצוע שלהם, כישוריהם אינם באים לידי ביטוי והם אינם עובדים - או שהם עובדים בעבודות זמניות כמו טלמרקטינג וזבנים".
כיצד אפשר להסביר את שיעור האבטלה הגבוה הזה?
"ההסבר המרכזי ביותר לבעיה נעוץ בהיעדר היחס המתאים שמקבלים העולים מהמדינה. מדינת ישראל חייבת לצאת בתוכנית 'עבודה לכל עולה', וליצור תהליך קליטה מתאים ומותאם לעולי צרפת.
"תוכנית 'עבודה לכל עולה' תכשיר את העולים לשוק העבודה הישראלי, ותפרוס את האפשרויות התעסוקתיות שיש להם וההכשרות המקצועיות הקיימות. יש לספק אנשי מקצוע שילוו אותם בשנה הראשונה להגעתם ארצה, וזאת עד שישתלבו בשוק העבודה ובלי לומר להם עם הנחיתה בארץ: 'תגיע למשרד ממשלתי, שם יעזרו לך, יהיה בסדר'".
"חשוב ליזום קשר אקטיבי עם העולים", מוסיף קנדל. "לא להיות פאסיבי ולחכות שהעולים יגיעו אליך. ובעיקר – ללוות אותם כדי שיוכלו להשתלב בשוק העבודה הישראלי".
ישנם מקצועות לא מעטים שבצרפת היה קל יחסית למצוא בהם עבודה מכובדת, אך בארץ פחות. האם העולים מודעים לפער הזה? האם ישנם פתרונות למצב?
"רוב העולים מודעים לכך. עולים שעבדו בצרפת בתפקידי שיווק, הוראה או עריכת דין למשל, ועולים לארץ כאשר הם עדיין לא שולטים לגמרי בשפה העברית, מבינים כי מכשול השפה יקשה עליהם לעבוד גם בארץ במקצועות הללו. כמובן שכל עולה שמגיע לישראל מנסה לקלוט וללמוד את השפה במהירות, אך במקביל המדינה צריכה לסייע לו יותר מכפי שהיא מסייעת כיום.
"כמובן שיש גם הבדל בין עולה שמגיע מצרפת ועולה שמגיע מארה"ב. כיום, בעולם הגלובלי והמתפתח, ישנם מקומות עבודה רבים בישראל שעובדים בשפה האנגלית, ולכן עבור מי שמגיע מארה"ב השפה היא מכשול קטן יותר".
"ישראל חייבת לשנות את גישתה לעולים"
קנדל מתריע על בעיה עקרונית שרבות דובר בה, אך פחות נעשה בה: "מדינת ישראל חייבת לשנות את גישתה לעולים; לכבד את הדיפלומות, הניסיון, ההסמכה והתעודות המקצועיות שאותם רכשו בעמל ויזע בצרפת, ולאפשר לעולים לעבוד במקצוע שלהם.
"בנושא האחיות, כמוצא אחרון, הגשנו לאחרונה עתירה לבג"ץ נגד משרד הבריאות. בעתירה טענו כי משרד הבריאות פוגע בחוק יסוד חופש העיסוק, יוצר אפליה פסולה ואף מזיק למפעל העלייה -עיקרון יסוד המעוגן במגילת העצמאות. אני מקווה ומאמין כי העתירה תתקן את המצב האבסורדי הקיים כיום, כאשר אחים ואחיות עולים מצרפת נאלצים לעבור מסלול קשה ולא הגיוני בכדי לעסוק במקצוע שלהם".
מהם הפתרונות שאפשר לתת לעולים המובטלים? האם הפתרון הוא להמשיך לעבוד בצרפתית במוקדי שירות לקוחות טלפוני – או אולי להמשיך לעבוד בצרפת ולגור בישראל?
"העבודה במוקדי השירות הטלפוני נחשבת עבור העולים לעבודה זמנית, ומרביתם לא ירצו להמשיך בה לאורך זמן. גם 'עליית בואינג', כלומר - חיים ועבודה על קו ישראל-צרפת - זה פתרון זמני בלבד. צריך לזכור כי פרט לטרטור היומיומי, לחיים כאלה יש מחיר מאוד גבוה, בעיקר בפן המשפחתי, ואין הרבה אנשים שיכולים לעשות זאת לאורך זמן.
"המדינה צריכה לטפל בסוגיית התעסוקה, ולסייע לעולים למצוא את דרכם בפן התעסוקתי. אנחנו כבר העלינו הצעות לשיפור בנושא, ונשמח לסייע למדינה ככל שנוכל".
יותר יקר פה מאשר בפריז
יוקר המחיה בישראל הוא בעיה לא רק של הישראלים הוותיקים, אלא גם של העולים החדשים. אותו שקל בפריז מאפשר לקנות יותר מוצרים מאשר בת"א. גם למחירי הדיור יש השפעה עצומה על ההחלטה לעלות לארץ, וקנדל מסביר כי "יוקר המחיה בארץ הוא שיקול משמעותי מאוד בפני העולים מצרפת. הם מבינים שמצבם הכלכלי בישראל יהיה קשה משמעותית ממצבם בצרפת.
"צריך לזכור שישראל יקרה לעומת צרפת כמעט בכל פרמטר: עלות המזון, התחבורה, הדיור, השכירות החודשית ועוד. בנוסף, צרפת היא מדינת רווחה, מהמתקדמות בעולם בהיבט זה, ולכן מספקת לאזרחיה שירותים רבים שאין בישראל. אבל, ואת זה נוטים לפעמים לשכוח, העלייה מצרפת היא עלייה ציונית מאוד, ומדובר בעולים שיש להם מוטיבציה גדולה לתרום לישראל, לעבוד בה ולפתח אותה. הרצון העז שלהם לעלות לישראל ולהגשים את עצמם פה, במדינה שנחשבת בעיניהם למקומו הטבעי של העם היהודי, מנצח כל שיקול אחר, והם נכונים להתמודד עם כל הקשיים שיגיעו בדרך – כולל יוקר המחיה".