מועצת יש"ע: החילו את חוק השקיות בשטחים
במועצת יש"ע טוענים לאי שיוויון חוקתי: "לא ייתכן שחוקי איכות הסביבה לא יחולו באזור שהוא רגיש לזיהומים סביבתיים". גם במערכת הפוליטית לא נשארו אדישים: "האם השקית בתל אביב שווה יותר מהשקית בעפרה?"
חוק השקיות כצעד ראשון לסיפוח? לאחר שפרסמנו אתמול (ב') כי חוק השקיות אינו חל בשטחי יהודה ושומרון, דורשים כעת בהתנחלויות ובמועצת יש"ע להחיל בשטחים את החוק, וכן את הריבונות הישראלית.
האם אפשר לקבל החזר כספי על שקיות?
לשלם או לא לשלם? הישראלים מתרגלים לחוק
חוק השקיות: בלגן הסלים הרב פעמיים
מקס סטוק גבתה על שקיות והתחרטה
בעקבות פנייה של "הפורום המשפטי לישראל ציונית ודמוקרטית" בעניין, הודו במשרד לאיכות הסביבה כי לא נחתם צו אלוף להחלת חוק השקיות באזורי ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, ולכן חובות החוק אינן חלות על הקמעונאים באזור. עוד מסרו במשרד, כי הנושא יטופל בשיתוף המנהל האזרחי.
בעקבות הפרסום, נשמעו ברשתות החברתיות קריאות של תושבי יהודה ושומרון להחלת החוק ולהחלת הריבונות בכלל בשטחים, בטענה כי אין שום סיבה להפרדה. גם במועצת יש"ע טענו כי לא ייתכן שלא נעשו ההתאמות הנדרשות להחלת החוק על פי צו אלוף.
"לא ייתכן שחוקי איכות הסביבה לא יחולו באזור שהוא רגיש לזיהומים סביבתיים, ואשר סובל מחוסר שוויון חוקתי חריף בתחום", אמרו במועצת יש"ע, "לצערנו, חוק השקיות הוא רק דוגמא קטנה לחוסר השוויון בחוק הישראלי בין תושבי יהודה ושומרון לשאר חלקי הארץ.
"מדינת ישראל שולטת על אזור יהודה ושומרון כבר חמישים שנה, רק החלת ריבונות על ההתיישבות הישראלית ועל ההתיישבות תפתור בעיות חקיקה אלו, ותייצר חוקים אחידים לכל אזרחי המדינה".
סמוטריץ': החוק רע, אבל חייב לחול גם ביהודה ושומרון
גם במערכת הפוליטית לא נשארו אדישים, וטענו כי החלת החוק עשויה להיות פריצת דרך לריבונות ישראלית מלאה בשטחים. יו"ר שדולת א"י, ח"כ יואב קיש (הליכוד) אמר: "סוגיית השקיות רק מחזקת את הצורך בהחלת הריבונות ביהודה ושומרון. האם השקית בתל אביב שווה יותר מהשקית בעפרה? כשמקדמים את איכות הסביבה, לא עוצרים בקו הירוק".
יו״ר שדולת א"י, ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) אמר כי "הנקודה איננה חוק השקיות, הנקודה היא נורמליזציה, העניין הוא ריבונות. חוק השקיות הוא חוק רע, אבל אחרי שהוא חוקק בתוך הקו הירוק הוא חייב לחול גם ביהודה ושומרון כמו כל חוק אחר.
נחי אייל, מנכ"ל הפורום המשפטי אשר שלח את המכתב, אמר: "החוק ראוי, אבל חייב להיות מוחל על התושבים בצורה חוקית. גם לתושבי יו"ש מגיעה חקיקה הולמת שתגן על הסביבה בה הם חיים לטובתם ולטובת הדורות הבאים. חקיקה זו צריכה לייצג את מדיניות ממשלת ישראל שהיא זו ששולטת במקום, ללא תלות בגורמים צבאיים ובלי להמתין בתור לסדרי עדיפויות של היועמ"ש של המנהל האזרחי".
רמי לוי ימשיך לגבות - ויתרום את הכסף להתיישבות
גם התושבים בהתנחלויות לא ידעו על הלקונה בחוק, ואתמול החלו לתלות שלטים בחנויות המכולת בכדי ליידע את האזרחים בעניין. שקד, תושב אריאל, אף פנה לרשתות השיווק בעניין, אך לטענתו לא קיבל תשובות ברורות.
ביהודה ושומרון יש סניפים של רשתות רבות, אשר ב-1 בינואר החלו לגבות 10 אגורות עבור כל שקית. כרגע השאלה היא מה עושים עם הכסף שנגבה עד כה, והאם הרשתות יכולות להמשיך ולחייב את הלקוחות.
רמי לוי טען כי לא ידע על המצב החוקי, ומסר כי ימשיך לגבות את הכסף עבור השקיות ויתרום את הכסף למפעל ההתיישבות. מנגד ברשתות האחרות עדיין מחכים להבהרה של המשרד לאיכות הסביבה.
לפי המשרד לאיכות הסביבה, מותר לכל גוף לגבות כסף על שקיות, זה חוקי. יחד עם זאת, אם נאמר ללקוחות שהגבייה היא בעקבות החוק, בעוד שבפועל הרשת אינה מחוייבת לגבות כסף - זו עלולה להיות הטעיה, ובמקרה כזה ניתן להגיש תלונה לרשות להגנת הצרכן.