שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ליאוניד פדרול

ההקפה השמינית: פרויקט ynet לשמחת תורה

את שבע ההקפות המסורתיות כולם מכירים. אנו גאים לצרף להן את ההקפה השמינית - הקפת השירים שיצאו בשנה האחרונה (2015): יוצרים ותיקים וחדשים במוזיקה היהודית מציגים את הבחירה שלהם. קבלו את היבול החדש המצטרף לרפרטואר המוכר בבית הכנסת - וגם את רשימת השירים ששום שמחת תורה לא שלמה בלעדיהם

מתחילים מהסוף...

 

<< רשימת השירים הבלתי נגמרת להקפות - גירסה להדפסה  >>

 

עוד בערוץ היהדות:

 

יוחאי בן אב"י: הלהיט "כנפי רוח"

לחן ועיבוד טובים הם כאלה שנותנים למילים את הביטוי המוסיקלי הנכון ביותר. כשהרב קוק ישב מול מחברתו וכתב "בן אדם, עלה למעלה", הוא קרוב לוודאי לא חשב שיבוא יום ואביגיל עוזיאל-עמר תלחין את המילים, וביני לנדאו ישיר אותם עם קבוצת תלמידים מ"הישיבה לצעירים".

 

 

הקול המיוחד של ביני לנדאו עם הפשטות הקולית של הנערים, גורם למאזין לרצות לגדל "כנפי רוח" ולעלות למעלה. אמנם יש רק שבעה תווים ויש רק שבע הקפות, אבל "ההקפה השמינית" היא מעין "התו השמיני" שמחזיר אותנו להתחלה - אבל בדרגה גבוהה יותר.

 

אז לפני שאנחנו חוזרים לשגרה, וכאילו מתחילים שוב מחדש - נזכור שאנחנו במקום גבוה יותר מזה שהיינו בו בשנה שעברה. נאמין בעצמנו, וניתן לעצמנו את הכוח לעלות למעלה.

 

אודי דוידי: אווירה של "אורות גבוהים"

משהו מיוחד יש בהקפות השניות האלו. אנחנו יוצאים לרחובות עם ספרי התורה, ופתאום השמחה שהייתה בתוך בית הכנסת פורצת לרחובות. הרחובות מתמלאים ב"אורות גבוהים". אופטימיות ורוח טובה ממלאים את האוויר. 

 

 

כשחשבתי על האווירה המיוחדת של ההקפות השניות, התנגן בראשי השיר "אורות גבוהים ברחובות שלנו, ימים מאושרים באים עלינו, באמונה שלמה, לתת מכל הלב באהבה".

 

עוזיה צדוק: דווקא היום, "ירושלים"

עם ישראל עובר תקופה לא פשוטה מבחינה בטחונית - במדינת ישראל בכלל ובעיר ירושלים בפרט. חדשות לבקרים אנחנו שומעים על אסונות שהמתרחשים סביבנו, משפחות שנהרסות, חיים שנגדעים באיבם וילדים קטנים שנפגעים.  

 

 

בכל פעם שאני שומע על מקרה שכזה, אני לא יכול שלא להיזכר במילות השיר ״ירושלים״ מתוך האלבום הראשון שלי שיצא השנה. הן כל כך אקטואליות למצב שלנו, ונדמה שנכתבו במיוחד בכדי לחזק אותנו בתקופה הקשה הזו.

 

איציק דדיה: "סגולה" – תשירו וראו ישועות

הזמר אוהד מושקוביץ הוציא בקיץ האחרון אלבום חדש, חמישי במספר. מבין כל הרצועות הנפלאות שבו, התחברתי ליצירה "סגולה" בלחנו של הגדול מכולם, יוסי גרין.  

 

 

רבי חיים מוולאזין, מגדולי תלמידיו של הגאון מווילנה, כתב את המילים, וכל יהודי הזקוק לישועה בעניין מסוים, מוזמן לומר אותה ולראות ישועות. מדובר ברצועה מוזיקלית מרגשת ומלאת עומק. זה שיר השנה שלי, שראוי להיכנס להקפה השמינית של כולנו.

 

חגית כפיר: שיר נחמה

"ברגע קטון עזבתיך וברחמים גדולים אקבצך..." מילות הנחמה מספר ישעיהו חדרו ללבי. שמתי לב שלחנים שנכתבו לפסוקים הללו עצובים ומדגישים את הפרידה, את העזיבה - נטישה.  

 

 

כשהלחנתי את המילים היה חשוב לי שדווקא החסד, הפגישה המחודשת, היא שתבוא לידי ביטוי. הבית השני שהוספתי מדגיש את האיחוד השלם: "ובחסד עולם נתחדש, לא אסתיר פניי ממך, ובחסד עולם נתקדש אמר גואלך ה'".

 

שמחת החתונה, בניית בית בישראל, היא השמחה האולטימטיבית שבונה אותנו כיחידים, כקהילה וכעם. דווקא בימים אלה כשאנחנו זקוקים לרוך, לחמלה ולתקווה - אני מקווה שתשאבו נחמה ושמחה.

 

ינון טייב: "עושה שלום" בקצב רגאיי

אחרי שהמלכנו את המלך בראש השנה, ונכנענו לפניו ביום הכיפורים - השם עושה לנו סוכת שלום. השיר "עושה שלום" מכניס אותנו לאווירת השלום בין האדם לעצמו ולבוראו, באווירה שמֵחה, ובקצב רגאיי יהודי משובח. 

 

 

רוחמה בן יוסף: בהקפה השמינית – "בואי ונרקוד"

נשים שמחות מביאות גאולה. גאולה במישורים הכי פרטיים, כשאת מרגישה שאת במקום הנכון לך, מכה שורשים צומחת ומצמיחה, וזה מתרחב במעגלים - עד לגאולה לעולם כולו.

 

 

להקפה השמינית בחרתי את "בואי ונרקוד" - דואט עם דין דין אביב. סוכות, החג שהסתיים זה עתה, הוא חג שכולו שמחה, שמהותו היא חיבור בין שמים לארץ, כאשר המצווה הכי חשובה היא פשוט לשבת בסוכה. כל כולי, מי שאני, הגוף הנפש הנשמה - הכל בתוך הסוכה הקדושה. האכילה והשתייה, הפשוטות והגשמיות, כולן במעלה גבוהה יותר כשהן נעשות בסוכה.

 

השיר מדבר על האש שיש בכל אישה; אש פנימית שגורמת לנוע, לחבר, להתחדש, ואני מברכת את את כל נשות העולם שנרבה בשמחה בחג וכל השנה. נרקוד, נשיר, ננוע ונחבר עולמות.

 

יעקב שוואקי: I CAN BE

שמחת תורה הוא זמן של אחדות בעם ישראל, אבל אל לנו לשכוח את האנשים שחשך עליהם עולמם. לקראת שמחת תורה בחרתי בשיר שמעביר מסר ברור לכל ילד או ילדה, שהם יכולים להיות כל דבר, ולא משנה מהם האתגרים שבפניהם.

 

 

את השיר הזה אני מקדיש לילדי "The Special Children’s Center" – מרכז לילדים עם צרכים מיוחדים, ולכל הילדים ברחבי העולם/ כל אחד מכם יקר, וכל אחד יכול להיות מה שרק ירצה.

 

מתי שריקי: עכשיו מה? "אור חדש"

שמחת תורה שלי זה חג מפתיע. לפעמים אני קופץ למעגלי הריקודים וטובע עמוק בתוך השמחה, ולפעמים אני עומד מבחוץ, מתבונן ומתמלא רק מהקולות והצלילים.  

 

 

אבל כל שנה מחדש אני נותר עם השאלה "עכשיו מה?" רקדנו, שמחנו, החזרנו את הספרים לארון, הדלת נסגרה. חייב להיות יותר, חייב להיות משהו מעבר. אז בחרתי את השיר "אור חדש" שמדבר על הכמיהה הזאת לאור הגדול שמעבר, מעבר לכל השמחות, ומעבר לכל הדמעות.

 

ישי לפידות: "אשרינו" שיש לנו חתן כזה

במהלך שמחת בית פרמישלאן, נחשפתי לניגון המרגש "אשרינו" שליווה את ריקוד המצווה (מצווה טאנץ) של האדמו"ר והחתן. בירור קצר העלה שהניגון הינו מבית היוצר של חסידות חב"ד.

 

 

לפני מספר ימים גייסתי את חברי מועצת השירה היהודית, יחד עם זמר הבית של חסידות פרמישלאן אבריימי רוט, ולקראת חגיגות ה"הקהל" שנערכו במוצאי השביעית - השקנו עם המפיק יוחאי כפיר את הסינגל החדש, שהוא ההקפה השמינית האולטימיטיבית.

 

אילנה עדני: "אייכה"? הנני

בשמחת תורה מתחילים מ"בראשית", הפרשה שבה שואל ה' את האדם: "איכה". הבן איש חי אומר כי "איכה" הם ראשי תיבות: אני השם יודע כל הנסתרות.

 

 

ביום כיפור מכים "על חטא שחטאנו" בבושה גדולה. על כל הנסתרות שרק הוא יודע. ובשמחת תורה, שנייה לפני החתימה הסופית, אנו שרים, רוקדים ושמחים שניתנה לנו האפשרות להתחיל מבראשית.

 

השם מצפה מאתנו ליטול אחריות על חיינו, ולהתמודד עם הקשיים הנמצאים בדרך ה'. לא לאכול מעץ הדעת, כי אם מעץ האמונה, כפי שאומר הרב ישי אביעזר.

 

באלבומי החדש שיצא ממש לפני כחודש, אני מבצעת את השיר "אייכה" שכתב והלחין שולי רנד. השיר מביע התמודדות יום-יומית שלי ושל אלפי מאמינים בדרך ה'. כולי תקווה ותפילה שכאשר ישאל אותי בורא העולם, "אייכה" - אוכל לענות בשמחה: "הנני".

 

אבריימי רוט: "ובאו כולם" - הכי מתאים

המילים מדברות בעד עצמן, ומתאימות לחגיגות שמחת התורה - "נעשה ונשמע". באיחול שיתקיימו בנו המילים הללו, ושנזכה לשים את כל המחלוקות בצד, ונחזור להיות "כאחד".

 

 

עמירן דביר: מכיר טובה עם "נודה לך"

אחד הדברים החשובים והבסיסיים שצריך אדם לעשות, זה להודות על מה שקיבל. אנחנו שוכחים לפעמים להודות ביום-יום על הדברים הכי פשוטים - בריאות, פרנסה, משפחה.  

 

 

את השיר "נודה לך" הלחנתי כדי להזכיר לעצמי לא לשכוח כל יום להודות לאלוקים על מה שנתן לי. מה גם שכאשר מודים לנותן, יש לו מוטיבציה גדולה יותר להמשיך ולתת.

 

אוהד מושקוביץ: "ותערב" – יצירת מופת

בשנה האחרונה הוציא הנגיד ר' שלמה יהודה רכניץ מלוס-אנג'לס אלבום עם שירים מלחניו. השיר שללא ספק בולט מעל כולם הוא "ותערב" בביצוע מרדכי בן דוד ומוטי שטיינמץ. מדובר בעיניי ביצירת מופת. 

 

 

אבי ברק: "בואי כלה", שיר לתורה

נהוג שכאשר כלה מגיעה לחופה, החתן מקיף אותה שלוש פעמים. בשמחת תורה אנו מקיפים את הבמה שבע הקפות, כי התורה היא הכלה. מלאכי "שירת המלאכים" ישירו בהקפה השמינית לכבוד התורה.

 

 

נפתלי הרשטיק: "אבינו מלכנו", סגירת מעגל

בשמחת תורה אנחנו סוגרים את המעגל המופלא של הימים הנוראים. הריקוד עם ספר התורה הוא ההשלמה של בקשת הסליחה בחודש אלול ובימים הנוראים. 

 

 

אחד הלחנים המצמררים של הימים הנוראים הוא זה של מקס ינובסקי ל"אבינו מלכנו". בשנה האחרונה הקלטתי עם נכדי, שלמה זיכל, ביצוע ייחודי ללחן המרגש. יש משהו ייחודי ושונה כאשר שיר פופולרי מושר בתמימות של ילד עם עומקים, הבנה ורגש.

 

יוסף חיים שוואקי: מה יותר מתאים מ"תורה"?

השיר "תורה" (מתוך אלבומי החדש "הכל לטובה") מדבר על מהות השמחה בעולם היהודי, ומקורו במדרש (אליה רבה) שאומר: "אמר הקב"ה לישראל, מה שמחה יש לו לאדם, אלא בדברי תורה בלבד".

 

 

המסר הנצחי הזה מתנגן במקצב רוק, סוחף, מרקיד, קליט ועושה הרבה שמח. מה יותר מתאים מזה להקפות בשמחת תורה? נאחל לכם הגולשים חג שמח, ונזכור תמיד - להיות רק בשמחה כי "הכל לטובה". 

 


לחצו - והיכנסו: מיטב הקלאסיקה החסידית ששום שמחת תורה לא שלמה בלעדיה

  

"הושיעה את עמך, וברך את נחלתך" הוא מסוג השירים שיכולים למלא הקפה שלמה רק משום שאף אחד לא ממש יודע איפה לעצור, וכך מושר השיר מדור לדור, ואנחנו זורמים עם הקצב ועם אברכי ואורחי ישיבת "הר המור", שייתכן ועדיין רוקדים את הפסוק עד עצם היום הזה.

 

 

עוד ברפרטואר: מה אהבתי תורתך, טוב לי תורת פיך, כי מציון תצא תורה, וטהר לבנו (או: הקב"ה אנחנו אוהבים אותך), אמת אתה הוא ראשון, מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד, אמת מה נהדר (מראה כהן), כיצד מרקדין, אור זרוע לצדיק, אחת שאלתי מאת השם, שישו את ירושלים גילו בה, עוצו עיצה ותופר, השיבנו השם אליך ונשובה, ותן בנו יצר טוב, וקרב פזורינו מבין הגויים, ברוך הגבר, עורה כבודי, מקימי מעפר דל, דוד מלך ישראל חי וקיים, הנה אנוכי שולח לכם את אליהו הנביא, צווה ישועות יעקב, אשרי יושבי ביתך, אלי אתה ואודך, ימים על ימי מלך תוסיף, חמול על מעשיך, ושמחת בחגיך (באינספור לחנים), הרחמן הוא ישלח לנו את אליהו הנביא (גם הוא מולחן לרבבותיו), הרחמן הוא יקים לנו את סוכת דוד הנופלת, אור זרוע לצדיק, עושה שלום במרומיו - וכל העולם כולו גשר צר מאוד.

 

 

 


לחצו - והיכנסו: מיטב הקלאסיקה המזרחית ששום שמחת תורה לא שלמה בלעדיה

 

כש"ישמח משה במתנת חלקו" פוגש את "אשורר שירה לכבוד התורה", ושניהם גם יחד פוגשים את אחד מגדולי הפייטנים בני זמננו, הרב חיים לוק - יש חגיגה. אבל גם סתם כך בבית הכנסת, תשמחו לסלסל אותם עם ספרי התורה.

 

 

ועוד בארסנל: אל אליהו, שמחו ושמחו בשמחת התורה, יה אל אדיר ונורא, תורת אמת נתן לנו, תנו כבוד לתורה, נורא במרום, יום שמחה לישראל, שמחו אהובים, יא אל שא, אנא ואנא, הללויה הללו עבדי השם, צורי גואלי יה, ארוממך לכבוד שמך, א-ב (אמירת אותיות על פי הקבלה – מיוחס לבן איש חי, כאן בביצור ניצן חן רזאל והאשכנזים), אלי אלי למה, איומה קומי התנערי - וגם אנא ואנא הושיעה נא. 

 


היכנסו - וקבלו את ההקפה שעושה כבוד למוזיקה החסידית ממזרח (אירופה) ועד צפון (אמריקה), אך מושרת גם בבתי הכנסת של עדות צפון (אפריקה)

 

הרבי מלובביץ' תרם את חלקו לשמחת התורה, כששר את הניגון שחיבר אביו, רבי לוי יצחק שניאורסון, וזכה לכינוי "ניגון ההקפות".

 

 

עוד ברשימה: על ידי ניגונים, עוד יישמע בהרי יהודה, לבנימין אמר, שמח תשמח רעים אהובים, פתחו שערים ויבוא גוי צדיק, עוז והדר לבושה (או בגרסת הנוער: עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה), מהרה השם אלוהינו, ירושלים אורו של עולם, ונשגב השם לבדו ביום ההוא, הוא יגאל אותנו בקרוב, זכרני נא וחזקני נא, רחמנא דעני, כי לא ייטוש השם עמו, וידעו כי אתה שמך השם בכל הארץ, שמחם בבניין שלם, ותגביה קרננו למעלה, אשריכם תלמידי חכמים, וכל אשר יעשה יצליח, לך אתן את הארץ הזאת, שומר ישראל, כשם שאני רוקד כנגדך, סימן טוב ומזל טוב יהא לנו, יהי החודש הזה (בשלל מנגינות), יערב נא שיחי עליך, שמחנו השם אלוקינו, אשרי מי שעמלו בתורה, והיו למשיסה שוסייך, וקווי השם יחליפו כוח, ואנחנו עמך וצאן מרעיתך נודה לך לעולם, כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא, ופדויי השם ישובון, לב טהור ברא לי אלוהים, הכל יודוך, כי אתה הוא מלך מלכי המלכים, ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך, אנחנו מאמינים בני מאמינים, יודו להשם חסדו ונפלאותיו לבני אדם, הודו להשם כי טוב, ובא לציון גואל, כי נחם השם ציון, ועל ידי זה יושפע שפע רב, ויידע כל פעול ("מלך מלך"), איש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק, אין שום ייאוש בעולם כלל, ועננו בורא עולם במידת הרחמים, משה אמת ותורתו אמת, מי ייתן לי אבר כיונה, זה השם קיווינו לו, והתענג על השם, וכולם מקבלים עליהם עול מלכות שמים, ברוך אלוהינו, הוא יפתח לבנו בתורתו, וייתן לך אלוקים מטל השמים, וברית אבות לבנים תזכור, ברכה והצלחה, נגיל ונשיש וגם  אין עוד מלבדו.

 


לחצו - והיכנסו: אם אין לכם ספר תורה בידיים, תוכלו לתת בכפיים

 

פותחים עם "ה' מלך ה' המלך ה' ימלוך לעולם ועד", וממשיכים לעשות שמח עם "חביבי, יה חביבי" הפופולארי, שמושר בכל אירוע (ולא רק בבתי הכנסת של עדות המזרח) - כאן בביצוע מעניין ורב-גוני של שי גבסו וקובי אוז.

 

 

ועוד בז'אנר המזרחי והים-תיכוני לצהלוליו: לכבוד חמדת לבבי, ישמח חתני, חננו יה חננו בזכות משה רבינו (פיוט המיוחס לבן איש חי, ומושר בקהילת יהודי עיראק), אנא בחסדך, אל תירא ישראל, נגילה הללויה נגילה, כי להשם המלוכה ומושל בגויים, מי שמאמין לא מפחד (לא יכולנו להתאפק), מזמור לדוד הבו להשם בני אלים, עת דודים כלה, שלום לבן דודי, ברכנו ה' אלוהינו וברך את שנתנו, יגל יעקב ישמח ישראל, הללויה הללו עבדי השם - וכי בשמחה תצאון ובשלום תובלון.

 

 


היכנסו, כי לרבי שלמה קרליבך מגיעה הקפה משלו (אחרי הכל, הוא כבר קיבל כמה בתי כנסת).

 

אהרן רזאל וקובי אפללו עם "אשא עיניי אל ההרים, מאין יבוא עזרי". הכינו את הדגלים! (דגלי שמחת תורה, כמובן).

 

 

עוד פנינים מהרבי המרקד: אין כאלוהינו, יחד יחד, אתה בחרתנו מכל העמים, ויאתיו כל לעבדך, בגלל אבות, ובאו האובדים, שמחה לארצך, צמאה נפשי, שומרים הפקד, עם ישראל חי, ניגון קראקוב, טוב להודות להשם, כי בא מועד, לא תבושי, ממקומך מלכנו תופיע, דוד מלך ישראל - ואשר ברא ששון ושמחה.

 


היכנסו: המוזיקה היהודית נמצאת במגמת עלייה והתפתחות מתמדת, וכוללת את כל מה שהוא לא הלחנת פסוקים למקצב הפופ, הרוק, הסווינג ודומיהם.

 

אם כבר יצאנו מסוכות ישר להקפות ולמוזיקה היהודית אלטרנטיבית - אי אפשר בלי "אתה קדוש" של עדי רן, שיר הנושא של הסרט "אושפיזין". 

 

 

עוד מקפיצים על הגבעות: הגיע זמן הגאולה, נעלה לבית המקדש (במקור של יהודה גלאנץ). אהבת ישראל בנשמה, תחשוב טוב יהיה טוב, איזה טוב השם, יהא רעוא קדמך, אנא עבדא דקודשא בריך-הוא, שיר המעלות אשא עיניי אל ההרים, אשריכם ישראל, ייבנה המקדש, למען יזמרך כבוד (הודו), וגם ובכן צדיקים.

 

 


היכנסו: אחרי שקפצנו והזענו, זה הזמן למעגל שכולו שירי דבקות ואמונה.

 

יש קונה עולמו בשעה אחת - ויש שעושה את זה בשיר אחד. יונתן רזאל עשה את זה עם כמה שירים, אבל האחרון שבהם, "קטונתי" - הוא להיט שיש לו כבר ריקוד עם! (בחיי, במו עיניי ראיתי).

 

 

עוד במעגל (ובביצועים שונים כמעט לכל שיר): תהא השעה הזאת, טוב להודות, ועתה בנים שירו למלך, מכניסי רחמים, תניא, אדרבא, למה נקרא מוריה, מהרה השם אלוהינו, קול ברמה נשמע, אחינו כל בית ישראל, וזכיני לגדל, ישימך אלוהים כאפרים וכמנשה, ארומימך השם כי דיליתני, רבונו של עולם, מה אשיב להשם, כאייל תערוג על אפיקי מים, אין ערוך לך השם אלוהינו, התנערי מעפר קומי, ועתה כתבו לכם (תורה הקדושה), רחם, פיה פתחה בחוכמה, כה אמר השם זכרתי לך חסד נעורייך, למען אחי ורעיי, ואני בחסדך בטחתי, חסד ואמת נפגשו, שירת העשבים, אלוהים צבאות שוב נא, אני מאמין - וכמובן (חוזרים לקצב): לשנה הבאה בירושלים הבנויה.

 

 


פורסם לראשונה 04/10/2015 09:34

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: YoniFdi
מציע לכם משהו קצת אחר. יעקב שוואקי
צילום: YoniFdi
מומלצים