שתף קטע נבחר
 

פישר מנווט את המשבר? המשבר מנווט אותו

פישר הוריד את הריבית פעמיים, אבל רק לפני חודשיים הוא העלה אותה. מדיניות הריבית שלו מתמודדת עם המשבר בשיטת הניסוי והטעיה ומראה שלא חזה את הנולד. וכיצד הוא הצליח לשמור על הבנקים? על חשבוננו, כמובן

החלטת נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להוריד את הריבית, גררה תגובות נלהבות, רפלקסיביות, של הארגונים הכלכליים, אלה שתומכים בהורדת ריבית תמיד. אבל הפעם הם אינם לבד. בשבועות האחרונים נולד קונצנזוס חמים סביב הנגיד. "פישר מגלה מנהיגות, נחישות ואחריות", "הוא יודע איך לנווט את ישראל בזמן משבר", "משרה יציבות על המשק", הצהירו לאחרונה יותר מפוליטיקאי אחד ויותר מפרשן כלכלי אחד. אפילו טוקביסטים באינטרנט החלו לפרגן לו.

 

האם פישר באמת מנווט את המשבר? האם הוא משפיע עליו בכלל? האם הוא צועד בכיוון מסויים, או שהוא (כמו לא מעט מנהיגים אחרים בארץ ובעולם) נגרר אחרי האירועים ושולף תגובות מהמותן בשיטת הניסוי והטעיה?

 

פישר והריבית: סיפור בזיג-זג

מדיניות הריבית של פישר בחודשים האחרונים היא זיג-זג: הריבית לחודש אוגוסט עלתה ב-0.25%, וכך גם הריבית לספטמבר; ריבית אוקטובר נשארה ללא שינוי; ב-8 לאוקטובר הוריד פישר את הריבית בפתאומיות ב-0.5%, והיום הוא הוריד אותה שוב.

 

פישר נימק את ההעלאה בקיץ בחשש מהתפרצות אינפלציונית במשק, ואילו כעת הוא מנמק את ההורדה במשבר הכלכלי. פישר, כמו מרבית הכלכלנים בעולם, לא השכיל לחזות את המשבר הפיננסי, גם כש"הכתובת הייתה על הקיר", כשפאני מיי כבר הולאמה והמצב הכלכלי בארה"ב היה בכי רע. גם התגובה שלו לאינפלציה הייתה מאוחרת - עליית המחירים פוגעת בצרכן הישראלי מזה קרוב לשנה, בניגוד גמור לתחזיות שעליהן התבסס בנק ישראל.

 

נגרר, לא יוזם

פישר מגיב היטב למשברים של אתמול, ואינו יודע להיערך למשברים של מחר, למרות צי החזאים שהוא מעסיק. אם הורדת ריבית יכולה לסייע אפילו במעט לבלימת את המשבר הכלכלי, הרי שפישר חיבל בקרב הבלימה כשגילה קוצר ראות והעלה את הריבית בקיץ.

 

האם שינוי כיוון הריבית הוא בכלל יוזמה של פישר? יום אחרי הורדת הריבית בישראל, בערב יום הכיפורים, הורידו כמעט כל נגידי הבנקים המרכזיים בעולם את הריבית, רובם ב-0.5%. פישר טען אחר כך שלא היה מתואם אתם. האם נגידי בנקים מרכזיים ניחנים ביכולת טלפאטית, האם כולם החליטו להוריד ריבית בעקבות הגאון מירושלים? או שפישר נאלץ לומר שלא היה מתואם אתם כדי לא לחשוף את התיאום המוקדם ביניהם? 

 

מה שומר על יציבות המשק?

פישר, כמו שר האוצר בר-און, וראש הממשלה אולמרט, גאה בפגיעה השולית של המשבר על ישראל. "המדיניות השמרנית שלנו הוכיחה את עצמה", אומרים כל השלושה שוב ושוב, במלים כאלה ואחרות, וכך גם מי שהתווה את המדיניות הזאת - שר האוצר לשעבר וראש האופוזיציה בהווה, בנימין נתניהו. 

 

זחיחותם של הקברניטים מוצדקת רק באופן חלקי: הבורסה בת"א צונחת כמעט כמו אחיותיה בחו"ל - והייתרון הקל שלה הוא בעיקר בזכות הפסקת פעילותה בחגים. ואילו החלק הכואב באמת של המשבר - מיתון ואבטלה - מתחיל להיראות גם במשק הישראלי. אבל מאות בנקים בעולם קורסים, בזמן שהבנקים הישראליים אינם נמצאים בסכנה. 

 

מה סוד כוחם של בנק הפועלים ובנק לאומי? מבחינה סטטיסטית, הסיכוי של מדינה קטנה "לזכות" בקריסת בנק הוא נמוך יחסית. למרות הכל, רק אחוז קטן מהבנקים בארה"ב קרס. אבל באיסלנד הקטנה קרסו כל הבנקים. מדוע זה לא קרה כאן?

 

הבנקים יציבים על חשבוננו, ופישר בעדם

ניתוח רווחיהם העצומים של הבנקים בישראל מראה בעקביות: מקור ההכנסה הגדול והיציב ביותר שלהם הוא הלקוחות הפרטיים. מן המפורסמות הוא שהבנקים הישראלים הם מאלופי העולם המערבי בגביית עמלות וריביות. גם מדיניות המשכנתאות שלהם דורסנית. הלקוחות העסקיים הגדולים של הבנקים, ה"טייקונים", פוגעים ביציבותם, אבל לבנקים יש מלאי מזומנים אדיר שנאגר במשך שנים על גבה של ציפורה מחדרה.

 

עמלות הבנקים, כוחם המופרז ושאלת התיאום ביניהם מעוררת סערה ציבורית מתמדת. סטנלי פישר מתנגד בעקביות, מזה שנים, לחקיקה שתגביל את צעדיהם.  הוא נתן גיבוי מלא למפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, שקבר את המאבק נגד העמלות ב"רפורמה" האחרונה. כאשר המערכת הפוליטית החלה לדרוש להגביל את העמלות, הבנקים טענו שהורדת העמלות תגרום להם הפסדים "ולפגוע ביציבותם". הציבור הגיב בזעם ובלעג, אבל סטנלי פישר קיבל את עמדתם.

 

פישר בעל החלומות

האם נגיד בנק ישראל בכל זאת חזה את הנולד? האם פישר, כיוסף בעל החלומות בשעתו, התעקש לתת לבנקים לאגור כסף בשנים הטובות, כדי שלא יקרסו יחד אתנו בעת משבר? האם הנגיד, שניצח על הפרטת הבנקים בישראל שנים ספורות לפני שהעולם חזר להלאים אותם, שהעלה את הריבית חודש וחצי לפני שהעולם כולו הוריד אותה, חזה את המשבר הנוכחי? או שפישר פשוט התייצב להגנת הקפיטליזם החזירי של הבנקים מתוך הרגל, נוחות ורפלקס אידיאולוגי של מי שהסתופף כל חייו בלב השמנת העולמית? אני מהמר באופציה השניה. אבל רק לסטנלי פישר הפתרונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר: השמרנות משתלמת. לבנקים, לפחות
צילום: גיא אסייג
מומלצים