שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: ויז'ואל פוטוס

בקרוב: איסור גורף על השקיית גינות כל השנה

רשות המים תאסור להשקות גינות ודשאים בבתים פרטיים וגינות ציבוריות ופארקים כל השנה - לא רק בחורף. המטרה: הפחתה של 100 מיליון מ"ק מהצריכה העירונית כמו ההפחתה לחקלאים. ח"כ פינס: ראשי ערים בזבזנים צריכים להענש כמו עבריינים פליליים

בקרוב תאסור רשות המים באופן גורף השקייה של גינות ודשאים, גם בפארקים ציבוריים וגם בבתים פרטיים, במשך כל השנה - ולא רק בחודשי החורף כפי שהיה עד כה. מנהל רשות המים, פרופ' אורי שני, הודיע היום (ד') לוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, כי הוא נאלץ להטיל את האיסור הגורף בשל מצבו הקשה של משק המים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר פינס ונציג החברה להגנת הטבע אמרו בתגובה כי האיסור חסר ערך ללא יכולת לאכוף אותו וללא ענישה מרתיעה. השאלה שנותרה פתוחה בהקשר זה היא כיצד תוכל רשות המים למנוע מאזרחים שהשקיעו כספים רבים בטיפוח גינות מלהמשיך ולהשקות אותן - גם תחת איום של קנסות.

 

"אפשר שיהיה גרוע יותר"

בדיון בכנסת אמר שני כי חודש ינואר היה היבש ביותר שידעה ישראל, ומשק המים במשבר שלא היה כמותו מזה 80 שנה, עם פער חסר תקדים בין היצע מקורות המים הזמינים והביקושים. "אני לא יכול להגיד שלא יהיה יותר גרוע", הוסיף שני.  

 

עוד על המים שלנו:

 

פתרונות למשבר המים?

 

שני אמר כי הרשות פועלת, בשיתוף עם חברת "מקורות", כדי "למצוץ" כל כמות מים נוספת שניתן לקחת מהמקורות הקיימים מבלי לפגוע בכנרת ובמי התהום. הוא ציין כי הרשות תפעיל להוריד את צריכת המים העירונית - המרכיב העיקרי במשק המים - ל-680 מיליון מ"ק, לאחר שבשנת 2007 ירדה הכמות מ-800 מיליון מ"ק ל-740 מיליון מ"ק.

 

הרשות כבר קיצצה השנה את מכסות המים לחקלאות ב-100 מיליון מ"ק (מ-450 מיליון מ"ק ל-350 מיליון מ"ק). שני ציין כי אשתקד, הכמות שהוקצתה לחקלאות הייתה הנמוכה ביותר מאז קום המדינה.

 

עוד הוא אמר כי כ-80 מיליון מ"ק של מים עוברים כיום במכוני טיהור השפכים וזורמים לים ללא שימוש חוזר בשל העדר תשתיות להובלת המים לצרכנים בחקלאות. לדבריו, האוצר הקצה מיליארד שקלים כדי שתוך ארבע שנים ימוחזרו כל המים הללו; 600 מיליון שקלים כבר הועברו למטרה זו.

 

שני העריך לפי כמות הגשמים הצפויה על פי הממוצע של 17 השנים האחרונות, כי ההיצע של כל מקורות המים לא יעלה השנה על 1.2 מיליארד מ"ק – כמות השווה לכמות המזערית של הביקושים הקיימים. שביב האופטימיות היחיד בדיון היה כשהעריך שהשנה הבאה תהיה "רטובה" יותר, הודות להגדלת התפוקה במתקני ההתפלה.

 

פינס: "אין תחושת משבר"

ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע, אמר בדיון כי לא נעשה דבר כדי לצמצם את הצריכה העירונית, ונדרשים צעדי חיסכון נחושים כדי לצמצם אותה ב-20 אחוז. הוא קרא לנקוט בצעדי ענישה כבדים גם נגד הרשויות המקומיות שבתחומן מתבזבזות כמויות מים עצומות בגלל דליפה מהצנרת.

 

פינס אמר בהקשר זה כי "יש לטפל ברשויות המקומיות שאחראיות לבזבוז מים מצנרת דולפת – עד מחצית הכמות שהן מקבלות – כעבריינים פליליים...". הוא תבע מהרשויות המקומיות להקים בהקדם מערכות השקייה נפרדות לגינות הציבוריות במי קולחין מטוהרים - כמו בחקלאות.

 

"יש משבר חמור מאוד, אבל אין אווירה של משבר ואין התנהגות כמו במשבר - אין חזון משותף ואין אסטרטגיה כוללת. יש רק הכרזות על מדיניות שמשתנה חדשות לבקרים על פי השינויים בכמות המשקעים", דברי פינס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי גזית
נגמר. השקיית דשאים. ארכיון
צילום: רועי גזית
מומלצים