פישר: "המפגינים צריכים להיכנס לפוליטיקה"
לראשונה מאז שהחלו ההפגנות ההמוניות, השמיע נגיד בנק ישראל את קולו ומזמין את האזרחים להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות. "מי שרוצה להשפיע על הפוליטיקה לא יכול לעבוד רק דרך מחאות", אמר פישר שהודה כי לא צפה את המחאה. "אי אפשר שלא להתרשם ש-150 אלף בני אדם מחו"
אחרי שבועיים של שתיקה, נגיד בנק ישראל הגיב לראשונה למחאת האוהלים. האיש האחראי ליציבות המחירים בישראל ויועצה הכלכלי הבכיר של הממשלה דיבר היום (ב') עם עיתונאים בירושלים ומתח ביקורת על מה שהוא כינה "יריות מהמותן" שמוצעות לאחרונה כפתרון למצוקת המעמד הבינוני. מסיבת העיתונאים הועברה בשידור חי ב-ynet.
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
"אין פתרונות קסם לבעיות", אמר פישר. "נצטרך לקבל החלטות קשות אבל יש לקבל אותן רק לאחר שעושים עבודת מחקר רצינית. צריך להיות רציניים ולא להגיד 'ואוו אף אחד לא חשב על זה עד עכשיו ואני עושה את זה מהבוקר'".
נגיד בנק ישראל הציע לערוך בחינה עמוקה ומקיפה של הבעיות העולות מהמחאה האחרונה. "אנחנו רואים מחאות במשק הישראלי שמבוססות על הדאגות של מעמד הביניים ובעיקר של הצעירים. כדי להבין מה צריך לעשות כדי לטפל בהיבטים הכלכליים של המצב, שהם המרכזיים אבל לא כל הסיפור, צריך להתמקד במה הן הדאגות של הצעירים".
ארבע הבעיות שאיתר פישר הן בעיית הדיור, יוקר המחייה, מדיניות המיסוי ומה שהוא כינה "היכולת של הממשלה לספק את השירותים שהציבור צריך לקבל באופן יעיל ומתאים למציאות המשתנה אצלנו". הנגיד הציע להקים ארבעה צוותים לבדיקת ארבע הבעיות המרכזיות הללו אך קרא לעשות זאת תוך שמירה על מסגרת התקציב.
פישר הציע גם, כי החלטות הצוותים יובאו לאישור הממשלה ולאחר מכן יהפכו לתכניות ארוכות טווח שביצוען יהיה נתון למעקב של אותם צוותים. "הצוותים צריכים לאתר בעיות בתפעול התכניות, לנסות לפתור אותן ואם אין פתרון להפנות את הבעיה לממשלה. תכניות לא מבצעות את עצמן, מישהו צריך להיות שם ולעקוב אחר הביצוע".
כמו כן דחה פישר את הטענות כי הריבית הנמוכה במשק בשנתיים האחרונות היא שגרמה להתייקרות הדירות והאשים את הממשלה בתגובה איטית להתרחשויות, מכיוון שלא יזמה בנייה חדשה בזמן. הנגיד גם דיבר על הצורך לשמור על מסגרת התקציב, גם לנוכח הדרישות החדשות למדיניות חברתית יותר מצד הממשלה וקרא שוב לממשלה שלא להיכנע לדרישות לתוספת שכר מצד עובדי המדינה. לשאלת ynet, האם סדר העדיפויות בתקציב לקוי ומהווה הפליה של מעמד הביניים השיב הנגיד: "צריך לבדוק את העניין הזה".
פישר למפגינים: התאזרו בסבלנות - ולכו לפוליטיקה
זוהי הפעם הראשונה שנשמע קולו של פישר מאז החלה מחאת האוהלים בירושלים ותל אביב - מחאה שהתפתחה לכדי מחאה חברתית-כלכלית כלל-ארצית כנגד שחיקת השכר, עליית המחירים בכל תחומי החיים בשנים האחרונות ואוזלת ידה של הממשלה נוכח ההידרדרות במצבם הכלכלי של רוב הישראלים.בתוקף תפקידו כנגיד בנק ישראל, משמש פישר הן כיועץ הכלכלי הראשי לממשלת ישראל והן כאחראי הלאומי ליציבות המחירים. פישר הודה בפתח דבריו, כי הופתע מעוצמתה והיקפה של מחאת האוהלים. "ההתפתחויות האחרונות הגיעו כהפתעה, לפחות לי. גם כי לא היו רמזים לפני כן וגם כי לפי כל אינדיקטור כלכלי - המשק במצב טוב, עם שיעור האבטלה הנמוך ביותר מזה 20 שנה. אי אפשר שלא להתרשם מהעובדה ש-150 אלף איש השתתפו בהפגנות ומהאוהלים".
פישר הביע את הערכתו למפגינים, וקרא להם "שדרת החברה הישראלית. האנשים שתורמים את התרומה החברתית, הכלכלית והתרבותית המכרעת ביותר למדינה". עם זאת, הוא קרא להם להתאזר בסבלנות ולהיכנס לפוליטיקה, אם הם מעוניינים להשפיע. "המפגינים תורמים לאיכות הפוליטיקה אבל מי שרוצה להשפיע לא יכול לעבוד רק דרך מחאות. אנחנו צריכים שאנשים שרוצים להשפיע יכנסו לפוליטיקה".
"הבנייה בישראל איטית מדי"
פישר דחה את הטענות כי הריבית הנמוכה במשק הייתה גורם מכריע בהתייקרות הדיור. "זה נכון שאם לא היינו מורידים את הריבית, לא הייתה בעיית דיור. במקום זה, הייתה לנו בעיה כמו שיש בארה"ב, שם יש אבטלה של 9.1% ואירופה, שם יש אבטלה של 9.9%. אז לא הייתה בעיית דיור - אבל הייתה אבטלה ואנשים לא היו יכולים לקנות בית. אילולא הריבית הייתה נמוכה אז גם לא היו מתחילים לבנות אז לא נכון לומר שהריבית הנמוכה גרמה לעליות המחירים. הבעיה היא התגובה האיטית לשינויי המחירים בתחום ההיצע".
פישר חזר על הנתונים הידועים כבר, לפיהם הבנייה בישראל ירדה מקצב של יותר מ-50 אלף לשנה בשנות ה-90 ולקצב של פחות מ-20 אלף לשנה בעשור האחרון. לדבריו, כעת ניתן לראות חזרה לקצב בנייה של יותר מ-40 אלף יחידות דיור לשנה אך יש להמתין עוד כמה שנים עד שמספר הדירות הגמורות שיתווספו לשוק מדי שנה יגיע למספרים הללו.
פישר הביע תמיכה בלתי מסויגת בתכניותיו של ראש הממשלה לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל ובהליך התכנון והאישור לבנייה בארץ. "הבנייה בישראל מדי", אמר הנגיד והציג נתונים לפיהם לוקח 4.5 שנים מרגע ששווקה הקרקע ועד לגמר הבנייה. "אם אנחנו רוצים שלכל זוג צעיר יהיה בית אז צריך לבנות יותר - זה הכל, זה הסיפור". עוד פישר לשר האוצר שטייניץ, ואמר כי הוא לא יכול לעשת הרבה בלי ראש הממשלה.
יוקר המחיה - בגלל הריכוזיות
בעוד שוועדת המנכ"לים לבחינת בעיית הריכוזיות במשק משלימה את עבודתה, הפנה היום הנגיד אצבע מאשימה לעבר היעדר התחרותיות במשק וזיהה את הבעיה הזאת כגורם המרכזי ליוקר המחיה. "כמי שבא מחו"ל הרושם שלי הוא שהמחירים בארץ גבוהים מאוד".
הנגיד התייחס גם להתייקרות מוצרי המזון, והביע את הדעה כי התייקרויות המזון האחרונות היו בעיקר באשמת רשתות השיווק, שהגדילו את נתח הרווחים שלהן. "הייתי רוצה שוועדת המחירים תבדוק למה היבוא לא גורם להוזלת מחירים בארץ. אני מניח שזו תוצאה של היעדר תחרות בענף השיווק".
הא אמר שבבנק ישראל לא ידעו עד כה שההתייקרויות נובעות מהיעדר תחרותיות. הוא מציע שוועדת המחירים תבדוק למה פתיחת השוק לייבוא לא גורמת להוזלה, וציין כי כנראה הסיבה היא שאין מספיק תחרות בתחום השיווק. בכך הוא למעשה הפנה את האצבע המאשימה בעניין הקוטג' לרשתות השיווק.
עוד התייחס הנגיד למדיניות המיסוי וטען כי יש להקים ועדה לבחינתה מחדש. "המס העקיף ירד בעשור האחרון בפחות מ-10% בעוד שמסים ישירים ירדו בכ-25%. השוני הזה גורם לפערים בהכנסה במשק. כולם משלמים 16% מע"מ אבל מס הכנסה משולם בעיקר על ידי השכבות החזקות".
לבסוף, קרא פישר לבחון לעומק את מצב השירותים הממשלתיים לאזרח. "יש הרגשה של האזרח שהממשלה לא עובדת עבור האינטרסים שלו. כבר דיברתי מזמן על הצורך לשפר את היעילות של הממשלה. הדרך היחידה שאני רואה לטפל בבעיות האלה היא לקחת את השירותים שהממשלה מספקת ולבדוק אותם אחד אחד. אין תכנית על שתהפוך את הממשלה ליותר יעילה ורגישה".
"אין שיטה אחרת מכלכלת השוק"
הנגיד עשה היום מאמץ גדול להרגיע את הרוחות ולהכניס את המאבק לפרופורציות אחרות. לשם כך, פתח את דבריו בסקירה של המצב הכלכלי בחו"ל, שחשפה את הבעיות הכלכליות השוררות באירופה ובארה"ב לאחרונה. "המצב בחו"ל יותר שברירי ממה שחשבנו בחודשים האחרונים. זה אומר שהסביבה הכלכלית שבה המשק הישראלי צריך לעבוד הרבה פחות תומכת ממה שחשבנו".קריאתו של הנגיד לריסון ואיפוק, לעבודה מתוכננת וזהירה ולשמירה קנאית על מסגרת התקציב, שיקפה את החשש העמוק בשורר כרגע במסדרונות בנק ישראל, כי גל המחאות יכניס את הממשלה ללחץ פוליטי שיגרום להשתוללות תקציבית חסרת רסן.
"מסוכן לדבר על שינוי סדרי עולם", אמר הנגיד. "מדברים כאילו המשק על הקרשים והמצב רחוק מזה. כשאני מסתובב בעולם שואלים אותי איך הצלחנו לצמוח תוך כדי משבר. אני זוכר עוד את הניסיונות לקיים מדינה על שיטה אחרת מכלכלת השוק – הם היו כשלון. אין שיטה אחרת חוץ מכלכלת השוק. גם בסין זה מה שעושים".