כלכלנים בכירים: הקפיאו את רפורמת המס
לא רק העם קורא לצדק חברתי: קבוצת כלכלנים בכירים, המתכנסת מדי 3 חודשים בלשכת מנכ"ל משרד האוצר, יצאה כאיש אחד נגד מדיניות המס של ממשלת נתניהו. הכלכלנים קראו לבטל את ההפחתות והפטורים לשכבות העליונות והזהירו מפני גירעון ב-2012 עקב בעיות החוב באירופה ובארה"ב
בחדרי חדרים - גם הכלכלנים הבכירים במדינה מתנגדים למדיניות הכלכלית של ממשלת נתניהו. בישיבה שהתקיימה במשרד האוצר בשבוע שעבר, הביעו כלכלנים בכירים חשש שמסגרת הגירעון בתקציב המדינה תיפרץ ב-2012 בשל בעיות החוב באירופה ובארה"ב, חיוו את דעתם כי יש להקפיא את הפחתות המס המתוכננות לשנים הקרובות וקראו לנצל את המחאה החברתית כדי לגבש סדר עדיפויות חברתי חדש: להפחית מסים עקיפים הגורמים להתייקרות מוצרים ולבטל את הפטורים ממס הנהוגים כיום.
הדברים נאמרו בלשכתו של מנכ"ל משרד האוצר המתפטר, חיים שני, במסגרת "פורום המאקרו". מדי שלושה חודשים, מתכנסים בלשכת המנכ"ל כלכלנים בכירים שאינם עובדים במשרד ומחווים בפניו ובפני בכירי האוצר את דעתם בנוגע להתפתחויות האחרונות במשק הישראלי. בישיבות אלה, מתפקדים בכירי האוצר על תקן שומעים ומטרתן היא להעניק לדרג המבצע נקודת מבט חיצונית, חפה מלחצי העבודה היום-יומיים במשרד.
ביום שלישי שעבר התכנס הפורום, כשבחוץ נשמעים קולות המחאה החברתית כנגד המדיניות הכלכלית-חברתית בשנים האחרונות ובאופק נחזה משבר עולמי חדש, בעקבות בעיות החוב של ממשלות אירופה וארה"ב.
בפורום נכחו, לצד המנכ"ל שני ובכירי אגף התקציבים, המשנה לנגיד בנק ישראל - ד"ר קרנית פלוג, יועצו הכלכלי של שר האוצר - ד"ר אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה – פרופ' יוג'ין קנדל וקודמו בתפקיד – פרופ' מנואל טרכטנברג, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר – פרופ' אבי בן-בסט, והכלכלנים הבכירים – פרופ' רפי מלניק, פרופ' יוסי זעירא, ד"ר מיכאל שראל (ראש אגף הכלכלה בקבוצת הראל) ואורי גרינפלד מבית ההשקעות פסגות.
הנוכחים, ביניהם יועציו הכלכליים של ראש הממשלה נתניהו בהווה ובעבר, התייצבו כתף אל כתף והביעו דעה אחידה נגד מדיניות המיסוי הנהוגה כיום וקראו לאוצר לבנות סדר עדיפויות חדש.
בדיון נשמעה ביקורת על כך שעד היום לא התקיים דיון מסודר ומעמיק במדיניות המס של ממשלת נתניהו - שעיקרה הפחתה הדרגתית של מס ההכנסה ומס החברות ופיצוי על אובדן ההכנסות למדינה באמצעות העלאת מסים עקיפים, כמו המע"מ המס על הדלק ומסי יבוא.
הכלכלנים שהשתתפו בדיון הביעו את דעתם כי מדיניות זו מוטעית, מרחיבה את הפערים בחברה ופוגעת בהכנסות המדינה ממסים, מה שעלול לגרום לפריצת מסגרת הגירעון בתקציב בשנה הבאה. הם דרשו להקפיא את הפחתות מס הכנסה ומס חברות, לצמצם את היקף המסים העקיפים ולבטל את הפטורים הרבים ממס, שלטענתם אינם מוצדקים מבחינה כלכלית.
עוד נטען, כי העלאת המסים העקיפים בשנים האחרונות גרמה לכך שחלקן של ההוצאות על מים, חשמל ודלק בהוצאה הפרטית של האזרחים גבוה מדי. חלק מהמשתתפים קראו לממשלה לספוג את התייקרות הנפט בעולם על ידי הפחתת המס על הדלק ולהקטין את המסים העקיפים כדי למתן את ההתייקרויות.
אם המסים הישירים ימשיכו לרדת – מסגרת הגירעון תיפרץ
כל הנוכחים הביעו דאגה רבה מכך שב-2012 מסגרת התקציב תיפרץ והגירעון יגדל. בחודשים האחרונים חלה ירידה בשיעור גביית המסים של מדינת ישראל וייחסו זאת להאטה המתמשכת ביצוא הנובעת ממשבר החוב המתפתח באירופה ומבעיות החוב של ארה"ב.
הכלכלנים הבכירים הזהירו את אנשי משרד האוצר כי לדידם, הערכות הצמיחה ואומדני גביית המסים לשנת 2012 הם אופטימיים מדי וכי בשנה הבאה הם צופים כי הגירעון בתקציב יפרוץ את התקרה הקבועה בחוק (2% מהתוצר), אלא אם כן יינקטו צעדים להגדלת שיעור הגבייה במסים.
כמה מהנוכחים הביעו דאגה עמוקה מכך שהציבור אינו מבין את התלות האדירה של המשק הישראלי בייצוא לאירופה ולארה"ב, ועד כמה הכלכלה שלנו עומדת להיפגע מהרעות המתרגשות כעת על מדינות מעבר לים. אי הבנה זו, טענו כמה מהמשתתפים, גורמת לכך שאזרחים אינם מקבלים את הטענות בדבר הצורך לשמור על מסגרת התקציב ומתייחסים לכל עודף בגביית המסים כאל סימן לכך שיש כסף לבזבז.
עם זאת, אף אחד מהנוכחים לא קרא לקיצוץ רוחבי בתקציב. במקום זאת, הציעו הכלכלנים פה אחד כי מתווה הפחתת מס ההכנסה ומס החברות, יוזמה הנחשבת ליקרה מאוד ללבו של ראש הממשלה, יוקפא לאלתר. הגדיל לעשות מנואל טרכטנברג, יועצו הכלכלי הקודם של נתניהו, והציע להעלות כבר עתה את שיעור מס החברות בישראל.
מאבק נגד הפטורים ממס: היכן יתייצב עיני?
בנוסף, תקפו הכלכלנים את המשך קיומם של פטורים ממס. לטענת חלק מהנוכחים, הפטורים השונים הם עיוותים היסטוריים – אין בהם תועלת אמיתית לכלכלת ישראל והם תורמים להרחבת הפערים בחברה, מכיוון שרק העשירים נהנים מהם.
בין הפטורים הרבים הקיימים במערכת המיסוי בישראל, מצוי הפטור מתשלום מע"מ באילת, פטור ממס על מפעלי יצוא בפריפריה (במסגרת חוק עידוד השקעות הון החדש), פטור ממס על קרנות נאמנות של עובדים, מס מופחת על נכסי הון והפטור ממס שבח, שממנו נהנים בעיקר המשקיעים בנדל"ן.
האוצר דווקא יזם לאחרונה ביטול של הפטור ממס שבח, שמעניק פטור מלא ממס על רווחים ממכירת נדל"ן לאחר 4 שנות בעלות, במסגרת הניסיונות הרבים לצנן את שוק הדיור. עם זאת, לפני כשבועיים סולקה היוזמה הזאת בבושת פנים מדיוני ועדת הכספים של הכנסת, שסירבה לאשרה בהליך מזורז, בטענה שפקידי האוצר מנצלים את הפאניקה סביב מחירי הדירות כדי לגרוף עוד רווחים ממס.
מהלך לביטול הפטורים במסגרת חוק עידוד השקעות הון, כלומר, שיעורי מס מופחתים לבעלי מפעלים בפריפריה, לא צפויה תחת כהונתו של יובל שטייניץ. שר האוצר גאה בחוק החדש ובכל הזדמנות הוא משבח אותו ברבים. אחד הכלכלנים שהשתתף בישיבה אמר ל-ynet כי החוק החדש אמנם לא גרוע כמו החוק הקודם – אך לדידו גם כעת אין שום הצדקה כלכלית לתת פטורים כאלה למפעלים רק משום שהם נמצאים בפריפריה.
ניסיון לבטל את הפטור ממיסוי קרנות נאמנות עשוי לגרום להתפתחות מעניינת בסאגת האינטרסים ששוטפת כעת את הדרג המדיני-כלכלי. ביטולו של פטור זה עשוי לפגוע בחוסכים לפנסיה ולהקפיץ את יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מכיסאו. כך ימצא את עצמו עיני, שהתייצב לפני שבוע לימין המפגינים ואיים בשביתה, בצד הנגדי של יוזמה כוללת לביטול הפטורים ממס - יוזמה שעשויה להתקבל בברכה אצל מנהיגי המחאה.