סכנה בחו"ל: הסמארטפון מתחבר לאינטרנט
מסתבר שלאפליקציות ולמייל יש חיים משלהם בסמארטפונים - הם עשויים להתחבר באופן אוטומטי לאינטרנט כדי להתעדכן. וכשזה קורה כל כמה דקות בחו"ל - מחיר צריכת הדאטה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. גם העלאת תמונות לפייסבוק בחו"ל - עשויה לעלות לכם ביוקר. אז מה עושים?
שני כרטיסי טיסה לארה"ב, או שכר דירה של חודש בדירת 4 חדרים בת"א. את אלה ועוד יכל לקנות משה, לקוח אורנג', ב-7,564 שקל, הסכום שנתבקש לשלם על גלישה בחו"ל, גלישה שלטענתו לא גלש. איך זה קרה? מסתבר שהסמארטפון שלכם יותר חכם ממה שהוא נראה, וזה עשוי להכאיב לכיס שלכם מאוד - כאב של עשרות אלפי שקלים. מסתבר גם שאפשר למנוע את הנזק הזה, בדרכים פשוטות מאוד.
- סלולרי בחו"ל. למה זה כל כך מבלבל?
- מ' התקשורת: "השיחות לסלולר בחו"ל יקרות מדי"
- חברות התקשורת יקנסו על כל פגיעה בלקוח
- חברות הסלולר יחויבו לקצר את זמני ההמתנה
- רוצים לחסוך כסף על SMS? סמסו באנגלית
למרבה האימה, עלילות הסמארטפון של משה מחוץ לגבולות ישראל יכלו לקרות לכל משתמש סמארטפון. "במהלך פברואר – מרס שהיתי בחו"ל במשך 14 יום", הוא מספר. "כמובן שהצטיידתי מבעוד מועד גם בבלקברי שקיבלתי מטעם מקום עבודתי, לצורך שיחות דחופות. כשלושה חודשים לאחר שובי, מסרו לי במקום העבודה שהגיע חיוב לא רגיל מפרטנר על סך 7,564 שקל בעוד שחיוב הסלולרי הממוצע שלי עומד על כ-500 שקל.
.
"מיד התקשרתי לחברה, ולאחר בירור הודיעו לי שהסכום הוא בשל גלישה סלולרית בחו"ל. טענתי בפני החברה שלא גלשתי ולו פעם אחת, משום שהיה ברשותי מכשיר אייפד, וגלשתי אך ורק דרכו, ובדקתי דרכו מיילים באמצעות WiFi, והוא לא קשור בשום צורה ואופן לפרטנר. בפרטנר הודיעו לי שמוכנים לבוא לקראתי ולזכות אותי ב-65% מהסכום ולחייבני רק ב-2100 שקל".
משה מודה שקיבל הודעות ברשת אורנג', לפיהן הוא גולש מעבר לחבילת הגלישה שלו, אך התעלם מהן, משום שלטענתו לא גלש באינטרנט. הוא פשוט לא תיאר לעצמו שהמכשיר שלו גלש בכוחות עצמו.
" אכן קיבלתי הודעות SMS מאורנג' וזו לשונן: 'הינך גולש בחו"ל בהתאם לתעריפי החבילה שברשותך במידה ולא הסתיים הנפח הכלול בה. שים לב, גלישה מעבר לנפח הכלול בחבילה הינה בתעריף גבוה'. נו? אז מה אפשר להבין מכך?
"נמצא לו אדם בחו"ל לא גולש ולא מתכוון לגלוש ואפילו לא לדבר מעבר להכרחי ביותר. יש לו SKYPE ולכן הוא לא צריך את הטלפון, אז מה אכפת לו מההודעות האלה? ומה כתוב בהודעה? הרי לא נאמר לי שעברתי את החבילה שהוקצתה לי. ומה התעריף במידה שעברתי? גם זה לא נאמר.
"הסתבר לי שכשיש לך מכשיר בלקברי הוא מסתנכרן באופן עצמאי ללא יוזמת הלקוח כדי לקבל מיילים. הוא מסתכנרן במהלך כל היום ובחלק מהזמן גם כמה פעמים בשעה. בחלק מהפעמים לא עובר דאטה, כי לא התקבלו מיילים, אך גם על זה הינך מחוייב. אצלי כל 10-5 דקות היתה בדיקה אוטומטית של מיילים. במשך שבועיים. 10 שנים של חיבור לאינטרנט כולל גלישה, סרטים, מיילים, מוסיקה לא עולים כמו השבועיים האלה ששהיתי בחו"ל, בעזרתה האדיבה של פרטנר".
המיילים והאפליקציות התעדכנו כל כמה דקות
מסתבר שלאפליקציות ולתיבת מייל יש חיים משלהם בסמארטפונים. משה אינו לבד בסיפור הזה. כל מי שטס לאחרונה לחו"ל כשבידו סמארטפון שנושא אפליקציות פעילות ומייל מסונכרן, עשוי לגלות שהמכשיר שלו מתעדכן אוטומטית במיילים חדשים ובאפליקציות שרועננו. לשם העדכונים, המכשיר גולש באינטרנט וצורך דאטה, שבחו"ל - שווה את משקלו בזהב.חשוב שכל בעל טלפון סלולרי ידע: גם מיילים זו צריכה של דאטה ובחו"ל היא יקרה להחריד, אם לא קונים חבילת גלישה, שגם היא לא מאוד זולה בדרך כלל. איך המיילים מנפחים את הגלישה לסכומים כאלה? עדכונים תכופים. בסמארטפונים וגם במכשירים פחות מתקדמים שמאפשרים לסנכרן מיילים, המנוי הוא זה שבוחר כל כמה זמן יסתנכרן הטלפון הסלולרי שלו עם תיבת המייל. זה יכול לקרות כל 4 שעות או כל שעתיים, או כל 5 דקות, ואם זה קורה בארץ - זה יקרה גם בחו"ל, אלא אם כן שיניתם את ההגדרות לכבוד הנסיעה. לחברת הסלולר אין שליטה על כך, אלא אם כן ביקשתם ממנה לחסום את המכשיר לגלישה בחו"ל.
בבלקברי מתקבל מייל כל כמה דקות, זה הייחוד שלו. המיילים מגיעים בשיטת דחיסה שמצמצמת את נפחם. אך אם המיילים מתעדכנים כל כמה דקות במשך שבועיים, הסכום עשויים לתפוח כפי שקרה במקרה של משה. נראה שמדובר כאן במספר רב של מיילים שנקראו בסנכרון תכוף, והגיעו עם קבצים גדולים. אבל יתכן שלא רק מיילים הם שגרמו לגלישה המופרזת של משה.
בבלקברי כמו גם באייפון ובגלקסי, יש גם אפליקציות בנוסף למייל, וכמוהו - גם הן מתעדכנות באמצעות גלישה עצמונית באינטרנט. בעל המכשיר יכול לקבוע שיעודכנו ידנית, חלקן מתריעות לפני שהן מתעדכנות, אבל עבור רובן, תתפלאו לגלות, אתם עצמכם קבעתם עדכון אוטומטי, מתוזמן מראש, כשהורדתם אותן. ועדכון, כאמור, שווה גלישת אינטרנט. גם במקרה הזה, לחברת הסלולר אין שליטה על התזמונים של האפליקציות, אלא אם כן ביקשתם ממנה לחסום את הגלישה לחו"ל.
גם עדכוני האפליקציות יכולים להיות תכופים מאוד. למשל, כשמורידים אפליקציה של אתר חדשות, היא "שואלת" אתכם בעת התקנתה כמה הודעות תרצו לקבל ביום. אם החלטתם שהיא תתעדכן 8 פעמים ביום, היא תתעדכן כך גם בחו"ל, אפילו אם לא תפתחו אותה. כל עדכון כזה משמעו צריכת דאטה, ובחו"ל הדאטה יקר בעשרות שקלים.
הדוגמא הקלאסית לכך היא פייסבוק. רוב האפליקציות מתוזמנות באופן אוטומטי, אחרי שהגדרתם אותן כך באופן ראשוני. אפליקציה כמו פייסבוק מתעדכנת בתזמון מאוד צפוף ובנפח גבוה, מה שהופך אותה ל"מסוכנת" יותר מבחינת צריכת דאטה בחו"ל. ואם פעולות פסיביות כאלה צורכות דאטה, אז על אחת כמה וכמה העלאת תמונה לפייסבוק היא פעולה שעלולה לצרוך נפח גלישה רב, ולהקיא חיובים מטורפים של עשרות אלפי שקלים.
אז איך נמנעים מגלישה?
- שולטים בהגדרות. אפשר לחסום גלישה בחו"ל בהגדרות ידניות או דרך נציג שירות. באופן ידני, אפשר לכבות בקלות רבה את ה-3G כשנוחתים בארץ זרה, על-ידי בחירה בפרופיל "לא מקוון" או כיבוי "נתוני סלולר". החסימה עשויה לחסום גם את האפשרות לשלוח הודעות MMS (קבצי תמונה).
- אפשר לבטל גלישה בעת נדידה כדי לחסום את הגלישה בחו"ל בלבד. בסלקום למשל, מוכרים את המכשירים עם מערכת הפעלה אנדרואיד כשהם חסומים לחו"ל מראש.
- בטופס החדש שיזם משרד התקשורת: "עיקרי הסכם" תוכלו לחסום את המכשיר שלכם לחו"ל עד הודעה חדשה. את המכשיר אפשר לפתוח דרך התפריטים בו, וגם דרך החברה.
אם בכל זאת רוצים לגלוש בחו"ל
- גולשים רק כשנמצאים בסביבת אינטרנט אלחוטי (WiFi) חינמי (במסעדה למשל) או בתשלום קבוע מראש (בבית מלון). אינטרנט אלחוטי מאפשר גם לחסוך בשיחות, בזכות אפליקציות סקייפ ודומות לה.
- קונים חבילת גלישה במחיר קבוע מראש (וגבוה. גם חבילות גלישה אינן זולות) ולא חורגים ממנה. ברגע שמגיעה הודעת "אתם מתקרבים לסיום החבילה", מכבים את ה-3G. גם כאן, אפשר להמשיך לגלוש בסביבת WiFi חינמי, או בתשלום קבוע מראש.
- מומלץ לשנות את הגדרות התזמון של האפליקציות, שיתעדכנו בתדירות פחותה, או לעדכון ידני, כך שיידרש מכם אישור ידני כללי או פרטני לכל אפליקציה.
- אם אתם מקבלים הודעות SMS משונות מחברת הסלולר על גלישה מעבר לחבילת הגלישה, או גלישה בחו"ל, למרות שאינכם גולשים, התקשרו מיד לחברה. חברות הסלולר לא יודעות איך תזמנתם את עדכוני האפליקציות שלכם ולא יכולות לשלוט בזה.
- למרות הסיפור שלעיל - קריאת מיילים בבלקברי זולה יותר בגלל שיטת הדחיסה.
- אפשר לקנות סים
מקומי ולהפחית את העלויות, בתנאי שבודקים את מגבלותיו.
- אפשר לשכור נתב אלחוטי מ-Webbing, עם סים גלובלי שיכול לשמש את הנוסע בכ-45 מדינות שונות במקביל. שימו לב: לא תמיד הוא זול יותר מסים מקומי.
ואל תשכחו לחסוך בשיחות:
- קנו חבילת שיחות והודעות SMS
- כי יגבו מכם כסף על כל חיוג למספר טלפון, אפילו אם הנמען לא ענה
- כי תשלמו גם על שיחה שניתקתם מיד כשנכנסה
- כי תשלמו על השיחה גם אם התקשרו אליכם
מחברת פרטנר נמסר בתגובה כי "מדובר במשתמש של חברה עסקית אשר עשה שימוש בשירותי הגלישה במסגרת שהותו בחו"ל. המשתמש קיבל על כך התראות טלפוניות מנציג שירות אישי וכן התראות באמצעות הודעות SMS שנשלחו למכשירו באופן אוטומטי. יחד עם זאת, בחרה פרטנר כמחווה שירותית להעניק למשתמש הטבה משמעותית".