עוד אבינו חי: שרים וזוכרים את קרליבך
השנים שחלפו מאז פטירתו של רבי שלמה קרליבך, רק העצימו את הרנסנס לה זוכה שירתו. רגע לפני יום השנה של האדמו"ר הבלתי רשמי של המוזיקה היהודית - קבלו שני קליפים בלעדיים, בשיתוף פעולה של אהרן רזאל ויצחק מאיר
עוד בערוץ היהדות - קראו:
היארצייט הרשמי יצוין בארץ בשני מוקדים: תל אביב וירושלים – שם ייערך, כמידי שנה, הערב הרשמי המסורתי לזכרו. בבנייני האומה יתקבצו ויעלו לא פחות משמונה אמנים מקצווי הקשת היהודית-מוזיקאלית למופע מחווה. יהיו שם בנציון סולומון, יהודה כץ, שלמה כץ, חיים דוד סרצ'יק, חיזקי סופר, אהרן רזאל, יצחק מאיר ושלמה בר.
רגע לפני המופע, בהנחיית ידידיה מאיר – נפגשו האח הזמר יצחק מאיר ואהרן רזאל לחזרה אקוסטית ואינטימית, או כמו שהגדיר רזאל: "שני חסידים יושבים ומדברים על רבם, ועושים לחיים".
קרליבך זה לא רק שירים
יצחק מאיר התחבר לקרליבך דרך הסיפורים דווקא: "מי לא שומע שירים של רבי שלמה? אך הקשר הזה
עבר עליית מדרגה משמעותית כאשר פתאום גליתי שמלבד לחנים ומנגינות, לקרליבך יש סיפורים ויכולות סיפור מדהימים. כשגילית את שיחותיו המרוממות על החגים שהוציאו תלמידיו, כמו למשל בסדרה הנפלאה 'לב השמים' של ר' שמואל זיוון".
איך מתבטא החיבור לקרליבך?
"מסופר על רבי נוח מלחוביץ' שהיה מתפלל בצורה מוזרה מאוד", אומר רזאל, "והיה אומר 'ככה למדתי מרבי'. אמרו לו: אבל הרב שלך כלל לא מתפלל כך. אז הוא אמר: נכון, למדתי ממנו לא להתפלל כמו אף אחד'. לרבי שלמה היו השירים שלו. הוא היה תמיד יוצר. אני לקחתי ממנו את העניין התמידי לחדש את היצירה. אומרים לי: תנגן את השיר הישן שלך. ואני אומר: בוא ננסה משהו חדש. נהיה פתוחים לרגע".
"החיבור שלי לקרליבך מתבטא בזה שאני שומע את שיריו ושר אותם", אומר מאיר. "ובזה שלפני החגים אני קורא מהספרים הנפלאים בהם משוכתבות שיחותיו... האמת שהרבה מאוד פעמים יוצא לי לחשוב עם עצמי בסיטואציות מסוימות: 'איך ר' קרליבך היה מתמודד עם סיטואציה כזו?' 'איך ר' שלמה היה עושה את זה?!'"
קורס בתורת "הרבי המרקד"
כמו רבים אחרים מתפעל מאיר מ"החיים לאחר המוות" של רבי שלמה קרליבך. וכמו אמנים ידועים לפניו, מי שנחשב כ"עוף מוזר" ולא זכה לחיבוק אורתודוכסי חם בחייו, מקבל את מלוא ההכרה לאחר מותו.
"מדהים לראות כיצד דווקא כשהוא בעולם הבא, הוא זוכה לחיים בעולם הזה עוד יותר מכפי שהיה בחייו", כך מאיר. "לעניות דעתי, זה מאפיין את ר' שלמה שכל חייו עמל לאחד בין העולמות - העולם הזה והבא; לקחת אנשים מהמקום הכי חומרי שלהם, אל מקום גבוה. 'ממש עד לב השמיים, לגן עדן העליון, מעבר לעצמם', כלשונו שלו עצמו".
השפעתו של קרליבך על מאיר, שכולל את ניגוניו של קרליבך באלבומיו – גם בזה שיצא לאחרונה, חורגת מתחומי המוזיקה. "אני מלמד מחשבת ישראל וחסידות בכל מיני מסגרות, ופתאום מצאתי את עצמי מעביר סידרה שלמה תחת הכותרת 'התיאולוגיה של הרבי המרקד'", מספר מאיר. "זה שם אקדמי משהו, וזה מצחיק, אבל אחרי שנחשפתי לתורות ולסיפורים, ראיתי שיש כאן איזו שיטה שרוממה אותי מאוד. כמובן שכל שיעור הסתיים בניגון שיר או שניים מאוצרו הבלתי נדלה".
מה לדעתך היה קרליבך אומר על המוזיקה היהודית היום?
מאיר: "גוועלד! יישר כוח גדול לכולכם! אבל אחים ואחיות יקרים, אל תנסו להתחכם מדי. בואו ונעשה דברים פשוטים, דברים שיורדים עד עומק הלב, ומרוממים את האדם עד לב השמים".
- המופע "שיר השירים אשר לשלמה" ייערך בבנייני האומה במוצאי השבת הקרובה (12/11)