שתף קטע נבחר

חנויות מכולת: "לאסור על AM:PM לעבוד בשבת"

בעלי חנויות מכולת בת"א טוענים שהעירייה והתמ"ת מאפשרים לרשתות AM:PM של קבוצת אלון וטיב טעם לפתוח סניפים בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה והמכולות קורסות. "זו תחרות לא הוגנת. לנו אין אפשרות לעבוד בשבת כי לא נעמוד בקנסות. אנחנו רוצים להיות בשבת עם הילדים"

"בקצב הזה, AM:PM תנצח", אמר ל-ynet קובי ברנד, יו"ר התאחדות בעלי המכולות והמינימרקטים, מהמכולת ברחוב שינקין 70 בת"א. "לפני יותר מארבע שנים הגשנו עתירה מנהלית נגד עיריית ת"א ומשרד התמ"ת, על אי אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה על רשתות כמו AM:PM וטיב טעם, שחונקות את חנויות המכולת בעיר, והשבוע שוב נדחה פסק הדין בשבועיים. ובינתיים, נסגרו בתל אביב כ-20 מכולות. זה בדיוק מה שהם רוצים".

 

 

בעלי המכולות הפגינו הערב נגד הדחייה בהכרעה בנוכחות מצומצמת ברחבת בית המשפט בת"א. לטענתם, אם הם יפתחו את המכולת אחרי חצות או בשבת, יוטלו עליהם קנסות בהם לא יוכלו לעמוד.

לעומת זאת, לטענתם, עיריית ת"א כמעט שלא קונסת רשתות כמו AM:PM וטיב טעם, וכאשר קונסת, אזי הרשתות הללו יכולות לעמוד בכך משום שמדובר בסכומי כסף קטנים  - 730 שקל לדו"ח - ויש להן גב חזק. התוצאה: תחרות לא הוגנת. בעירייה טוענים שהם מחלקים דו"חות לרשתות, אך סירבו לומר באיזו תדירות. 

 

מדינת היהודים או מדינת העבדים?

חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי לא רק שאסור לעבוד בשבת, אלא שאסור להעביד בשבת. אמנם יש לכך בסיס דתי, אך גם אחיזה בתרבות של זכויות עובדים: כל עובד רשאי ליום מנוחה וכל בית עסק, למעט מספר יוצאי דופן, חייב לשבות ממלאכה יום בשבוע. בעלי המכולות אינם דתיים, הם מבקשים לשבות בשבת ולא לראות כיצד מתחריהם הענקיים עובדים בו.

 

העתירה הוגשה בשם למעלה ממאה בעלי מכולות בתל אביב, יחד עם לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) והתאחדות הסוחרים הכללית והעצמאית בישראל. ב-2009 בית המשפט מחק את התמ"ת מהעתירה. הדיון נדחה היום משום שאחד מערכי הדין של ההגנה היה במילואים.

 

"אני לא רוצה לעבוד בלילה, זאת מדינת היהודים לא מדינת העבדים", ממשיך ברנד. "ל-AM:PM וטיב טעם יש 'התנחלויות לא חוקיות' בלב ת"א", הוא טוען. "שמנו לב לכך לפני 4.5 שנים, אז התחלנו לקבל דו"חות מהעירייה על כך שאנחנו פתוחים אחרי חצות, ואחרי כניסת השבת. אבל המדינה כלל לא אוכפת את החוק. אנחנו מרגישים שאונסים אותנו לעבור על החוק ולפתוח משבת.

 

"לנו אין עובדים שיעבדו בשבת, אנחנו עובדים יום יום, מהבוקר ועד הלילה, אנחנו רוצים יום מנוחה כדי לבלות עם המשפחה והילדים אותם אנחנו לא רואים כל השבוע. אז אנחנו אומרים: או שיאכפו את החוק או שישנו אותו. לא הגיוני שתהיה איפה ואיפה. אני יכול לומר שגם בעלי בתי מרקחת וחנויות ספרים תומכים בנו. גם הם נדרסים על-ידי רשתות גדולות".

  

אני לא דתי אני רוצה סחר הוגן

דני הורוביץ בעל מכולת בכיכר מסריק אמר ל-ynet: "אנחנו, בניגוד לרשתות הגדולות, לא יכולים להרשות לעצמנו להעסיק עובדים בשבת, ולא לעבוד בשבת בעצמנו כי אנחנו קורסים מעבודה. "אנחנו מבקשים מבית המשפט שתהיה תחרות הוגנת, שיהיה סחר הוגן. 

 

"פקחי משרד התמ"ת שאמורים לתת דו"חות בימי שבת וחג לא מגיעים אף פעם לרשתות הגדולות. זאת למרות שבר"ג, גבעתיים וראשל"צ יש אכיפה: הכל סגור בשבת. אני לא דתי, אני רוצה סחר הוגן, ומחסלים את הסחר ההוגן והתחרות בת"א. הגדולים בולעים ובולעים את כל הקטנים ובסוף ישארו רק המונופוליסטים. אבל עד שנקבל משפט הוגן, עורכי הדין של הרשתות מושכים את הזמן ובארבע השנים האחרונות המון חנויות נסגרו כי אין להן את הכוח להילחם עם הבולדוזרים הגדולים. ושלטון החוק עושה עמם יד אחת לחסל את המכולות".

 

חיים ורשב ממכלת אברהם ברחוב שבזי 5 בנווה צדק מסכים: "אני במכולת כל בוקר מארבע וחצי ועד תשע. יש לי משפחה וילדים שאני רוצה לראות. לא ברור לי איך העירייה מתירה לרשתות לפתוח חנויות בשבת".

 

 אתה בכל זאת מרוויח.

 

"כן אבל התחרות לא הוגנת. אצלנו היחס אישי ורק במכולת אפשר לקנות בהקפה. אותי אוהבים את הרשתות לא אוהבים. אם אפתח בשבת, סניף AM:PM שלידי יהיה ריק".

 

עיריית ת"א: "אנחנו קונסים"

מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "הסמכות לאכוף את חוק שעות עבודה ומנוחה לגבי איסור העסקת עובדים בשבת היא סמכות של המדינה ולא של העירייה. העירייה עורכת אכיפה כלפי עסקים שפותחים בשבת ללא רישיון כדין ע"פ חוקי העזר שלה באמצעות מתן קנסות".

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "האגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד התמ"ת פועל לאכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א 1951 על כלל המשק בהתאם לתוכניות עבודה מפורטות, המשלבות טיפול בתלונות לצד אכיפה יזומה.

 

"חוק שעות עבודה ומנוחה, בהתייחסו להעסקת עובד ביום המנוחה השבועי, קובע את החובה בקיומו של יום מנוחה שבועי לעובד/לבעל חנות בחנותו- בהתאם לדתו. לגבי יהודי נקבע יום המנוחה-יום השבת. לבני שאר הדתות ניתנת האפשרות לבחור בין הימים: שישי, שבת או ראשון. אין אפשרות להמיר את יום המנוחה הקבוע לעובד ליום מנוחה אחר באמצע השבוע. אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה בהקשר זה, עניינה לוודא קיומו של יום מנוחה שבועי לעובד בהתאם לדתו.

 

"יחד עם זאת קיימים במשק היתרים כלליים המאפשרים העסקת עובד במנוחה השבועית (בין אם יהודי ובין אם לא יהודי) במקומות כמו מסעדות, בתי קפה, בתי מרקחת, בתי חולים ועוד . כמו כן קיימים היתרים ספציפיים למקומות עבודה נוספים בהם ניתן להעסיק עובד ביום המנוחה השבועי - ובלבד שתינתן לעובד מנוחת פיצוי כקבוע בהיתר.

 

"במקום שאין היתר להעסקת עובד ביום המנוחה השבועי כגון חנויות למסחר, חל איסור להעסיקו במנוחה השבועית שלו(בין אם הוא יהודי ובין שאינו יהודי), כך שבפועל אם מועסק עובד שאינו יהודי ביום השבת, שזה איננו יום המנוחה אותו הוא בחר, שכרו ליום עבודה זה הוא שכר רגיל ולא שכר מוגדל וזהה לשכרו של יהודי שעובד ביום ראשון.

 

"לעניין ההליך המשפטי בתיק 2500/07, בישיבת בית המשפט המחוזי בת"א –יפו בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים ביום 21 באוקטובר 2009 מחק את משרד התמ"ת מן העתירות.

 

מטיב טעם נמסר בתגובה: "אין תגובה".

 

מקבוצת אלון לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לרשתות יש "התנחלויות לא חוקיות" בלב ת"א
צילום: דודו אזולאי
"בסוף ישארו רק המונופוליסטים"
צילום: דודו אזולאי
"אין כוח להילחם עם הבולדוזרים הגדולים"
צילום: דודו אזולאי
מומלצים