שתף קטע נבחר

המחלבות הקטנות: "אין ברירה אלא לייקר מוצרים"

לאכזבת הצרכנים, כל חברות המזון יעלו מחירים אחרי החגים. יוניליוור היתה ראשונה להכריז על כך, אסם השנייה והשבוע גם תנובה, שטראוס וטרה קיבלו סיבה טובה להעלאה, בחסות המדינה שהקפיצה את מחיר החלב. חברות המזון והמחלבות הקטנות יותר לא יישארו מאחור. יש מי שכבר העלה מחירים

עליית מחיר המטרה של החלב תפסה את המחלבות הקטנות בהפתעה. מחיר המטרה, המחיר שהמחלבות משלמות לרפתנים עבור חלב עלה ב-1 באוקטובר בעקבות התייקרות המספוא לפרות, מ-2.14 שקלים ל-2.34 שקלים, עלייה של 9.4% ושל של 6.7% ביחד לעדכון המחירים הקודם שהיה ב-2009. עקב כך מוצרי החלב שבפיקוח, כחלב, חמאה, שמנת ושל, יתייקרו בעד 5% בסוף אוקטובר. במקביל, המחלבות הגדולות יעלו מחירים של מוצרים שאינם בפיקוח. מה יעשו המחלבות הקטנות שכוחן בשוק קטן ואינן מסוגלות לספוג התייקרויות של חומרי גלם באותה עמידות כמו זו של המחלבות הגדלות?

 

  • צרכנות בחגים: איך נלחמים בעליות המחירים?

 

באחת המחלבות הקטנות-גדולות, שמוצריה נמכרים בכל הרשתות, עליית המחיר תפסה את העובדים בחופשות החג. "ננתח את המצב אחרי שאנשים יחזרו מחופשות", אמרו לנו שם. "כרגע מחלקות הכלכלה והשיווק בחופש, אבל למרות שאין לנו מושג מה בדיוק יהיה, כך מסתמן שאין לנו ברירה אלא להעלות מחירים. מישהו בממשלה שאל אותנו? אין לנו שום דרך להשפיע על מחיר החלב, זה נקבע על פי חוק. אנחנו חושבים על הצרכנים, אבל אם אין מה לעשות וחלב זה חומר הגלם העיקרי שלנו – אז נעלה מחירים".

 

למחרת עליית מחיר המטרה של החלב – יצחק פרידמן, ממחלבת החלבן, שמשווקת בין היתר, חלב ומעדנים, כבר הודיע למאות נקודות המכירה שלו שהוא מייקר את מוצרי המחלבה ב-7%.

 

"הודעתי לכל הלקוחות שלי שאני מעלה מחירים. הוצאתי מכתב על חצי דף A4 בו כתבתי ללקוחות, בין היתר מחסני כמעט חינם, אושר עד, יוחננוף ומכולות, שהם מקבלים מאיתנו שירות טוב, זה המצב, אלה הנזקים שנגרמים לנו מבחינת חומרי הגלם ועלי להעלות מחירים ב-7%. הלקוחות מבינים הם מכבדים את היצרנים. אני לא יכול לספוג עליית מחירים של שני מוצרי ברזל אצלי. הפילו עלי פצצה. קודם המע"מ ועכשיו זה – עלייה של כמעט 10%, שמבחינתי מגיעה ל-11%.

 

"אין מנוס. זה משפיע על כל מחלבה באשר היא. החלב הגולמי היא עדיין חומר הגלם העיקרי שלנו. מקדם הרווח במחלבה הוא נמוך - 13% ואנחנו לא מייצרים קשקבל וקממבר, כך שטיב טעם יכולה למכור אותן במחירים גבוהים. אנחנו גם לא מייצרים מילקי. אני את המעדנים שלי מוכר ב-2.5 שקלים ולא ב-5 שקלים".

 

צרכנים לא אוהבים עליות מחירים.

 

"אין אצלי עושק צרכנים. אף אחד לא רוצה שהעסק שלו ירוויח 5%, כי אף אחד גם לא היה משקיע בעסק כזה. מחלבה כמו שלי, שמגלגלת 10 מיליון שקל בשנה אוי ואבוי אם ארוויח 5%. אני רוצה להתפתח, להשקיע. אני חייב לקנות ציוד מנירוסטה, לשמור על איכות קירור גבוהה ולשלם לעובדים טובים יותר מהמינימום".

 

אז מה הפיתרון?

 

"השכר של הרפתנים נשחק כל שנה ב-2.5%, אני בא ממשפחה של רפתנים, לכן אני חושב שצריך להחזיר מוצרים מסוימים לפיקוח מחירים. מי שמשך את הקוטג' ל-30% רווח אלה הרשתות. זהבית כהן היתה מוציאה להן קוטג' ב-4.60 שקל. יש רשתות שבזמן מחאת הקוטג' רצו שאמכור אצלן והציעו לי תשלום בשוטף פלוס 90 או 120. סירבתי כי אני לא בנק של אף אחד. מצד שני, יש מקום לסבסד את התשומות העיקריות של החקלאי. ובענף הרפת התשומות העיקריות אלה גרעיני התירס. באירופה ובארה"ב מסבסדים את הגרעינים, שמחירם קפץ פי 2".

 

מחלבות רמת הגולן: נעלה מחיר רק בהתאם להתייקרות החלב

יוסי נקש יו"ר מחלבות רמת הגולן שמשווק חלב עמיד לרשתות ואת המותר "חלב הרים טהור", אמר ל-ynet שתהיה עליית מחירים במוצרי חלב ולא נראה שהמחלבות הקטנות יוכלו להימלט ממנה. "נהיה חייבים להעלות את מחיר החלב", אמר.

 

"כל מי שעוסק בחלב ניגר ובשמנת יהיה חייב להעלות את המחיר כי המרווחים בתחום אפסיים לגמרי. החשמל התייקר ב-30%, שכר העבודה עלה ועכשיו מחירי החלב. אין ספק שהופתענו מאוד מעליית מחיר המטרה של החלב. חשבנו שהיא תהיה קטנה יותר. ב-3 השנים האחרונות מחיר החלב היה קבוע. שכרם של הרפתנים נשחק והם לא עושים בוננזה, אך הייתי מעדיף עלייה הדרגתית, מתונה יותר".

 

למחלבה אין מועד להעלאת המחירים, אך נקש מצהיר: "נהיה שקופים עם הצרכנים ונפעל מולם בהוגנות. לא נבוא עם הצהרה לא מדויקת ונראה לצרכן שהעלייה תהיה בשל רכיב החלב בלבד ולא בגלל שום דבר אחר. ספגנו השנה גם עליות של כ-30% באנרגיה אבל את העלייה הזאת נתקשה לספוג. אין מה לעשות, זה ענף מסודר ואלה כללי המשחק המאוד מאוד ברורים. מחיר הגרעינים עלה בטירוף".

 

מה דעתך על יוזמת יבוא מוצרי חלב של האוצר?

 

"בצרפת ובספרד מסבסדים את משק החלב, בישראל - לא. ייבוא פרוע יגרום לשוק ללכת לכיוון לא נכון ומי שישלם את המחיר זה הצרכן".

 

רפתנים טוענים שייצור הגבינות הקשות בישראל הוא תולדה של עודפי חלב בחלב בחורף. החלב העודף מיובש ונשמר עבור ייצור גבינות הקשות. בקיץ - אין עודפי חלב. אם יהיה יבוא חופשי של גבינות קשות, משק החלב יצומצם, יהיו פחות פרות ויווצר מחסור בחלב בקיץ. "ואיש לא ייבא חלב ניגר לארץ", הם טוענים.

 

לצרכנים יש כח. מחיר החלב עוד ירד

נראה אם כך שהשער נפתח והטאבו שנוצר בזכות מחאת הקוטג' ופעילות ישראל יקרה לנו נגד עליות מחירי מזון נשבר. גם חברות מזון שמשתמשות בחלב ובאבקת חלב במוצריהן כרכיב משני, אך דומיננטי, שוקלות עליית מחירים. אם כל חברות המזון יעלו מחירים בזמן הקרוב, גדולות כקטנות, מה נותר לצרכן לעשות אם לא להוריד את הראש ולספוג? האם יצא לרחובות כמו ברשות הפלסטינית וב ירדן?

 

אחד הקמעונאים הגדולים אמר ל-ynet: "כמו בסיגריות, אם הכל מתייקר הצרכנים צריכים לעבור למותגים שהתייקרו פחות, למותגים זולים יותר. בסופו של דבר לצרכן יש כח אדיר, כח הקנייה. אם הוא יצמצם אותו, בעיקר כשמדובר בחברות מזון גדולות, הן יורידו מחירים. חשוב גם לזכור שהיום מחיר גרעיני התירס למספוא למעלה ומחר הוא למטה. מחיר החלב עוד ירד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מחלבת החלבן כבר העלתה מחירים. "לא מוכרים מלקי אלא מעדנים ב-2.5 שקלים"
צילום: sutterstock
גם מוצרים אחרים כמו תחליפי מזון לתינוקות עלולים להתייקר בגלל עליית המחיר
צילום: עמית מגל
מומלצים