אידיליה במעיליא: מחכים לחג המולד ולתיירים
כשבועיים לפני חג המולד כבר מתכונן הכפר הערבי, מעיליא, שבגליל לאירוע הגדול: הסמטאות מקושטות, עצי אשוח מוארים, הילדים צוהלים ברחובות והתושבים מזמינים אתכם להתארח
ימי המולד הולכים וקרבים, והכפר הנוצרי מעיליא שבגליל המערבי מתחיל ללבוש מחלצות חג נוצצים שכפרים אחרים יכולים רק להביט בו בקנאה.
שלל המנורות והקישוטים במרחב הציבורי והפרטי מעורר השתאות, ושיטוט בסמטאותיו בימים שבהם נושקים ימי חג המולד לחג החנוכה, אפשר שיביאו למטייל קצת מטעמו של חו"ל כאן אצלינו, על יד הבית.
עוד טיולים במגזר הערבי בערוץ התיירות:
- ג'וליס: ברוכים הבאים לבירת הדרוזים של ישראל
- קלנסווה: כשיהודי אומר 'קפה' הוא מתכוון ל'הפוך'
- התבלין של אעבלין: חיה ותן לחיות
מי היה מאמין שפעם ישבו כאן הצרפתים ואפילו רוזן גרמני היה מהלך בהידור על הגבעה הרמה? ובכלל, שלכפר החביב הזה מעיליא, שאבירים עטויי שריון מצאו מנוחה בין חומותיו, קראו פעם "שאטו דה רואה" (מבצר המלך) ושנבנה במאה ה- 12 על ידי מלך ירושלים ומכאן קיבל את שמו.
האבנים מדברות במעיליא. את עברו של הכפר, ימי עדנתו ותהליך התפתחותו, ניתן לראות במבט ממרומי המבצר צפונה. מעגלי הבנייה העתיקה חובקים את ליבו, גרעין בתי הכפר הצלבני נושקים לקירותיו ושניים ממגדלי הפינה של מבצר הקאסטרום נותרו בשלמותם. מאז עברו ימים רבים. מלכים קמו ונפלו, שליטים באו והלכו והחיים בכפר כבר קיבלו צביון אחר.
יש הטוענים שהשם מעיליא מוזכר כבר בספר מלכים א', כששלמה המלך חילק את ארץ ישראל ל-12 נציבויות אשר כלכלו את בית המקדש ואת בית המלך, חודש בשנה כל אחת: "את בענא בן-חושי באשר ובעלות". הכוונה כאן היא לשבט אשר והמילה "בעלות" מכוונת כנראה למעלות או למעיליא.
ייתכן גם שהשם "מעלות" נגזר מאופיה של השלוחה המאורכת שעליה שוכן הישוב הבנויה מעין מדרגות מתונות, ההופכות את התנועה מחוף הים אל תוככי הגליל נוחה וקלה.
אצולת ממון אינטלקטואלית של המגזר הערבי בארץ
היום הכפר מעיליא הוא מקום מושבה של קהילה נוצרית יוונית-קתולית, שבתיה פזורים על מספר גבעות הסובבות את המבצר והכנסייה שבראשו.
2,900 תושבים מונה היום הכפר, אצולת ממון אינטלקטואלית של המגזר הערבי בארץ. זהו היישוב שבו רמת ההכנסה לנפש היא מהגבוהות בכפרי המיעוטים בישראל. את הפלאחים כמעט לא תמצאו כאן, אך בעלי אדמות לא חסרים. רבים מתושבי מעיליא הם בעלי מקצועות חופשיים, מורים, רופאים, עורכי דין ומנהלי חשבונות וטיול בסמטאותיו כמוהו כטיול בכפר אירופי.
המבצר והכפר הצלבני
מבצר המלך יושב על גבעה רמה ושלטת וסביבו הכפר הצלבני וחומותיו. המבצר הוא מטיפוס "קסטרום" שצורתו מרובעת, עם ארבעה מגדלי פינה ובמרכזו בור מים.
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
השנים שחלפו מאז ימי הצלבנים לא היטיבו עם המבצר. קירותיו נופלים, חלק מאבניו נלקחו לשימוש משני, לבניית בתי הכפר שבשוליו, ומארבעת המגדלים נותרו רק שניים באגפו הצפוני.
את המבצר הקיפה חומה ששרידיה נראים בבירור עד היום בחלקו הצפוני והדרומי של המתחם ובין החומה למבצר נבנה הכפר הצלבני, שחלק מבתיו עוברים בימים אלה שיפוץ.
הביקור במבצר אפשרי רק באגף הצפוני, משם ניתן לראות את מגדלי הפינה. אין להיכנס לחצרות הבתים הבנויים על המבצר.
"כנסיית מריה הקדושה"
התאריך המופיע על דלת הכנסייה הוא 1845, אולם קיים מסמך המצביע על קיומה של כנסייה גם בתקופתו של דהר אל-עומאר (המאה ה-18).
קהילת מעיליא היא, כאמור, נוצרית יוונית-קתולית וזהו הכפר היחיד בארץ, חוץ מפאסוטה השכנה, שכל תושביו קתולים. בעברה היתה הקהילה יוונית-אורתודוקסית ומבט אל פנים הכנסייה אף מצביע על מבנה וסגנון מזרחיים. אולם בסביבות שנת 1834 עברו תושבי מעיליא לחסות רומא והכנסייה הקתולית (עקב נתק מהפטריארך האורתודוקסי בתקופה העותומאנית). למרות המעבר נשארו עם המנהגים, הלבוש וסגנון התפילה היווני-אורתודוקסי.
- ביקור בכנסייה: ניתן לבקר בכל מועד ואף בימי תפילה וחג. יש להתלבש בצניעות ולכבד את קדושת המקום. האב נאדים שאקור ראש הקהילה, ישמח לפגוש אתכם. לתאום הביקור טל' 054-24277779.
מקום טוב לתצפית
מאחורי הכנסייה היה בעבר בית הבד של משפחת עבד. קירותיו קרסו, אך במקום נותרה המלחצת, אבני המפרכה, טבעת קטנה בקיר לקשירתו של החמור ותצפית נוף טובה לעבר העיר מעלות ורכסי הגליל העליון.
הצלב של תומרקין
סמוך לכנסייה העמיד האמן יגאל תומרקין פסל שהוא מונומנט סביבתי, המשתלב בקיר המבצר וברחבת הכנסייה. הפסל, שצורתו צלב הטמון באדמה ומחובר למבצר, הוא פרי מחאתו של האמן נגד כיבוש כפרי הערבים ב-1948.
למרגלות הצלב הניח הפסל חצץ ופיזר עליו שברי זכוכית סמל לשבר ביחסים שבין המדינה לתושביה הערבים.
פסל מריה
ברחבת הכנסייה, בחלקה המערבי, נטוע פסלה של מריה הקדושה, לבושה בגדי מלכה ועטויה עדיים. הפסל הוא מתנה שהעניקו שניים מבני הכפר לכנסייה, לאחר שזכו בסכום עתק בלוטו.
ושאבתם שמן בששון - בית הבד של אליאס קסיס
400 שנה עומד בית הבד של משפחת קסיס, החבוי בקירות המבצר ממערב. דורות של אוצרי שמן דחקו בחמור להאיץ צעדיו ולסובב את אבני הריסוק כשראשו עקוד אל אל הקורה (הבד), אלא שבשנים האחרונות פסק זרם השמן והחל זרם התיירים הבאים לראות איך "עשו פעם שמן".
תמורת מחיר סמלי ניתן לבקר במבנה ששימש פעם כבית בד לתפארת, לשבת על כסא מפלסטיק מול אבני הריסוק העצומות ולשמוע על התהליך מרגע שהגיעו הזיתים עד שיהפכו לעיסת הכתיש ממנה מפיקים בעזרת המכבש את השמן.
בפעם האחרונה שהייתי שם עוד סובב החמור את גלגל האבן הכבדה, ואני כולי תקווה שתמצאו בקו הבריאות את אדון אליאס וגם את החמור...
- בית בד קסיס: 04-9975328. אפשר גם להזמין פיתה עם זעתר על הטאבון בתיאום מראש.
מערות הקבורה הביזנטיות
בשולי הכפר, במורדותיו המזרחיים, חצובות בסלע מספר מערות קבורה ביזנטיות. המערות ריקות ובעת המודרנית הפכו אותן תושבי הכפר למאגרי מים לצרכים חקלאיים. השיטה בה נסגרו המערות ייחודית ונדירה ובמקום גולל או דלת אבן הנעה על ציריה נסגרו המערות בדלת אבן כבדה שירדה מלמעלה בתוך מסילה חצובה כמעין גיליוטינה. את המסילות ניתן לראות גם כיום.
חג מולד במעיליא
בשעה 12 בלילה בדיוק ביום המולד (25 בדצמבר), מתחיל החג של החגים עבור הנוצרים. מראות הזיקוקים וצפירת המכוניות בחצות הם רק חלק קטן מההילולה הססגונית הגדולה של השנה.
מעיליא לובשת חג כבר שבועיים לפני בוא המועד והרחובות מקושטים, כאילו ליום חתונתם. עצי אשוח מוארים מוצבים בפתחי הבתים, המרפסות עטורות בשרשראות אור זעירות שתארנה את הכפר לעת ליל.
צלב ענק ומואר ניצב בשיאו של הכפר ונראה למרחוק, רחבת הכנסייה הופכת פניה ומיצג של לידת ישו תופס לו מקום במרכז. בחנויות המכולת נמכרים מיני מתוקים של חג, שוקולד בדמותו של סנטה קלאוס וכעכי דבש מסורתיים. ברחובות סובבים וצוהלים הילדים מחופשים לתפארת, ומחכים בכיליון עיניים למתנת החג שתוצפן מתחת לעץ האשוח. מצוות ביקור משפחה וחברים מוסיפה להמולה ואווירת החג מורגשת בכל.
מיסה - מומלץ לתאם הגעתכם מראש ולוודא את מועד קיומה (עם הכומר). הכניסה חופשית. אני ממליץ לבוא אפילו בימים שלפני המיסה ולשוטט ברחובות הכפר עד שתשבע העין ובלילה עדיף.
קונצרטיול בין חנוכה למולד
ביום שישי, 14 בדצמבר, נר שישי של חנוכה עשרה ימים לפני חג המולד יתקיים קונצרטיול בכנסייה ובכפר. מבחר שירים ויצירות ליטורגיות ושירי חג המולד בביצוע אנסמבל קולות נשים 'נעמה'. בתום הקונצרט טיול בסמטאות הכפר אל אורות חג המולד ובתי התושבים עם מורי דרך מוסמכים כולל טעימות עראק מקומי משובח
שעת התחלה: 16:30, משך האירוע: כשעתיים, לרכישת כרטיסים מוזלים במכירה מוקדמת: 050-2920800. הטיול יתקיים במגבלות מזג האוויר.
מזקקת עראק 'מצדה'
בפאתי הכפר הקימה משפחת חדיד את מזקקת העראק המשפחתית. ג'ריס בן המשפחה, חבר לאיש צד"ל שהביא את הידע מלבנון ויחד הם שוקדים על המלאכה במפעל הקטן.
ניתן לראות את תהליך הזיקוק ולקבל הסבר וטעימות ללא תשלום. העראק 'כשר' עשוי במספר חוזקים ומחליק נפלא אל הגרון. טלפון לתיאום: ג'ריס - 057-5760384
טבק אצל אדון שוקרי עראף
טבק מגדל שוקרי עראף לצריכה אישית בלבד. בין בתי הכפר ובטרסות שבשוליו. מאות משפחות התפרנסו בעבר מגידול טבק ועד תחילת שנות ה-70 הביא הטבק כבוד למגדליו, אך תנודות הכלכלה בארץ והחיפוש אחרי שווקים זולים יותר הביא לירידת קרנו של הענף.
היום יושב שוקרי בחשכת המחסן, חותך את הטבק במכונה מיוחדת ומחלק לחברים ומבקרים. את הסיגריות שלו הוא עושה במו ידיו אך כבר איננו מגלגל בנייר מיוחד אלא במין פטנט שהגיע מאירופה ומאפשר גילגול סיגריות אינסטנט. טלפון - 04-9975867.
מרקחות סודיות אצל אדון ג'ורג' חמיסי
בענייני רפואה אלטרנטיבית לכל כפר יש את האיש שלו, ובמעיליא אין תחליף לאדון ג'ורג' שרוקח ומכין את מיני התרופות שלו במחסן בחצר.
אז אם אתם סובלים מפסוריאזיס, פטריות ברגליים, כאבי מעיים ועוד מרעין בישין, הנה לכם כתובתו של הצדיק ממעיליא שיביא לכם מזור ורפואה. שכונת המערה: טלפון - 04-9977716.
ארוחות באווירה משפחתית
מספר משפחות מארחות בביתן לסעודות מסורתיות. המלצה שלי: בקשו את המקלובה המקומית - אין כמוה! טלפון לתיאום: אליאס 052-2829963.
העִזבה של אליאס
אלוהים סידר לאליאס אבו-עוקסה את המקום האולטימטיבי. בראש צוק הנשרים, הרחק מכל סממני ציוויליזציה,
פזורות כמה פינות ישיבה מוצלות המשקיפות אל נוף פראי עוצר נשימה. זוהי העזבה של אליאס (עזבה הוא בית הנמצא בבוסתן ומשמש את בעליו לעת ימי העבודה בשדה).
ניתן להזמיו אירוח במקום, כולל הדרכה ופינוקים של שטח. איך מגיעים? בכל פינה בכפר מעיליא יש שילוט המכוון לחווה של אליאס. חובה לתאם מראש 052-2829963.
מסעדות
בכפר מספר מסעדות ובתי קפה. כמעט כולן מתמחות במטבח הערבי.
מסעדת אל-רביע - 052-4703813
המנגל והשיפוד - 04-9977863
אל-וואדי - 04-9573904
אל פיירוז - 04-9573093
קפה בנוסח "העיר הגדולה"
לאלה שאינם מסוגלים להתנתק מטעמו של קפה עירוני טוב, "קפה-אין" בתחנת הדלק 'דלק' של מעיליא הוא המקום למכורים למשקה הכהה.
מקום לישון
"מוטל מונפורט" - מוטל קטן ומשפחתי (8 חדרים) המתאים למשפחות מטיילות שלא מחפשות נברשות פורצלן ושטיחים פרסיים. יכול לשמש בסיס טוב לטיולים באזור. טלפון: 04-9997633.
אמנון גופר מדריך טיולים המתמחה בתרבות הגלילית