סרט הג'ונגל: יורם פורת על "שומרי גן עדן"
לאורך חודשים רבים תיעד יורם פורת הישראלי את מאבק של בני שבט ההוארני באקוודור נגד תאגידי הנפט שהשחיתו את סביבתם. הוא התגבר על ילידים חשדנים, ונחשים ארסיים, אבל האתגר הגדול היה מול הרשויות שניסו לטרפד את ההפצה. "העולם צריך להילחם במזהמים", הוא אומר. הערות הבמאי
לפני כעשור, במהלך לימודי הקולנוע שלו בניו יורק, הגיע הבמאי יורם פורת לאקוודור, כמעט במקרה. בהמלצת חבר, לקח איתו מצלמה וגייס שני חברים שיעזרו לו כדי לתעד את מאבקם של בני שבט ההוארני על סביבתם הטבעית - פארק היאסוני הסמוך לנהר האמזונס, שנחשב לאיזור העשיר ביותר מבחינה ביולוגית עלי אדמות. התאקלמות לא פשוטה לחיים בג'ונגל וקשיי תקשורת עם הילידים הפרימיטיביים לא מנעו ממנו להמשיך עם הפרויקט, גם לא חייל מקומי שירה בכיוונו במהלך הפגנה נגד חברות הנפט המקומיות. אולם שבע שנים עברו מאז הושלם סרטו "שומרי גן עדן" ועד יציאתו כאן בישראל.
הקרנת "שומרי גן עדן" במוצאי שבת בסינמטק תל אביב מסמלת ניצחון קטן של פורת בן ה-42 בקרב על הפצת הסרט, שהוא עוד פרק במערכה הגדולה על הצלת פארק היאסוני מתאגידי הנפט שחושקים באדמותיו (ובעיקר במה שמתחת להן). מאז השלים את הסרט ב-2007, הוא נתקל בלא מעט מכשולים שנראים כמו מותחן פרנויה הוליוודי.
במהלך הקרנה בפסטיבל קולנוע בסאו פאולו שבברזיל נפרץ החדר בו שהה ונקלח כל ציוד הצילום והקלטות שהיו ברשותו. אם הוא חשב שהעותקים של הסרט שמורים ובטוחים במשרדי חברת ההפצה האמריקנית שרכשה את הזכויות, הוא גילה כי גם הם הפנו לא עורף. טלפונים שהרים לא נענו, והקשר נותק באופן מסתורי. למזלו היו ברשותו שני עותקים ששמר לעצמו מבעוד מועד, ואחרי קרב משפטי לא פשוט הוא יכול להציג את "שומרי גן עדן" לקהל הישראלי ובכלל.
ומה בעצם יש שם ב"שומרי גן עדן" שכל כך חשוב לכם, וכל כך מסוכן לתאגידי הנפט ולפוליטיקאים שמגבים אותם? ובכן, במשך כשנתיים פורת וחבריו תיעדו את ההתרחשויות מתוך פארק יאסוני. הם הגיעו למקורות מים שהם נוזל החיים של החיות והצמחיה המגוונת במקום, וגילו שהם מזוהמים כתוצאה מפעילות קידוח הנפט. הם גם נתנו במה לאנשי ההוארני שנלחמים מלחמה עיקשת בהכחדת סביבתם שמאפשרת להם לחיות על פי המסורת העתיקה שלהם.
במאים נוספים מספרים על סרטיהם ב-ynet
- ארז תדמור וגיא נתיב על "הבן של אלוהים"
- איתן גפני על "בשר תותחים"
- נסים דיין על "מפריח היונים"
- יוסי מדמוני על "מקום בגן עדן"
- יוסף פיצ'חדזה על "סוכריות"
- האני אבו-אסעד על "עומאר"
- יובל אדלר על "בית לחם"
- ארי פולמן על "כנס העתידנים"
בימים אלה מתחולל באקוודור מאבק ציבורי רחב היקף בין בני שבט ההוארני, פעילי הסביבה ואזרחים רבים, לבין אנשי עסקים זרים, אינטרסנטים מקומיים ופוליטיקאים מושחתים, ולפי פורת סרט שכזה עשוי לסייע בחשיפת האמת. לא רק באקוודור, אלא גם בכל העולם ואצלנו בישראל. לסיפור הזה יש חשיבות גדולה גם עבורנו מסתבר.
"מה בעצם לי בישראל הרחוקה לסיפור הזה באמזונס? אני חושב שכולנו קשורים לאותו דבר, כולנו חיים באותה סביבה ויערות האמזונס הם למעשה הריאות של כל כדור הארץ - ואם יפגעו בהם, כולנו לא נוכל לנשום", קובע פורת, "צריך להיות מאמץ של כל האוכלוסיה בכל העולם לשמר את הסביבה בכדור הארץ ופארק יאסוני, הפך להיות סמל למאבק סביבתי נגד תעשיה מזהמת. ואם האיזור הזה באמת ינצל, זה יכול להיות סמל ואמצעי לחיצה חזק מאוד על ממשלות לעצור פרויקטים מזהמים אחרים".
עוד על יצירת הסרט "שומרי גן עדן", המפגש עם בני ההוארני הפרימיטיביים ורכישת האמון שלהם, ההתאקלמות לחיים בג'ונגל וסכנותיו שכללה גם מפגש עם נחש ארסי, וגם על רדיפת הרשויות - הכל במדור הערות הבמאי עם יורם פורת.