שתף קטע נבחר

חייבי אגרה לא יחויבו יותר בריבית

רשות השידור הודיעה לבית-המשפט המחוזי בת"א יפו כי החל מ-10 ביולי לא יתווספו ריביות לחובות והריביות שהתווספו יימחקו. גם בתי המשפט וההוצל"פ יתבקשו שלא לפסוק ריבית על חובות אגרת הטלוויזיה. הרשות תבדוק את גביית הריבית שנתיים אחורה, אך טוענת: "בפועל, הריביות לא נגבו מיותר מ-90% החייבים, שכן הם קיבלו הנחה בחוב"

בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה נגד רשות השידור, הודיעה הרשות לבית-המשפט המחוזי בת"א-יפו, כי תחדל מגביית ריבית מחייבים בתשלום אגרת הטלוויזיה. החל מ-19 ביוני ובאופן אפקטיבי מ-10 ביולי והלאה, לא יתווספו ריביות נוספות לחוב שצבר אזרח לרשות השידור וריביות שהתווספו בתיקים פתוחים - יימחקו.

 

 

עוד הודיעה רשות השידור לבית-המשפט כי עד 10 ביולי, עורכי-דין הפועלים לגביית חובות עבור רשות השידור יגישו בקשות בכל תיקי ההוצאה לפועל הפתוחים להקטנת חוב החייב בסכום הריבית שהתווספה לאותו תיק.

 

בנוסף, כל חיוב ריבית שייגבה בתיקי חייבים לאחר 10 ביולי - יוּשב לחייב או יחושב לזכותו.

 

החל מ-10 ביולי, לא יפתחו הליכים משפטיים לתשלום חוב אגרה הכוללים דרישה לתשלום ריבית.

 

החל ממועד זה, בתי-המשפט או לשכות ההוצאה לפועל, יתבקשו בעת הגשת תביעות נגד חייבים בגין אי תשלום אגרת טלוויזיה, שלא לפסוק ריבית על חובות האגרה.

 

הטענה: יש כבר קנס קבוע בחוק. למה להוסיף ריבית?

בבקשה לתביעה הייצוגית (ת.צ 25812-03-14), שהגיש אזרח באמצעות עורכי-הדין ניצן גדות ודורון רדעי, נטען כי רשות השידור גובה תשלום ריבית שלא כדין מחייבי אגרת הטלוויזיה. לטענת המבקש תקנות רשות השידור (אגרות, פטורים, קנסות והצמדה) מסמיכות את רשות השידור לגבות קנסות והפרשי הצמדות בלבד, אך לא ריבית.

 

זו לא הפעם הראשונה שהרשות מודיעה כי תחדול מגבייה: בשנת 2013 עורכי-הדין רדעי גדות הגישו תובענה שעסקה בחיוב ביתר של הוצאות האכיפה וגם שם ניתנה הודעת חדילה והסכום למכתב התראה ירד מ-116 שקל ל-16 שקל בלבד. הרשות גם הודיעה שלא תחייב את מי שאין ברשותו ממיר. הרשות גם הודיעה באותה שנה כי תפסיק לגבות באמצעות משרדי עורכי-דין.

 

בבקשה נטען כי גביית הריבית נעשית בניגוד להוראת סעיף 6 (א)(2) לחוק פסיקת ריבית והפרשי הצמדה, תשכ"א-1961 והוראת סעיף 81א3(ד)(2) לחוק ההצאה לפועל שקובעים את העיקרון לפיו אין לפסוק ריבית מקום בו קיים בחיקוק סעד אחר על פיגור בתשלום. תקנות רשות השידור אכן קובעות תשלום קנס על פיגור בתשלום חוב אגרת הטלוויזיה.

 

במקרים בהם חייבים לא שילמו את חובם במועד, והטיפול בתיק הועבר לעורכי דין, התווספה ריבית לחובם. אם סירבו לשלם חובם גם אחרי שליחת מכתב התראה מעו"ד, הוּספה לחוב החייב ריבית גם במסגרת הליכי הוצאה לפועל.

  

רשות השידור: במילא לא רלוונטי ל-90% מהחייבים

ברשות השידור מציינים כי אין בכך הודאה באי חוקיות הגבייה, שכן הרשות הביאה שלל פרשנויות לפיהן הגבייה חוקית. בין היתר טענה, כי פרשנות הסעיפים הרלוונטיים בחוק פסיקת ריבית ובחוק ההוצאה לפועל, מאפשרת להסיק משפטית, כי ניתן לגבות ריבית על פיגור בתשלום האגרה במסגרת ההוצאה לפועל. זאת מפני ש"הקנס" שנגבה מכוח תקנות רשות השידור, מוגבל לפיגור של 5 חודשים בתשלום חוב האגרה ואינו נותן מענה לתקופת פיגור ארוכה יותר, שנמשכת עד לאחר הגשת תביעה על סכום קצוב להוצאה לפועל ובמקרים רבים הינה בשל פיגור של שנים בתשלום האגרה.

 

עוד טענה הרשות כי כי לא נגרם נזק לחברי הקבוצה, כי הריבית אינה נגבית על-ידה אלא מדובר בריבית משפטית וכן כי למעלה מ-90% מהחייבים לרשות שקיבלו מכתבי התראה ונפתחו נגדם תיקי הוצאה לפועל, קיבלו הנחה מגובה החוב, כך שבמילא לא שילמו ריבית. כך או כך, הרשות בודקת בימים אה את מספר החייבים ששילמו ריבית על חובם לרשות השידור החל מ-13 במרס 2012 (שנתיים לפני בקשת האישור) ועד ליום הגשתה (13 במרס 2014) וכן את סכומי הריביות ששולמו.

 

על פי פרסומים קודמים נפתחו בשנים האחרונות בין 200-300 אלף תיקי הוצל"פ. בהנחה שחיוב ריבית ממוצע בתיק הינו 100 שקל  – מדובר על הפחתת חוב לכאורה של 30-20 מליונים שקל.

 

ברשות טוענים שהטיפול בחייבים נעשה על פי חוק והחייבים הם אלה ש"אשמים" בבזבוז כספי ציבור. נדגיש כי לא תמיד שלחה רשות השידור מכתבים והתראות לכתובת הנכונה של "החייב" ומשרדי עורכי-הדין של רשות השידור, נהגו לנקוט בתכסיסים מול "חייבים", כגון שיחות טלפון לחייבים שגובלות בהתחזות, וכניסה לבתי חייבים ולא חייבים, באמתלות שיקריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: דודו בכר
רשות השידור
צילום: דודו בכר
מומלצים