שתף קטע נבחר

מלח באריזת פלסטיק: יקר במאות אחוזים

בקשה לתביעה ייצוגית על סך 657,937,896 שקל הוגשה נגד חברת מלח הארץ אילת של קבוצת אריסון ורשתות שיווק. הטענה: המלח שהחברה משווקת באריזות פלסטיק וקרטון (מותגי: "סדרת הבסיס" ו"מלח הים האדום") זה מוצר זהה למוצר בפיקוח שהיא משווקת (מלח "סלית") ולמרות זאת הוא נמכר במחירים גבוהים בהרבה מהמחיר המפוקח. משרד הכלכלה: "נבחן את הנושא"

אותה הגברת בשינוי אדרת והמחיר מזנק? בקשה לתביעה ייצוגית בסך 657,937,896 שקל, הוגשה לבית-המשפט המחוזי מרכז נגד חברת מלח הארץ אילת (מקבוצת אריסון), בגין מכירת מלח שאמור להיות במחיר מפוקח, במחירים גבוהים במאות אחוזים ועד 1,200% מהמחיר הקבוע בחוק למלח (עד 27.2 שקלים לק"ג לעומת 2.09 שקלים לק"ג מחיר בפיקוח).

 

 

לתביעה צורפו כנתבעות גם מגה קמעונאות ורמי לוי שיווק השקמה, משום שאלה רשתות השיווק בהן נקנו מוצרי המלח במחירים המופקעים לכאורה, אם כי המוצרים נמכרים במחירים דומים גם ברשתות אחרות. למעשה, לצד סוגת, מדובר במותגים השולטים במדפי המלח ברשתות ובמרכולים בישראל. את המחירים לצרכן: קובעות הרשתות, אולם הם מתבססים במידה זו או אחרת על המחיר לקמעונאי, אותו קובעת החברה.



המחיר המפוקח: 2.09 שקלים. ברשתות מסוימות מוכרים אף במחיר נמוך מהמפוקח (צילום מסך מתוך אתר mysupermarket) ()
המחיר המפוקח: 2.09 שקלים. ברשתות מסוימות מוכרים אף במחיר נמוך מהמפוקח (צילום מסך מתוך אתר mysupermarket)

גם זה מלח שולחן. למה לא נמכר במחיר המפוקח? (צילום מסך מתוך אתר my supermarket) ()
גם זה מלח שולחן. למה לא נמכר במחיר המפוקח? (צילום מסך מתוך אתר my supermarket)

המחיר של מלח באריזת פלסטיק ברמי לוי: 6.40 שקלים. פער מהמחיר בו הוא מוכר את המוצר המפוקח: 357%. (צילום מסתך מתוך: mysupermarket) ()
המחיר של מלח באריזת פלסטיק ברמי לוי: 6.40 שקלים. פער מהמחיר בו הוא מוכר את המוצר המפוקח: 357%. (צילום מסתך מתוך: mysupermarket)

 

למה "מוצרי הבסיס" ו"מלח הים האדום" לא בפיקוח כמו "סלית"?

הצרכנים המבקשים לתבוע, שמיוצגים על-ידי עו"ד דוד גידנסקי ועו"ד בועז גידנסקי, מבקשים לייצג את כל הלקוחות שרכשו ב-7 השנים האחרונות בכל חנות בישראל לרבות ממגה ורמי לוי, את המוצרים הבאים מתוצרת מלח הארץ:

 

"מלח גס" מסדרת "מוצרי הבסיס" 1 ק"ג

"מלח עדין" מסדרת "מוצרי הבסיס" 1 ק"ג

"מלח הים האדום" 1 ק"ג

"מלח הים האדום" 500 גרם

"מלח הים האדום" 250 גרם

 

נטען כי מלחים אלה, מסדרת "מוצרי הבסיס" ו"מלח הים האדום", שנמכרים באריזות פלסטיק וקרטון, לכאורה דומים עד זהים בהרכבם למוצרים של אותה חברה, מלח הארץ, הנמכרים במחיר בפיקוח, המכונים: "סלית":

 

מלח בישול (מלח מטבח) סלית 1 ק"ג

מלח שולחן סלית 1 ק"ג

 

למרות זאת, מלחי "מוצרי הבסיס" ו"מלח הים האדום", נמכרים ביוקר מעל המחיר המפוקח, רק משום שסדרת "מוצרי הבסיס" נתונה באריזות פלסטיק וסדרת "מלח הים האדום" נתונה באריזות קרטון ופלסטיק, עם פקק דמוי מלחייה.

 

מותג "סלית" של מלח הארץ אילת, נמכר במחיר מפוקח (צילום מסך מאתר החברה) ()
מותג "סלית" של מלח הארץ אילת, נמכר במחיר מפוקח (צילום מסך מאתר החברה)

מותג "סלית" של מלח הארץ אילת נמכר במחיר מפוקח. החברה משווקת גם מותג פרטי, שנמכר בשקית שממותגת באופן שונה. (צילום מסך מאתר החברה) ()
מותג "סלית" של מלח הארץ אילת נמכר במחיר מפוקח. החברה משווקת גם מותג פרטי, שנמכר בשקית שממותגת באופן שונה. (צילום מסך מאתר החברה)

מלח גס של חברת מלח הארץ אילת, מסדרת "מוצרי הבסיס". נטען שהוא דומה עד זהה בהרכבו ובגודל גרגיריו למוצר: מלח בישול סלית (צילום מסך מאתר החברה) ()
מלח גס של חברת מלח הארץ אילת, מסדרת "מוצרי הבסיס". נטען שהוא דומה עד זהה בהרכבו ובגודל גרגיריו למוצר: מלח בישול סלית (צילום מסך מאתר החברה)

 

מלח עדין של חברת מלח הארץ, מסדרת "מוצרי הבסיס". נטען שהוא זהה למלח שולחן של סלית ועל כן אמור להימכר במחיר מפוקח (צילום מסך מתוך אתר החברה) ()
מלח עדין של חברת מלח הארץ, מסדרת "מוצרי הבסיס". נטען שהוא זהה למלח שולחן של סלית ועל כן אמור להימכר במחיר מפוקח (צילום מסך מתוך אתר החברה)

נטען שמוצרי סדרת "מלח הים האדום" שונים כמעט אך ורק בגדלים השונים (1 ק"ג, 500 גרם ו-250 גרם) ובאריזה (קרטון ל-1 ק"ג ופלסטיק עם "מלחייה" לגדלים האחרים).  (צילום מסך מאתר החברה) ()
נטען שמוצרי סדרת "מלח הים האדום" שונים כמעט אך ורק בגדלים השונים (1 ק"ג, 500 גרם ו-250 גרם) ובאריזה (קרטון ל-1 ק"ג ופלסטיק עם "מלחייה" לגדלים האחרים). (צילום מסך מאתר החברה)

 

הפרשי מחירים של מאות עד אלפי אחוזים רק בגלל אריזה?

הפרשי המחירים בין האריזות אכן אדירים: המחיר המפוקח למלח שולחן עומד על 2.09 שקלים ל-1 ק"ג מלח. לעומת זאת, מחיר ל-1 ק"ג מלח עדין או גס מסדרת "מוצרי הבסיס" של מלח הארץ עמד על 7.80 שקלים במגה ו-6.70 שקלים ברמי לוי, פער של 273% ו-221% מהמחיר המפוקח.

 

מחיר מלח הארץ 1 ק"ג, עמד על 7.30 שקלים לק"ג במגה ועל 5.70 שקלים ברמי לי, כך לפי החשבוניות של הצרכנים, פער מחירים של 249% ו-173% לעומת המחיר המפוקח. אותו מוצר באריזת 250 גרם עלה 6.80 שקלים (27.2 שקלים לק"ג לעומת 2.09 שקלים - המחיר בפיקוח!) במגה ו-5.1 שקלים ברמי לוי – פער של 1,201% ו-876% מהמחיר המפוקח.

 

מחירי מלח בפיקוח. מתוך אתר משרד הכלכלה ()
מחירי מלח בפיקוח. מתוך אתר משרד הכלכלה



הפערים בין המחיר בפיקוח: 2.09 שקלים לק"ג, לבין המחירים של מותגי המלח באריזות השונות, כפי שנמצאו על-ידי הצרכנים שהגישו את הבקשה לתביעה ()
הפערים בין המחיר בפיקוח: 2.09 שקלים לק"ג, לבין המחירים של מותגי המלח באריזות השונות, כפי שנמצאו על-ידי הצרכנים שהגישו את הבקשה לתביעה

  

"ההרכב הכימי זהה לחלוטין"

נטען שמלחי "מלח הים האדום" ו"מוצרי הבסיס", דומים עד זהים למלחי "סלית" שנמכרים במחיר מפוקח וכי המותגים השונים מהווים "מסלולים עוקפי פיקוח", למוצרים שנמכרים במחירים הגבוהים באופן משמעותי מהמחיר המפוקח, זאת למרות ש"מדובר במוצרים בעלי הרכב כימי זהה עד לרמה של עשירית ואף מאות האחוז, כאשר בחלק מהמקרים, התיאור של המוצר בחברת מלח הארץ הינו זהה, כמעט מילה במילה, לתיאור המוצרים הנמכרים תחת המחיר המפוקח (מותג סלית). כך או כך, אין ספק כי כל המוצרים הללו עולים לכדי 'מוצר דומה' למוצר שבפיקוח, כך שעצם שיווקם מלכתחילה וכל שינוי מחיר בהם מצריך את אישורו של המפקח..."

 

המבקשים לתבוע השוו את ההרכב הכימי של "סלית" מלח בישול ומלח שולחן ו"מוצרי הבסיס" מלח גס ועדין. התברר להם שהוא "זהה לחלוטין עד לרמה של מאית האחוז", כך כתבו. אם יש הבדל מסוים במוצר אחד, הוא זניח (אחוז לחות מזערי).



השוואה בין ההרכבים הכימיים מתוך כתב הבקשה לתביעה (לחברה יש גם מלחים בטעמים ומלחים פונקציונליים שהרכבם הכימי שונה) ()
השוואה בין ההרכבים הכימיים מתוך כתב הבקשה לתביעה (לחברה יש גם מלחים בטעמים ומלחים פונקציונליים שהרכבם הכימי שונה)

  

תיאורי המוצר דומים וגודל הגרגירים זהה

גם גודל הגרגירים במוצרים (אלה נשמכרים במחיר מפוקח ואלה שנמכרים במחיר לא מפוקח) זהה, כך לפי תיאור הגרגירים באתר האינטרנט של החברה. בנוסף, תיאורי המוצרים באתר הם לרוב זהים ולעיתים יש שוני קל בתיאורים שבעצם מתארים את אותו הדבר. השוני המהותי היחיד בתיאור הוא לגבי נוחות האריזה.

 

"..מתיאור המוצר (מלח עדין מ.ק) עולה בבירור כי השימוש במילים 'מלח עדין' ולא 'מלח שולחני' אינה אלא מכבסת מילים, שכן תיאור המוצר 'מלח עדין' באתר חברת מלח הארץ, נפתח במלים 'המלח השולחני'", נכתב.

 

בנוסף, טוענים בכתב הבקשה, כי לפי הגדרת מוצר דומה, "די בתכונות דומות אם לא זהות, כדי להגדיר את המוצר כדומה וכן שינויים חיצונים כדוגמת משקל, גודל, אריזה או שם אינם גורעים מהגדרת המוצר כמוצר דומה (אם כי במוצרי חלב, אריזות קטנות מסוימות לא נכללות תחת מוצר דומה מ.ק)".




תיאורי המוצרים כפי שהובאו בכתב הבקשה לתביעה ()
תיאורי המוצרים כפי שהובאו בכתב הבקשה לתביעה

  

איפה המפקח על המחירים?

לאור כל זאת, נטען כי  יש פה הטעיה, חוסר תום לב ועשיית עושר שלא במשפט. מדובר בניסיון "מקומם לעקוף את חוק הפיקוח באמצעות שימוש בתחבולות שונות ומשונות אם באמצעות אריזתו באריזה שונה; אם באמצעות כינויו תחת שם אחר – העומד בניגוד מפורש להוראות החוק, תוך שהמשיבות גובות מחיר הגבוה פי 3 ואף למעלה מכך מהמחיר המפוקח על פי חוק".

 

כל זאת תוך הפרה בוטה וייסודית של חוק הפיקוח על מחירי מצרכים "למכירת מצרכים במחיר הגבוה מהמחיר הקובע אשר נקבע בחוק, בניגוד להוראות ס' 11 (א)(1) לחוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים תשנ"ו -1996".

 

כמו כן נטען שכדי למכור במחיר גבוה מהמחיר המפוקח, היה על החברה או על רשתות השיווק לבקש אישור מיוחד מהמפקח על המחירים למכור מוצר מפוקח "דומה" במחיר הגבוה ממחיר הפיקוח: "כמתחייב על פי סעיף 15 וסעיף 25 (א) לחוק הפיקוח". לפי סעיפים אלה, על חברה או קמעונאי להגיש בקשה מנומקת למפקח על המחירים, הכוללת תיאור של המצרך החדש ושל מצרכים אחרים מאותו סוג שהוא מוכר ומחיריהם.

 

אחד המבקשים לתבוע פנה למפקח על המחירים בתהייה. המפקח הפנה אותו לסגניתו. הצרכן שאל אותה, בין היתר: "תגידי לי, החוק עצמו לא דורש שמוצר דומה גם יבקשו אישור מהמפקח"? והיא ענתה לו: "אה..אמ.. כן דורש. עד היום לא השתמשו בדברים האלה". השיחה מוקלטת.

מלח הארץ (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

מלח הארץ אילת (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 

"מוצר בסיס קיומי"

המבקשים לתבוע טוענים שבמרכז התביעה עומד "מוצר בסיסי וקיומי שהמחוקק מצא לנכון להכניס את מחירו תחת פיקוח, על מנת שזה יהיה שווה לכל נפש – מלח בישול ומלח שולחן".

 

עוד טענו כי בימים בהם נושא יוקר המחיה בישראל דומיננטי ומחיר המוצרים בארץ גבוה בכ-25% ממדינות אירופה יש להתייחס להתנהלות החברות בחומרה יתרה.

 

עקב כך, למרות שסכום התביעה הפרטית עומד על 38.9 שקל - פער המחיר בין מוצרי המלח שקנו התובעים, שני צרכנים, לבין מחיר המלח המפוקח: 2.09 שקלים, גובה הפיצוי הנדרש לכלל 6 מיליון הצרכנים, גבוה. הוא חושב לפי מחיר גבוה ב-300% ממחיר המלח המפוקח, כפול מחיר מלח גולמי לטון כפול היקף הייצור של תעשיות מלח כפול 7 שנים, סך הכל 657,937,896 שקל.

 

הפרש המחירים בין אריזות חלב בפיקוח: רק 18%

מלח הארץ יוכלו בהחלט לטעון כי עלות אריזת פלסטיק או קרטון גבוהה יותר מעלות אריזת נייר. אין לנו מידע לגבי עלויות האריזות, אך אפשר לראות שבחלב מפוקח, החוק מבחין בין אריזת שקית לאריזת קרטון עם פקק פלסטיק. חלב טרי 3% שומן בשקית 1 ליטר עולה 5.30 שקלים מחיר מפוקח ואילו חלב 3% בקרטון + פקק 1 ליטר עולה 6.30 שקלים. הפרש מחירים של שקל ו"התייקרות" משקית לקרטון של 18%. אחוז זניח לעומת אחוזי ההתייקרות המתוארים במלח.

 

 

תגובות

מחברת מלח הארץ נמסר: התביעה היא בנוגע למוצרים שונים שעלות הייצור שלהם שונה לחלוטין ומכאן המחיר השונה לצרכן. כמובן שבפני הצרכן עומדת האפשרות לבחור בין המלח בפיקוח באריזת נייר שנמצא מזה עשרות שנים בחנויות, לבין המלחייה או קופסאות מפלסטיק. שעלות ייצורן גבוהה יותר".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "נכון להיום מלח באריזה של 1 ק"ג נמצא תחת פיקוח מחירים (ללא הבחנה מיהו היצרן). נושא הפיקוח על מחירי האריזות השונות במשקל שונה יבחן על ידי המפקח על המחירים".

 

בעקבות תגובת משרד הכלכלה, שאלנו את המשרד: האם אריזת 1 ק"ג מלח בקופסת פלסטיק או קרטון זה מוצר בפיקוח השיבו:

 

"התביעה לא הוגשה כנגד משרד הכלכלה והוצגה בפנינו לראשונה אמש באמצעותך, טרם בחנו את כתב התביעה לעומק ועל כן אין באפשרותנו להתייחס לשאלתך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מלח הארץ
צילום: שפרה זקס
עו"ד בעז גידנסקי
צילום: שפרה זקס
מומלצים