מפכ"ל הוא קודם כול מנהיג
בעית המשטרה אינה ההתנהלות הארגונית והמקצועית עצמה. האתגר שעמו צריכה המשטרה להתמודד הוא אתגר המנהיגות, וממנו תיגזר הצלחתה במלחמה בפשיעה
קשה להיות מופתע ממסע הטחות-הרפש שהחל ביום שלישי בערב מיד לאחר פרסום ההודעה על החלטת השר גלעד ארדן למנות את תא"ל (מיל') גל הירש למפכ"ל המשטרה.
עוד דעות ב-ynet:
מינוי הירש - סתימת הגולל על המשטרה שדנינו השאיר
כך נמגר את האלימות בכדורגל הישראלי
הפלסטינים ימשיכו לאכול את הפרי המורעל
שני צעדים להוספת כוח אדם איכותי להיי-טק
בעידן התקשורת המטוקבקת כל מינוי ציבורי זוכה לתגובות מכל סוג, ובעיקר בולטות תגובות המכפישים: כך צפוי היה גם במקרה הנוכחי. בבליל הניתוחים והפרשנויות נשכח גורם אחד מרכזי וברור: מפכ"ל המשטרה הוא קודם כול מנהיג. השאלה אינה מידת הבנתו בהליכי חקירות או בעבודת מעבדות הזיהוי הפלילי. נכון, הבנה של עבודת המשטרה היא גורם חשוב בהצלחת המפכ"ל, אבל יותר מכול חש הציבור - ובצדק - שהמשטרה איבדה כיוון.
פרשיות שחיתות, הטרדות מיניות ועוד, הנחשפות במשטרת ישראל בשנים האחרונות, הן תוצאה של פיקוד כושל ברמה האנושית והמוסרית. כשלים מקצועיים יכולים לקרות, ולמרבה הצער אף להביא למחדלים קשים המסתיימים ברציחתה של שירה בנקי במצעד הגאווה. אולם מה שפוגע יותר מכול במשטרה הוא היעדר מנהיגות, כזאת היודעת לדרוש מצוינות אישית ומוסרית מדרג הפיקוד במשטרה. ברור לכול כי בשנים האחרונות דרישה כזו לא עמדה על סדר היום של ראשי המשטרה.
אם נדמה למישהו כי העניין מסתיים ביצירת קוד התנהגות לניצבים ודרג הפיקוד הבכיר, הרי שטעות בידו. הפיקוד הבכיר הוא דגם לחיקוי של השוטר הבודד בקצה הסקאלה. המיאוס שחשים כה רבים כלפי השוטרים שאנו פוגשים ברחוב, הוא תוצר של חוסר בדוגמה אישית בגוף האמון על שמירת הסדר והחוק במדינה. חבל, משום שרוב המשרתים במשטרה אכן מתגייסים לשירות מתוך מטרה לתרום לחברה ולשרת את הציבור. אבל בעוד הם מתבוננים במפקדיהם, הם למדים שהתנהלות מסוג אחר ולא רצוי, היא מקובלת ומשמשת נורמה.
כיצד יוכל שוטר להבין את חשיבות המלחמה בהטרדות המיניות כאשר מפקדים בדרגים הגבוהים ביותר מטרידים את עמיתתו השוטרת? כיצד אמור לפעול חוקר הבודק חשדות לאי-סדרים והעלמות כספים בחצרו של רב, אשר מפקדיו נוהגים להסתופף באותה חצר? איך יילחם התובע המשטרתי נגד הפושעים כאשר עורך דין מסוים מתרועע עם מפקדיו?
גל הירש היה ולעולם יהיה מפקד בעל שיעור קומה מוסרי, הנוהג דוגמה אישית, והנוטל אחריות על משימותיו ותפקידו. על כך יש לשים את תשומת הלב. בעידן גל הירש כמפכ"ל צפויה המשטרה לעבור רעידת אדמה בתפישת הפיקוד והנורמות המוסריות.
על כך לא נותנים הפרשנים השונים את דעתם, ומחטיאים למטרה: הרי בעיית המשטרה אינה ההתנהלות הארגונית והמקצועית עצמה. האתגר שעמו צריכה המשטרה להתמודד הוא אתגר המנהיגות, וממנו תיגזר הצלחתה במלחמה בפשיעה. לכך מתאימה נחישותו של גל הירש, מנהיגותו שהוכחה עשרות פעמים במהלך שירותו בצה"ל, והיותו מנהיג המוביל את פקודיו ולא מובל על ידם.
אז יואילו המקטרגים להציע את טענותיהם כלפי הירש למי שמוכן להקשיב להם, אבל במבחן המציאות, המשטרה זקוקה היום למפכ"ל שהוא מנהיג. מנהיג בשיעור קומתו של גל הירש.
איקי אלנר, מנכ"ל המכון למנהיגות עתיד בישראל