שתף קטע נבחר
 

קעקוע נרטיב ה"המדינה האסלאמית"

במציאות הנוכחית, שבה ההוויה של "המדינה האסלאמית" היא שקובעת את התודעה, יש להקצות משאבים לעיצוב התודעה ולהשפעה תודעתית

"המדינה האסלאמית" פונה לקהל רחב של קהילות מוסלמיות ברחבי העולם באמצעות מנגנוני תוכן והפצה של קמפיינים במדיה וברשתות החברתיות. במקביל, מהווה מוקד משיכה לגיוס בשטחים שבתחום שליטתה. כבר במהלך המחצית השנייה של שנת 2014 חלשה "המדינה האסלאמית" על טריטוריה עצומה בצפון-מזרח סוריה ובחלקה המערבי והצפוני של עיראק. בנוסף לכך, היא זכתה לקבל את שבועות האמונים של ארגונים סלפיים ג'יהאדיים שונים באפריקה, באסיה ובמזרח התיכון והקימה תאי תמיכה ברחבי העולם המוסלמי, כולל בקהילות מוסלמיות במערב.

 

עוד בערוץ הדעות:

האליטה השקופה מסתגרת

הגיע הזמן לשמור את השבת

ההסתה מתחילה מלמעלה

נשאת מלחם - "טרוריסט אסטרטגי"?

איפה אתם בשבת?

 

"המדינה האסלאמית" הצליחה לבנות סיפֵר וזוכה לתשומת לב תקשורתית וציבורית מחוץ לנעשה בשטחים שבשליטתה. היא גם הצליחה להסיט את הקשב התקשורתי והציבורי מהמציאות הקיימת בשטחים אלה (דיכוי אוכלוסייה, הוצאות להורג, בעיות כלכליות ורעב, הפסדים בקרבות וכדומה). למעשה, "המדינה האסלאמית" מצליחה לשלוט במאבק על התודעה באמצעות הוויה שהיא מעצבת בעצמה. כך, העולם רואה את הנעשה בסוריה ובעיראק דרך העיניים של "המדינה האסלאמית", ואין למעשה מנגנונים אחרים שיאפשרו הסתכלות אובייקטיבית יותר על המציאות. בכך היא מצליחה לייצר פער תודעתי בין ה"ראייה" במובנה התפיסתי הצר לבין מתן פרשנות ל"מה שרואים", תהליך המחייב תהליכים קוגניטיביים רחבים יותר.

 

"המדינה האסלאמית" הינה תופעה גלובלית, ולכן גם מהווה איום גלובלי. כמענה לאיום זה יש להרחיב את היריעה מבחינה תפיסתית ולהבין שלא מדובר רק באתגר מודיעיני-צבאי, אלא בתופעה חברתית ותרבותית רחבת ממדים, שאין אפשרות לטפל בה רק באמצעים קיברנטיים או קינטיים. אמנם, כבר מתבצעת פעילות של מדינות שונות להציב "סיפר נגדי" (Counter Narrative) מול השימוש של "המדינה האסלאמית" במרחב הקיברנטי, אך פעילות זו מוגבלת ומתרכזת בעיקרה בצמצום הגיוס ל"מדינה האסלאמית" ממדינות המערב ובהקצנה הדתית המתרחשת ברשת.

 

מתקפת הטרור בפריז על ידי "המדינה האסלאמית" חושפת את הדילמות והקשיים שבהם עומדת מדינה דמוקרטית בעת לחימה בטרור בכל הקשור לאיזון זכות האזרחים לפרטיות למול חששות המדינה מאיומי טרור שייפגעו בביטחון הלאומי. לאחרונה דווח על פגישת נציגי ענקיות הטכנולוגיה עם ראש ה-FBI ובכירים נוספים בבית הלבן, כדי לדון בדרכים שונות לסיוע במלחמה בטרור, ובפרט האיום שמציב ארגון המדינה האסלאמית. נושא נוסף לפגישה כזו הוא ברקע הקושי המובנה של מדינות וארגוני ביון לעמוד בקצב ההתפתחות הטכנולוגית של "המדינה האסלאמית" במרחב הקיברנטי.

 

במציאות הנוכחית, שבה ההוויה של "המדינה האסלאמית" היא שקובעת את התודעה, יש להקצות משאבים לעיצוב התודעה ולהשפעה תודעתית. במסגרת זו נדרשת מערכה תודעתית וקיברנטית שתכלול ניהול מערכה אופרטיבית במרחב הגיאוגרפי שנמצא בשליטת "המדינה האסלאמית". פעילות כזו יכולה לכלול קמפיינים של לוחמה פסיכולוגית, אך גם הכשרת אנשי אמון מקומיים המתנגדים ל"מדינה האסלאמית" והפיכתם ל"סוכני ידע" שישתמשו בכלים טכנולוגיים בעלי חתימה

 נמוכה, אנונימיות ואיכות ויזואלית גבוהה להפקת חומרי תוכן, מודיעין ודיווחים אובייקטיביים. אלה יופצו בצורה גלובלית, אך גם בצורה ממוקדת לקהילות ברחבי העולם בהן יש פוטנציאל להתגברות השפעתה של "המדינה האסלאמית".

 

הפצצות הקואליציה נגד "המדינה האסלאמית" מצליחות לסכל פעילות בשטחי הלחימה בסוריה ועיראק, כולל חיסול של מספר גדול של פעילי "המדינה האסלאמית". אך פעילות זו לא מצליחה להוריד את מספר הפעילים בשל זרם המתגייסים החדשים שממלאים את השורות. על מנת להוריד את מספר המתנדבים המתגייסים לשטחי "המדינה האסלאמית" לא מספיק לסגור גבולות פיזיים, פעילות שלא ממש הוכיחה עצמה עד כה (במיוחד כי היא מביאה לתופעת טרור במדינות האם), אלא יש להוריד את המוטיבציה של מתגייסים פוטנציאליים לפנות לדרך הג'יהאד. יש להשיג יעד זה בהתמקדות ברמה התודעתית, על ידי קעקוע הנרטיב של "המדינה האסלאמית" מציגה.

 

דניאל כהן הינו עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. "עתידה של המדינה האסלאמית" הינו אחד המושבים המרכזיים בכנס הבינלאומי של ה INSS שייפתח מחר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים