המבקר: הסלט שלנו כולל גם חומרי הדברה
אנשי המבקר מצאו כי הציבור בארץ ממשיך להיחשף, באמצעות צריכת ירקות ופירות, לשאריות של חומרי הדברה מסוימים שנאסרו או הוגבלו לשימוש חקלאי באירופה ובארה"ב. "הצרכן הישראלי 'שבוי' בשוק בו אין מידע שאפשר ללמוד ממנו איזו סחורה נקייה יותר או פחות מחומרי הדברה". משרד החקלאות: מקדמים שינוי במדיניות
הציבור בישראל המשיך להיחשף לחומרי הדברה שנים לאחר שבאירופה ובארצות הברית נאסר או הוגבל השימוש בהם. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה השנתי 67ב', המתפרסם היום (ג').
כך מוכרים חומרי הדברה מסוכנים לכל דורש
משרד המבקר בדק בחודשים מרס-אוגוסט את סוגיית השימוש בחומרי הדברה בחקלאות. המשרד בדק את מצב הפיקוח, האכיפה וההסברה וההדרכה בנוגע לשימוש בחומרי הדברה. הדו"ח מתייחס לטיפול בירקות ופירות המיוצרים בארץ ומשווקים לצרכן הישראלי, בידי השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות, במשרד הכלכלה ועוד.
הנהלים מפגרים בהשוואה למדינות המפותחות: אנשי המבקר מצאו כי הציבור בארץ המשיך להיחשף, באמצעות צריכת ירקות ופירות, לשאריות של חומרי הדברה מסוימים שנאסרו או הוגבלו לשימוש חקלאי באירופה ובארצות הברית נוכח השפעתם השלילית על הבריאות והסביבה. זאת מכיוון שהליך ההערכה שמתייחס לתועלת ולנזק באותם חומרים, בהתבסס על הידע המחקרי העולמי שבעקבותיו הוצאו משימוש - בוצע בישראל רק כמה שנים לאחר שהדבר נעשה באותן מדינות מפותחות.
היעדר פיקוח בשטח: בנוסף, עלה כי יחידת השירותים להגנת הצומח ולבקורת במשרד החקלאות לא מבצעת פיקוח בשטח על עבודת החקלאים. זאת למרות שהדבר נחוץ כדי לבדוק אם הם פועלים על פי הוראות השימוש של תכשירי הדברה, במטרה לצמצם ואף למנוע את קיומן של שאריות חומרי הדברה במזון המסופק לצרכן.
חוסר שקיפות בנתונים: ואם ברצוננו לקבל מידע על כמות חומרי ההדברה, הרי שגם לקיחת הדגימות מהפירות ובדיקתן לוקה בחסר. "הצרכן הישראלי 'שבוי' בשוק בו אין מידע שאפשר ללמוד ממנו איזו סחורה נקייה יותר או פחות מחומרי הדברה. לפיכך הוא נאלץ לבצע את רכישותיו בלא שיהיה לו מושג לגבי רמת חומרי ההדברה במוצרים", נכתב בדו"ח.
כמו כן, משנת 2010 ועד סיום הביקורת פרסם המשרד פעם אחד בלבד מידע בנוגע לאחד הסקרים שביצע, וגם מידע זה היה חלקי בלבד. "אי פרסום תוצאות הסקר משמעו פגיעה בעיקרון השקיפות שחייב המשרד כלפי הציבור", כותב המבקר.
יש לציין כי סמוך לאחר סיום הביקורת פרסם המשרד את תוצאות הסקר לשנת 2015. גם משרד הבריאות מבצע סקר שנתי לניטור שאריות חומרי הדברה, אולם למרות שהמשרדים שייכים למערכת ממשלתית אחת, הם לא פעלו להציג לציבור מסמך המאחד את מסקנותיהם.
ליקויים גם באכיפה: אם לא די בכך, האכיפה בתחום לוקה אף היא בחסר. משרד החקלאות כמעט שלא הטיל קנסות מנהליים על חקלאים שבתוצרתם נמצאו שאריות חריגות של חומרי הדברה. מתוך 98 מקרים של דגימות על ממצאים חריגים בשנת 2014, רק במקרה אחד הוטל קנס מנהלי. בשנת 2015 הוטל קנס רק על 11 מקרים כאלה מתוך 96.
הדו"ח השנתי של מבקר המדינה - כתבות נוספות:
המבקר: אורי אריאל העביר עשרות מיליוני שקלים למקורבים
"מכת מדינה": החקלאים חסרי אונים מול הפשיעה
מערך הכשרות - "ממצאים חמורים, הטעיית הציבור, מצב בלתי נסבל"
מבקר המדינה: הסיבה האבסורדית לתור לניתוחים בישראל
77% מהחרדים שנבדקו קיבלו פטור נפשי, טיפול רפואי לחיילים מתעכב
המבקר מתריע: נזק למדינה עקב המשבר במשרד החוץ
קנו מאות ניידות - בלי לבדוק אם הן מתאימות
משרד הבריאות: "הפרדת יולדות? אין תופעה כזו"
עומס על מפקחי בתי הספר לא מאפשר להם למלא את תפקידם
ילדים יוצאים ממשפחה מסוכנת - וחוזרים בלי בדיקה
המבקר: ישראל בפיגור בהתמודדות עם פשיעת סייבר
זיהום חוצה גבולות: השפכים בשטחים משפיעים על ישראל
הסכם הגז עם חברת חשמל עלול להוביל לעליית תעריפים במשק
המדינה לא בדקה כראוי את השפעת העלאת גיל הפרישה
ביטוח לאומי מוותר על מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור
המבקר: "המידע שבדו"חות הכספיים של הממשלה לקוי"
"מטופלים נדבקו בהפטיטיס C משימוש חוזר באביזרים חד פעמיים"
לחכות 13 חודשים בתור לקלינאי תקשורת בסורוקה
צמצום מספר המדריכים: כמו כן, מספר המדריכים לחקלאים בתחום חומרי ההדברה פחת מ-17 בשנת 2006 ל-8 מדריכים בלבד בשנת 2015.
קיצוץ תקציב המיזמים: במקביל קוצץ התקציב לתמיכה במיזמים להפחתת השימוש בחומרי הדברה. בשנת 2012 עמד הסכום על 2 מיליון שקל להדברה משולבת. בשנת 2013 פחת הסכום למיליון שקל ובשנת 2014 צנח לחצי מיליון. ב-2015 וב-2016 עמד הסכום על 700 אלף שקל.
משרד המבקר ממליץ שמשרד החקלאות ומשרד הבריאות ישתפו פעולה כדי להציג לציבור ממצאי סקרים שהם מבצעים וגם כדי לעדכן את הרגולציה בתחום. "נחוץ לזרז תהליכים אלה בעיקר כדי לשמור על בריאותם של עוברים בבטן אמם, של תינוקות ושל ילדים החשופים במיוחד להשפעתם השלילית של חומרי הדברה". כמו כן קובע המבקר כי יש לבצע הדרכות לחקלאים ולפקח בשטח על ההדברה במשקים החקלאיים.
משרד החקלאות: אין מספיק כוח אדם
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "בימים אלה משרד החקלאות מקדם שינוי במדיניות השימוש בחומרי הדברה בפירות ובירקות למען שמירה על בריאות הציבור, ובכך ישלים את הטיפול בפיקוח ובקידום נושא הפחתת השימוש בחומרי הדברה.
"לאור הטענה כי השמירה על בריאות הצרכן הישראלי אינה שונה מהשמירה על בריאות הצרכן האירופי, ולאור הצורך התמידי לאזן בין שמירה על בריאות הציבור לבין המשמעויות הכלכליות של החלטות אלו על הייצור החקלאי, מובן לכל כי תקינה שהתקבלה באיחוד האירופי יכולה ואף צריכה להתאים לציבור בישראל.
"במסגרת זו, המשרד בוחן את האפשרות להמליץ לוועדה הבינמשרדית לה שותפים משרדי החקלאות, בריאות, הגנת הסביבה וכלכלה, לאשר את השימוש בחומרי הדברה המותרים באירופה בהסתמך על הליך הרישוי שמבוצע באירופה, ללא צורך בהליך המתרחש כיום לרישוי חומרי הדברה בישראל. המטרה בהמלצה כזו היא שיהיו לחקלאים פתרונות הדברה זמינים במיידי חלף החומרים שעתידים לצאת ולהיאסר בשימוש באיחוד האירופי.
"מהלך זה הינו המשך ישיר לפרויקט דומה שיזם המשרד לפני שנים אחדות, במסגרתו ביצע הערכה מחודשת למספר רב של תכשירי הדברה. בתוך כך, ביטל המשרד את רישומם של כ-40% מכלל החומרים הפעילים.
"בנוסף, המשרד בוחן את האפשרות להמליץ לוועדה הבינמשרדית בהשתתפות משרדי החקלאות והבריאות לתקן את תקנות שארתיות חומרי ההדברה המותרים בשימוש על פי תקינה בינלאומית, בהתאם לתקינה במדינות מערביות, ולתקן את המצב הנתון כיום, כך שהשארתיות המותרת בישראל תהיה תואמת לרמה המותרת בשווקי היעד.
"לעניין עיכוב יישום תכנית הרביזיה, אומנם תקנות בריאות הציבור אושרו עוד במהלך כהונת הכנסת הקודמת. אולם, עקב התפזרות הממשלה, התקנות לא נחתמו על ידי השרים. כתוצאה מכך, נאלץ המשרד להמתין לאישור הכנסת החדשה ולאישור הממשלה.
"לעניין התקנות לעיגון דרישות של איכות ובטיחות התוצרת הצמחית המשווקת לצרכן המקומי, שנועדו להבטיח לצרכן בישראל תוצרת חקלאית איכותית ובטוחה למאכל, הן נמצאות בישורת האחרונה לקבלת אישור ממשרד המשפטים.
"יתר על כן, המשרד מסכים עם דעת המבקר כי סקר הדגימות אינו מהווה תחליף ראוי לפיקוח בשטח, הדורש תקני כוח אדם רבים. אולם לצערנו, ההחלטה להגדיל את כמות התקנים, אינה עוד בידי אנשי המשרד. וכן, בהתבסס על פסיקת בית המשפט העליון, פעילות פיקוח ואכיפה היא פעילות שלטונית מובהקת, וככזו לא ניתן להעבירה לביצוע באמצעות מיקור חוץ. על כן, ידי המשרד כבולות והוא משתמש בסקר הדגימות כפתרון זמני.
"מלבד זאת, משרד החקלאות מודה למבקר על ביקורתו בעניין פיקוח וקידום הפחתת השימוש בחומרי הדברה. עם קבלת טיוטת הדו"ח, נעשתה עבודה יסודית במשרד להבנת הפערים והדרכים למימוש הפתרונות הרצויים. פתרונות אלו מקודמים בימים אלו במסגרת תכניות העבודה של יחידות המשרד. המשרד ילמד את הנקודות שהמבקר העלה ויעשה בהן שימוש לקידום הנושא לטובת כלל הציבור בישראל".