שתף קטע נבחר
 

"חוקרים פרטיים": האם נוכל לשפר את המוח האנושי?

אני לא מאמין שנוכל להפוך כל אחד לחכם באדם כמו שלמה, אבל אם נצליח להעצים בצורה בטוחה יכולות חשיבה ולמידה בחיי היומיום מעבר למה שניתן כיום, זה יהיה שווה עבורי יותר מכל כסף וזהב ואפילו ביטקוינים

 

פרופסור רועי קדוש כהן בניסוי במעבדה (צילום: גל רז)
פרופסור רועי קדוש כהן בניסוי במעבדה(צילום: גל רז)

 

אחד הסיפורים שהכי השפיעו עליי בתור ילד היה על שלמה המלך שהעדיף לבקש מאלוהים חכמה על פני כסף וזהב. כבר בסיפור של שלמה, וגם בזה על אדם וחווה לפניו, התעסקו באחד הנושאים שאנו עובדים עליהם כיום במעבדה, ונקרא העצמה קוגניטיבית: שיפור של היכולות המנטליות, כגון זיכרון, עיבוד מידע, וריכוז, שנגרם על ידי שינוי סביבתי ומשפיע ואף יכול לשנות את מוחנו.

 

בהכשרתי אני נוירופסיכולוג וחוקר מדעי העצב הקוגניטיבי (cognitive neuroscience). הדבר שסיקרן אותי ביותר הם האזורים המוחיים שאחראים ליכולות חשיבה מתקדמות כמו מספרים ויכולות חשבוניות. לאחר לימודיי במכללה האקדמית אחוה ולאחר מכן באוניברסיטת בן גוריון במהלך הדוקטורט שלי עם פרופ' אבישי הניק, הראנו שעל ידי גירוי מוחי לא פולשני של אזור מסוים, אנחנו יכולים ליצור הפרעה למשך מספר שניות בפתרון בעיות של נבדקים בריאים. זאת אומרת שהם מתנהגים פתאום כמו אנשים עם קשיים קוגניטיביים.

 

עוד ב"חוקרים פרטיים" בערוץ הלימודים:

  החיפוש שלי אחר הפשטות בתוך המורכבות

"חוקרים פרטיים": על ביציות והזדקנותן המהירה

"חוקרים פרטיים": ברקים ורעמים בבית המשפט

חיידקים ומחלות צמחים והשפעתם על מזון ותרבות

"חוקרים פרטיים": הפאג'ים שמחסלים את החיידקים

באבלס: בועות והמחקר שלי על מחלת הסרטן

"חוקרים פרטיים": כיצד תאי סרטן מתפשטים בגוף?

למה אני חוקרת גישות חדשות בבריאות הנפש?

"חוקרים פרטיים": החלופה המדעית לתרומת איברים

החוקר שבודק: האם העיתונות מתה?

לחקור את יפן: מסע לארץ השמש העולה

פריזבי עם אלקטרונים והקשר לסמארטפונים שלנו

מידה כנגד מידע: למה אני שוקלת חלבונים?

למה בחרתי לטפל בעזרת יצירות ספרותיות?

"חוקרים פרטיים": חלבונים מקולקלים ותולעים זקנות

 

פרופסור רועי קדוש כהן  (צילום: גל רז)
פרופסור רועי קדוש כהן (צילום: גל רז)

 

התחלנו לשאול את עצמנו האם אנו יכולים לגרום לאזורים במוח גם לפעול יותר טוב? או בפרפרזה על רבי נחמן מברסלב, אם קלקלת בניסוי אזור מסוים, האם תוכל גם לתקן? כדי לבדוק זאת הרחבתי את הידע שלי במהלך פוסט-דוקטורט בלונדון ואחרי שלוש שנים הקמתי את המעבדה שלי באוקספורד, שמתמקדת בתהליכי חשיבה, למידה, ושינויים מוחיים. אנחנו בודקים דרכים שונות לשפר את יכולת החשיבה, ממניפולציות קונטיביות, דרך אימון קונטיבי, ועד לגירוי מוחי, ובמקרים רבים משלבים בין שיטות שונות, כמו גירוי מוחי ואימון קוגניטיבי על מנת ליצור שינויים בהתנהגות ובפעילות המוחית עם שינויים ארוכי טווח.

  

האפשרות להעצמה קוגניטיבית עדיין מצויה במחלוקת, אבל לדעתי האפשרות לשפר את יכולות החשיבה שלנו תפרוץ גבולות שכרגע סגורים בפני אוכלוסיות שונות, כולל אנשים הסובלים מבעיות התפתחותיות, ומחלות ניווניות. העצמה קוגניטיבית עשויה להקל על למידה וחשיבה גם במקרים אצל של אנשים בריאים. עם זאת, יש לנו עוד דרך רבה עד להבנה של המנגנונים המעורבים בהעצמה קוגניטיבית בהשגת ממצאים דומים מחוץ למעבדה, בהקשר של פעילות בחיי היומיום. אני לא מאמין שנוכל להפוך כל אחד לחכם באדם כמו שלמה, אבל אם נצליח להעצים בצורה בטוחה יכולות חשיבה ולמידה בחיי היומיום מעבר למה שניתן כיום, זה יהיה שווה עבורי יותר מכל כסף וזהב ואפילו ביטקוינים.

 

פרופ' רועי כהן קדוש הוא חוקר ופרופסור למדעי העצב הקוגניטיבי באוניברסיטת אוקספורד ומרצה אורח במכללה האקדמית אחוה

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו יסבירו חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית". 

 


פורסם לראשונה 17/03/2018 17:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל רז
ניסוי במעבדה של פרופ' רועי קדוש כהן
צילום: גל רז
מומלצים