בעקבות הממצאים: תעלומת מנורת המקדש
הצטרפו לסיור בעקבות גלגולה של מנורת המקדש האבודה: מרצפת הפסיפס של בית הכנסת בבית שאן, מהמאה החמישית לספירה, דרך מדליון הזהב מראשית המאה השביעית לספירה, ועד לארון הקבורה העתיק שנמצא בבית שערים
מבית המקדש ועד לסמל המדינה: מנורת המקדש עברה גלגולים רבים, ואין לנו מושג אמיתי כיצד היא נראתה. אבל איכשהו, המנורה היא הסמל הוויזואלי הנוכח ביותר של העם היהודי מימי הגלות ועד ימינו. לאורך הדורות, אלפיים שנים לאחור, נתגלו עדויות מרתקות לתיעוד המנורה בעלת שבעת הקנים שהאירה בבית המקדש, והייתה אחד מחפצי הפולחן החשובים ביותר בו.
כל מה שרציתם לדעת על חנוכה - בעמוד המיוחד שלנו. היכנסו
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
דודי מבורך, ארכיאולוג ואוצר בכיר במוזיאון ישראל בירושלים, מספר כי הממצא הקדום ביותר למראה המנורה התגלה ברובע היהודי, חרוט על קיר על ידי אחד הכהנים בימי בית המקדש השני. מנורת המקדש, כפי שהיא מופיעה בשער טיטוס ברומא, שימשה השראה לקביעתה כסמלה של המדינה היהודית, והיא אף מופיעה על גבי מטבעות מתקופת החשמונאים.
עוד תרבות בערוץ היהדות:
- מופע: הפסטיגל של המגזר: האנדרדוסים עושים מחזמר
- סרט: נוגעת במוות: ורד אסף, שוטפת גופות
- תערוכה: סאלטה בכיכר השבת: קפוארה עם ציצית
- אלבום: האזינו לנשות המהפכה
- טלוויזיה: סיפורה של ממלכה האחרונה
- פרודיה: איך שרים מזמורי חג מולד ביידיש
- קליפ: האב, הבן ואריק סיני: נשבעים בספר התהילים
- סינגל: עמיר בניון שר "בך ה' חסיתי "
- ספר: 50 גוונים של אפור, גרסת המגזר
החנוכייה איננה מנורה, הוא מבהיר. "למנורה בבית המקדש היו שבעה קנים, ולחנוכייה שמונה קנים. אבל החנוכייה בת שמונת הקנים היא גלגול של מנורת המקדש. ההתחקות אחר מנורת המקדש בכל אגפי המוזיאון, ובייחוד באגף היודאיקה ובשדרת בתי הכנסת העתיקים – מרתקת ומעוררת השראה".
"למרות האיסור לעשות מנורת שבעה קנים - חז"ל מתירים רק מנורה של חמישה או שמונה קנים - אנו מוצאים גם מנורות תלת-מימדיות מהתקופה הביזנטית", מבורך מציין. "היא הפכה לסמל של תקווה וגאולה, ועם אובדן התקווה לשיבה לעצמאות בארץ ישראל, היא הופכת לסמל לתקווה לאחרית הימים, ואז לסמל של זהות יהודית בתפוצות, ואז לקמע".
צפו בכתבת הווידיאו - והצטרפו לסיור בעקבות גלגולה של מנורת המקדש האבודה: מרצפת הפסיפס של בית הכנסת בבית שאן, מהמאה החמישית לספירה, דרך מדליון הזהב מראשית המאה השביעית לספירה, ועד לארון הקבורה העתיק שנמצא בבית שערים.
תצוגת החנוכיות במוזיאון ישראל היא הגדולה והמרשימה בתחום. למעלה מ-150 דגמים שונים של חנוכיות כשרות להדלקה, מכל קהילות וגלויות ישראל, מוצגות באגף לאמנות ותרבות יהודית. העיצובים של רבות מהחנוכיות מסמלים את הקשר למנורת המקדש.